Před sezonou plánuji dodělat chybějící prvek na venkovních voliérách - dvojité pletivo v čelních plochách. Přidělal bych jej pomocí odmontovatelných rámů kopírujících konstrukci. Jediné, nad čím dlouho přemýšlím je, jaké použít pletivo a jak moc se sníží pohledová viditelnost do voliér, příp. jak tento faktor co nejvíce ovlivnit. V případě, že by se podařilo napasovat "oko na oko", tak z pohledu úhlu se stejně bude překrývat. Zvažuji sílu drátu/velikost oka/ příp. barvu. Poradí někdo z vlastní zkušenosti? Příp. i foto. Děkuji.
Zdravim nevim jak velke mate venkovni vylety a kde bydlite. Tento problem se da podle mně řešit několika zpusoby, Moožna by stačila jen stropni sit proti dravcum, Možna by pomohlo zabezpečit spodni čast. Tonzaleži co chovete a jak velka je vaše venkovni ubigace pro ptaky. skusste poslat foto možna to vyřešime. S pozdravem Martin D.
Mám dvojité pletivo jak zepředu, tak z vnějších stran a shora (pochopitelně i mezi jednotlivými voliérami), a s viditelností to není tak hrozné. Podařilo se trefit "oko na oko". Je to klasický pozink, oko 20 x 20 mm, síla drátu 2,5 mm. Viz foto, ještě bez ptáků.
Asi neporadím, ale zatím vyslovené názory jsou dobré.
Dvojité přes celou čelní stěnu nejbezpečnější. Oko na oko, to jsem nedokázal. Dvojité pouze v horní jedné třetině proti kunám, kočkám a pernaté by mělo stačit, ptáci v noci uvnitř létají hlavně nahoře, ale co estetika? Chodba je proti všem, ale úbytek na kráse voliéry při pohledu na ptáky.
Při menších voliérách večer zavěsit rámy s laciným králikářským pletivem, ráno sundat nebo až pro prohlídku zájemců, pokud Vám estetika s rámy a přidání práce nevadí, ale je to laciné opatření pro nízkopříjmové chovatele. U několika letních voliér to dělám. Strop z jednoduchého pletiva nikdy - ptáci bez noh nedo utlučení.
Nelze radit. Finance, estetika, kde se ptáci v noci zdržují, čas na každodenní kontrolu.
Rady zde jsou na konkrétní podmínky, rozhodněte sám podle estetiky nebo ceny ptáků uvnitř.Ať mě někdo nenapadne, ale vše je o penězích. Chovám zájmově a abych o to trochu zlehčil, jak říká moje žena : "40 let seš v mínusu." Ať vy mladí jste na tom líp.
aerforce
napsal(a):
Děkuji za reakce. Potřebuji řešit jen části, jelikož voliéry jsou částečně zastřešené, mezi nimi dvojité pletivo je, někde jsou stěny pevné... Vnitřní (obvodové) pletivo předělávat nebudu, ale druhé vnější popřemýšlím o tom zeleném, to by mohlo být hned o něco přijatelnější...
Obyčajné králikárske pletivo býva dobrá voľba. Je lacné a ochráni pred škodnou. Používa ho aj pán Bohumír Šimerda na ochranu voliér a kakaduy sú pekne vidieť.
ararauna.cz
napsal(a):
Mám dvojité pletivo jak zepředu, tak z vnějších stran a shora (pochopitelně i mezi jednotlivými voliérami), a s viditelností to není tak hrozné. Podařilo se trefit "oko na oko". Je to klasický pozink, oko 20 x 20 mm, síla drátu 2,5 mm. Viz foto, ještě bez ptáků.
Dobrý večer! Máte pekne vybudované voliéry. Akí obyvatelia si ich užívajú? Alebo ešte len budú?
Teprve budou, dnes mi dorazí podložka pod budku pro první pár araraun. Jinak plánuji další velké ary: letos ještě druhý pár araraun (původně jsem chtěl jen jeden pár, ale loni mi známá věnovala pětiletého samce, takže ho dopáruji), potom arakangy, kanindy a časem snad ambiguy (ary zelené).
ararauna.cz
napsal(a):
Mate to velmi pekne, aky je rozmer voliery vo vnutornej casti?a s coho to mate postavene?
Este raz velmi pekne este ak mozete vlozte foto vnutornej casti.
Vnitřky mám bohužel dost malé, snad to tady ani nebudu popisovat. Ararauny, které mám teď doma v ptačím pokoji v největší komerčně vyráběné kleci na trhu, si ale polepší. Venkovní výlety mají rozměry 5 x 2 x 2,5 m. Jinak zimoviště z šedivého Ytongu, výlety i vnitřní pletivo mi dělal na zakázku Jan Barvík. Je to pozink, oko 20x20 mm, drát 2,05 mm (výše jsem mylně napsal 2,5 mm).
Nebude, ostatně, o topení jsem psal tady:
http://www.ararauna.cz/2015/02/ucinne-topeni-do-volier-ktere-prilis-nevysusuje-vzduch-ani-neviri-prach-zkuste-salave-panely/
Jsou to fotky přímo z mých voliér.
ararauna.cz
napsal(a):
Teprve budou, dnes mi dorazí podložka pod budku pro první pár araraun. Jinak plánuji další velké ary: letos ještě druhý pár araraun (původně jsem chtěl jen jeden pár, ale loni mi známá věnovala pětiletého samce, takže ho dopáruji), potom arakangy, kanindy a časem snad ambiguy (ary zelené).
Tak to bude pekná zbierka. O amazoňanoch ste neuvažovali? Aké búdky pre ary volíte?
Téma trochu uhýbá jiným směrem, vrátím se k úvodnímu smyslu... Děkuji všem za reakce i fotky, Mirku též zdravím :).
Chodba z pletiva by u mě nebyla reálnou volbou - voliéry jsou sice v řadě, ale různorodé (výškově, délkově, uspořádáním). Chodba by zabrala mnoho prostoru a blokovala by vjezd. Přemýšlím o přidání rámů po obvodě. Pletivo "oko na oko" se mi asi nepodaří takto napasovat a ono stačí pohled trochu z úhlu a bude to podobné jak nenapasované. Každopádně na těch fotkách to vypadá přijatelně. O králičím pletivu jsem též uvažoval, především síla drátu by nezabrala moc vizuálního prostoru. Zde však váhám, zda-li by pletivo neztratilo základní smysl ochrany ptáků - hůře se vypne, snadno se prohne, poškodí. Díky za tip se zeleným pletivem, nad ním nyní uvažuji, že by mohlo být přijatelným kompromisem...
M&M: Budku mám z bukového dřeva, rozměry 100 x 50 x 50 cm, ležatá, vletový otvor o průměru 20 cm.
aerforce
napsal(a):
Před sezonou plánuji dodělat chybějící prvek na venkovních voliérách - dvojité pletivo v čelních plochách. Přidělal bych jej pomocí odmontovatelných rámů kopírujících konstrukci. Jediné, nad čím dlouho přemýšlím je, jaké použít pletivo a jak moc se sníží pohledová viditelnost do voliér, příp. jak tento faktor co nejvíce ovlivnit. V případě, že by se podařilo napasovat "oko na oko", tak z pohledu úhlu se stejně bude překrývat. Zvažuji sílu drátu/velikost oka/ příp. barvu. Poradí někdo z vlastní zkušenosti? Příp. i foto. Děkuji.
Opticky hodně pomůže nabarvit pletivo černou barvou, nejlépe matnou.Vyzkoušejte na kousku pletiva pro srovnání rozdílu.Před lety jsem to natíral asfaltovým lakem, nebo tabulovým lakem /matný/.Obojí drželo dobře a ptákům to nevadilo.
Doplňuji téma o konečný výsledek. Nakonec jsem udělal rámy s pletivem, které pak byly přidělány na stávající voliéry. Vzdálenost pletiv je kolem 4-5 cm, rámy jsou odnímatelné. Pletivo je tmavé (poplastované), na fotce je záměrně záběr z úhlu, kdy se nekryjí oka a přesto viditelnost není špatná.