Ahoj. Prosím všechny o radu. Už něco přes rok mám doma samečka (jsou mu 4 roky), vždycky byl hodně bojácný. No a teď jsem mu pořídila samičku, ale je to katastrofa. Nejdřív jsem je nechala v oddělených klecích a pak jsem je nechala s otevřenýma dvířkama aby se mohli společně prolétnout nebo tak.. No sami si vlezli do jedné klece (nové), ale špatně se snáší. Jakmile se ona pohne, tak na ni útočí. Nevím co s nima. Prosím poraďte mi.
Sameček žil dlouho sám a má narušené sociální chování. Takoví samci často nedodržují základní tabu a útočí i na samice, což by ve společnosti žijící samec nikdy neudělal. Co s tím? Sledujte, zda je samice ve stresu, jestli jsou útoky míněny vážně. Je možné, že se naučí proti němu rázně ohradit a on si na ni pak netroufne. Pokud ji trápí, nechte je oddělené v klecích vedle sebe třeba několik týdnů a pouštějte společně jen volně do pokoje. Nemyslím si, že budka něco vyřeší, ale zkusit to můžete. Hlídejte ovšem, jestli se agresivita samce ještě nezhorší, může to nastat, budka zvyšuje agresivitu andulek stejného pohlaví a váš sameček nemá zábrany! Navíc může v samečkovi vyvolat touhu po páření a pokud nebude samice svolná, je třeba mladá, pak může nastat ještě větší problém. Takže s budkou opatrně.