Chov kanarikov ˜– aké potomstvo?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.2.2015 21:58
Danken64

XXX.XXX.117.164

Dobrý večer chcem sa opýtať či sa môžu, respektíve aké potomstvo bude keď obaja rodičia sú - červeno achátová mozaika. Ďakujem.

24.2.2015 22:25
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Danken64 napsal(a):
Dobrý večer chcem sa opýtať či sa môžu, respektíve aké potomstvo bude keď obaja rodičia sú - červeno achátová mozaika. Ďakujem.

Je to O.K.

Ak napíšete akej farby boli starí rodičia týchto mozaikových vtákov, alebo aspoň vložíte foto konkrétnych vtákov, dozvieme sa všetci oveľa viac.

25.2.2015 15:35
Danken64

XXX.XXX.117.164

25.2.2015 23:03
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Danken64 napsal(a):
Tu sú obrázky oboch kanarikov.

Áno, Vaši vtáci sú z achátovej rady s doplňujúcim faktórom pastel a čiastočnou kresbou navyše eumo + topás. Čo sa týka typu sú tu zastúpené typy, B - neintenzívny, C - mozaikový. Číže vtáci sú z geneticky univerzálne širokej línii A, B, C.

Ak sú vtáci príbuznom vzťahu a štiepiteľné, očakávajte 50% z achátovej rady, to čo je uvedené vyššie + 50% čo nevidíme, ale môžeme mať. Napríklad hnedá s achátovou kresbou, tiež izabela a izabela pastel.

Dôležité je odchovať dostatočne veľký počet mladých, aby ste mali celý genetický repertoár z predpokladaných farebných možnosti týchto achátových + pastelových kanárikov.

26.2.2015 23:20
opalex

XXX.XXX.105.221

rastislavmpavelka napsal(a):
Áno, Vaši vtáci sú z achátovej rady s doplňujúcim faktórom pastel a čiastočnou kresbou navyše eumo + topás. Čo sa týka typu sú tu zastúpené typy, B - neintenzívny, C - mozaikový. Číže vtáci sú z geneticky univerzálne širokej línii A, B, C.

Ak sú vtáci príbuznom vzťahu a štiepiteľné, očakávajte 50% z achátovej rady, to čo je uvedené vyššie + 50% čo nevidíme, ale môžeme mať. Napríklad hnedá s achátovou kresbou, tiež izabela a izabela pastel.

Dôležité je odchovať dostatočne veľký počet mladých, aby ste mali celý genetický repertoár z predpokladaných farebných možnosti týchto achátových + pastelových kanárikov.

Preboha vysvetlite čo to tu uvádzate alebo o čo podľa štandardu sa opierate. Citujem: "čiastočná kresba navyše eumo + topás. A tiež: "geneticky univerzálna široká línia A, B, C".

27.2.2015 00:02
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

opalex napsal(a):
Preboha vysvetlite čo to tu uvádzate alebo o čo podľa štandardu sa opierate. Citujem: "čiastočná kresba navyše eumo + topás. A tiež: "geneticky univerzálna široká línia A, B, C".

Vložte foto svojich opálových kanárikov. Rád Vám to s trpezlivosťou po lopate a konkrétne vysvetlím.

Bez pomoci ilustrovaného najnovšieho štandardu c.o.m. v slovenskom jazyku.

27.2.2015 08:24
jitkajihlava

XXX.XXX.150.188

rastislavmpavelka napsal(a):
Vložte foto svojich opálových kanárikov. Rád Vám to s trpezlivosťou po lopate a konkrétne vysvetlím.

Bez pomoci ilustrovaného najnovšieho štandardu c.o.m. v slovenskom jazyku.

Proč jste do toho ještě zamotal opál? To eumo ani topas nejde samozřejmě u potomstva vyloučit, ale zatím bych si s tím starosti nedělal. Na fotkách jsou obě achátová béčka, možná s mozaikovými předky. Rozhodně nejde o vhodné spojení. Tvrdit, že to je "geneticky univerzálna široká línia A, B, C", to už je mazec a tanec na tenkém ledě. Akorát jste s tím chudákovi popletl hlavu. Potomstvo od tohoto páru budou zase jen B a možná ještě šedivější a v krajním případě s moc dlouhým a měkkým peřím. Pouze v případě štěpitelnosti obou ptáků se může vylíhnout ten topas opál a eumo, ale s tím si tazatel zatím nemusí lámat hlavu.

27.2.2015 09:16
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

jitkajihlava napsal(a):
Proč jste do toho ještě zamotal opál? To eumo ani topas nejde samozřejmě u potomstva vyloučit, ale zatím bych si s tím starosti nedělal. Na fotkách jsou obě achátová béčka, možná s mozaikovými předky. Rozhodně nejde o vhodné spojení. Tvrdit, že to je "geneticky univerzálna široká línia A, B, C", to už je mazec a tanec na tenkém ledě. Akorát jste s tím chudákovi popletl hlavu. Potomstvo od tohoto páru budou zase jen B a možná ještě šedivější a v krajním případě s moc dlouhým a měkkým peřím. Pouze v případě štěpitelnosti obou ptáků se může vylíhnout ten topas opál a eumo, ale s tím si tazatel zatím nemusí lámat hlavu.

1/ Odpoveď patrila konkrétnemu diskutérovi expertovi na opal (opalex), ktorý toho veľa odborného nezaevidoval pri návšteve chovateľov, prípadne svetovej výstave vtáctva...

2/ Váš postreh je chválihodný, čo sa týka pravdepodobného typu prarodičov vyfotených achátových pastelov. Avšak nechcete tvrdiť, že žiadny prarodič vyfotených FK nikdy nebol i A – intenzívny?
Všetci mladí chovatelia začínajú s chovom od tuctových množiteľov, alebo odborníkov, ktorí vo vlastnom chove nevedia správne použiť typy A, B, C, biely dominantný, biely recesívny?

Prečo ste Vy nezamotali možnosť bielych predkov? To Vám samozrejme nevyčítam, iba doplňujem možnosti ďalších možných variánt... Rodičia, alebo prarodičia vyfotených FK mohli byť taktiež "biely achát" !

P. S. Zaujímam sa o genetiku farebných kanárikov, avšak evidujem i genézu diskusných príspevkov od neobjektívnych kolegov.

27.2.2015 23:05
Danken64

XXX.XXX.117.164

Chovné kanáriky niesu príbuzný.Samec je od pána Vojníka z Michaloviec..Tu sú prvé tri mláďatá.Jedno má tri biele pierka v chvoste.Su týždeň po odstavení.

28.2.2015 00:13
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Danken64 napsal(a):
Chovné kanáriky niesu príbuzný.Samec je od pána Vojníka z Michaloviec..Tu sú prvé tri mláďatá.Jedno má tri biele pierka v chvoste.Su týždeň po odstavení.

Mladé kanáriky vyzerajú životu súce a šťastne. Okrem špeciálneho vtačieho zobu, vaječnej zmesi, piškóty a šalátu, odporúčam podávať v klasickej miske, mierne drvenú repku a slnečnicu.

Chovu zdar!

24.3.2015 22:37
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Danken64 napsal(a):

Vložte foto z druhého hniezdenia Vašich achátových pastelových FK so žlto/oranžovým lipochromom.

Ďakujem.

Ilustračné foto rôznych druhov farieb karotky/mrkvy.

25.3.2015 20:08
Danken64

XXX.XXX.117.164

V druhom hniezde boli tieto dva kanáriky tretie vajičko čisté.Dnes zniesla prve vajíčko tak som zvedavý na tretie hniezdo. S pozdravom ďakujem.

25.3.2015 20:26
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Fajn, v druhom hniezde mate i mladého kanárika ako bol prarodič.

26.3.2015 21:00
dragstars

XXX.XXX.210.66

Zdravim nemate na prodej achatovou samicku dekuji a odkud jste.

26.3.2015 22:07
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

dragstars napsal(a):
Zdravim nemate na prodej achatovou samicku dekuji a odkud jste.

Ak sa pýtate mňa, áno. Žltý achát A. Pre vysvetlenie, v túto dobu začínam s chovom. Pre veľký počet "krížencov pre testovanie plodnosti", môžem prenechať niekoľko čerstvo zložených mladých chovných párov farebných kanárikov najmä zo žltej a bielej rady + voľných krížencov - samčekov. Kanáriky v pároch zahniezdia do 10 - 14 dní.

Adresa v kontakte; http://www.chovatelskenoviny.sk/.

27.3.2015 07:02
Danken64

XXX.XXX.117.164

Pokial ste mysleli mňa, áno predal by som samičku opal ako sú rodičia. Vedel by som ju presunúť do Bratislavy, Prievidza, Brno.

27.3.2015 18:50
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Danken64 napsal(a):
Pokial ste mysleli mňa, áno predal by som samičku opal ako sú rodičia. Vedel by som ju presunúť do Bratislavy, Prievidza, Brno.

Prajem pekný večer! Vložte foto ďalších svojich kanárikov. Opálovú samičku, prípadnej i jej rodičov.

27.3.2015 20:21
dragstars

XXX.XXX.210.66

Danken64 napsal(a):

Dekuji za info do brna to mam kousek a jaka by byla cena a kdy byste mohl a jak je stara samicka a foto dekuji.

27.3.2015 20:26
dragstars

XXX.XXX.210.66

Muj email:dragstars@seznam.cz.

27.3.2015 20:27
dragstars

XXX.XXX.210.66

Danken64 napsal(a):

Muj email:dragstars@seznam.cz.

6.4.2015 17:27
Ervín

XXX.XXX.71.4

Bíloachátoví kanáři by museli mít černou kresbu, jinak se nejedná o bíloachátové.

9.4.2015 12:34
eli22

XXX.XXX.181.96

Prosím o radu pro naprostého laika. Mám žlutou samičku kanárka. Mohu k ní dát jakýkoli barevný protějšek? Nebo pouze žlutého samečka? Díky moc a omlouvám se, pro odborníky, za hloupý dotaz.

9.4.2015 19:40
....ová

XXX.XXX.36.147

eli22 napsal(a):
Prosím o radu pro naprostého laika. Mám žlutou samičku kanárka. Mohu k ní dát jakýkoli barevný protějšek? Nebo pouze žlutého samečka? Díky moc a omlouvám se, pro odborníky, za hloupý dotaz.

K žltej saimčke žltého samčeka. K žltej mozaikovej samičke žltého mozaikového. K pekne silne intenzívne žltej samičke sa dáva neintenzivne žltý samec.

9.4.2015 20:37
eli22

XXX.XXX.181.33

....ová napsal(a):
K žltej saimčke žltého samčeka. K žltej mozaikovej samičke žltého mozaikového. K pekne silne intenzívne žltej samičke sa dáva neintenzivne žltý samec.

Děkuji. Dala jsem k ní samečka žlutou izabelu. Snad to bude ok.

9.4.2015 20:48
....ová

XXX.XXX.36.147

eli22 napsal(a):
Děkuji. Dala jsem k ní samečka žlutou izabelu. Snad to bude ok.

Oveľa lepšie ako červenú.

9.4.2015 21:02
eli22

XXX.XXX.181.33

....ová napsal(a):
Oveľa lepšie ako červenú.

Tak to jsem ráda. Děkuji!

10.4.2015 07:03
karolpodolinsky

XXX.XXX.45.238

eli22 napsal(a):

V prípade zostavenia páru s samčekom žltým izabelovým bude potomstvo strakaté. V pripade červeného samčeka bude potomsto oranžové /lipochrompvá farba žltá a červena sa zmieša na oranžovu/. V prípade bielého samčeka potomstvo bude biele a žlté.
Zo spojenia lipochromových kanárikov /biele, žlté, červené a mozaikové/ s melaninovými /tmavými/ kanárikmi z všetkých radoch /čierné, achátove, hnedé a izabelové/ bude potomstvo strakaté.
Prajem úspech a radosť z chovu kanérikov.

Přidejte reakci

Přidat smajlík