honyk
napsal(a):
Dnes byla samice celý den v budce. V předešlých dnech trávila asi půlku času ve voliéře. Že by to znamenalo že má něco kulatého v budce? Dokonce ani na noc z budky nevylezla. Nechtěl jsem ji rušit, zítra zkucím zjistit jestli tam něco má.
Nelezte tam nechte ju v klidu může vám slist z vajec budete toho pak litovat
honyk
napsal(a):
Už 2 x jsem do budky letos nakukoval, samice byla vždy venku, snášela to dobře. Tád bych vždy vejce sebral, a až budou 4 tak je zase vrátil kvůli tomu, aby mezi mladými nebyly velké rozdíly. Alespoň to tak doporučuje literatura. Co si o tom myslíte? Stojí to za to rušení?
Nestoji...
V žádném případě ať Vás nenapadne vejce odebírat. I když se třeba jedná o mladý pár, tak oni si poradí a nasedne až bude mít více vajec.Mě snáší 6vajec a pak se stejně vylíhnou vždy najednou a to nejen o nádherných, ale u většiny australanů běžně u nás chovaných. Před 8 lety jsem koupil pár který u chovatele nikdy nelezl do budky, neměl snahu hnízdit a byl 4roky starý. Když jsem je pustil do voliery doma, tak běhen 30min. byla v budce. Od té doby každý rok mám od nich vždy plný odchov mladých.Někdy stačí změna a pak jsou spokojený.Jinak pak kontrolu provádím až když slyším mladé.Tak nespěchat a nechat tomu volnější klidnější průběh.To pouze člověk je největší rušitel přírody a rád do toho kecá, nařizuje nemysly.
Tak jedno vajíčko už je v budce! Využil jsem dnes situace, kdy samice nebyla v budce k prohlídce. Samice se téměř celý den zdržuje uvnitř budky a ven vylézá pouze na krmení. Mám ležatou budku a tak je vidět, že nesedí většinou ve hnízdní kotlině, ale v blízkosti vletového otvoru. Vajíčko tudíž není zahřívané a jeho odebrání tudíž nemá smysl. Nechám to na matce přírodě. Samec naštvaně poletuje po voliéře a nadává. Je pořád sám a do budky nemůže. Dnes jsem přišel také na to, že párek křepelek čínských má v úkrytu už tři vejce. To čtvrté bohužel našel utroušené mimo hnízdo samec nádherných a pochutnal si na něm. Nebýt té skořápky, tak bych nic nevěděl. V poledne přibylo další vejce, které jsem přemístil do hnízda.
Je tu na fóru něko, komu už nádhrení také snáší?
Samice nádherná vytrvale sedí, nyní už se neobjevuje u vstupu do budky, zřejmě sedí ve hnízdní kotlině. Samec ráno dost hrubě prohnal samici a zahnal ji do budky. V budce by měla mít samice již nasnášena 2- 3 vejce. Jinak je však přes den ve voliéře panuje poklidná atmosféra. Dole párek křepelek čínských má nasnášeno již 6 vajec a každý den přibývá další. Předložena naklíčená slunečnice a pšenice a strouhané vajíčko ve směsi minerálů, zelené krmení a samozřejmě obvyklá směs zrnin.
Tu budku máte parádní... A nebuďte tak netrpělivý, oni si poradí. Taky mám mladý pár, samička se nejdřív nechala z budky i vyhnat korelama... pak se jí budka nelíbila... Dal jsem dovnitř kusy ztrouchnivělého dřeva, a už je tam! A křepelky mají taky v koutku úrodu! Už připravuju klícku, abych slepičku před líhnutím přikryl, protože mi pak malí křepelčí čmeláci běhají po dvoře... Proběhnou pletivem jak čmelák otevřeným oknem!
honyk
napsal(a):
Samice nádherná vytrvale sedí, nyní už se neobjevuje u vstupu do budky, zřejmě sedí ve hnízdní kotlině. Samec ráno dost hrubě prohnal samici a zahnal ji do budky. V budce by měla mít samice již nasnášena 2- 3 vejce. Jinak je však přes den ve voliéře panuje poklidná atmosféra. Dole párek křepelek čínských má nasnášeno již 6 vajec a každý den přibývá další. Předložena naklíčená slunečnice a pšenice a strouhané vajíčko ve směsi minerálů, zelené krmení a samozřejmě obvyklá směs zrnin.
Budka je skvělá
Hodonak
napsal(a):
Tu budku máte parádní... A nebuďte tak netrpělivý, oni si poradí. Taky mám mladý pár, samička se nejdřív nechala z budky i vyhnat korelama... pak se jí budka nelíbila... Dal jsem dovnitř kusy ztrouchnivělého dřeva, a už je tam! A křepelky mají taky v koutku úrodu! Už připravuju klícku, abych slepičku před líhnutím přikryl, protože mi pak malí křepelčí čmeláci běhají po dvoře... Proběhnou pletivem jak čmelák otevřeným oknem!
Dobrý den, čtu zde že se vaše samička nechala vyhnat i korelama...
já ted trochu řeším problém.. protože mám taky nádherný společně s korelama...
koupila jsem samce nádherného... a dala ho ke korelám... pak jsem nádhernýmu koupila samici..a dala ji k ostatním...vše bylo v pohodě... do tý doby než ten starší nádherný nedospěl... pak se mi pustil do korel...a všechny oškubal za krkem..takže mám takový orlosupy nejdřív začal samicema a pak se pustil i do samců...
no a ted na jaře zase... ale to jsem zjistila že ten druhý nádherný se kterým si rok dává pusinky tak je taky kluk...) to se stane
)
takže jsem koupila holku.. a dala ji tam... tak začal boj... ten starší samec dělal nálety na toho mladšího...
koupila jsem i druhou holku...
tak se to trochu zklidnilo... ale ten starší mi ty korely škube pořád...
budu je muset rozdělit...
tak mě zajímá společný chov...
u nás asi neee...
Dík za pochvalu budky . Je to silná větev z vykotlaného platanu. Dalo dost práce než jsem ji motorovou pilou vydlabal na patřičný průměr díry. Samičce se budka líbila hned od prvního dne, druhý den už lezla dovnitř. Samec ji nenavštěvuje - není vpuštěn, maximálně tak na krok. V budce jsem dal na dno piliny z motorové pily a trochu rašeliny. Možná že to trouchnivějící dřevo nějak ptáky stimuluje? Podle chovatelské literatury by se nádherným neměla budka měnit. Když si zvyknou na určitou budku a nemají ji, nemusí další rok zahnízdit.
Křepelky je zábavné pozorovat. Pořád šmejdí po voliéře něco sbírají. Velmi jim chutnal křehký salát - dobře se dá odštípávat. Osvědčila se též návnada na mravence v podobě špatného medu natřeného na podsadu voliéry. Mravenci med rychle našli. Křepelky mravence rády loví. Kohoutek najde-li něco na zob, uklání hlavu se soustem v zobáčku a tiše píská – volá samici k soustu. Takto ji uždibuje i kousky zeleného krmení. Je to kavalír, vykrmuje slepičku, protože ta potřebuje dostatek potravy pro snášení vajíček. Samička zatím nesedí. Jen mám trochu obavy, že až se vylíhnou drobná kuřátka, aby nebyl samec nádherných moc zvědavý. Jeho zájem by nemusela tato drobotina přežít. Asi budu muset dno hustě zaskládat spletí větví, aby se na ně nedostal.
Pro paní Janu: Též jsem zvažoval další druh do voliéry a jsem rád, že zůstalo jen u křepelek. Na jaře v době páření je samec agresivnější vůči samici, zřejmě by se tak projevoval i vůči dalším papouškům. Méně je někdy lépe. Pohled na oškubané korely by mě netěšil. Tady je rada jasná - vybudovat další voliéry a chovat po párech.
Foto - křepelčí poklady, dnes už 7 kousků.
anaj
napsal(a):
Čím to může být, že nádherní nehnízdí, jsou 4 letý pár, budku mají a stále nic. poradíte?
Těžko takto bez bližší znalosti způsobu vašeho chovu a chovatelského zařízení radit. Obecně pokud jsou ptáci celý rok venku, reagují na jarní oteplení a jdou lépe do snážky. Mnoho může pomoci i pestrá strava (třeba klíčené zrní, zelené krmení...). Zkuste též změnit budku, pokud máte klasickou deskovou, tak třeba vyvěsit přírodní dutinu. Dobrou zkušenost má i výše píšíci pan vogel se změnou chovatelského zařízení.
Dnes jsem chtěl zkontrolovat, zda ve hnízdu křepelek přibylo další vajíčko a byl jsem mile překvapen - samička seděla večer na hnízdě. Moje obavy z toho, že samička bude pořád snášet a sedět nebude se tímto rozptýlily. Kohoutek z toho byl nervózní, protože slepičku večer nemohl najít a musel jít spát samotný.
Samice nádherných vytrvale sedí, alespoň se tak domnívám. Téměř celý den nevyleze z budky. Kolem 21. května bych mohl očekávat líhnutí prvního ptáčete. Kolik má vlastně vajec jsem zatím nezjišťoval.
simacek123
napsal(a):
Jestli nehnizdi, zmenit prostředí, ale i to nemusi byt spravne.Myslite ze každému chovateli vse zahnizdi, tezko to by pak bylo ptaku jak maku.
Jen poukazuji na skutečnost pana vogela pár příspěvků výše:
"Před 8 lety jsem koupil pár který u chovatele nikdy nelezl do budky, neměl snahu hnízdit a byl 4roky starý. Když jsem je pustil do voliery doma, tak běhen 30min. byla v budce. Od té doby každý rok mám od nich vždy plný odchov mladých.Někdy stačí změna a pak jsou spokojený."
U mne zatím žádná změna tvrdě se sedí nahoře v budce i dole na zemi. Samce jsem poprvé pozoroval, jak byl též v budce, zřejmě krmil samici, kterou venku nevidět.
Pár postřehů z nedávných dnů:
Samec má velký zájem o krmení. Je znát, že krmí v budce i samici. Zjistil jsem, že samec velmi rád bere vařenou rýži. Samice vylétne jen vzácně a na krátko. Je rozčepýřená a neupravená, ocas má rozcuchaný a ohlý od sezení v budce. Samec je zato ve výborné kondici, jen září čistotou a má perfektní opeření. Dopřávám mu častou koupel pomocí malého rosiče. Zprvu sice příliš nadšen z kapek padajících na jeho hlavu není, ale rychle se mu kapková koupel začne líbit a pak už třepe křídly a radostně se v dopadajících kapkách natřásá. Když už je celý promáčený a vypadá jako zmoklá slepice, s koupáním končím, ale on by chtěl ještě. Samice vodu miluje ještě více, ale ta teď má jiné povinnosti. Pokropím i budku a vletový otvor kvůli zvýšení vlhkosti. Koupel provádím pouze za teplých dnů a nejpozději v pozdním odpoledne, aby stačil samec do večera uschnout.
limatul
napsal(a):
Prosím vás, za jak dlouho se pozná samice od samce. Mám jednu samici 2012 ta je jasná a druhou? 5.2014. Je možné že ještě přepeří? Je taková(ý) mohutnější. Nemám s nádhernýma zkušenosti. Děkuji
Dobrý den po roce se samec začne vybarvovat...
vlevo samice 2013
uprostřed samec 2013
vpravo samec 5/2014 (je označen hvězdičkami)
ještě mám jednu samici 2013 ale ta je v budce ).
jana.taubrova
napsal(a):
Dobrý den po roce se samec začne vybarvovat...
vlevo samice 2013
uprostřed samec 2013
vpravo samec 5/2014 (je označen hvězdičkami)
ještě mám jednu samici 2013 ale ta je v budce ).
To máte pořád tyto ptáky ve společné voliéře s hnízdícím párem. Někde jsem četl, že samec se může chovat agresivně vůči mláďatům, když začíná druhá snůška. Mám jenom jednu voliéru a pokud by se ochov povedl, mám trošku obavy, abych nemusel mladé odělit, kdyby šel mateřský pár do druhého hnízdění.
honyk
napsal(a):
To máte pořád tyto ptáky ve společné voliéře s hnízdícím párem. Někde jsem četl, že samec se může chovat agresivně vůči mláďatům, když začíná druhá snůška. Mám jenom jednu voliéru a pokud by se ochov povedl, mám trošku obavy, abych nemusel mladé odělit, kdyby šel mateřský pár do druhého hnízdění.
Dobrý den,
no já jsem původně vůbec nechtěla dva páry, ale stalo se to že místo samce a samice..jsem pak zjistila že mám dva samce...
takže přikoupeny dvě samice...chtěla jsem mít společný chov s korelama...ale jak se ukázalo tak to prostě nejde!
takže jsem fofrem všechny ptáky rozdělila...
korely zvlášt
a každy pár nádherných taky sám!
a už nikdy bych je nedala dohromady...
ale ta fotka byla pořízena těsně před odstěhováním toho druhého páru...
je květen a už musíte poznat co máte vy doma...jestli holku nebo kluka..klukovi už musí prolejzat žlutý peříčka na hlavičce...a červenat ten límec...
Mám taky pár nádherných...samice sedí v budce 24.5 by se měli líhnout mlady..(teda doufám ješte jsem tam nekoukal, nechci ji rušit) z budky vyléza na večer vždy jen napít a vykonat potřebu...samec sedi u budky a hlídá si jí..=) někdy ho vydím vylézat zevnitř takže ji chodi krmit...jsem nedočkavý jestli to dobře dopadne...bude to můj první odchov těchto větších papoušku...tak drzte palce...=).
Zdravým taky se pridám. Letos mi sedla mladá pára.Sice ze 4 mladych zustali jen 3 ale poprve je to dobré.
lukin03
napsal(a):
Zdravým taky se pridám. Letos mi sedla mladá pára.Sice ze 4 mladych zustali jen 3 ale poprve je to dobré.
Tak přeji ať se mladým daří a dobře rostou. Tři mladé - to je úspěch. Já bych byl spokojený.
Já jsem na tom naprosto stejně jako Valekchov výše. Samec nádherných chodí samici krmit do budky. Když uslyší, že přicházím k voliéře, většinou vyběhne k otvoru a vyleze. Samici už téměř nevídám, mám obavy jestli mi v budce nechcípla , jak vytrvale sedí. S tím termínem líhnutí mi to vychází na den přesně 24.5. jako výše Valekchov.
Kohoutek křepelek čínských občas vleze za samičkou do hnízda, ale dlouho sedět nevydrží. Někdy sedí před vstupem do hnízda vedle slepičky. Zřejmě cítí, nebo možná i slyší hlas kuřátek, že bude brzy otcem.
honyk
napsal(a):
Dík za pochvalu budky . Je to silná větev z vykotlaného platanu. Dalo dost práce než jsem ji motorovou pilou vydlabal na patřičný průměr díry. Samičce se budka líbila hned od prvního dne, druhý den už lezla dovnitř. Samec ji nenavštěvuje - není vpuštěn, maximálně tak na krok. V budce jsem dal na dno piliny z motorové pily a trochu rašeliny. Možná že to trouchnivějící dřevo nějak ptáky stimuluje? Podle chovatelské literatury by se nádherným neměla budka měnit. Když si zvyknou na určitou budku a nemají ji, nemusí další rok zahnízdit.
Křepelky je zábavné pozorovat. Pořád šmejdí po voliéře něco sbírají. Velmi jim chutnal křehký salát - dobře se dá odštípávat. Osvědčila se též návnada na mravence v podobě špatného medu natřeného na podsadu voliéry. Mravenci med rychle našli. Křepelky mravence rády loví. Kohoutek najde-li něco na zob, uklání hlavu se soustem v zobáčku a tiše píská – volá samici k soustu. Takto ji uždibuje i kousky zeleného krmení. Je to kavalír, vykrmuje slepičku, protože ta potřebuje dostatek potravy pro snášení vajíček. Samička zatím nesedí. Jen mám trochu obavy, že až se vylíhnou drobná kuřátka, aby nebyl samec nádherných moc zvědavý. Jeho zájem by nemusela tato drobotina přežít. Asi budu muset dno hustě zaskládat spletí větví, aby se na ně nedostal.
Pro paní Janu: Též jsem zvažoval další druh do voliéry a jsem rád, že zůstalo jen u křepelek. Na jaře v době páření je samec agresivnější vůči samici, zřejmě by se tak projevoval i vůči dalším papouškům. Méně je někdy lépe. Pohled na oškubané korely by mě netěšil. Tady je rada jasná - vybudovat další voliéry a chovat po párech.
Foto - křepelčí poklady, dnes už 7 kousků.
Dobrý den, mohu vás poprosit o foto hnízda pro křepelky?
já je mám taky..ale..
vajčka snášejí ted po druhý...ale pořád neví kam se upíchnout... takže se vajíčka válejí po celé voliéře... nevím co s nimi...
Omluvte me že se vam pletu do příspevku...ale me take momentálne sedi krepelky a staci jim dát nějaky přístresek nebo ukryt kde by se citily v bezpečí...obráceny košík s dvirky nebo nekdo myva vydlabany choroš...nebo dva kameny pres sebe...kazdy má jine řeseni podle toho kde je ma... =) ale staci jim maly ukryt a budou vedet kam s vejci.
Já vyrobil úkryt pro křepelky tak, že jsem vytvořil jakýsi indiánský stan z větviček, které jsem nahoře svázal drátkem. Na tuto konstrukci jsem ještě přimotal něco trávy (lze použít jakýkoliv přírodní materiál). Dole jsem některé silnější konce větviček zapíchl do země do části voliéry, kdy mám na zemi slámu. Příště jej musím udělat o něco větší, aby se tam velzli i se samečkem a spřípadnou budoucí rodinkou.
Dnes proběhla první inspekce budky nádherných. Samice po otevření budky vylezla ven a vše proběhlo v klidu. V budce byla čtyři vejce. Překvapilo mě, že byly dost velká, ale když se podívám na velikost dospělých ptáků, není se čemu divit. Samice se hned po prohlídce vrátila do budky.
Měl bych dotaz na zkušenější chovatele. Jak to děláte s kroužky? Kroužkovat by se mělo ve věku 8 až 9 dní kroužky o velikosti 6,5 mm. Kupujete kroužky dopředu, nebo počkáte až kolik se vylíhne ptáčat? Sehnat tak na rychlo přesný počet kroužků se nemusí podařit. Viděl jsem kroužky prodávat na burzách, ale ty jsou v rozumném vzdálenosti jen občas. Existují nějaké kammené prodejny, které mají toto zboží vždy skladem?
Dnes nastal den D. Ráno jsem brzo vstal, abych vyrazil koupit na trhy drobného zvířectva v Uherském Hradišti kroužky pro nádherné. Když jsem ráno přišel k voliéře, padl mi pohled na hnízdo křepelek. Všude okolo byly poházená vajíčka a mě proběhlo hlavou – něco je špatně! Je po nadějích na úspěšný odchov. Pak jsem však přišel blíže a zjistil, že to jsou jen skořápky, hned jsem prohlédl hnízdo – a byli tam kuřátka! Nevyklubalo se pouze jedno vejce. Jak jsem později zjistil rozloupnutím skořápky – kuře bylo mrtvé zřejmě už nějaký ten den. Celkem se vylíhlo sedm kuřátek, jedno bylo žluté, jedno mělo světá křidélka, ostatní přírodně zbarvená. Kuřátka byla opravdu malá jako čmeláci, hlavička stejně velká jako tělíčko. Nasypal jsem jim průmyslovou míchanici a vyrazil směr Uherské Hradiště. Ve Hradišti jsem byl celkem zklamán, jsou to opravdu spíše trhy pro chovatele domácích zvířat. Pro chovatele exotického ptactva tu téměř nic nebylo. Kroužky jsem samozřejmě nesehnal – holt není to Hodonín nebo Přerov.
Po příjezdu vedly mé první kroky k voliéře. Pohled do voliéry byl hrozivý. Na zemi ležela zraněná slepička a kuřátka pískala různě po voliéře. Myslel jsem že slepička umírá. Proto jsem kuřátka rychle pochytal i a i s oběma rodiči přemístil do bedny pod infralampu. Samička nebyla smrtelně poraněná. Zřejmě utrpěla pár pořádných šrámů od samce papouška nádherného. Na hlavě měla vyškubané peří, zřejmě dostala i pár klovanců do letek podle vyškubaného peří ve voliéře. Na zemi jsou křepelky normálně rychlé a opatrné a stačí utéci před pomalejším papouškem. Domnívám se, že jako pravá kvočna bránila svojí drobotinu pod křídly a neutíkala, jako obvykle. Naštěstí kuřátka byla všechna zdráva a pod září infralampy se rychle vzpamatovala. Slepička však byla hodně zesláblá a malátná, uvidíme jestli do rána nezajde. Kohoutek jako vzorný otec zahříval pod křídly polovinu drobotiny. Ještě navečer jsem ve voliéře udělal při zemi zaplocenou část, kam bych chtěl rodinku vrátit.
A aby toho dnešní den nebylo málo, při přehrazování voliéry jsem uslyšel z budky papoušků nádherných slabounký hlásek písklete žadonícího o potravu! Ani jsem se do budky raději nedíval, toho rušení ve voliéře bylo beztak dost. Samice byla po celou dobu v budce, tak snad byla ušetřena většího stresu.
A pak že chov ptactva je klidný koníček!
honyk
napsal(a):
Dnes nastal den D. Ráno jsem brzo vstal, abych vyrazil koupit na trhy drobného zvířectva v Uherském Hradišti kroužky pro nádherné. Když jsem ráno přišel k voliéře, padl mi pohled na hnízdo křepelek. Všude okolo byly poházená vajíčka a mě proběhlo hlavou – něco je špatně! Je po nadějích na úspěšný odchov. Pak jsem však přišel blíže a zjistil, že to jsou jen skořápky, hned jsem prohlédl hnízdo – a byli tam kuřátka! Nevyklubalo se pouze jedno vejce. Jak jsem později zjistil rozloupnutím skořápky – kuře bylo mrtvé zřejmě už nějaký ten den. Celkem se vylíhlo sedm kuřátek, jedno bylo žluté, jedno mělo světá křidélka, ostatní přírodně zbarvená. Kuřátka byla opravdu malá jako čmeláci, hlavička stejně velká jako tělíčko. Nasypal jsem jim průmyslovou míchanici a vyrazil směr Uherské Hradiště. Ve Hradišti jsem byl celkem zklamán, jsou to opravdu spíše trhy pro chovatele domácích zvířat. Pro chovatele exotického ptactva tu téměř nic nebylo. Kroužky jsem samozřejmě nesehnal – holt není to Hodonín nebo Přerov.
Po příjezdu vedly mé první kroky k voliéře. Pohled do voliéry byl hrozivý. Na zemi ležela zraněná slepička a kuřátka pískala různě po voliéře. Myslel jsem že slepička umírá. Proto jsem kuřátka rychle pochytal i a i s oběma rodiči přemístil do bedny pod infralampu. Samička nebyla smrtelně poraněná. Zřejmě utrpěla pár pořádných šrámů od samce papouška nádherného. Na hlavě měla vyškubané peří, zřejmě dostala i pár klovanců do letek podle vyškubaného peří ve voliéře. Na zemi jsou křepelky normálně rychlé a opatrné a stačí utéci před pomalejším papouškem. Domnívám se, že jako pravá kvočna bránila svojí drobotinu pod křídly a neutíkala, jako obvykle. Naštěstí kuřátka byla všechna zdráva a pod září infralampy se rychle vzpamatovala. Slepička však byla hodně zesláblá a malátná, uvidíme jestli do rána nezajde. Kohoutek jako vzorný otec zahříval pod křídly polovinu drobotiny. Ještě navečer jsem ve voliéře udělal při zemi zaplocenou část, kam bych chtěl rodinku vrátit.
A aby toho dnešní den nebylo málo, při přehrazování voliéry jsem uslyšel z budky papoušků nádherných slabounký hlásek písklete žadonícího o potravu! Ani jsem se do budky raději nedíval, toho rušení ve voliéře bylo beztak dost. Samice byla po celou dobu v budce, tak snad byla ušetřena většího stresu.
A pak že chov ptactva je klidný koníček!
Super nádhera.
My máme dvě miminka korelek
křepelky se snad taky chystají
a nádherný mají 4vajčka...
jana.taubrova
napsal(a):
My máme dvě miminka korelek
křepelky se snad taky chystají
a nádherný mají 4vajčka...
Moc pěkné ! Hodně radosti z mladých.
Zprávy z mojí voliéry:
Slepička byla ráno celkem v pořádku. Celou rodinku jsem ráno před odchodem do práce přemístil z bedny do oddělené části voliéry. Rodiče si hned kuřátka odvedli a schovali pod křídla (ráno bylo ještě chladno). Dostali krmení a vodu. V poledne už kuřátka čile pobíhala za rodiči a brala krmení. Při vyrušení pobíhají oba rodiče od jednoho konce svého hejna ke druhému a snaží se je nějak odlákat do bezpečí. Je to srandovní je pozorovat, protože je to činnost značně nekoordinovaná, jeden rodič jde vpravo, druhý vlevo a kuřátka zmateně pobíhají sem a tam.
U samce nádherných pozoruji nápadnou změnu v chování. Už není tak opatrný, hodně zkrotnul a nebojí se tolik lidí. Bez problému bere nabízenou potravu (semena pampelišek) přes pletivo. Je značně schánčivý, pořád se krmí a zaletuje do budky nakrmit samici. Domnívám se, že v budce jsou už dvě mláďata. Hodně mu zachutnala průmyslově vyráběná vaječná směs s medem Whitte Molen, vlhká od brněnského výrobce. Když mu nabídnu dvě misky, jednu s touto a druhou klasickou – strouhané vejce, piškot, mleté sušené kopřivy, naprosto dává přednost White Molen.
Samice několikrát za den vylétá z budky, proletí kolečko po voliéře a hned se vrací zpět do budky. Při jednom takovém výletu vynesla ven prázdnou skořápku vylíhnutého vejce.
Dobrý den
Taky se podělím o zkušenost se společným chovem nádherňáků.Mám je společně s korelami
i v době hnízdění už několik let.Voliér mám několik a spolu dávám jen snášenlivé jedince
a co se chová agresivně ihned vyřadím.Takže i při společném chovu musíte mít k dispozici
prázdnou volieru kdyby bylo potřeba zasáhnout a ptáky rozdělit.Já to vyřešil tím, že mám velikou volieru rozdělenou na pět kojí. Dvě mají 5x1.5m, tři mají 2x1.5m a vše je dva metry vysoké.Jsou vzájemně propojeny dvířky a ty po sezoně vyndám, čímž mi vznikne prostorná společná voliera, ve které mají všichni dost místa na svoje teritorium.Mimo hnízdění jsou nádherňáci ještě s horáky, králováky kakariky a andulkami. Je supr když si mladí nádherní hrají společně
s mladými korelami, je to lepší než televize.
beer.beda
napsal(a):
Při dnešní kontrole jsem našel toto.
Malá nádherňácká mláďata.
To jsme na tom podobně
Dnes jsem se odvážil poprvé nahlédnout do budky, odkud se už od neděle ozývá pískání. Čekal jsem dvě nebo tři mladé, protože poslední vejce by nemuselo být ještě vyklubané. Po otevření budky jsem s radostí zjistil, že jsou zde tři krásná mláďata. Nemohl jsem najít čtvrté vajíčko, byly zde pouze skořápky, proto jsem zalovil v klubku hlav křidélek a noh a ejhle – bylo tu i čtvrté mládě. Na rozdíl od těch třech bylo o dost menší. Splnilo se mi přání – ze čtyř vajec čtyři ptáčata u prně hnízdícího páru! Co víc si může chovatel přát. Samice se ihned po zavření budky vrátila ke svým mladým. Samec usilovně shání potravu, půlka vajíčka ve směsi brzy nebude na den stačit.
Párek křepelek se vzorně stará, kuřátka oba rodiče často zahřívají v peří, protože je deštivé počasí.
To Hapalainen:
Voliéra s odělitelnými přepážkami - to je ideální řešení. Snad budu mít možnost časem něco takového také zbudovat.
To honyk:
Mě se přepážky osvědčily.Sice musím vždy procházet všemi kójemi, ale minimalizuje to
možnost ulítnutí papouška, maximálně přeletí z jedné kóje do druhé.Když potřebuju ptáky
rozdělit, nemusím je chytat, ale jen je přeženu do potřebné části voliery a zavřu dvířka.
Protože celá voliera je do tvaru písmene U (dlouhé koje jsou po stranách, menší uprostřed),
tak po vyndání dvířek mají ptáci k dispozici poměrně velký prolet. To se líbí hlavně kralovákům,
kteří se často baví tím, že vystartují z nejvzdálenějšího bodu voliery, prolítavají otvory po dveřích přes všechny kóje až do nejvzdálenějšího bodu na opačném konci a zase zpět.Myslím
asi tak 15m vzdálenost.
Ptáci se také rádi zdržují všichni pohromadě. Kralováci (mám dva páry) jsou v zimě nejlepší
přátelé, jsou stále pohromadě.S příchodem jara se začnou samci na sebe čepýřit a tak
každý pár přes hnízdění mám zvlášť ve velké kóji.Jeden pár je z horákama, kteří mi bez problémů vedle nich
vyvádějí mladé a kralováci je plně tolerují.Letos mi poprvé zasedla samice kralováka do
budky a naproti ve stejné kóji už mají tři mladé horáci.V druhé větší kóji jsou kralováci ještě
mladí a jsou s nádherňákama a dvěma páry korel.Korely mají budky u sebe a v nich mladé,
nádherňačka sedí o dva metry dál v budce na vajíčkách.Stejně jako v minulých letech klid
a pohoda.
valekchov
napsal(a):
Tak po včerejším kroužkovani mladych nadhernaku..jsem s překvapenim zjistil ze nemame tri mlade ale dokonce pet...a rodice se pekne staraji byly bohate nakrmeni...tak doufam ze to tak pujde dal...chovu zdar...
Docela příjemné zjištění . Já bych měl zítra kroužkovat, přidám pár fotek ať je na co koukat.
Ještě dotaz: samice má dost řídký trus, jsou to pořádné a vodnaté "kravěnce". Ta velikost je dána četností vyprazdňování - většinu času prosedí u mladých v budce, ale přesto nezdá? Že by jí nevyhovovala potrava, kterou jí samec nosí - většinou vaječná míchanice, nebo nějací parazité? Poradí někdo?
Dobrý den,
u nás.. ze dvou miminek korelek mám jen jednu... druhá umřela...a tu jednu se mi nedaří okrroužkovat...má dnes 12 dní...a kroužek stále spadává..jen zatřepe nožičkou tak je dole... už začíná koukat...)
a nádherný mají 3 miminka a ještě jedno vajčko, které by se mělo líhnout zítra...nechci jim tam moc lést...ale zvědavost byla silnější tak jsem včera nakoukla
Já poslední tři dny nejmenšímu mláďěti pap. nádherných odpoledne navleču kroužek a další den zjistím, že jej shodil. Snad to bylo dnes naposledy. Moji mlaďoši pěkně rostou, nejstarší má 12 dní a už kouká na svět očima. Mě se mláďata nelíhla obden stejně jako byla kladena vajíčka. Třetí den od zaslechnutí prvního mláďěte už byla vyklubaná všechna čtyři. Ať se vám taky s nádhernýma zadaří.
Denní chod ve voliéře: Ráno měla mláďata nádherných volátka poloprázdná, přes den oba rodiče pospávají v líném vedru, samice občas zaleze na chvíli do budky. O půl šesté večer jsem zaznamenal velké krmení, i samec vlezl do budky a podle žadonění mladých krmil. Dopoledne dostali oba nádherní pořádnou koupel rosičem, což se jim velmi líbilo v tom dnešním horku. Oba rodiče i přes náročnou hnízdní sezónu mají díky koupelím velmi pěkné opeření.
Óda na špenát – musím ještě jednou vyzdvihnout obyčejný špenát. Pro mne je to ideální zelené krmení. Na jaře rychle naroste, krmím zelené listy. Špenát má samičí a samčí rostliny, které předkládám celé do voliéry. Ty samčí sprašníkovými květy kvetou zrovna v dobu, kdy jsem měl malá kuřátka křepelek čínských, která tyto malé kuličky ráda oždibují, velmi chutnají i nádherným. Takto vydrží kvést špenát poměrně dlouho. O něco později (nyní) samičí rostliny zase vytvoří semena velikosti až zrnka pšenice, která ve voskové zralosti velmi chutnají nádherným. Vychází to časově na období krmení mladých – takže ideální zelené krmení. Takto záhon 3 x 4 m poskytne užitek lidem i opeřencům. Pokud nějaké lodyhy zbydou až do fáze zežloutnutí a uschnutí, stačí semena zdrhnout, přečistit a mám osivo na příští rok.
horooo
napsal(a):
V kolikátem dnu kroužkujete mladé nádherné díky.
Dočetl jsem se, že kroužkovat se má ve věku 8 - 9 dnů. https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/6701/papousek-nadherny/.
honyk
napsal(a):
Když jsem tři mláďata kroužkoval ve věku 9 dní, tomu nejmenšímu opakovaně kroužek padal. Zůstal mu na na nožce až 12tý den.
Když kroužkuji, vždy zkusím, zda jde kroužek lehce sundat.Pokud ano, odložím kroužkování do doby, kdy už tak snadno sundat nejde.Druhý den zkontroluji.K.
Dobrý den, u nás jedna korelka - roste jako z vody,
a tři nádherný...čtvrté vajíčko se nevylíhlo... nejstarší mímo má 10 dní... jsou to pěkný obříci oproti korele... ale to třetí je o dost menší než ty první dvě... tak snad to dožene
dneska jsem ty větší okroužovala tak snad jim to nespadne
)
Dnes jsem natočil krátké video z voliéry a jak jsou kluci opeření už velicí:
https://youtu.be/iewJVSTs1H0.
Nedá mi to... mám mladý pár nádherných, vyvěsil jsem budku... jsou ve voliéře s párem korel. Před třema týdnama kontrola. Korely tři mladé, u nádherných šest vajec. Kontrola minulý týden, korely rostou, u nádherných 18 vajec. Tak jsem si říkal, letos odchov nebude, snáší čistá vajíčka. Včera jsem znovu otevřel budku, vzal si i misku na vyhození vajíček... a v budce se kymácí šest mladých nádherných a řve o žrádlo!
Jé vy už jste krásně veliký
my jsme ještě trochu menší)
chci jim nechat udělat testy DNA... ale přemýšlím kdy
Gratulace...
já nestíhám běhat s žrádlem... Připadá mi, že živím spíš početnou cikánskou rodinu, jak pár papouchů... a mladých mají 7...
denně míchanice ze tří vajíček
půlka rohlíku rozmočeného v mléce
dvě deci naklíčené kukuřice
po 1,5 deci slunečnice, ovsa, prosa
pár klasů mléčného obilí /pšenice/
jabko, mrkev, pár třešní
a pověsím celou rostlinu mléče
a deset piškotů..
a přidal jsem i tvrdý tvaroh na strouhání, zmizel během okamžiku
ale je tam s nima i pár korel, s vylítlýma třema mladýma..
Krmení mizí - alespoň nemusíte mít obavy, že rodiče nedostatečně krmí. To já mám denní potřebu krmení výrazně menší. Krmím suchou vaječnou směs, klíčenou pšenici, suchou směs zrnin, zelené krmení - špenát + nějaké to ovoce. Ptáci nikdy mikdy nevymetou, tak zbytky dostanou čínské křepelky.
Doplněná verze videa zachycující průběh letošního hnízdění tady:
https://www.youtube.com/watch?v=n2baU7nnL_A.