Jak je zrejme mnoho chov.odcervuje.Otazka ale z jakeho duvodu a proc. Před chovnou sezonou by měli pary jiz byti v dobre chovne kondici a tudiš odcerveni odpada, odpada tez jeli ptak zdrav, na co odcervovat chovne kusy kteří netrpi cervivosti.preventivni odcerveni spusobuje zbytečnou zatež u chovného druhu a tudíž každý lek je chemie a tak pusobi na dany organizmus po svém. Na vas dotaz je tezke odpovědět, a pochybuji ze by nektery peclivy chovatel odcervoval nemocne v době tesne před chov sezonou. Proto bych doporucil odcervovat pouze v pripade ze zjistim zacerveni jedince.Jestli to svedete jako laik zjistite pod mikroskopem, jestli nemate vybaveni pozadate veterinu. V chovatelskem zarizeni kde se udrzuje zakladni hygiena, voliery nejsou precpany, nedoplnuje se primo koupenymi druhy, je zacerveni spise vzacnosti. Ja osobne jsem poprvé zjistil a vydel cery u paru az po několika letech, a to s duvodu obmenovani chovu. Pouzivam karankteni klece, kde je každý jedinec umisten a ne každý bezhlave odcervovan.
Já také neodčervuji pokud to není nutné.Pořídil jsem si mikroskop a pravidelně každé 3-4 měsíce odeberu vzorky a vidím i vajíčka budoucích červů takže mohu včas reagovat.Bývají období že i několik let není potřeba odčervovat.Je to chemie a tak není v zájmu chovatele zbytečně zatěžovat organismus svých svěřenců.Bezprostředně před chovnou sezonou bych už odčervování vůbec nedoporučoval jelikož samci jsou po podání léku přechodně neplodní.
Používám na odčervování během roku česnek a pepř. Jsou období, kdy mi papoušci berou česnek denně a jindy si ho ani nevšimnou.Na jaře mají medvědí česnek, listy i květy a ty jim také chutnají. Chemii nepoužívám vůbec. Podle mne je to pro ptáky přirozenější a vezmou si sami podle chuti..
faap
napsal(a):
Já také neodčervuji pokud to není nutné.Pořídil jsem si mikroskop a pravidelně každé 3-4 měsíce odeberu vzorky a vidím i vajíčka budoucích červů takže mohu včas reagovat.Bývají období že i několik let není potřeba odčervovat.Je to chemie a tak není v zájmu chovatele zbytečně zatěžovat organismus svých svěřenců.Bezprostředně před chovnou sezonou bych už odčervování vůbec nedoporučoval jelikož samci jsou po podání léku přechodně neplodní.
Odoberate vzorky trusu ? /pre istotu/.