Francouzské pelichání?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.2.2015 14:28
Renata111

XXX.XXX.168.72

Prosím o odpověď na otázku: jak často při francouzském pelichání andulky vypadávají pera? Mé andulce asi tak v rozmezí 14 dnů vypadly 3 delší pera se zaschlou krví uvnitř.jde o tuto nemoc?děkuji.

10.2.2015 15:23
simacek123

XXX.XXX.142.1

To vam nikdo nerekne, to by pekne placal.Jedina moznost jak tuhle nemoc diagnostikovat je raboratorni test.Skoda ze jste na to neprisla.

10.2.2015 17:37
Martas31

XXX.XXX.158.46

Renata111 napsal(a):
Prosím o odpověď na otázku: jak často při francouzském pelichání andulky vypadávají pera? Mé andulce asi tak v rozmezí 14 dnů vypadly 3 delší pera se zaschlou krví uvnitř.jde o tuto nemoc?děkuji.

Dobrý den pravděpodobně to bude Andulky chován 6 let a setkal jsem se stí až loni u dvou podzimních andulek skoro nelétali jak píšete vypadávali jim hlavně delší letky a občas se oběvila krev po čase jim dorostly a zase vypadli ale četl jsem o tom na vebu psili že na to žádné léky nejsou do chovu to není možná jen do klece.

11.2.2015 14:47
supik99

XXX.XXX.64.140

Dobrý den, také jsem se s francouzským pelicháním loni potýkala. Také jsem ho zaznaenala u dvou mláďat. Prvnímu mláďati vypadalo ocasní peří a letky skoro hned po vylétnutí z budky. Do týdne byl ocas a část peří z letek pryč. Druhé mládě asi tolik nebylo zasaženo, protože tomu téměř nic nepadalo. Jen pár pírek z křídel a pár z ocasu a to v rozmezí asi 3 týdnů. Tadyto mládě asi 2 měsíce nelétalo, co jsem ho měla. Brzy mu to ovšem dorostlo a začalo pěkně létat. Snad budete mít lehčí formu a andulka se časem spraví. Hodně štěstí pro příště.

12.2.2015 23:09
marketag

XXX.XXX.21.208

Vypadá to na APV, což není tak hrozné. Andulky je nutné 8 měsíců nemnožit, tím virus z chovu vymizí a dál ho nebudou přenášet ani postižená mláďata. Jinak se při vyčerpání rodičů, většinou při třetím hnízdění postižení jedinci opět objeví. Andulky se při odpočinku samy vyléčí svou přirozenou imunitou. Ale doporučuji udělat testy, aby to náhodou nebylo PBFD, to je pak konečná. Tihle ptáci uhynou a jejich potomci postupně také, smutné je to. Konec s chovem. Tady je odkaz
http://www.genomia.cz/cz/test/bird-infection-apv-bfd-pb/.

13.2.2015 07:14
simacek123

XXX.XXX.142.1

Jestli APV, PBFD nebo další geneticke poruchy, tak nechapu k cemu vas vede další rozmnozovani, dalsi odchovy a další ponechani takovýchto jedincu ve svém chovu. Andulek je jak mraky a nejaka stokoruna za ni není zadny zazrak.Preci chci mit ve svém chovu jedince kvalitni a ne nejak postizene. Ale jestli jste útulek pro nemocne, nebo laborator zabyvajicise genetikou tak pardon, tam to chápu.Ale to vas pripad asi není.

13.2.2015 08:32
marketag

XXX.XXX.21.208

simacek123 napsal(a):
Jestli APV, PBFD nebo další geneticke poruchy, tak nechapu k cemu vas vede další rozmnozovani, dalsi odchovy a další ponechani takovýchto jedincu ve svém chovu. Andulek je jak mraky a nejaka stokoruna za ni není zadny zazrak.Preci chci mit ve svém chovu jedince kvalitni a ne nejak postizene. Ale jestli jste útulek pro nemocne, nebo laborator zabyvajicise genetikou tak pardon, tam to chápu.Ale to vas pripad asi není.

APV ani PBFD nejsou genetické poruchy, ale virová onemocnění. Genetické testy neprokazují změny u ptáků, ale přítomnost virové DNA. Vzhledem k tomu, že z APV se ptáci uzdraví, není třeba je hned radikálně utrácet. Jsou chovatelé, kteří ihned zabijí každého skokana, jenže to není řešení. V chovu virus dále zůstane a nemusí ho přenášet jen rodiče a sourozenci postižených jedinců, ale všichni ptáci, kteří s nimi přišli do styku. Protože je prokázáno, že po 8 měsících bez rozmnožování je chov zcela nákazy prostý a to včetně jedinců, kteří mají trvalé následky v podobě změněného peří, nevidím důvod radikálního řešení. Přesto bych si v chovu skokana nenechala, tam mají být jen zcela zdraví ptáci, ale jako mazel může dělat radost. Z PBDF je to jiné, proto je třeba tato onemocnění důsledně odlišovat. Nemocné jedince utratit nebo, pokud se jedná o papouška, ke kterému má majitel silnou vazbu, zcela izolovat od jiných ptáků. Je to jako AIDS u lidí, ale mnohem nakažlivější. Postižený jedinec obvykle po několika měsících hyne na různé nákazy. Pokud se projeví v chovu, jsou opatření mnohem komplexnější.
Chovatelé si bohužel často neuvědomují, že utracením nemocných jedinců a dalším množením těch "zdravých" umožňují rozšiřování obou virů do dalších chovů.

13.2.2015 18:11
Renata111

XXX.XXX.168.72

Já jsem tady nepsala nic o nějakém dalším rozmnožování nebo chovu a už vůbec né o tom že by to byl skokan, Je to mazlík který žije sám s nami v obyváku.

13.2.2015 18:17
Renata111

XXX.XXX.168.72

Martas31 napsal(a):
Dobrý den pravděpodobně to bude Andulky chován 6 let a setkal jsem se stí až loni u dvou podzimních andulek skoro nelétali jak píšete vypadávali jim hlavně delší letky a občas se oběvila krev po čase jim dorostly a zase vypadli ale četl jsem o tom na vebu psili že na to žádné léky nejsou do chovu to není možná jen do klece.

Ale ona normálně létá.

13.2.2015 19:18
eli22

XXX.XXX.181.33

A je ta krev opravdu zaschlá nebo je jakoby čerstvá?

13.2.2015 22:21
Martas31

XXX.XXX.158.46

Renata111 napsal(a):
Ale ona normálně létá.

Tak to má asi jenom minymální tak ji mohou chybět jen dvě letky a opravdu se stane že při vypadnutí nějakého pírka ta krev teče ale jestli ji máte jako domácího mazlíka tak to aš tak nevadí dcera to má podobně jednu Andulku s lehčím pelicháním má v kleci jako mazlíka ne v chovu momentálně ji chybí dvě letky také létá ale je to znát že něco chybí té druhé vypadlo šest letek posobě a kdyš ji dorostly tak znova to byl skokan tu jsem utratil nebylo mi to příjemné ale ta vaše vám ještě udělá radost.

14.2.2015 08:44
marketag

XXX.XXX.21.208

Nemyslela jsem konkrétně vaše ptáčka, to byla reakce na to, že se skokani mají utrácet. Vašeho si určitě nechte, nedoporučovala bych jen dokupovat dalšího.

7.4.2015 12:28
bord

XXX.XXX.4.167

Dostala jsem dvě dost zdevastované andulky.Samička má vápenku, zatím jen na zobáku.Peří se zdá celkem v pořádku.Sameček na pohled má zobák i nohy v pořádku, ale má na těle lysiny, hlavně na jedné straně se táhne pod křídlem až na břicho, pod krkem je také prořídlý.Zbývající peří je mírně rozježené( konce brku jsou do mírného vějířku).Vypadané peří nemá na sobě krev.Andulka létá, zatím.Přesné stáří nevím, odhadem cca 5 let.
Včera jsem použila Ivomec pod křídlo jako první pomoc.K veterináři půjdu, ale jsme na malém městě a nevím, zda bude schopen určit jasnou příčinu.Pár se neustále oždibuje, je možné, že se takto projevuje vápenka u samečka?Bez poškození zobáku a nohou?Podle fotek to vypadá na franc.pelichání, ale v perech není žádná krev.Prosím, napadá Vás něco dalšího, na co bych případně mohla veterináře upozornit a navést ho na případnou diagnozu?Mám další zdravou andulku a dvě aymary pruhované, tak se dost obávám přenosu..

Přidejte reakci

Přidat smajlík