Dobrý den
Mám voliéru se záletem.
Zálet je 2,5 m na 2,5 m
Výlet 6 m na 2,5 m
v záletu se nebude topit
A chtěl bych se zeptat jaký druh by jste mi doporučili, který by tam mohl být né žádné hlučné
(Kralováky, Horáky, Červenokřídlé) již mám
a nechci Rozely
Alexandry čínské mít nemohu kvůli hluku.
Nějaký druh který může být se záletem celoročně venku.
Nějaký druh Amazoňanů nebo tak něco
Nic moc hlučného.
Předem děkuji za slušné odpovědi
Zdraví Verner Filip
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den.A co skusit Alexandra černohlavého.Podle mě docela tichej papoušek.
S pozdravem Bártik.

No nejsem tak skušenej abych moc radil ale rudohlavci venku přes zimu to asi nedaj i když znám chovatele kterej je tam má celoročně.černohlavej je odolnější.Spolu bejt mužou ale při hnízdění to asi těžko.
S p.Bártik.
filipverner
napsal(a):
Dobrý den
Mám voliéru se záletem.
Zálet je 2,5 m na 2,5 m
Výlet 6 m na 2,5 m
v záletu se nebude topit
A chtěl bych se zeptat jaký druh by jste mi doporučili, který by tam mohl být né žádné hlučné
(Kralováky, Horáky, Červenokřídlé) již mám
a nechci Rozely
Alexandry čínské mít nemohu kvůli hluku.
Nějaký druh který může být se záletem celoročně venku.
Nějaký druh Amazoňanů nebo tak něco
Nic moc hlučného.
Předem děkuji za slušné odpovědi
Zdraví Verner Filip
Vážený,
neptejte se zde, viz doporučení kakadu růžový, ale on neví kolik máte v peněžence. Nebo amazoňani. Někteří řvou, mně to nevadí, ale se sousedy je peklo. A kolik stupňů bude v záletu, když venku bude 15 pod nulou?
Možná mě mnozí zkritizují, ale radím na základě zkušeností. Projděte literaturu, internet, zapojte vlastní rozum. Rozhodněte sám a rozhodnete dobře.
Kupoval jsem žaka, chyběly drápky, to jí udělal samec, ale u mě ubyly prsty. Ne samec, mráz. Podobně u amazoňanů. Jó, zde bývá i mínus 10. Ten chovatel by si měl zopakovat zeměpis
světadílů.
Chcete jen doporučení, souhlasím s formulací otázky, ale sám jsem se takto nikdy nerozhodoval. Chtěl jsem to a to a ptal se, jestli to je vhodé. Vy volíte opačný postup. Mám voliéru a co do ní? To nechápu. Takhle se koníček neprovozuje, pakliže to je zájmová činnost.
Pro nás starší bylo prvotní rozhodnutí druhu a podmínky chovu jsme tvořili pro něj. Třeba se mýlím. Doba se změnila.
Protože diskuze není monolog, tak bych uvítal odpověď Vás, na kterého jsem jsem reagoval.

Tak sledují že vy jste chronický rýpal asi tipuji v důchodu a nemáte co na práci.
napsal(a):
Tak sledují že vy jste chronický rýpal asi tipuji v důchodu a nemáte co na práci.
Nerozumiem, prečo pána s nickom Moudivláček označujete ako rýpala. Sám, v inom príspevku píšete že ste začiatočník a predpokladám že si na toto forum chodíte pre rady a preto aby ste čo to pochytil od múdrejších a skúsenejších a za takého ja osobne považujem aj pána Moudivláček. Jeho odpoveď má možno trochu nádych sarkazmu, ale ten komu patrí sa nad ňou minimálne zamyslí a to je hlavné a podstatné, na rozdiel od toho čo ste napísali Vy. Som tak isto začiatočník, ale toľko viem, že v nevytápaných záletoch prežije snáď len austrália a možno ázia, určite by som takto nechoval tropicke a subtropicke vtáky.
Moudivláček
napsal(a):
Vážený,
neptejte se zde, viz doporučení kakadu růžový, ale on neví kolik máte v peněžence. Nebo amazoňani. Někteří řvou, mně to nevadí, ale se sousedy je peklo. A kolik stupňů bude v záletu, když venku bude 15 pod nulou?
Možná mě mnozí zkritizují, ale radím na základě zkušeností. Projděte literaturu, internet, zapojte vlastní rozum. Rozhodněte sám a rozhodnete dobře.
Kupoval jsem žaka, chyběly drápky, to jí udělal samec, ale u mě ubyly prsty. Ne samec, mráz. Podobně u amazoňanů. Jó, zde bývá i mínus 10. Ten chovatel by si měl zopakovat zeměpis
světadílů.
Chcete jen doporučení, souhlasím s formulací otázky, ale sám jsem se takto nikdy nerozhodoval. Chtěl jsem to a to a ptal se, jestli to je vhodé. Vy volíte opačný postup. Mám voliéru a co do ní? To nechápu. Takhle se koníček neprovozuje, pakliže to je zájmová činnost.
Pro nás starší bylo prvotní rozhodnutí druhu a podmínky chovu jsme tvořili pro něj. Třeba se mýlím. Doba se změnila.
Protože diskuze není monolog, tak bych uvítal odpověď Vás, na kterého jsem jsem reagoval.
Drahý pane Moudiváček. Můžete mi napsat co je špatného, na doporučení kakadu růžový? Viděl jsem je několikrát chovat v dřevěných voliérách, nehledě na to, že i dřevěná voliéra jde zabezpečit tak, aby ji ptáci zničit nemohli. K tomu to chce nosit větve na okus a starat se o zábavu, ne pořád vysedávat u počítače. A to, že přežije zimu v nevytápěném záletu je taky několikrát popsáno. Sám jsem zastáncem chovu ve vytápěných zimovištích, ale když to někdo chce riskovat, tak doporučuju takové ptáky, o kterých vím, že to vydrží.
loufan
napsal(a):
Drahý pane Moudiváček. Můžete mi napsat co je špatného, na doporučení kakadu růžový? Viděl jsem je několikrát chovat v dřevěných voliérách, nehledě na to, že i dřevěná voliéra jde zabezpečit tak, aby ji ptáci zničit nemohli. K tomu to chce nosit větve na okus a starat se o zábavu, ne pořád vysedávat u počítače. A to, že přežije zimu v nevytápěném záletu je taky několikrát popsáno. Sám jsem zastáncem chovu ve vytápěných zimovištích, ale když to někdo chce riskovat, tak doporučuju takové ptáky, o kterých vím, že to vydrží.
Vážený loufan,
děkuji za Vaši slušnou reakci, které si cením. S hlediska chovu s Vámi naprosto souhlasím, ale doporučil jste Kakadu růžový, což není ani dnes laciný papoušek, proto jsem tak reagoval. Třeba já bych ke dvěma slovům Vaší odpovědi doplnil, že moje doporučení bude u dvou jedinců stát tazatele kolem 20 000 Kč. Mám zkušenost, že někteří tazatelé nemají představu nejen o chovu, což se dá podstranit, ale ani představu o cenách. Pakliže peníze má, tak Vaše doporučení druhu na jeho podmínky bylo dobré.
Nemohu si odpustit poznámku, kterou bych měl adresovat SPARING, který mě nazval chronickým rýpalem. Na rozdíl od Vás mimo tu jeho větu o mně jako rýpalovi, nic k původní otázce nevyplodil. Já jsem na rozdíl od něho odpověděl. Snad se nad svým názorem pro příště zamyslí.
Filipverner, uvažoval by som o barnardoch límcových alebo o kakadu ružových. Dostupná drevená konštrukcia voliéry by pravdepodobne musela byť oplechovaná, budú sa o ňu zaujímať. Možno by sa dalo rozmýšľať aj o vazách, no treba sa poradiť s chovateľom, ktorý sa im venuje, či môžu byť prezimované bez vykurovania.
M&M
napsal(a):
Filipverner, uvažoval by som o barnardoch límcových alebo o kakadu ružových. Dostupná drevená konštrukcia voliéry by pravdepodobne musela byť oplechovaná, budú sa o ňu zaujímať. Možno by sa dalo rozmýšľať aj o vazách, no treba sa poradiť s chovateľom, ktorý sa im venuje, či môžu byť prezimované bez vykurovania.
Radit vazy a přitom o nich nic nevědět je poněkud zvláštní.Vazy patří k tzv.chovatelským špekům a určitě nepatří mezi běžně chované druhy a i cena není zanedbatelná.
petajz
napsal(a):
Radit vazy a přitom o nich nic nevědět je poněkud zvláštní.Vazy patří k tzv.chovatelským špekům a určitě nepatří mezi běžně chované druhy a i cena není zanedbatelná.
Vážený,
škoda, že jste tu svoji odpověď, kterou kladně hodnotím nekonkretizoval. Uvést několik slov navíc, myslím si, že by to prospělo.
Tato diskuze dává obrovské možnosti se poučit zadarmo.
Jak jsem starý, tak jsem možná trochu naivní, ale svoje zkušenosti bychom si neměli vzít do hrobu.
Dřívější staří chovatelé nám tehdy mladým rady dávali a nebáli se, že je na trhu noví úspěšní ohrozí. Ale je fakt, že za minulého režimu byl ten trh poněkud omezený.
Předávejme zkušenosti,
ať z dnešní nepočetné generace exotářských nadšenců vyrostou chovatelé, kteří budou špičkou nejen EU, ale i světa. Už dnes takové máme.
Děkuji za případnou pozornost tomuto a v této diskuzi trochu neobvyklému příspěvku.
Dobrý večer, páni! Vazy síce nie sú atraktívne sfarbením, ale sú zaujímavé biológiou chovu a najmä odchovu. Sám som o ich chove uvažoval, ale nemám dostatočne veľké voliéry pre uspokojenie dominantných potrieb samice. V tomto sú podobné eklektusom. Tiež sa samička necháva kŕmiť a pári sa s viacerými samčekami, preto niekedy dochádza k nešvarom so samčekom. Ten však dominanciu svojej partnerky strpí.
Vazy nie sú veľkými ničiteľmi drevených voliér, preto tejto požiadavke zadávateľa témy vyhovujú. Kamarát ich dokonca choval vo voliére s králikárskym pletivom. Tiež nie sú často hlučné ako americké papagáje, hoci hlas majú zvučný a škriekať vedia. Ich cena sa podľa druhu pohybuje rádovo v desiatkach tisíc KČ. Preto nepredpokladám, že by ich chovateľ v zime vystavoval mrazom. Kamarát vazám zázemie vykuroval. Zaujíma ma však skúsenosť aj iných chovateľov, preto sa pýtam. Údaje v rôznej literatúre zhodne uvádzajú ich odolnosť a obľubu tráviť čas vo výletoch aj počas zimy. V tomto sú tiež podobné eklektusom a trichám, ktoré napriek ich pôvodne tropickému pôvodu prospievajú lepšie v nie príliš temperovaných priestoroch. Taká je moja skúsenosť (eklektusy) a tiež osobné zdelenie skúseného chovateľa (trichy).
Vzhľadom na značne narušenú prírodu Madagaskaru (podľa pána Palkoviča na 90 % územia neexistuje pôvodná vegetácia) by nebolo na škodu, aby sa ich chov v zajatí rozširoval. Aj preto, aby nedopadli ako vyhynutý Aepyornis maximus.
Na záver len slová Armina Brocknera z Loro Parque Fundatión: "Navzdory jeho chmurnému - jednotvárnému zbarvení peří mohu jeho držení a chov doporučit každému příteli papoušků."
Zdravím:pane já jsem vloni stavěl voliéry a už jsem měl jasno co v nich budu chovat, tak jsem je ušil na míru.mám kakadu růžový, čínany, králováky.jsou postavené z železných jeklů a pletivo sila 24 oka jsou pobokách 2,5 a čelní strana 30.vy můžeta mít kakadáky nebo čínany ve dřevěných voliérách ale musíte je oplechovat.já pro kakadáky nemám zimoviště ale mám přez zimu je zadělané lexanem a je to supr...FRANTA.
filipverner
napsal(a):
Ale Alexandři Číňští se dost hlasitě projevují je to pravda? moc se mi líbí.
Alexandři čínští jsou krásní ptáci a jejich cena dnes spadla na minimum. Domnívám se, že je to příležitost pořídit si krásné papoušky pro ty, kteří si to dřív z finančních důvodů nemohli dovolit.
Výhoda je, že snáší mráz a mohou být ve skupině. Hluční jsou ráno a navečer. Během dne o nich nevím. Ale asi to záleží na každém individuu. Mám 3 páry pohromadě, ikdyž příjde cizí, nekřičí, literatura říká opak. Je - li možnost zavřít do záletu, je to ideální pták i pro netolerantní sousedy.
Dřevo stačí oplechovat. Je to levnější než kov, pokud je chovatel klempíř a má ohýbačku plechu, je to skoro zadarmo. Vypadá to pěkně, jako kovové voliéry.
V malé voliérce 1 krát 2 m se moc nepohybují, ale 3 krát 2 a více je při jejich sledování nepředstavitelný rozdíl v jejich pohybu.
Doporučuji zavěsit na řetězech špalky, kmeny a pod, jak je v poslední době doporučováno. Budete překvapeni, jak to využívají. Kdysi se tradovala dvě bidla, aby byl prolet. Ale to platilo na australské papoušky, ktré jsme většinou chovali.Tropičtí ptáci si tuto pohyblivou úpravu voliér užívají. Ale to jsem od "Čiňanů" trochu odbočil.