Rozela penant – pohlaví?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.3.2015 21:25
tatianka724

XXX.XXX.103.104

Dobrý deň. Vedeli by ste mi prosím podľa fotky povedať, či je toto samec a samica? Máme ich spolu 2 roky, inak majú cca4 roky. Raz mala samica vajíčka, ale prázdne. Už si nie som istá, či ten druhý je samec. Vôbec som ich nevidela páriť. Trochu sa kŕmili, ale to je všetko. Máme ešte jedného samca, tak rozmýšlam, že ich prehodím. Fotka biedna, ale nechcela som ich zbytočne plašiť. A keď to spätne pozerám, ešte mi ich aj dalo na opak.Ďakujem za odpoveď.

6.3.2015 21:53
stewe5

XXX.XXX.158.122

tatianka724 napsal(a):
Dobrý deň. Vedeli by ste mi prosím podľa fotky povedať, či je toto samec a samica? Máme ich spolu 2 roky, inak majú cca4 roky. Raz mala samica vajíčka, ale prázdne. Už si nie som istá, či ten druhý je samec. Vôbec som ich nevidela páriť. Trochu sa kŕmili, ale to je všetko. Máme ešte jedného samca, tak rozmýšlam, že ich prehodím. Fotka biedna, ale nechcela som ich zbytočne plašiť. A keď to spätne pozerám, ešte mi ich aj dalo na opak.Ďakujem za odpoveď.

Fotky spatne ale ja bych to typnul na 2 samice...podle hlavy...muj samec ma hlavu o dost vetsi a hlavne hranatější..
ale je to jen muj odhad, treba napise ještě někdo..

6.3.2015 22:00
tatianka724

XXX.XXX.103.104

Ďakujem za odpoveď. Bolo to fotené mobilom. Toho samca sme kúpili od chovatela, ale už sme tak raz kúpili 100% samicu a bol z toho 100% samec a ešte k tomu kripel. Tak by som sa nedivila, keby nás aj teraz niekto dostal.

6.3.2015 22:06
stewe5

XXX.XXX.158.122

tatianka724 napsal(a):
Ďakujem za odpoveď. Bolo to fotené mobilom. Toho samca sme kúpili od chovatela, ale už sme tak raz kúpili 100% samicu a bol z toho 100% samec a ešte k tomu kripel. Tak by som sa nedivila, keby nás aj teraz niekto dostal.

Kupte samce a mate to na tuty...ja jsem s chovem zacinal v 16 letech a taky me chovatele prodavali v uvozovkách zarucene pary...cervenokridly byli 2 samice a rosely pestre to same..a u cervenokridle jedna byla taky krypl...ale byl jsem nezkuseny tak asi spolehali ze jim uverim...
at se dari

6.3.2015 22:09
stewe5

XXX.XXX.158.122

tatianka724 napsal(a):

A ten chovatel to musel vedet ze vam prodava samce místo samice, jen se ho potreboval zbavit...u penantu se da spolehlive rozpoznat pohlavy hned po opusteni budky..

6.3.2015 22:19
tatianka724

XXX.XXX.103.104

Zajtra ich skúsim lepšie odfotiť a asi ich predsa len prehodím.

6.3.2015 22:49
Moudivláček

XXX.XXX.60.29

stewe5 napsal(a):
A ten chovatel to musel vedet ze vam prodava samce místo samice, jen se ho potreboval zbavit...u penantu se da spolehlive rozpoznat pohlavy hned po opusteni budky..

Mohl byste mně sdělit, jak se to pohlaví po opuštění budky spolehlivě pozná? Nevím to, ikdyž penanty chovám od roku 1975. Odlišnosti zobáku, tvaru hlavy, okruží oka, chování, zvláště u čtyřletých ptáků je mně známo. I tam se lze vyjímečně mýlit. Proč jste té paní neodpověděl? Vy to poznáte, ale jak, to už nenapíšete. Takové odpovědi jsou kničemu. Na její dotaz odpovím přímo jí.

6.3.2015 22:55
Moudivláček

XXX.XXX.60.29

tatianka724 napsal(a):

Vážená. Otázka zní, jestli máte pár? Mají- li 4 roky, nemusíte fotit, poznáte to sama. Samec má křídlo ze spodní strany černé, samice tam má bílý pruh. Už zde někdo na stejný dotaz posílal pěkné fotky. Prosím, sdělte, co jste zjistila.

6.3.2015 23:03
stewe5

XXX.XXX.158.122

Moudivláček napsal(a):
Mohl byste mně sdělit, jak se to pohlaví po opuštění budky spolehlivě pozná? Nevím to, ikdyž penanty chovám od roku 1975. Odlišnosti zobáku, tvaru hlavy, okruží oka, chování, zvláště u čtyřletých ptáků je mně známo. I tam se lze vyjímečně mýlit. Proč jste té paní neodpověděl? Vy to poznáte, ale jak, to už nenapíšete. Takové odpovědi jsou kničemu. Na její dotaz odpovím přímo jí.

Pokud jste si nevsiml, tak jsem psal podle velikosti a tvaru hlavy...u mojich mladat je to videt na první pohled...
aspoň teda prirodni penanti, s mutacema nemam zkušenost...
priste si to poradne prectete nez zacnete něco kazat at se dari, naschledanou

6.3.2015 23:09
stewe5

XXX.XXX.158.122

Moudivláček napsal(a):

Jinak mate krasne papousky a paradni zahradu, fakt super

6.3.2015 23:15
Moudivláček

XXX.XXX.60.29

stewe5 napsal(a):
Pokud jste si nevsiml, tak jsem psal podle velikosti a tvaru hlavy...u mojich mladat je to videt na první pohled...
aspoň teda prirodni penanti, s mutacema nemam zkušenost...
priste si to poradne prectete nez zacnete něco kazat at se dari, naschledanou

Vážený, během 6 minut jste odpovídal dvakrát a já jsem reagoval na Vaši druhou odpověď. Ve 21.53 jste odpověděl, že podle tvaru hlavy. Omlouvám se Vám, že jsem Vaši první odpověď přehlédl.

6.3.2015 23:37
stewe5

XXX.XXX.158.122

Moudivláček napsal(a):
Vážený, během 6 minut jste odpovídal dvakrát a já jsem reagoval na Vaši druhou odpověď. Ve 21.53 jste odpověděl, že podle tvaru hlavy. Omlouvám se Vám, že jsem Vaši první odpověď přehlédl.

To je v poradku, nic se nestalo at se vam dari

7.3.2015 08:12
vendelin28

XXX.XXX.38.33

Moudivláček napsal(a):
Vážená. Otázka zní, jestli máte pár? Mají- li 4 roky, nemusíte fotit, poznáte to sama. Samec má křídlo ze spodní strany černé, samice tam má bílý pruh. Už zde někdo na stejný dotaz posílal pěkné fotky. Prosím, sdělte, co jste zjistila.

Dobry den zajímalo bymě jestli ta samička ten proužek má až po přepeření nebo aji když vyletí z hnízda.

7.3.2015 09:48
tatianka724

XXX.XXX.103.104

Tak som ich skúsila lepšie odfotiť. Chytať ich zatial nechcm, to nechám potom na manžela. Samec má trochu skosenú hlavu, ale keď ho porovnám s tým druhým samcom, je to veľký rozdiel. Nechcela som ich me niť, keď to bol akože pár, ale čo už.

7.3.2015 12:43
Moudivláček

XXX.XXX.60.29

vendelin28 napsal(a):
Dobry den zajímalo bymě jestli ta samička ten proužek má až po přepeření nebo aji když vyletí z hnízda.

Mláďata samci i samice mají na spodní straně křídlo šedé a bílou skvrnu asi 1 cm na každém peru. Když křídlo rozvinete, tvoří bílá barva souvislý pruh. Před chvílí jsem chytil dva penanty z května 2014, typované na 0,2. Mají bílý pruh, ale to se může změnit po přepelichání křídel. Pokud mají Vaši čtyřletí ptáci křídla zespodu celá černá, jsou to samci. Mladší samci dvouletí mohou mít ještě některá pera se skvrnou. Ale čtyřletá samice musí mít souvislý bílý pruh. Píšu podrobně, aby to bylo jasné. Máte pouze 2 ptáky v kleci. Chytněte je a jasný výsledek máte hned a bez zbytečného focení, které může klamat. A je to rychlejší. Čtyřletí samci už loni zjara by se museli projevit jako samc. Dělali by "ramínka" ve vzpřímeném postoji se skloněnou hlavou. Jsem na výsledek zvědavý, zvláště po přečtení diskutujících. Budu se těšit na Vaši odpověď.

7.3.2015 13:36
petule789

XXX.XXX.138.185

Řekl bych že to jsou dvě samice.

7.3.2015 14:32
tatianka724

XXX.XXX.103.104

Tak muž ich chytil. Samica pásik má, samec nie. Ale vo veľkosti medzi nimi nie je žiadny rozdiel. Ani ju nenahána, skor sa mi zdá, že sa jej bojí. Ten druhý samec je oproti nemu o dosť väčší. Tak neviem, čo s nimi. Jedného samca sme chceli dať preč, len nerada by som dala preč toho lepšieho. Asi počkám, ako sa bude správať teraz a potom ich vymením. Čo s takým samcom, čo sa nemá k činu.

7.3.2015 15:02
atobajus

XXX.XXX.202.6

tatianka724 napsal(a):
Tak muž ich chytil. Samica pásik má, samec nie. Ale vo veľkosti medzi nimi nie je žiadny rozdiel. Ani ju nenahána, skor sa mi zdá, že sa jej bojí. Ten druhý samec je oproti nemu o dosť väčší. Tak neviem, čo s nimi. Jedného samca sme chceli dať preč, len nerada by som dala preč toho lepšieho. Asi počkám, ako sa bude správať teraz a potom ich vymením. Čo s takým samcom, čo sa nemá k činu.

Lepší samec je ten, který vypadá jako samec, tj. je robustnější, má větší hlavu a silnější zobák. Drobného samce je lepší z chovu vyřadit, tím víc když se ještě navíc bojí samice.

7.3.2015 15:07
Moudivláček

XXX.XXX.60.29

tatianka724 napsal(a):

Děkuji za zprávu. Máte 1,1. Vidíte, šlo to docela rychle. I u obyčejných penantů se to může stát, že si nepasují. Jeden kus vyměňte, neváhejte, je skoro jaro, půjdou do toku. Já bych raději vyměnil samce, ale je to jedno, nechte si, co se Vám líbí.

7.3.2015 15:50
tatianka724

XXX.XXX.103.104

Tak sme ich vymenili. Samica sa tvári trochu smutne, ale snáď si zvykne. Myslím, že boli spolu dosť dlho nato, aby niečo z toho bolo. Dúfam, že sa konečne dočkáme nejakej malej rozelky. Ďakujem vám za rady.

7.3.2015 21:39
M&M

XXX.XXX.34.220

tatianka724 napsal(a):
Tak som ich skúsila lepšie odfotiť. Chytať ich zatial nechcm, to nechám potom na manžela. Samec má trochu skosenú hlavu, ale keď ho porovnám s tým druhým samcom, je to veľký rozdiel. Nechcela som ich me niť, keď to bol akože pár, ale čo už.

Pani, ja Vám odporúčam vrátiť samčeka k samičke. To, že majú 4 roky a samička mala už raz vajíčka nie je neúspech. Nie každý pár "hoci" roziel hniezdi hneď v prvom alebo druhom roku. Boli tie vajíčka oplodnené? V ktorom roku mala samička znášku? Sú spolu od začiatku? Niekedy neprekáža, že v páre je dominantnejšia samička, počas toku sa to zmení. A pokiaľ chováte viac pre potešenie ako pre úžitok, stále je lepšie mať pekný pár roziel pennantových, v ktorom samec nie je zbytočne agresívny. Je možné, že im niečo nesedí, prečo nemajú záujem o párenie. Akú máte búdku? Odstraňujete ju po skončení chovnej sezóny?
Len dúfam, že moje otázky už nebudú pasé. K rozlíšeniu pohlavia ešte dodám, že na druhej sade fotiek na prvých dvoch fotkách je pekne vidieť rozdiel v pohlaví. No a nebolo treba ani uvažovať o dvoch samcoch v páre, nakoľko znáška bola, ale tak to ste aj sama písala. A ešte ste písali, že ich máte 2 roky. Takže toto bude ich tretia hniezdna sezóna?

21.5.2015 13:33
oskar218

XXX.XXX.115.187

Prosím o radu, o určení pohlaví.diky.

23.5.2015 14:52
oskar218

XXX.XXX.115.187

Jak tak koukam tak je to tady docela mrtvý.diky za pomoc, koukam sem kvanta lidi a nikdo nepomuže.

23.5.2015 14:57
dr.Doubek

XXX.XXX.90.13

Obě samice.

23.5.2015 14:57
gulda5

XXX.XXX.117.147

Mate dva Samce.

8.8.2016 22:34
tatianka724

XXX.XXX.65.139

Píšem po roku, ako sme dopadli. Samica s tým druhým samcom mala 4 mladé. Ale nakoniec sa o nich po pár dňoch prestala starať! Jedno umrelo, tak sme ich zobrali. Mali 3 dni. Skúsila som ich dokrmovať a teraz majú 5 týždňov.

9.8.2016 13:26
dr.Doubek

XXX.XXX.90.13

tatianka724 napsal(a):
Píšem po roku, ako sme dopadli. Samica s tým druhým samcom mala 4 mladé. Ale nakoniec sa o nich po pár dňoch prestala starať! Jedno umrelo, tak sme ich zobrali. Mali 3 dni. Skúsila som ich dokrmovať a teraz majú 5 týždňov.

Tak jakého tedy byli pohlaví samci nebo samice.

9.8.2016 14:10
tatianka724

XXX.XXX.65.139

Bol to samec a samica, ale asi si nesadli. S tým druhým áno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík