Zdravím chovateľov, chcel by som sa spýtať skúsených, aké sa im osvedčili rozmery búdok pre neofémy (u mňa tyrkysové), na internete vídam rôzne rozmery, tak ma zaujíma, aká je zaužívaná prax. Priveľké vraj nie sú dobré, iný povie, že malé tiež nie..Ja mám 25x25x 30, dúfam, že to bude ok. Mám "stojatú"-teda na výšku. Tiež ma zaujíma veľkosť vletového otvoru, prípadne, či dávate "rebríček".
Ďakujem za informácie, myslím, že to môže zaujať viacerých, predpokladám rôzne prístupy.
Tak, ako u Vás?
Zdravím. Taková budka je podle mne tak pro korely nebo papoušky zpěvavé. Pro neofémy je vhodný vnitřní rozměr základny max 17 x 17 cm, ale i menší zvládnou. Vnitřní žebříček je vhodný u vyšší budky, nebo alespoň průchozí bidlo. Oblíbené jsou budky ve tvaru obráceného "L" se stejnou základnou. Výška 25-30 cm. Vletový otvor 5,5-6 cm, které není od věci překrýt krátkým tunelem z prken, nebo papirové trubky, např. od smršťovací fólie.
Obecně. Položte si otázku, jestli konkrétní papoušek v přírodě najde tak velkou hnízdní dutinu. A pokud ano, jestli ji obhájí před většími druhy, nebo predátory. Asi ne že?
Nevylučuji však, že ptáci zahnízdí i tak velké budce, protože v zajetí jim takové nebezpečí nehrozí. Může však docházet k tomu, že samice bude s vejci nadměrně míchat, nebo rozhrabovat.
daktari
napsal(a):
Zdravím. Taková budka je podle mne tak pro korely nebo papoušky zpěvavé. Pro neofémy je vhodný vnitřní rozměr základny max 17 x 17 cm, ale i menší zvládnou. Vnitřní žebříček je vhodný u vyšší budky, nebo alespoň průchozí bidlo. Oblíbené jsou budky ve tvaru obráceného "L" se stejnou základnou. Výška 25-30 cm. Vletový otvor 5,5-6 cm, které není od věci překrýt krátkým tunelem z prken, nebo papirové trubky, např. od smršťovací fólie.
Obecně. Položte si otázku, jestli konkrétní papoušek v přírodě najde tak velkou hnízdní dutinu. A pokud ano, jestli ji obhájí před většími druhy, nebo predátory. Asi ne že?
Nevylučuji však, že ptáci zahnízdí i tak velké budce, protože v zajetí jim takové nebezpečí nehrozí. Může však docházet k tomu, že samice bude s vejci nadměrně míchat, nebo rozhrabovat.
Zdravím. Tá búdka je ozaj určená pre korely a pod., ale tá pani, ktorá mi ju predávala (sami chovajú rôzne papagáje), ma ubezpečovala, že to je OK aj pre neofémy. Ale tento rozmer som si vybral sám aj pred kúpou, podľa rôznych informácií na net-e.Keď som ju však videl, veru ma šoklo, aká je veľká. Radia mi aj niektorí chovatelia takýto rozmer, vzhľadom k tomu, že tam bude niekedy tých 4-6 mláďať plus rodič, mi to prišlo primerané. Pre samotnú samicu s vajíčkami sa aj mne javí takých 18x18 tak akurát.
Prosím ešte ostatných chovateľov, aby mi napísali svoje skúsenosti, či už majú búdky menšie, či takéto veľké, -veľmi ma poteší, ak niekto s úspechom odchováva v takomto rozmere.
Ešte rozmýšľam nad takou dočasnou "redukciou"-teda kým bude mať samica len vajcia, že by som vložil nejaké (možno polystyrénové) L-ko do rohu, aby tie vajíčka nerozťahovala po celej búdke, keď už mladé trošičku vyspejú, vybral by som ho. Je to blbosť? Možno by mohol byť aj ten samotný polystyrén nevhodný materiál?
Ďakujem za rady, prajem pekný deň. M.
Buďte v klidu, samice se tam vejde i se čtyřmi mláďaty. Víc já samici nenechávám. Pokud se jich vylíhne víc, tak po okroužkování některé podložím páru, který jich mám naopak méně. A nejhorší je jedno mládě! To je lepší odebrat a dát jinému páru. Opravdu ideální počet mláďat je 3-4. Právě ve velké budce bude nejspíš s vejci míchat.
Myslím, že polystyrén je naprosto nevhodný materiál, stejně jako měnit v průběhu hnízdění cokoli v budce (kromě výstelky).
Ptáci nejsou lidé a netouží mít velkou budku, naopak se cítí bezpečněji v menší. Já mám pro neofémy kmenové budky s průměrem 16cm a výška 30 a jsou plně dostačující. Hnízdili mi v nich i leskoptve tříbarvé nebo papoušci zpěvaví a to měli možnost si vybrat větší budku. Do mladých nevrtám a nepřehazuji mezi sebou ani vajíčka Dobrý pár je schopen bez problémů odchovat 6 mladých v jednom hnízdě, za předpokladu, že má dostatek krmení a zeleného.