Dobry den.Mam otazku ohladne stepitelnosti.Ked su napr.samci stepitelny na albino, rodicia 1.0modry-0.1albino, alebo dalsi na lacewing, rodicia 1.0sivy-0.1modry lacewng, musi sa to prejavit na potomstve, alebo nie?Ako sa to prenasa dalej na dalsie potomstvo?Su stepitelne aj samicky?Napr.ocakavam mladata step.na lacewig, takze samec stepak musi mat potomstvo lacewig, alebo zohrava tu uz aj mutacia samicky?Mam vtom gulas .Dakujem za strucne vysvetlenie.
Dobrý večer.
Nejlepší bude, když použijete genetickou kalkulačku http://www.gencalc.com
tam si můžete vyzkoušet různé varianty. Zavolejte, já Vám pomůžu, je to jednoduché. Vypisovat tady různé možnosti je nepraktické. Od rodičů 1.0modry-0.1albino není ve výsledku samec štěpitelný na albino (tj. Modrý lutino), ale pouze na ino (lutino). Protože ino je "se" tj. Recesivní mutace vázaná na pohlaví, podle přehledu, který jsem Vám poslal zjistíte, že samice nemůžou štěpit na ino. Mají totiž jeden chromozón X a jeden Y. U autosomální recesivní mutace " re" je to jiné, na tuto mutaci může štěpit i samice.
Druh: Alexander malý Psittacula krameri - výsledek
1.0 modrá
x 0.1 modrá ino
100.0% 1.0 modrá /ino
S pozdravem M. Zedlitzer.
m.zedlitzer
napsal(a):
Dobrý večer.
Tak jsem se snažil něco najít a u rosel je lacewing kombinace ino a skořicové. Ale nevím co je sivá, jestli šedá nebo plavá.
S pozdravem M. Zedlitzer.
Zdravím, u alexandrů používají název lacewing pro pallid, sivá bude nejspíš šedozelená, v kombinaci s modrou šedomodrá (šedá).
saroun
napsal(a):
Zdravím, u alexandrů používají název lacewing pro pallid, sivá bude nejspíš šedozelená, v kombinaci s modrou šedomodrá (šedá).
Dobrý den pane Šaroun.
To je tak, když se snaží poradit chovatel neofém modrohlavých a pyrur zelenolících. Protože vím, že u rosel je hodně mutací, tak jsem použil je. Samozřejmě každý druh má jiné složené mutace pro anglický název mutace. Je škoda, že tomu chlapci nepomůže nikdo, kdo alexandry chová.
Ferko 76 se na 3 vláknech chtěl něco dovědět a nikdo nic. Tak jsem chtěl pomoci.
S pozdravem M. Zedlitzer UL.
m.zedlitzer
napsal(a):
Dobrý den pane Šaroun.
To je tak, když se snaží poradit chovatel neofém modrohlavých a pyrur zelenolících. Protože vím, že u rosel je hodně mutací, tak jsem použil je. Samozřejmě každý druh má jiné složené mutace pro anglický název mutace. Je škoda, že tomu chlapci nepomůže nikdo, kdo alexandry chová.
Ferko 76 se na 3 vláknech chtěl něco dovědět a nikdo nic. Tak jsem chtěl pomoci.
S pozdravem M. Zedlitzer UL.
Zdravím vás a přeji hezký večer. Asi takto. Gentika barev je jen jedna, je problematické, když si autor knihy názvy mutací prostě přizpůsobí obrazu svému nebo respektuje chybu při vzniku mutace. V knize lze jen těžko následně chyby opravit. Tak najednou chovatelé alexandrů si pojmenují pallida lacewingem a drží se toho. Nedávno jsem takto jednoho chovatele alexandrů o tomto přesvědčoval, marně. Už se to sice mění, ale spousta chovatelů zpěváků má název pastel pro pallida zažitý, nechce se smířit se změnou a nápravou. Není nad to, když se geneticky shodné mutace nazývají shodně. Potom už nezáleží, jestli se jedná o chovatele andulek, neofém nebo pyrur a v oblasti genetiky se snadno domluví.