Mě se toto stalo už dvakrát. Když jsem se tu sháněl po radách, dostával jsem odpovědi typu, že to kanár nepřežije, že se mám zbavit celého chovu, klec spálit a začít nanovo atd...
Nakonec stačilo nasadit vitamíny, které přidávám jak do pitné vody (nějaké kapky, název Vám mohu zjistit, až budu doma), tak do krmení (Roboran). Taky je dobré vydezinfikovat klec a udržovat ji čistou, obměňovat bidýlka (může to být tím, když tře hlavičkou o bidlo). Dávat čistou vodu ke koupeli.
U mě po týdnu až dvou vše zmizelo a kanár je opět v pohodě, létá po bytě, prozpěvuje si... Pokud má oko velmi nateklé, můžete oko vypláchnout (použil jsem nádobku na oční kapky a dal do ní čistou vodu). Známý veterinář mi doporučoval i prokapávat oko očními kapkami (pokud neseženete pro ptáky, je prý možno použít i oční kapky lidské, ale vyzkoušeno nemám...).
Každopádně dejte vědět, jak se kanárkovi daří. Držím palce a doufám, že vše dobře dopadne.
Kanárka už nemám, pak to vzalo rychlý konec.S čistotou ve voliérce a čerstvou vodou to asi nebylo.Jestli bych mohl poprosit o názvu těch kapek do vody.Oko jsem mu vyplachoval borovou vodou, ale jak jsem říkal od zpozorování toho oka že natíká to bylo dost rychlé.Ostatní kanáři jsou v pořádku, i samička, která byla s ním.Děkuji za odpověď.
dada09
napsal(a):
Kanárka už nemám, pak to vzalo rychlý konec.S čistotou ve voliérce a čerstvou vodou to asi nebylo.Jestli bych mohl poprosit o názvu těch kapek do vody.Oko jsem mu vyplachoval borovou vodou, ale jak jsem říkal od zpozorování toho oka že natíká to bylo dost rychlé.Ostatní kanáři jsou v pořádku, i samička, která byla s ním.Děkuji za odpověď.
Když jse chces dozvědět vice, musis navštívit veterinare i s kanarem, naslepo ti to nerekne nikdo, takze tu asi nepochodíš.
dada09
napsal(a):
DIFTÉRIA je zaujímavá, že vtákov s dobrou imunitou obchádza. Buďte radi, že padol jednotlivec.
Liečivá odporúča (predpisuje) veterinár. Chovu zdar!