Dobrý den všem. Mám v plánu stavět u domu zimní zahradu a rád bych do ní zaintegroval voliéru na drobotinu. Počítám, že v zimní zahradě nebude klesat teplota pod 15 stupňů.
Moje představa - moznost výletu ptáků z "vnitřní do venkovní" části voliéry v létě
a v chladnějším období zase uzavření venkovní časti a ptactvo mít ve vnitřní části voliéry.
Uvažuji jen o okýnku na průlet mezi voliérami, - jak velké by pro drobotinu mělo být?
Má s tím tady někdo zkušenost? Za každou radu, nápady a vaše zkušenost předem děkuji, stejně jako za případné fotky vašich řešení.
Petr.
Myšlenka krásná ale těžko realizovatelná. Taky by mne zajímalo řešení.
Nevyřešené otázky:
1. Zimní zahrada je věc prosklená. Pták musí pořád do skla narážet a utluče se. Pokud se přidá pletivo ztratí se estetika řešení.
2. V zimní zahradě je v létě velké kolísání teplot a proto musí mít větrací otvory. Jak zabránit ptákům v úletu ? Pletivo nebo síť zmrší estetiku zimní zahrady.
3. Musí existovat vstupy do zimní zahrady. Opět jak zabránit ptákům během vstupu v úletu.
4. Jak udržet čistotu v zimní zahradě ? Ta je pro relax a proto v ní musí být přijatelné prostředí. Volně pohybující se pták vše zesere včetně vlastní potravy. Jak se zbavovat trusu ze stěn a křesla ke kochání ? Přijmout v této oblasti zvyky ptáků a chovat se jako oni není řešením.
Pokud vyřešíte odpovědi na tyto otázky tak si jí taky postavím.
otec_vojtika
napsal(a):
Myšlenka krásná ale těžko realizovatelná. Taky by mne zajímalo řešení.
Nevyřešené otázky:
1. Zimní zahrada je věc prosklená. Pták musí pořád do skla narážet a utluče se. Pokud se přidá pletivo ztratí se estetika řešení.
2. V zimní zahradě je v létě velké kolísání teplot a proto musí mít větrací otvory. Jak zabránit ptákům v úletu ? Pletivo nebo síť zmrší estetiku zimní zahrady.
3. Musí existovat vstupy do zimní zahrady. Opět jak zabránit ptákům během vstupu v úletu.
4. Jak udržet čistotu v zimní zahradě ? Ta je pro relax a proto v ní musí být přijatelné prostředí. Volně pohybující se pták vše zesere včetně vlastní potravy. Jak se zbavovat trusu ze stěn a křesla ke kochání ? Přijmout v této oblasti zvyky ptáků a chovat se jako oni není řešením.
Pokud vyřešíte odpovědi na tyto otázky tak si jí taky postavím.
Riešenie je jednoduché.
Treba urobiť v záhrade samostatnú voliéru, chránenú pred priamym slnkom.
Výletový otvor by som urobil 30 x 20 cm, aby vtáčiky mohli cez otvor lietať.
Na presklenej časti voliéry môže byť rohož, aby vtáky nenarážali do skla a zároveň bude slúžiť i ako tienidlo (v závislosti od umiestnenia ).
aymara55
napsal(a):
Riešenie je jednoduché.
Treba urobiť v záhrade samostatnú voliéru, chránenú pred priamym slnkom.
Výletový otvor by som urobil 30 x 20 cm, aby vtáčiky mohli cez otvor lietať.
Na presklenej časti voliéry môže byť rohož, aby vtáky nenarážali do skla a zároveň bude slúžiť i ako tienidlo (v závislosti od umiestnenia ).
Děkuji za příspěvek.
Měl jsem na mysli udělat jednu voliéru uvnitř zimní zahrady a jednu venku, s průletem mezi oběma tak, abych mohl ptáky zimovat uvnitř ale aby byl umožněn průlet ven.
Uvažoval jsem o té rohoži, ale asi by mělo větší smysl mezi oběma voliérami nemít sklo, ale neprůhlednou plastovou desku, i když tu rohož bych tam asi taky dal.
Také počítám s tím, že by musely být přístupové dveře na čištění do obou voliér, - jak do venkovní tak i do té vnitřní.
Ten průletový otvor bych řešil právě uzavíracím okýnkem, myslím, že ten rozměr 30 x 20 by měl být pro drobotinu dostačující.
Velikost voliér bych momentálně viděl cca 2 X 2 metry, - jak té venkovní, tak i té vnitřní.
Možná už někdo něco takového dělal a třeba se tu podělí o zkušenosti a další podněty.
Každopádně děkuji za odpověď.
Je to veľká investícia a dôležité je načasovanie výstavby ako aj nájsť staviteľa, ktorý má s takým typom stavby skúsenosti. Typ pre inšpiráciu: http://www.ladygouldianfinch.com/community_aviary19.php.