Prosím o názor, jedná se o tento virus? Andulka je koupená ze zverimexu. Co mě hodně zaráží, že je velmi tichá, nehraje si, nemá zájem o senegalské proso, jablko, namočené piškoty, mrkev, celý den jen sedí na jednom místě, občas pípne. Trus má normální. Je i po týdnu velmi plachá, ale se sebezapřením si na chvíli sedne na prst. Venku z klece ulétne tak dva metry a nízko nad zemí. Pokud jí dám klec na zem, vrátí se do ní a zase je jako vycpaná.Vůbec si nehraje, nešvitoří, jen sedí na jednom místě, o pamlsky nemá zájem ani o hračky v kleci. Za tři týdny si mám jet pro mladého samečka k dobrému chovateli. Nevím, co dělat. prosím, poraďte. Děkuji.
Měli jsme andulku, a chovala se hodně podobně. Druhý si s ní moc nehrál, tudíž byla mírně plachá, ale na prst nakonec šla. Spoustu času trávila v kleci, i když ji měla po celý den otevřenou, sezobala toho za den poměrně málo. Vzali jsme ji k veterináři a říkal, že se pravděpodobně jedná o francouzské pelichání a že to skončí až smrtí. Zatím jsme tomu nechali volný průběh a andulce začalo padat křidélku dolu. Nebyla schopna vzlétnout ani několik cm vysoko. Už se jen trápila. Určitě si myslím, že ji zkusit dát někomu prohlédnout, kdo tomu rozumí.
M&M
napsal(a):
Nemyslím si, že sa jedná o francúzske pŕchnutie. Skôr by som povedal, že andulka bola do zverimexu daná ako veľmi mladá a ešte stále je veľmi mladá. Preto je menej aktívna. Krmivo žerie? Pridanie druhej andulky ju môže oživiť.
Zdravím,
souhlasím. Andulka je velmi mladá. Letky má i ocásek dorůstá. I to chování odpovídá čerstvému mláděti. Kdyby měla APV tak nebude lítat vůbec, protože by neměla letky. Za nějakou dobu se otrká, uvidíte. Zadavatelka ať je ráda že natrefila ve zveráku na tak mladou a tím pádem i dobře tvárnou a ochočitelnou andulku. Jediné na co bych si dal pozor je sledovat, jestli ve zveráku nechytla vápenku. Po čase by se projevila na zobáčku. Jinak si myslím že máte zdravou andulku.
nicka
napsal(a):
Prosím o názor, jedná se o tento virus? Andulka je koupená ze zverimexu. Co mě hodně zaráží, že je velmi tichá, nehraje si, nemá zájem o senegalské proso, jablko, namočené piškoty, mrkev, celý den jen sedí na jednom místě, občas pípne. Trus má normální. Je i po týdnu velmi plachá, ale se sebezapřením si na chvíli sedne na prst. Venku z klece ulétne tak dva metry a nízko nad zemí. Pokud jí dám klec na zem, vrátí se do ní a zase je jako vycpaná.Vůbec si nehraje, nešvitoří, jen sedí na jednom místě, o pamlsky nemá zájem ani o hračky v kleci. Za tři týdny si mám jet pro mladého samečka k dobrému chovateli. Nevím, co dělat. prosím, poraďte. Děkuji.
Roztáhněte jí křídlo a vyfoťte. Ale taky se mi nezdá, že by to bylo BFD.
Jsem zadavatelka, zkusím přidat fotky, jen je mi hodně divné, že je taková buchta, jen sedí a kouká. Taky jsem se dívalana mláďata andulek vylétlých z budky na fotkách a mají už normální dlouhý ocas. Dnes jsem jí donutila - jemně vyndat z klece a pořád jen lítá podobně jako kolibřík jen 1 metr až dva na dálku u země a zase jen sedí nebo jen chvíli pochoduje. Je hrozně tichá. A pak se snaží vrátit do klece. Mám o ní fakt strach. U nás v okolí není bohužel žádný veterinář přes ptactvo. Zkusím přidat v dalším příspěvku foto co se nám podařilo nafotit.
Děkuji všem.
nicka
napsal(a):
Jsem zadavatelka, zkusím přidat fotky, jen je mi hodně divné, že je taková buchta, jen sedí a kouká. Taky jsem se dívalana mláďata andulek vylétlých z budky na fotkách a mají už normální dlouhý ocas. Dnes jsem jí donutila - jemně vyndat z klece a pořád jen lítá podobně jako kolibřík jen 1 metr až dva na dálku u země a zase jen sedí nebo jen chvíli pochoduje. Je hrozně tichá. A pak se snaží vrátit do klece. Mám o ní fakt strach. U nás v okolí není bohužel žádný veterinář přes ptactvo. Zkusím přidat v dalším příspěvku foto co se nám podařilo nafotit.
Děkuji všem.
Tak podle těchto fotek (zhora a pera) bych to fakt na to BFD tipla. To neuspořádané peří a hlavně ta brka, nejsou normálně vypadlá, na konci jsou zaškrcená. Kdybych ale viděla jen ta křídla - fotky křídel - tak zase ne. Ale normální to nebude.
Zde nic nezjistite, jeden rekne jo druhy ne. Ja to zase vydim na ne zrovna dobre mlade od nekvalitních rodicu které skončilo ve zveraku. nejlepe je odber u chovatele tam je to jasne, bez testu tez nic nenadelate a k vzhledem cene k ruznym vysetrenim a testum dosti prodelecne.Kupte jinou je jich mraky a daleko hezsci.
Erikae
napsal(a):
Vemte ji s sebou k chovateli a on vám řekne
Nebo sem vložte více fotografií křídel andulky.
K chovateli ji NEBERTE! Kdyby ke mně někdo přišel s takovou andulkou, tak bych ho hnala!
Pokud by to bylo franc.pelichání, tak to se přenáší i na oděvu, takže přinést andulku, u které nevíte, zda je nemocná, či ne, do chovu, je bezohledné.
Být Vámi, tak bych si zatím nekupovala druhou, dokud nezjistíte jak na tom vaše mládě je.
Určitě jí k chovateli nevezmu! Ale ona není normální andulka, vůbec nechce z klece, jen sedí a kouká a občas pípne. Netuším jestli si zobne grit, jestli si brousí zobák a drápky o tu sepiovou kost, asi se napije, ale nikdy jsem jí pít neviděla. Přijde mi, že dnes žrala častěji a i jsem jí zase jemně pustila, ale jí se létat nechce. Jsem z ní docela nešťastná. Mám ráda andulky pro jejich veselou povahu, hravost, a zvědavost. A moc se mi líbí jejich bravurní létání, ale tahle je úplně jiná, Je mi jí líto a nechtěla bych jí dát pryč, nevím co dělat. ještě počkat? Mám jí 2 týdny, ale za 3 týdny si mám vzít mladého samečka od dobrého chovatele, co když je opravdu nemocná? Veterina na ptactvo tu není.
Dle mého názoru musíte vyčkat, je to mládě které poprvé přepeřuje a přikláněl bych se spíše k mechanickému poškození, pírko na fotce je zlomené, ne vypadlé.Určitě mu do vody přidejte vitamíny a ad3(kombisol), navlhčené piškoty a nechte ho 14dní v klidu, v kleci.
Při každém(zvlášť při prvním) přepeřování se organismus dosti oslabí, přidá li se změna prostředí a začátek ochočování nemusí to dopadnout dobře!
Při fp u andulek vypadávají celé ruční lety na obou křídlech, což se do 14dnů projeví, teď potřebuje doplnit vitamíny a klid!
nicka
napsal(a):
Určitě jí k chovateli nevezmu! Ale ona není normální andulka, vůbec nechce z klece, jen sedí a kouká a občas pípne. Netuším jestli si zobne grit, jestli si brousí zobák a drápky o tu sepiovou kost, asi se napije, ale nikdy jsem jí pít neviděla. Přijde mi, že dnes žrala častěji a i jsem jí zase jemně pustila, ale jí se létat nechce. Jsem z ní docela nešťastná. Mám ráda andulky pro jejich veselou povahu, hravost, a zvědavost. A moc se mi líbí jejich bravurní létání, ale tahle je úplně jiná, Je mi jí líto a nechtěla bych jí dát pryč, nevím co dělat. ještě počkat? Mám jí 2 týdny, ale za 3 týdny si mám vzít mladého samečka od dobrého chovatele, co když je opravdu nemocná? Veterina na ptactvo tu není.
Zkuste ještě vysledovat, jestli ta vypadlá brka - hlavně ocasní - nemají na konci krev.
nicka
napsal(a):
Děkuji všem.
To pierko by takto vyzerať nemalo. Ulomilo sa jej pri chytaní, alebo ste ho tak našli? Stopy krvi a odumreté brčko peria môže byť príznakom choroby, hoci nie nutne francúzskeho pŕchnutia. Na vašom mieste by som sa obrátil na Zverimex, kde ste andulku kúpili.
Jsem zadavatelka, po 14 dalších dnech, co jsem zde psala - andulka pořád stejná buchta, netečná, bojí se, ale co mě trápí víc, křídlové letky jí trochu narostly, ale ty ocasní jsou hodně špatné. Přikládám foto. Brko s krví jí vypadlo v kleci, když jsem jí dávala do klece pampeliškové listy. cca před týdnem - zase se splašila, tak jsem ho čerstvě vyfotila. Od té doby jí žádné nevypadlo, ale létat se jí nechce. Poraďte, prosím, co s ní mám dělat.Testy dělat nechci, protože jsou hodně drahé.Ale myslím na 99%, že to franc. pelichání má.
To, že má ocas nahnědlý, je zbůsobeno tím, že asi před 10 dny si zadek nějak poranila - asi o klec- měla na něm krev, krev byla i na zdi za klecí, tak jsem jí to zakápla Betadinem. Od té doby jsem další krev nenašla. Podotýkám, že jsem jí s tou krví našla, když jsem přišla z práce. Andulka je sama v obývacím pokoji. Mám sice ještě dva psy, ale ti jsou zavření na chodbě, štěkají, jen když se na chodbě něco neobvyklého děje. Např. zvoní pošťačka.
Mám jí utratit? Jak se to vůbec u veterináře provádí. Děkuji za slušné odpovědi.
Dobrý den. Francouzské pelichání to možná je, testy v Genexone stojí 700, -Kč na obě onemocnění současně. Vzhledem ke stavu andulky bych k ní jinou určitě nedávala. Záleží, v jakém období života se andulka nakazila. Pokud do tří týdnů věku, tedy od rodičů, pravděpodobně to dopadne špatně. Pokud později, je velmi pravděpodobné, že se do tří měsíců uzdraví a do 6 měsíců přestane virus vylučovat. Tak doporučuji zatím jí nechat vyšetřit trus na parazity, podávat léky na podporu imunity a nepřidávat jiné ptáky. Pokud se bude stále zhoršovat, možná vám sama uhyne a nebo se naopak začne uzdravovat. Pak bude vhodné obětovat peníze a andulku vyšetřit, je možné, že už bude negativní. Po celkové dezinfekci prostředí si k ní pak můžete pořídit bez rizika jinou andulku. Nebo - pokud je to pro vás příliš náročné - jí vraťte, na to máte právo a vše důkladně vyčistěte a vydezinfikujte, než si pořídíte jinou.
marketag
napsal(a):
Dobrý den. Francouzské pelichání to možná je, testy v Genexone stojí 700, -Kč na obě onemocnění současně. Vzhledem ke stavu andulky bych k ní jinou určitě nedávala. Záleží, v jakém období života se andulka nakazila. Pokud do tří týdnů věku, tedy od rodičů, pravděpodobně to dopadne špatně. Pokud později, je velmi pravděpodobné, že se do tří měsíců uzdraví a do 6 měsíců přestane virus vylučovat. Tak doporučuji zatím jí nechat vyšetřit trus na parazity, podávat léky na podporu imunity a nepřidávat jiné ptáky. Pokud se bude stále zhoršovat, možná vám sama uhyne a nebo se naopak začne uzdravovat. Pak bude vhodné obětovat peníze a andulku vyšetřit, je možné, že už bude negativní. Po celkové dezinfekci prostředí si k ní pak můžete pořídit bez rizika jinou andulku. Nebo - pokud je to pro vás příliš náročné - jí vraťte, na to máte právo a vše důkladně vyčistěte a vydezinfikujte, než si pořídíte jinou.
Jenom upozorňuji, že virus přežívá v prostředí půl roku i více. Všechno těžko vydezinfikujete (koberce, záclony,...), a když si pořídíte mládě, může nastat stejný problém. Po zjištění BFD u nás jsem čekala rok, než jsme si pořídila nového papouška a další rok jsem se klepala, aby bylo vše ok. Nebylo totiž zcela jasné, jestli jde o BFD nebo PBFD.
eli22
napsal(a):
Jenom upozorňuji, že virus přežívá v prostředí půl roku i více. Všechno těžko vydezinfikujete (koberce, záclony,...), a když si pořídíte mládě, může nastat stejný problém. Po zjištění BFD u nás jsem čekala rok, než jsme si pořídila nového papouška a další rok jsem se klepala, aby bylo vše ok. Nebylo totiž zcela jasné, jestli jde o BFD nebo PBFD.
Samozřejmě, že prostředí nevyčistíte absolutně, ale imunita vylétlého mláděte je již poměrně vyzrálá a malému množství viru se snadno ubrání. Záclony jsou vyprat, dezinfekce lze použít i na koberce a nábytek. Někdy se nenakazí ani dospělí ptáci, kteří žijí ve stejné kleci s nemocnými. Nejhorší rizika jsou při odchovech - dospělí se nakazí, ale s infekcí se vyrovnají bez příznaků, zatímco jejich holátka onemocní a uhynou. Pokud nechce tazatelka chovat, tak by popsaný postup měl být dostačující. Doporučuji přečíst si informace o PBFD a APV na stránkách genexone.cz, je tam velmi podrobně vše popsáno a vysvětleno.