V případě přepravy mazla který jede na výlet asi takto:
I když není citesový, nechat očipovat, zapsat do registru a na základě této identifikace mu lze vystavit petpas. Pokud poletite letadlem, je dobré si u let. spol. zjistit podmínky přepravy.Nejlépe vše zjišťovat 3 měsíce dopředu.Jinak na stránkách nár.registru www.nrmz.cz lze zjistit která vet. pracoviště ve vašem kraji jsou certifikovaná ohledně čipování a vystavování pasů a tam by vám měli lépe poradit a pomoci i svyřizováním. Navíc je pap. po registraci tím správným čipem v případě ztráty zaregistrovaný i v mezinar.vyhledávací síti. Registrů je víc. Registrace je zdarma.Čip.kol.400, -, pas taky. Potvrzení o chorobách pak není třeba. Dobré zjistit dopředu podmínky vstupu konkrétní země.
Pokud je už nepovezete zpět, asi něco bude jinak. Tak zkuste obvolat ty certifik. veteriny a dejte vědět.
Také by mě zajímalo jak v případě většího množství a letecky. S čipy byste se asi práskl přes kapsu a v případě prodeje by to byl asi nesmysl.
Dobrý večer! Čip nie je nevyhnutný, pokiaľ má papagáj uzavretý krúžok. K nemu si pripravte písomnosť odkiaľ papagáj pochádza - či z Vášho odchovu, alebo pôvodné potvrdenie od predošlého chovateľa. K tomu si nechajte u veterinára vystaviť doklad, že papagáj je zdravý. Ak máte aj certifikát o DNA, je to len plus. Čím viac dokladov k papagájovi máte, tým lepšie. Uvedené doklady majte pri sebe a v prípade potreby ich predložte letiskovému personálu. Pre viac informácií sa obráťte na letisko.
BananRoman
napsal(a):
Nejedna se o mazlika.
Budou urceny k prodeji, uzavreny krouzek maji.
Prepravovat se budou autem, nikoliv letecky.
Takze kdyz budu mit na papiru, druh papouska, krouzek, adresu majitele a nejake jeste potvrzeni od veterinare, tak by to melo stacit ?
Opověděli Vám asi zkušenější. Co vím já z dokumentů k této otázce a vlastní nepatrné zkušenosti, tak v rámci EU by mělo stačit : 1. Doklad o původu exempláře, vejde se skoro na jednu str. Obě adresy, identifikace ptáka (název, kroužek) datum, podpisy.2. Potvrzení veterináře, ne starší 3 dnů o stavu ptáka a nevýskytu psitakózy v chovu v době 4 měsíců.
Platí pro seznam CITEC příloha B. Příloha A, to jsou ti, co podléhají registraci se dodávají ještě doklady CITES, registrační listy.
Pro hladší průběh pro případnou kontrolu se doporučuje mít k českému tiskopisu i překlad v jazyku země, kam pták cestuje.
BananRoman
napsal(a):
Dobrý den.
Potřebuji poradit, co je třeba k tomu, abych mohl papoušky (nemají "cites") převezt do zahraničí, konkrétně Anglie.
Jediné co vím, že potřebuji mít písemně něco od veterináře.
Můj veterinář mi na to po telefonu nedokázal odpovědět.
Děkuji za pomoc.
Dobrý den.
Prve jsem odpověděl na Váš dotaz. Mám k Vám i já jeden. To, co máte na fotkách chováte dlouho?
Měl jste u těch "lepších" odchovy?
Moudivláček
napsal(a):
Opověděli Vám asi zkušenější. Co vím já z dokumentů k této otázce a vlastní nepatrné zkušenosti, tak v rámci EU by mělo stačit : 1. Doklad o původu exempláře, vejde se skoro na jednu str. Obě adresy, identifikace ptáka (název, kroužek) datum, podpisy.2. Potvrzení veterináře, ne starší 3 dnů o stavu ptáka a nevýskytu psitakózy v chovu v době 4 měsíců.
Platí pro seznam CITEC příloha B. Příloha A, to jsou ti, co podléhají registraci se dodávají ještě doklady CITES, registrační listy.
Pro hladší průběh pro případnou kontrolu se doporučuje mít k českému tiskopisu i překlad v jazyku země, kam pták cestuje.
Dekuji, na adresu kam papousci putuji nesmim zapomenout.
Moudivláček
napsal(a):
Dobrý den.
Prve jsem odpověděl na Váš dotaz. Mám k Vám i já jeden. To, co máte na fotkách chováte dlouho?
Měl jste u těch "lepších" odchovy?
Moc nerozumim proc se ptate a ani nevim cemu mam rozumet "lepsich"
Ale, ararauna je domaci mazel a amazonky mam na odchov jeste mlady, jinak vse na fotkach melo odchov, krome Boxera :).
BananRoman
napsal(a):
Moc nerozumim proc se ptate a ani nevim cemu mam rozumet "lepsich"
Ale, ararauna je domaci mazel a amazonky mam na odchov jeste mlady, jinak vse na fotkach melo odchov, krome Boxera :).
Ptal jsem se bez nějakých postranních úmyslů. Jsem 8 let důchodce, zájmový chov od mládí a tak, když vidím třeba araraunu, zajímám se, jestli už byl odchov, protože to není hned. Ptám se proto, že nejsem z těch, kteří neví co s penězi. Děkuji, že jste rychle odpověděl, nebývá to zde zvykem.
Amazonky taky mám nově, za 3 dny by se měli líhnout. Snad budu mít štěstí. Psy chovám 35 let, dalmatiny, dogu, nyní japonskou akitu, dvakrát štěňata. Ať se Vám daří.
Moudivláček
napsal(a):
Ptal jsem se bez nějakých postranních úmyslů. Jsem 8 let důchodce, zájmový chov od mládí a tak, když vidím třeba araraunu, zajímám se, jestli už byl odchov, protože to není hned. Ptám se proto, že nejsem z těch, kteří neví co s penězi. Děkuji, že jste rychle odpověděl, nebývá to zde zvykem.
Amazonky taky mám nově, za 3 dny by se měli líhnout. Snad budu mít štěstí. Psy chovám 35 let, dalmatiny, dogu, nyní japonskou akitu, dvakrát štěňata. Ať se Vám daří.
Vám také přeji mnoho chovatelských úspěchů. Já mám do důchodu ještě daleko, takže doufám že mě tento krásný koníček vydrží dokavaď zdraví dovolí, jako Vám.