Dupin81
napsal(a):
Zdravím, jak to myslíte- přehřát?
jen na chviličku...a na nižší stupen?... .vyloženě jen ohřát?
Děkuji začátečník.
Ohřát pořádně tak, až to bude žhavé (sterilovat). Nebojte se, nezčernají vám i když to dáte na nejvyšší výkon. A nespalte se o misku při vyndávání jako já. :).
Aymarové

XXX.XXX.234.217
avesomebird
napsal(a):
Různé nemoci ale hlavně u ptáku kokcidioza
Mate zkušenosti s kokcidiozou ze skorapek? U jakých ptáku?
šoban
napsal(a):
Já když vyrábím míchanici, uvařím vejce, které oloupu a skořápky usuším. Po té je dám do igeliťáku a paličkou nadrtím. Přidávám je do křemičitého písku s pískem říčním.
Také podobně drtím skořápky uvařených vajec - suším v mikrovlnce, kam je na papíru vložím na nižší výkon na asi 3 x 30 sek s pauzou, nebo přidám na otoč. talíř, když ohřívám něco menší. Taky drť míchám do písku, často ji ale předtím pokapu 3-4 kapkami betadinu kvůli jodu. Austrálie ho prý potřebuje více, než ho má v naší stravě.
eli22
napsal(a):
A je to fakt nutné? Já je nikdy nepřevařovala. Jaké nebezpečí číhá u nepřevařených?
Na Vaší otázku odpovím. Za desítky let co exoty chovám, jsem používal skořápky slepičích vajec z vlastní produkce i koupená. Mají optimální poměr minerálů, už jsem se zde jednou k tomu vyjádřil.
Na zrnitosti nezáleží. Drobné kousky rádi drtí i astrildovití a obrušují si zobák. Vařil jsem, "pekl v troubě". Dnes to nedělám /z lenosti/, dávám i ze syrových vajec. Neberte to jako návod, mohla byste se vytrestat. Domácí vajíčka umyji, mnohdy jsou i od trusu, jak jste byla upozorněna, hrozí salmoneloza. U koupených vajec bych se salmonelozy nebál, velkochovy jsou pod kontrolou. Omytí to nespraví. Kokcidie jsou specifické pro různé druhy živočichů, nebezpečí od slepic nehrozí. Bohužel v této neznalosti jsem roky žil také. Berte to jako osobní názor, možná někde nebude souhlasit. Padla zde též otázka podávat či ne vejce se skořápkou v době mladých v budce. Vápník se rozpustí, nepodávat do míchanice křemitý písek, u mláďat ho není na drcení potravy ve svalnatém žaludku třeba. Když se rodiče gritem zásobí a mláďatům s potravou dají, nechme to přírodě. Do míchanice písek nedávat.
Moudivláček
napsal(a):
Na Vaší otázku odpovím. Za desítky let co exoty chovám, jsem používal skořápky slepičích vajec z vlastní produkce i koupená. Mají optimální poměr minerálů, už jsem se zde jednou k tomu vyjádřil.
Na zrnitosti nezáleží. Drobné kousky rádi drtí i astrildovití a obrušují si zobák. Vařil jsem, "pekl v troubě". Dnes to nedělám /z lenosti/, dávám i ze syrových vajec. Neberte to jako návod, mohla byste se vytrestat. Domácí vajíčka umyji, mnohdy jsou i od trusu, jak jste byla upozorněna, hrozí salmoneloza. U koupených vajec bych se salmonelozy nebál, velkochovy jsou pod kontrolou. Omytí to nespraví. Kokcidie jsou specifické pro různé druhy živočichů, nebezpečí od slepic nehrozí. Bohužel v této neznalosti jsem roky žil také. Berte to jako osobní názor, možná někde nebude souhlasit. Padla zde též otázka podávat či ne vejce se skořápkou v době mladých v budce. Vápník se rozpustí, nepodávat do míchanice křemitý písek, u mláďat ho není na drcení potravy ve svalnatém žaludku třeba. Když se rodiče gritem zásobí a mláďatům s potravou dají, nechme to přírodě. Do míchanice písek nedávat.
Díky. No já prostě jen skořápky omyji a drtím a nikdy jsem nepřevařovala nebo nepekla, dělám to tak dvacet let a nikdy nebyl problém, proto jsem se na to ptala, jestli mám začít převařovat nebo jinak tepelně upravovat.
avesomebird
napsal(a):
Hlavně je nezapomeňte převařit nebo přehřát v mikrovlnce
Niekedy sa z uvarených vajíčok zle oddeluje škrupina a potom na nej zostávajú zvyšky bielka.
Teraz pri týchto teplotách s tým potom môže byť problém.
Vtedy také časti nedávam alebo ich po niekolkých hodinách dám preč.