Amadina gouldová svěšená křídla

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.4.2015 21:04
masenka1

XXX.XXX.103.244

Poraďte co jí chybí?Dávám Polymin, Humac, D, Acidomid, Amivid, Optimin, klíčené, má taky rašelinu a jíl, krmím Deli nature 84 s přidáním lesknice a zeleného prosa...

23.4.2015 20:15
smidla

XXX.XXX.199.215

Dobry den,
prosim, neurazte se, nemyslim to zle, ale chybi ji zkuseny chovatel. Takze, v prvni rade dejte fotku. ne ze by to nutne neco vyresilo, ale muze to pomoct.
A pripojte dalsi informace. Pohlavi, zda je v paru, zda preperuje, zda by mela ted hnizdit, podminky v jakych je chovana, teplota vlhkost, jiste prijdete na spoustu dalsich veci co je nutne uvest.
S pozdravem Smidla.

23.4.2015 20:57
masenka1

XXX.XXX.103.244

Dobrý večer, právě proto že se nepovažuji za zkušeného chovatele jsem tady zadala tento dotaz.Je to diskuze a lidé se tady ptají když něco nevědí tak jsem to zkusila taky.
Dovezla jsem si pár guld ze Slovenska.Všechny jsou v pohodě pouze jeden sameček má tento problém.Mám ho v páru v bednové kleci.Teplota se pohybuje kolem 22 až 24 stupňů, vlhkost 55 až 57 procent.Je zcela přepeřený.Žere normálně i pije, jen není tak aktivní jako samička.Může to být stres z nového prostředí to mě jen napadlo nevím.Je v karanténě společně se samičkou.Foto dodám zítra.

24.4.2015 14:31
Moudivláček

XXX.XXX.60.29

masenka1 napsal(a):
Dobrý večer, právě proto že se nepovažuji za zkušeného chovatele jsem tady zadala tento dotaz.Je to diskuze a lidé se tady ptají když něco nevědí tak jsem to zkusila taky.
Dovezla jsem si pár guld ze Slovenska.Všechny jsou v pohodě pouze jeden sameček má tento problém.Mám ho v páru v bednové kleci.Teplota se pohybuje kolem 22 až 24 stupňů, vlhkost 55 až 57 procent.Je zcela přepeřený.Žere normálně i pije, jen není tak aktivní jako samička.Může to být stres z nového prostředí to mě jen napadlo nevím.Je v karanténě společně se samičkou.Foto dodám zítra.

Vážená, protože AG chovám roky, tak mě Váš dotaz zajímá. SMIDLA Vám správně odpověděl. Jsem zvědav na fotku.
Podle toho co uvádíte, že chováte, nevím jak dlouho, o tom asi něco víte.
Kdyby AG dostaly jen polovinu toho, co uvádíte, mohly by být plné budky. Někdy je méně více, jak napsala MVDr. Nečasová, že mnozí chovatelé potřebují ptákům pořád něco dodávat, až to někdy škodí, tředa předávkování D3.8 kapek na litr vody pravidelně v zimě je až dost, jsou- li na slunci, přestat.
Třeba má problém jen ta jedna, to se stává. Zkuste, jestli nemá roztoče, AG je mají často. Dejte si ho večer k uchu, nesmí být nic slyšet, žádné mlaskavé lupání. Kdyby ano, pomoc je snadná.

24.4.2015 22:05
smidla

XXX.XXX.199.215

masenka1 napsal(a):

Dobry vecer,
tim ze se jedna o samecka muzeme vyloucit problemy se snuskou.
Zminena teplota je uplne v poradku, vylhkost muze byt i nizsi, ale neni nijak hroziva.
Zda se skutecne jedna o roztoce zjistite podle vyse zminene rady. Do toho koktejlu chemikalii co uz ptaic dostavaji je preventivni preleceni diskutabilni, muze mit jen nabourana jatra/ledviny.
Stres byl pravdepodobne spoustecem, ale nikoliv pricinou. Proto dejte ptaka do klidu, doprejte mu odpocinek. Mozna i pritomnost samicky muze byt problem.
Pokud se nestanovi spravna diagnoza, muze byt jakakoliv lecba jen dalsim zatezovanim organismu. hadat nemoc pres diskusni forum je sarlatanstvi. Proto pokud na to nestacite vlastnimi silami, obratte se na odbornika. Rozbor trusu na bakteri stoji nejakych 150 korun a je to myslim dobry zacatek vyloucit nebo potvrdit. Opet ale podotykam, stres bude jiste hrat svoji roli a kazde vysetreni je stresujici.
S pozdravem Smidla.

25.4.2015 13:55
Moudivláček

XXX.XXX.60.29

masenka1 napsal(a):
Tady je foto samečka.

Fotka je zrádná věc, ten Váš samec, vyhlíží, že je samec, ale vypadá jako samice před snůškou.

25.4.2015 17:59
kkki

XXX.XXX.32.5

ZDA pokud je hádání nemoci přes diskuzi" šarlatánstvím", je jistě největší dobrou odpovědí navštívit veterináe.K.

26.4.2015 19:29
smidla

XXX.XXX.199.215

Dobry den,
podle fotografie se mi nezda ze by ptacek jevil nejake znamky nemoci. Nema nacepirene peri nevypada nijak apatycky. Muze se jednat o vadu drzeni kridla a to uz at vrozenou, nebo nasledkem nejakeho urazu. Nizsi pohyblivost muze byt dusledkem zhorsene pohyblivosti.
Pokud uz bych mel odhadovat, rekl bych ze nicim netrpi a kridlo bude trvale...
S pozdravem Smidla.

27.4.2015 12:45
jaros

XXX.XXX.191.101

Zdravím Vás,
příspěvek o tom, že podle fotky nevypadá samec apatický mne celkem pobavil. Ptáci mají období kdy jsou nebo nejsou aktivnější. Starší vs mladší, jedinec od jedince.
Před tím než bych se vydal k veterináři, a těch co rozumí malému ptactvu je jenom hrstka, bych samce chytil do ruky a zkontrolovat prsní kost. Pokud je to tkzv. žiletka tak pták je nemocný a příčin může být mnoho. Dále bych si jej přiložil k uchu a pokud bych slyšel sípavé zvuky, nebo téměř cokoliv, tak je to velmi pravděpodobně prskavka. Když jej budu mít v ruce zkontroluji nohy, prsty drápky.Dále bych zkontroloval trus. Pokud by se mi zdál řidší vysadil bych všechny ty preparáty a za den dva by se měl vrátit do normálu. Pokud ne může to být další vodítko.
Pak jsou ptáci co mají opravdu spadlé křídla, ale obvykle v klidu. Když se vyruší nebo jsou ve stresu tak je přitáhnou a lehce rozevírají spíše u ramen, jsou připraveny k letu. Jistě můžou být i takhle spadlé křídla, ale to jste asi viděla u i před koupí u chovatele.
Vladimír Jaroš.

27.4.2015 12:57
jaros

XXX.XXX.191.101

A ještě pro doplnění o dominanci ptáků uvedu jeden příklad z mého chovu. Měl jsem jeden pár papoušíčků šedokřídlých. Po osmi letech padla samice a do té doby celkem apatický samec ožil a vysloveně byl šťastný, živější. Takhle spokojeně žil ještě další dva roky.

27.4.2015 13:44
Moudivláček

XXX.XXX.60.29

jaros napsal(a):
Zdravím Vás,
příspěvek o tom, že podle fotky nevypadá samec apatický mne celkem pobavil. Ptáci mají období kdy jsou nebo nejsou aktivnější. Starší vs mladší, jedinec od jedince.
Před tím než bych se vydal k veterináři, a těch co rozumí malému ptactvu je jenom hrstka, bych samce chytil do ruky a zkontrolovat prsní kost. Pokud je to tkzv. žiletka tak pták je nemocný a příčin může být mnoho. Dále bych si jej přiložil k uchu a pokud bych slyšel sípavé zvuky, nebo téměř cokoliv, tak je to velmi pravděpodobně prskavka. Když jej budu mít v ruce zkontroluji nohy, prsty drápky.Dále bych zkontroloval trus. Pokud by se mi zdál řidší vysadil bych všechny ty preparáty a za den dva by se měl vrátit do normálu. Pokud ne může to být další vodítko.
Pak jsou ptáci co mají opravdu spadlé křídla, ale obvykle v klidu. Když se vyruší nebo jsou ve stresu tak je přitáhnou a lehce rozevírají spíše u ramen, jsou připraveny k letu. Jistě můžou být i takhle spadlé křídla, ale to jste asi viděla u i před koupí u chovatele.
Vladimír Jaroš.

Dal jste rozumnou odpověď a zkušený chovatel ví, že "ptačích veterinářů" není v ČR příliš mnoho.
Pokud má dotazující se takového v dosahu, ať mu plně důvěřuje.

Při této příležitosti si dovolím připomenout, že letos zemřel vynikající odborník v oboru problematiky exotického ptactva MVDr. Viktor Tukač, pracovník veterinární kliniky v Brně.
Byl i neuvěřitelně publikačně činný. Jeho činnost v tomto směru bude pro nás chovatele dlouholetým zdrojem poznatků nejen zdravotní, ale i výživové problematiky chovu exotů.

28.4.2015 18:48
smidla

XXX.XXX.199.215

jaros napsal(a):
Zdravím Vás,
Vladimír Jaroš.

Dobry den,
asi jsem ne zcela pochopil vasi myslenku. Nicmene nemocny ptak, budeme li brat v potaz ze to je jiz nekolik dni a nemoc by jiste pokrocila, nebude sedet s uhlazenym perim. A to dokonce ani pri pohybu po kleci. Aktivni nebo odpocinkove faze dne v teto souvislosti postradaji vyznamu, protoze nemocny ptak setri energii a aktivni faze nenastupuji. Soucasne zvetsenim izolacni vtstvy postavenim peri, setri energii, jeden z neklamnych znaku problemu u amadin gouldovych. Pokud ptak neni netecny v prubehu velke casti dne, toto jen nahrava domnence ze se nejedna o onemocneni.
Podivate li se na fotografii pozorne, vsimnete si vicero problemu ve stavbe tela ptaka. Ano, muze se jednat o okamzik foceni. Nicmene stale se priklanim k nazoru ze se nbude jednat o zdravotni problem, tedy pokud nejde o uraz.
S cim souhlasim je dominance dalsiho jedince v kleci. Ano tohle muze byt jeden z problemu nizsi aktivity.
S pozdravem Smidla.

29.4.2015 09:30
jaros

XXX.XXX.191.101

Zdravím Vás pane Smidlo,
já jsem nehodnotil zdravotní stav ptáka z fotografie. Je nesmysl si myslet, že to lze, s výjimkou zjevných onemocnění kůže, zobáku atd.
Ano je tam nějaká nesrovnalost v držení křídel, ale ta mohla být od začátku a jenom co se uklidnil se projevila. Pták může být takhle fenotypově špatný, ale zároveň i zdravý.
Napsal jsem obecný návod jak může i laik postupovat při kontrole zdravotního stavu, a to děláme obvykle když se nám něco nezdá, před tím než se obrátíme na doktora a tím já nejsem.
Vladimír Jaroš.

Přidejte reakci

Přidat smajlík