Dobrý den. Vždycky jsem chtěl papouškům dopřát co nejlepší a nejpřirozenější zázemí. Vím že jako ve volné přírodě se nebudou mít nikde ale proč jim nedopřát alespoň trochu té podobnosti. Ve voliérách mám různé kameny, stromy na sezení, pařezy, koupátka, napajedla a u větších mám i takové malé vybetonované "bazénky". Každé jaro než je vypustím ze záletů jim dám do voliér nový písek, kůru a vysazuji tam různou trávu a rákosí. To však bohužel většina papoušků zničí a voliéry vypadají bez zeleně chudě. Chtěl bych se zeptat jaké jehličnany můžu do voliér vysadit abych svoje papoušky ničím neotrávil? Někteří chovatelé říkají že jim to nevadí a druzí zase že jo. Proto prosím o vaše rady. Děkuji.
Dobrý večer. Kľudne vysaďte smrek. Ten rýchlo rastie, pričom nemá tvrdé a dlhé ihličie. Len pokiaľ Vám papagáje zničili trávu a rákosie, tak zničia aj smrečky. Veľmi esteticky pôsobí aj pavinič, ten však musí byť zo začiatku chránený pred ohryzom, inak nestihne vyrásť. Pri austrálskych papagájoch určite a juhoamerické si ho začnú všímať až zhruba v polovici výšky voliéry. Akurát na jeseň je s ním viac práce pri odpratávaní opadaného lístia. Ale je to iný pohľad do voliéry.