Alora
napsal(a):
Zdravím všechny chovatele !
Potřebuji poradit s názvem nástroje, který slouží k vytvoření důlku v budce. Nevím ani, kde se dá pořídit, popř. Jestli se vůbec dá pořídit bez nějakých obtíží. Všem moc děkuji.
Nástroj se jmenuje vrták.Pokud máte několik tisíc, tak si jej pořiďte.Jinak kupte hotové budky s důlkem.
jikolp2
napsal(a):
Pokud to děláte do dřeva a ne do slabé dřevotřísky stačí dláto a brusný papír a máte za 10 min důlek :- ).
Jsou to OSB desky, to asi bude trochu složitější.
Jinak kupované budky mám taky, ale sešlo se docela dost odřezků a napadlo nás právě ty budky si vyrobit. Jen jak to vidím, asi bude docela problém právě s těma důlkama. No snad se ještě někdo ozve a pomůže mi. Děkuji.
machin
napsal(a):
No nevím proč tak vědecky, prohlubně vytvářím bez problému řetězovou pilou(špičkou), nejsou tak pěkné, ale fungují stejně, také jsem dlouho laboroval, než mne ta jednoduchá věc napadla a určitě nejsem sám.Chce to jen chvilku cviku a ukotvit pořádně desku!
Mnoho zdaru!
Ten vrták co je na fotce, je úplně dostačující a výroba je jednoduchá, jen já mám ještě v prostředku vodící kolík, jinak to skáče po celé budce - dírku po kolíčku potom zalepíte.
Když jsem měl Andulky, do budky jsem vkládal výlitek ze sádry. Ze starého gumového míče jsem uřízl vršek, položil na igelit, do ohrádky z tvrdého kartonu, smíchal sádru s pilinami a zalil. Po ztvrdnutí stačí otočit, vyndat gumu a vložit do budky. Po sezóně jsem to vyhodil a udělal nové.
machin
napsal(a):
No nevím proč tak vědecky, prohlubně vytvářím bez problému řetězovou pilou(špičkou), nejsou tak pěkné, ale fungují stejně, také jsem dlouho laboroval, než mne ta jednoduchá věc napadla a určitě nejsem sám.Chce to jen chvilku cviku a ukotvit pořádně desku!
Mnoho zdaru!
To je dobry napad, to me nenapadlo :)
Ja uz presel temer u vseho na kmenove budky a loni jsem to vyresil tak, ze jsem udelal dno z papiroveho kartonu. Vyriznul jsem dve kola dle obvodu kmene a do jednoho z nich jsem vystrihl diru.
Uplne idealni napad to nebyl, protoze se mi u dvou mladat stalo to, ze se jim rozjely a prekroutily nozky a musel jsem andulky utratit. A to u samice ktera z budky vyhazela vsechny hobliny ven.
Letos planuji pouzit misto kartonu zbytky sadrokartonu, kterych mam obravdu hodne. Vybrousit dulek do takovyho materialu je otazkou chvilicky.
Rad bych se zeptal na Vas nazor zda neni uplna kravina pouzit ty SDK plotny.
Ja po hnizdeni spodky automaticky vyhazuju a necistim se s tim.
corvuscorax
napsal(a):
Chovám papoušky pár let a nikdy jsem jim důlek v budce nedělal. Udělají si sami v podestýlce tam kde chtějí oni a ne kde vy jim ho uděláte.To bych vůbec neřešil.
Mě většina samic podestýlku vyhází, takže tam nemají vůbec nic. A jedna mi právě snášela hned u vchodu do budky, místo na stranu, kde je důlek. Na těch vajíčkách stejně neměla šanci sednout, protože se jí to kutálelo všude možně, až nakonec sesedla. Ale spíš to přikláním i k její nezkušenosti, protože jsem jí dala na hnízdění poprvé. Nechám ji až na konec léta, takže pak uvidím, jestli se podaří nebo ne. Ale důlky já řeším, protože se mi to osvědčilo. Je fakt, že každá samice je individuální a dělají to po svém, ale zatím nebyl nějaký problém, že by jim důlek nějak extra vadil. Děkuji za váš názor.