Dobrý den
Loni mi prvně hnízdili mníšci (oba modří), a tak jsem na podzim rozšířil voliéru o zálet 2,5*11,2*1,5.
Přikoupil jsem 2 páry
samci: Kobalt/palid a Aqa/ino
samice: obě Pallid/modré
Letos (asi před měsícem) se objevili 3 hnízda... jedno už je asi 14 dní neudržované. V druhém sedí samci, modrý a kobalt, ve třetím hnízdí modrá samice s Aqou/ino (5 vajec).
Ve čtvrté prázdné budce spí spolu 2 palidky a mají tam 4 vajíčka. Jednu sem viděl pářit se s Aqou/ino. Vajíčka ale nejsou nijak usebe... a jsou hodně podělané (jedno je i nakřáplé).
Docela mě to překvapilo... čakal jsem normální hnízdění, že se ptáci spárují "hetorosexuálně" ale příde mi se to vedou od každého něco (0,1+01 1,0+0,1 1,0+1,0)
Máte někdo podobnou zkušenost? případné nápad co s tím? Stějně asi budu čekta co bude z vajíček pak to začnu řešit ale lepší být připraven a mít nějaký nápad v záloze.
Díky za všechny slušné odpovědi :).
Minuly rok jsem dal dohromady ctyri pary. Meli vedle sebe polootevrene budky. Dva pary zacaly bez problemu hnizdit, ale dalsi dva nikoliv. Ty nehnizdici jsem oddelil a do tydne meli hnizdo a nasledne take vejce.
Osobne bych nehnizdici ptaky oddelil, pokud tu moznost namate, tak tomu dejte cas, ptaci jsou mladi predpokladam.
A pohlavi mate urcene predpokladam ?
Modrý samec 3 roky
Modrá samice a aqua 2 roky
ostatní roční...
Pohlaví minimálně geneticky vychází, u modrých mám endoskop...
Pokud by nesedli tak na podzim udělám DNA ale s pohlavím sem si na 99% jistý.
Zatím nemám místo ale budu mít prostor na další 3 páry ale až po sezoně. Případně můžu do téhle voliéry přidat i pár ale radši až po sezoně :)
Díky za radu.
sahulalukas
napsal(a):
Modrý samec 3 roky
Modrá samice a aqua 2 roky
ostatní roční...
Pohlaví minimálně geneticky vychází, u modrých mám endoskop...
Pokud by nesedli tak na podzim udělám DNA ale s pohlavím sem si na 99% jistý.
Zatím nemám místo ale budu mít prostor na další 3 páry ale až po sezoně. Případně můžu do téhle voliéry přidat i pár ale radši až po sezoně :)
Díky za radu.
Dneska sem počítal vajíčka (přibývali až moc rychle) a samice s nejvěrší pravděpodobností nesou obě (palidky) do stejné budky. Ale vajíčka jsou teplá.