Papoušíček x aymara – rozdíly

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.4.2015 14:15
michalcod

XXX.XXX.9.129

Potřebuji od vás pomoci.Po dlouhém pročítání fóra se do "finále" dostali PAPOUŠÍČEK X AYMARA
Sice jsem četl zde na fóru nějaké srovnání, ale většinou hodně protichúdné a staršího data.
Prosím o shrnutí:
Rozdíly v:
1. Možnost ochočení - pokud budou oba ručně dokrmení
2. Po ochočení častost úklidu - trus (při pouštění z klece)
3. Hlučnost
4. Alergie - pokud možno porovnat
Popř. I z jiných hledisek
Panelákový byt, v kleci, s běžným provozem a dětmi
Když Aymary, tak pruhované, když Papouščci, tak asi šedokřídlé?
Díky předem za odpovědi na ( pro někoho) hloupé otázky.

17.4.2015 16:20
mikoc

XXX.XXX.55.238

Rozdíl znám jeden docela podstatný - po Aymarách budete uklízet stříkance jejich trusu...a že ho mají požehnaně. Papoušíčky šedokřídlé mám, jsou bezproblémoví, nijak příliš ukřičení. Jinak ostatní mají asi společné, není už žádný rozdíl.

17.4.2015 16:57
nosfi

XXX.XXX.169.163

Už jsem přispívala do jiné vaší diskuze... :) Byla jsem před stejnou volbou a pro aymaru nakonec rozhodl fakt, že papoušíčci jsou často agresivní- pokud je seznamujete s cizím ptákem (i stejného druhu). Neslyšela jsem o aymarovi, který by třeba připravil svého "kamaráda" o drápky, snesou se v klidu i s ostatními druhy. S trusem souhlasím, je řidší než třeba u andulek.

19.4.2015 20:19
michalcod

XXX.XXX.9.129

Prosím porovnejte mi "potřebu" proletu u Aymary a Papoušíčka?
A ještě jedno.
Trus je u Aymar řidší, ale četnost je vzájemně jaká?

20.4.2015 09:32
mikoc

XXX.XXX.55.238

michalcod napsal(a):
A ještě jedno.

Papoušíčci se spokojí s klecí 60-70x40x40. U aymar to bude asi podobné.Samozřejmě voliéra na letnění by byla ideální, ale není bezpodmínečně nutná.
S trusem u papoušíčků není problém, u aymar je řídký a jeho množství je větší.(nebo se to možná jen zdá, vzhledem k jeho rozstříknutí).

20.4.2015 16:58
nosfi

XXX.XXX.169.163

michalcod napsal(a):
A ještě jedno.

Aymara větší bobek o velikosti dvou hrášků, když se rozhýbe (vyletí z klece) a pak asi co 20 minut jeden malý, ne tak tekutý. Z koberce jdou celkem normálně utřít, pokud nemáte bílý s vysokým chlupem, tričko je většinou na vyprání, používejte "ptačí košili" jako při chovu něčeho většího.:) Než projde potrava organismem aymary, trvá to asi hodinu- pozorováno na změně barvy po podání mrkve.

Mám klec, která se prodává pod názvem Ara III: 55x35x70 (poslední je výška) a možná by byla lepší na délku. Případnou budku je třeba umístit zvenku, dost by ten prostor zmenšila. Pouštím 2x za den, potřeba letu není vysoká, jednou zakrouží pokojem a pak se nechá raději nosit a "naviguje" potřebným směrem. Voliéra by samozřejmě byla fajn, ale když jde o venčené mazly, dá se to i bez toho.
Ještě dodám, že aymarové mi prostě voní. Je to příjemná vůně peří, žádný smraďoch, ale nemám moc druhů k porovnání. Rády se sprchují zavěšené na bidle (googlujte obrázky), dospívají mezi půl rokem a 3/4 rokem věku, pozná se to podle prvního přepeřování a změny v barvě oka. Na silném světle je potom poznat hnědá duhovka.

20.4.2015 17:37
michalcod

XXX.XXX.9.129

Diky moc za konkrétní info.
A co třeba klec Interzoo Izy III
ŠLA BY PODLE vás?
Na 1 pár?

20.4.2015 17:57
nosfi

XXX.XXX.169.163

Moc se mi nelíbí ta stříška, zmenšuje vnitřní rozměry. Popřemýšlejte, jestli je budete často pouštět a pokud to zvládnete po celou dobu jejich života, nevidím v tom problém. Vždycky samozřejmě platí, že čím větší, tím lepší.
K ochočení je výhodné pořídit nejprve jednoho ptáka a po pár měsících (ochočení prvního) k němu přidat kamaráda, ale na únosnou úroveň (nošení na rameni, podrbání na hlavě, přesun do klece) se dají ochočit i ve dvou. Chce to jen uplácet pamlsky.

20.4.2015 18:31
michalcod

XXX.XXX.9.129

Díky.
Půjdu tedy do ARA CHROM
JE TAM ROZDÍL V OZNAČENÍ I. II. III. ?

21.4.2015 23:06
aymy

XXX.XXX.32.171

Lepší je klec činčila má 2 velikosti -více šiřkové. Dno bez šuplíku se kvůli aymařímu trusu mnohem lépe udržuje, na dno se mi osvědčily dřevěné pelety- zachytí trus, pohltí vlhkost i pachy.Klec Ara má mříže na aymary moc daleko od sebe.

22.4.2015 00:25
tocidlak

XXX.XXX.22.107

michalcod napsal(a):
Potřebuji od vás pomoci.Po dlouhém pročítání fóra se do "finále" dostali PAPOUŠÍČEK X AYMARA
Sice jsem četl zde na fóru nějaké srovnání, ale většinou hodně protichúdné a staršího data.
Prosím o shrnutí:
Rozdíly v:
1. Možnost ochočení - pokud budou oba ručně dokrmení
2. Po ochočení častost úklidu - trus (při pouštění z klece)
3. Hlučnost
4. Alergie - pokud možno porovnat
Popř. I z jiných hledisek
Panelákový byt, v kleci, s běžným provozem a dětmi
Když Aymary, tak pruhované, když Papouščci, tak asi šedokřídlé?
Díky předem za odpovědi na ( pro někoho) hloupé otázky.

1/ pro ochočení aymarů ruční dokrm nemá příliš význam, pokud se jim skutečně věnujete ochočení jde samo
2/ naučili jsme celé hejno aymarů po vypuštění z klece doletět na zavěšenou větev ze stropu a na ní se hned vyprázní - pod větví se vytře a je uklizeno
3/ hlučnost jedince je zanedbatelná, hlučnost harmonizujícího páru, který se nevidí (např. jeden zaletí do jiné místnosti) už dokáže pěkně potrápit uši a hlučnost hejna právě vypuštěného je někdy k nevydržení - naštěstí to trvá jen chvilku
4/ pokud máte alergii na ptáky tak ani aymara nepomůže a pokud je mi známo aymaři alergií na lidi netrpí :)

Jinak co se týče trusu není se čeho bát, mladý jedinec se dá naučit hodit první "pumu" i do koše. Když ho bereme z klece, tak se na prstě drží a až po zastavení nad otevřeným košem se po chvilce vyprázdní, teprve pak jde mazlit na rameno, nebo jiná varianta po otevření klece se pták vezme a položí na zem až se vykadí jde na rameno, zkrátka záleží jak si aymaru "vycvičíte". Milujou police ze kterých rádi pozorují okolí a různé předměty na šplhání. Jen chromovanou klec nechte raději pěvcům a pro papouška zvolte aspoň eloxovanou, nebo nejlépe nerezovou, případně vlastní výroba ze dřeva, dovolím si přiložit malou inspiraci:.

22.4.2015 06:45
bathory

XXX.XXX.158.2

tocidlak napsal(a):
1/ pro ochočení aymarů ruční dokrm nemá příliš význam, pokud se jim skutečně věnujete ochočení jde samo
2/ naučili jsme celé hejno aymarů po vypuštění z klece doletět na zavěšenou větev ze stropu a na ní se hned vyprázní - pod větví se vytře a je uklizeno
3/ hlučnost jedince je zanedbatelná, hlučnost harmonizujícího páru, který se nevidí (např. jeden zaletí do jiné místnosti) už dokáže pěkně potrápit uši a hlučnost hejna právě vypuštěného je někdy k nevydržení - naštěstí to trvá jen chvilku
4/ pokud máte alergii na ptáky tak ani aymara nepomůže a pokud je mi známo aymaři alergií na lidi netrpí :)

Jinak co se týče trusu není se čeho bát, mladý jedinec se dá naučit hodit první "pumu" i do koše. Když ho bereme z klece, tak se na prstě drží a až po zastavení nad otevřeným košem se po chvilce vyprázdní, teprve pak jde mazlit na rameno, nebo jiná varianta po otevření klece se pták vezme a položí na zem až se vykadí jde na rameno, zkrátka záleží jak si aymaru "vycvičíte". Milujou police ze kterých rádi pozorují okolí a různé předměty na šplhání. Jen chromovanou klec nechte raději pěvcům a pro papouška zvolte aspoň eloxovanou, nebo nejlépe nerezovou, případně vlastní výroba ze dřeva, dovolím si přiložit malou inspiraci:.

Krásně vybavené klece, je vidět, že si vyhrajete. Já měla pár aymar ve velké kleci pro činčily, kde se dalo taky si vyhrát. Nyní jsou ale v bednovkách a příští měsíc budou ve volieře. Obdivuju, že ti Vaši se drží i na dně klece, to ti moji jen když mají už opravdu hlad (to když se panička naštve, že půlka nevyzobaného, co jim zrovna nevoní je vyházena z misky pryč ), jinak dolů nejdou ani za nic. Jinak jsou to opravdu hodní ptáci, když jich není moc tak o nich ani nevím. Samozřejmě, že i u aymar se najdou uřvanější jedinci, ale proti andulkám, které "nezavřou zobák" celý den je to v klidu. Co se týká trusu, tak je ho více, tak jako u všech amerických papoušků, co se krmí ovocem. Ségra má pyruru a je na tom podobně Naučit je kadit na 1. místo opravdu jde, já je ale ochočené nemám.

22.4.2015 12:28
michalcod

XXX.XXX.9.129

A jakou mi tedy doporučíte klec pro párek Aymar?
Nejlépe odkaz nebo přesný název.
Děkuji za kvalitní příspěvky

23.4.2015 22:37
tocidlak

XXX.XXX.22.107

No zkuste tu klec činčila, z poloviny ju zakryjte ať mají aymaři pocit bezpečí, ta je opravdu prostorná a dá se do ní vymyslet spoustu blbin pro ně. Nám se včil jeden samec naučil odšrubovávat karabinku a házet ju na zem a k tomu si přidal i umění vyháknutí žebříčku z držáčků, asi má rád zvuk padajících předmětů :) někteří jsou fakt koumáci a i když jsou v páru, opravdu jsou rádi za různé hračky.

24.4.2015 12:04
sunflowersman

XXX.XXX.72.173

Dobrý den.

Choval jsem oba druhy ptáků ve velkém počtu párů. Co se týče trusu, trus papoušíčka je opravdu zanedbatelný, oproti objemného a řídkého trusu aymarů pruhovaných. Věřím, že trochu čistotnějšímu člověku by mohl trus aymarů v obytných prostorech vadit a chov ukončí. Každopádně, pokud se zadíváte do aymarů, jde to překousnout, protože jsou to jinak nádherní a zajímaví ptáci. Co se týče hlučnosti, zde jednoznačně vedou papoušíčci, kteří jsou opravdu hodně tišší i ve větším počtu. Aymarové jsou také klidní, například ve dvojici, ale jak je jich více, umí se ozvat. Co se týče agresivity, myslím si, že to výjde na stejno. Měl jsem v chovu i aymary, kteří dokázali skalpovat ostatní a umí být také agresivní, pokud si nesednou. To už záleží opravdu na jednotlivci a povaze. Další výhoda je, že u papoušíčků jde krmit převážně suchým a stačí ovoce a zelenina, klíčené občas. Aymary jsem krmil hodně často klíčeným, aby byli v dobré kondici, suché jen projíždělo trávicí soustavou a šlo vidět, že jsou neustále nedojezení.

M. Štěpán.

27.4.2015 17:58
michalcod

XXX.XXX.9.129

Děkuji moc a když porovnáte vedle sebe Papoušíčka a Aymaru, tak je to velký rozdíl co se tedy týká velikosti a robusnosti?
Už řeším právě jen toto.

Přidejte reakci

Přidat smajlík