Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.5.2015 13:17
Klacek4

XXX.XXX.148.107

Mužu podávát skořápky ptákum, když zrovna hnízdí?

19.5.2015 13:24
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

Můžete je dávat celoročně, ale líp je ještě před snůškou, kdy potřebují vápník na vejce.

19.5.2015 18:17
avesomebird

XXX.XXX.211.160

Hlavně je nezapomeňte převařit nebo přehřát v mikrovlnce

19.5.2015 20:09
michalcod

XXX.XXX.9.129

Stačí když se vaří na tvrdo a pak použiju jak vejce tak i skořápku? Již dále bez úpravy?

19.5.2015 21:21
avesomebird

XXX.XXX.211.160

michalcod napsal(a):
Stačí když se vaří na tvrdo a pak použiju jak vejce tak i skořápku? Již dále bez úpravy?

Ano úplně stačí. Převařit nebo přehřát v mikrovlnce bylo myšleno na skořápky ze syrových vajec.

19.5.2015 21:28
michalcod

XXX.XXX.9.129

Děkuji.

19.5.2015 21:38
eli22

XXX.XXX.181.33

avesomebird napsal(a):
Ano úplně stačí. Převařit nebo přehřát v mikrovlnce bylo myšleno na skořápky ze syrových vajec.

A je to fakt nutné? Já je nikdy nepřevařovala. Jaké nebezpečí číhá u nepřevařených?

19.5.2015 21:48
popo3

XXX.XXX.8.29

eli22 napsal(a):
A je to fakt nutné? Já je nikdy nepřevařovala. Jaké nebezpečí číhá u nepřevařených?

Salmoneloza.

20.5.2015 08:11
avesomebird

XXX.XXX.211.160

eli22 napsal(a):

Různé nemoci ale hlavně u ptáku kokcidioza

14.7.2015 01:15
Dupin81

XXX.XXX.75.66

avesomebird napsal(a):

Zdravím, jak to myslíte- přehřát?

jen na chviličku...a na nižší stupen?... .vyloženě jen ohřát?

Děkuji začátečník.

14.7.2015 07:55
nosfi

XXX.XXX.169.163

Dupin81 napsal(a):
Zdravím, jak to myslíte- přehřát?

jen na chviličku...a na nižší stupen?... .vyloženě jen ohřát?

Děkuji začátečník.

Ohřát pořádně tak, až to bude žhavé (sterilovat). Nebojte se, nezčernají vám i když to dáte na nejvyšší výkon. A nespalte se o misku při vyndávání jako já. :).

Aymarové

14.7.2015 14:15
Aymarové

XXX.XXX.234.217

avesomebird napsal(a):
Různé nemoci ale hlavně u ptáku kokcidioza

Mate zkušenosti s kokcidiozou ze skorapek? U jakých ptáku?

14.7.2015 17:16
speciallista

XXX.XXX.142.1

A drtíte, melete nebo podáváte jen tak?

14.7.2015 18:35
šoban

XXX.XXX.208.126

Já když vyrábím míchanici, uvařím vejce, které oloupu a skořápky usuším. Po té je dám do igeliťáku a paličkou nadrtím. Přidávám je do křemičitého písku s pískem říčním.

14.7.2015 18:52
geldek

XXX.XXX.237.194

šoban napsal(a):
Já když vyrábím míchanici, uvařím vejce, které oloupu a skořápky usuším. Po té je dám do igeliťáku a paličkou nadrtím. Přidávám je do křemičitého písku s pískem říčním.

Také podobně drtím skořápky uvařených vajec - suším v mikrovlnce, kam je na papíru vložím na nižší výkon na asi 3 x 30 sek s pauzou, nebo přidám na otoč. talíř, když ohřívám něco menší. Taky drť míchám do písku, často ji ale předtím pokapu 3-4 kapkami betadinu kvůli jodu. Austrálie ho prý potřebuje více, než ho má v naší stravě.

15.7.2015 11:25
Moudivláček

XXX.XXX.60.29

eli22 napsal(a):

Na Vaší otázku odpovím. Za desítky let co exoty chovám, jsem používal skořápky slepičích vajec z vlastní produkce i koupená. Mají optimální poměr minerálů, už jsem se zde jednou k tomu vyjádřil.
Na zrnitosti nezáleží. Drobné kousky rádi drtí i astrildovití a obrušují si zobák. Vařil jsem, "pekl v troubě". Dnes to nedělám /z lenosti/, dávám i ze syrových vajec. Neberte to jako návod, mohla byste se vytrestat. Domácí vajíčka umyji, mnohdy jsou i od trusu, jak jste byla upozorněna, hrozí salmoneloza. U koupených vajec bych se salmonelozy nebál, velkochovy jsou pod kontrolou. Omytí to nespraví. Kokcidie jsou specifické pro různé druhy živočichů, nebezpečí od slepic nehrozí. Bohužel v této neznalosti jsem roky žil také. Berte to jako osobní názor, možná někde nebude souhlasit. Padla zde též otázka podávat či ne vejce se skořápkou v době mladých v budce. Vápník se rozpustí, nepodávat do míchanice křemitý písek, u mláďat ho není na drcení potravy ve svalnatém žaludku třeba. Když se rodiče gritem zásobí a mláďatům s potravou dají, nechme to přírodě. Do míchanice písek nedávat.

15.7.2015 13:42
eli22

XXX.XXX.181.33

Moudivláček napsal(a):
Na Vaší otázku odpovím. Za desítky let co exoty chovám, jsem používal skořápky slepičích vajec z vlastní produkce i koupená. Mají optimální poměr minerálů, už jsem se zde jednou k tomu vyjádřil.
Na zrnitosti nezáleží. Drobné kousky rádi drtí i astrildovití a obrušují si zobák. Vařil jsem, "pekl v troubě". Dnes to nedělám /z lenosti/, dávám i ze syrových vajec. Neberte to jako návod, mohla byste se vytrestat. Domácí vajíčka umyji, mnohdy jsou i od trusu, jak jste byla upozorněna, hrozí salmoneloza. U koupených vajec bych se salmonelozy nebál, velkochovy jsou pod kontrolou. Omytí to nespraví. Kokcidie jsou specifické pro různé druhy živočichů, nebezpečí od slepic nehrozí. Bohužel v této neznalosti jsem roky žil také. Berte to jako osobní názor, možná někde nebude souhlasit. Padla zde též otázka podávat či ne vejce se skořápkou v době mladých v budce. Vápník se rozpustí, nepodávat do míchanice křemitý písek, u mláďat ho není na drcení potravy ve svalnatém žaludku třeba. Když se rodiče gritem zásobí a mláďatům s potravou dají, nechme to přírodě. Do míchanice písek nedávat.

Díky. No já prostě jen skořápky omyji a drtím a nikdy jsem nepřevařovala nebo nepekla, dělám to tak dvacet let a nikdy nebyl problém, proto jsem se na to ptala, jestli mám začít převařovat nebo jinak tepelně upravovat.

15.7.2015 21:29
opal88

XXX.XXX.238.248

avesomebird napsal(a):
Hlavně je nezapomeňte převařit nebo přehřát v mikrovlnce

Niekedy sa z uvarených vajíčok zle oddeluje škrupina a potom na nej zostávajú zvyšky bielka.
Teraz pri týchto teplotách s tým potom môže byť problém.
Vtedy také časti nedávam alebo ich po niekolkých hodinách dám preč.

Přidejte reakci

Přidat smajlík