Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.5.2015 19:28
brigitt141

XXX.XXX.89.28

Dobrý večer, chtěla bych radu. Je vhodné si k Žakovi /má 1 rok/ pořídit Amazoňana modročelého? Děkuji za slušné odpovědi.

21.5.2015 15:13
klas

XXX.XXX.250.165

Zdravím, u mě je to obráceně, chtěl by jsem k Amazonce pořídit Žaka a nebo jiného kámoše. Ale mám pocit, že to je sázka do loterie.Povahu papouška asi jen tak někdo nepřečte. Třeba Váš Žako bude lakomej a nebude se chtít o nic dělit s jiným druhem a už vůbec sdílet jeden prostor Nebo možná jo... Něco jiného asi bude když spolu vyrůstají od začátku, ale nejsem chovatel jenom typuji, na toto nebude zřejmě jednoznačná odpověď. Ale vidím to u sebe na koupi dalšího Amazonana a uvidim

26.5.2015 15:10
brigitt141

XXX.XXX.89.28

Tak má takový pocit, že nám nikdo neporadí? Vidím, že diskuse upadá, kdysi to bylo lepší, bylo více odpovědí na každá dotaz. Vždy se přidalo i více chovatelů.

26.5.2015 16:17
Moudivláček

XXX.XXX.60.29

brigitt141 napsal(a):
Tak má takový pocit, že nám nikdo neporadí? Vidím, že diskuse upadá, kdysi to bylo lepší, bylo více odpovědí na každá dotaz. Vždy se přidalo i více chovatelů.

Poradil Vám "klas", myslím, že rozumě, mělo by Vám to stačit. Domnívám se, že hodně odpovědí na dotaz nemusí být měřítkem kvality diskuze. Někdo odpovídá, co mu slina na jazyk přinese a jak vy z toho množství oddělíte zrno od plev. Takže méně odpovědí na Váš dotaz považuji za plus a ne za úpadek diskuze.
Proč chcete k žakovi jiný druh, proč by měli být spolu? Líbí- li se Vám amazoňan, kupte ho, mějte ho zvlášť, pak uvidíte. Třeba se v budoucnu spřátelí, třeba ne.

26.5.2015 18:29
smidla

XXX.XXX.199.215

Dobry den,
vzhledem k velmi zname povaze prave zaku bych se do zadneho testu nepoustel. Zakove dokazi bytvelmi zarlivi a celkove veskere zmeny nesou velmi spatne. Proc ho pred neco takoveho postavit?
S pozdravem Smidla.

26.5.2015 19:04
brigitt141

XXX.XXX.89.28

Děkuji, vzala jsem si Vaše rady k srdci. Ale chtěla jsem mu pořídit kamaráda či kamarádku. Dokonce jsem uvažovala, že si pořídím Aru araraunu. Neříkám že musí být spolu ve voliéře. Pořád někde čtu, jak si každy kupuje papoušky a jak s k nim po čase koupí nebo již koupil dalšího papouška. Tak teď jsem na rozpacích.

26.5.2015 19:57
Moudivláček

XXX.XXX.60.29

brigitt141 napsal(a):
Děkuji, vzala jsem si Vaše rady k srdci. Ale chtěla jsem mu pořídit kamaráda či kamarádku. Dokonce jsem uvažovala, že si pořídím Aru araraunu. Neříkám že musí být spolu ve voliéře. Pořád někde čtu, jak si každy kupuje papoušky a jak s k nim po čase koupí nebo již koupil dalšího papouška. Tak teď jsem na rozpacích.

Vážená, asi jste upřímná a slušná, ale je to i otázka peněz, což vyplývá z Vaší reakce na odpovědi. Dovolím si sdělit Vám a nejen Vám svůj názor.
Jsou dva druhy zájemců o papoušky. Chovatelé, ke kterým patřím, kteří usilují a těší je, že papoušci sami odchovají mladé a ti co chtějí ochočeného mazlíčka.
Dokrmený mazlíček, pokud byl dokrmován sám, vnímá člověka jako partnera, a i na své druhy útočí.
K němu pořídit jiného ptáka i stejného druhu je neštěstí, nebo to trvá roky.
Vyvarujte se antropomorfizaci, což je přenášení lidských vlastností na chování zvířat. Prostudujte tuto problematiku. Vžijte se do chování papouška a podle toho se chovejte. Ne naopak. Budete mít úspěch.

26.5.2015 20:17
brigitt141

XXX.XXX.89.28

Děkuji za upřímnost, ale opravdu to není otázka peněz. :).

26.5.2015 20:24
geldek

XXX.XXX.237.194

Mám dvouletou "žakyci" a mohu potvrdit, že předem se to, jak si krotký papoušek "sedne" s novým konkurentem v domácnosti, odhadnout nedá. Vychovávala jsem pro známé modrého anduláka. S ním si rozuměla tak, že spávali těsně vedle sebe a andulák ji často probíral pírka na hlavě. Nyní mám krotkého koreláčka, ten si od žakyce udržuje jistý odstup, a tak se s ním ani po měsících neskamarádila a občas ho žárlivě prohání, přičemž mu říká "padej odtud!". Ale neubližuje mu, stačí, když ho odněkud - zejména z ramene - odežene. Ani andulkám (ne ochočeným), když je s nimi ve voliéře, neubližuje. V době andulčího namlouvání ji dokonce jeden sameček zvykl švitořit a ťukat zobáčkem do jejího zobáku a krmit ji, což se jí zjevně líbilo, držela hlavu skloněnou, ani se nepohnula, dokud andulák neodletěl za svými. Nyní již samečkové krmí mladé, tak jsem takové chování poslední dobou nepozorovala. Vyhlédla jednoho modrého samečka a občas ho pronásleduje, myslím, že ji připomíná toho původního kamaráda. Takže spolužití v tomto případě bez větších problémů, i když ne přímo kamarádství. Jenže jde o velký nepoměr a na malé andulky je zvyklá od začátku, navíc si je vědoma své převahy..
Jestli je Váš žako na Vás zvyklý a navázán, počítejte (s téměř 100% jistotou) s počáteční žárlivostí a s nutností samostatné voliéry pro každého papouška. U nás žako i korelák již létají celý den volně po bytě nebo voliéře s andulkami na terase, kam vletí přímo z kuchyně, ale začátek i takovém velikostním nepoměru, nebyly lehké.
Jestli však máte odvahu, čas a (nejen prostorové) možnosti se věnovat dvěma větším náročným papouškům, osobně bych radila zkuste to. Na začátku s tou největší opatrností. Podle mne si časem zvyknou. Samota je tým nejhorším společníkem pro sociální druhy tvorů, žakům jistě nesvědčí.

26.5.2015 21:09
brigitt141

XXX.XXX.89.28

geldek napsal(a):
Mám dvouletou "žakyci" a mohu potvrdit, že předem se to, jak si krotký papoušek "sedne" s novým konkurentem v domácnosti, odhadnout nedá. Vychovávala jsem pro známé modrého anduláka. S ním si rozuměla tak, že spávali těsně vedle sebe a andulák ji často probíral pírka na hlavě. Nyní mám krotkého koreláčka, ten si od žakyce udržuje jistý odstup, a tak se s ním ani po měsících neskamarádila a občas ho žárlivě prohání, přičemž mu říká "padej odtud!". Ale neubližuje mu, stačí, když ho odněkud - zejména z ramene - odežene. Ani andulkám (ne ochočeným), když je s nimi ve voliéře, neubližuje. V době andulčího namlouvání ji dokonce jeden sameček zvykl švitořit a ťukat zobáčkem do jejího zobáku a krmit ji, což se jí zjevně líbilo, držela hlavu skloněnou, ani se nepohnula, dokud andulák neodletěl za svými. Nyní již samečkové krmí mladé, tak jsem takové chování poslední dobou nepozorovala. Vyhlédla jednoho modrého samečka a občas ho pronásleduje, myslím, že ji připomíná toho původního kamaráda. Takže spolužití v tomto případě bez větších problémů, i když ne přímo kamarádství. Jenže jde o velký nepoměr a na malé andulky je zvyklá od začátku, navíc si je vědoma své převahy..
Jestli je Váš žako na Vás zvyklý a navázán, počítejte (s téměř 100% jistotou) s počáteční žárlivostí a s nutností samostatné voliéry pro každého papouška. U nás žako i korelák již létají celý den volně po bytě nebo voliéře s andulkami na terase, kam vletí přímo z kuchyně, ale začátek i takovém velikostním nepoměru, nebyly lehké.
Jestli však máte odvahu, čas a (nejen prostorové) možnosti se věnovat dvěma větším náročným papouškům, osobně bych radila zkuste to. Na začátku s tou největší opatrností. Podle mne si časem zvyknou. Samota je tým nejhorším společníkem pro sociální druhy tvorů, žakům jistě nesvědčí.

Děkuji Vám za vyčerpávající odpověď. Mám doma Žaka, ale musím udělat nejdřív DNA, prodávající sice tvrdil, že je to sameček, ale moc tomu nevěřím. Můj Bertík /tak mu říkákám/, je celý den v bytě půštěný také volně. Je zvyklý jen na mě a psy. Voliéry mám také dvě, takže to nebude problém, aby každý měl tu svoji. Jen mám dilema, jakého papouška mu pořídit.

26.5.2015 21:18
eli22

XXX.XXX.181.33

brigitt141 napsal(a):
Děkuji Vám za vyčerpávající odpověď. Mám doma Žaka, ale musím udělat nejdřív DNA, prodávající sice tvrdil, že je to sameček, ale moc tomu nevěřím. Můj Bertík /tak mu říkákám/, je celý den v bytě půštěný také volně. Je zvyklý jen na mě a psy. Voliéry mám také dvě, takže to nebude problém, aby každý měl tu svoji. Jen mám dilema, jakého papouška mu pořídit.

Známý měl to samé dilema. Nakonec k dokrmenému žakovi pořídil nobilisku. Výsledek byl ten, že žako se začal škubat a začal být hlučný. Nobiliska šla po půl roce z domu a žako už se nikdy škubat nepřestal. Je to tři roky.Mezitím šel známý do invalidního důchodu, takže je s žakem prakticky stále. Ale žako se škube pořád, už se toho nikdy nedostal, zkoušeli snad všechno možné. Takže je to sázka do dost nepředvídatelné loterie.

26.5.2015 21:36
brigitt141

XXX.XXX.89.28

Díky Vám všem za rady, snad se rozhodnu se správně.

27.5.2015 01:02
smidla

XXX.XXX.139.234

Dobry vecer,
zasadni otazkou zde je proc porizovat papouskovi spolecnika. Ma nrjake problemy? S hazi mu neco a dava to najevo?
Poridit dalsiho papouska jen proto ze ho porizuji jini je s prominutim hloupe. Vyse zmineny problem s nobiloskou je snad dostatecnym varovanim.
Podle meho nazoru nestoji otazka zda zaka nebo amazonana, ale spravne by mela znit: je vhodne a potrebne porizovat dalsiho papouska?
S pozdravem Smidla.

27.5.2015 02:45
geldek

XXX.XXX.237.194

Cit: S hazi mu neco a dava to najevo?
Nevím, jaké máte Vy zkušenosti s ochočeným papouškem, který v době Vaší nepřítomnosti je doma sám. Vy sám jich máte více. Již malá andulka se naučí rozeznat, kdy se chystáte k odchodu a drží se člověka jako klíště. Žako to rozezná zcela bezpečně a je problém ho "přesvědčit", že musí někde zůstat. Sám přece musíte dobře vědět, že je hodně žaků, kteří se začnou škubat, i když nemají doma žádného "konkurenta"... a většina z nich s velikou pravděpodobností z nudy a časté samoty.
Třeba tato samička si zjevně na nedostatek něžné komunikace s lidmi stěžovat nemůže, a přece se zjevně škube:
https://www.youtube.com/watch?v=-UX1t9n7IXw
Tento žije ve společnosti amazoňana i psa a také se škube:
https://www.youtube.com/watch?v=lF1z1Vy-o5I
A žako dokáže být vskutku takto něžný, když i malá andulka má odvahu mu probírat pírka:
https://www.youtube.com/watch?v=aVGewf1uHpI

Škubat se někdy začne i jedinec v páru, U krotkého ročního žaka nemůžete zaručit, že se nezačne škubat třeba ve třech letech, v době dospívání. Ano, žako je inteligentní, s čím souvisí i složitá a citlivá povaha. Prý nemá rád změny, ale osobně tuto zkušenost nemám. Náš žako rád cestuje, fascinují ho kočky, nebojí se psů, i když žádné nemáme, ale když ho necháme téměř den samotného, další den se z toho vzpamatovává než se začne chovat jako obvykle. Mít doma samotného žaka, také bych uvažovala o pořízení "kamaráda". A ne proto, že je mají jiní. Problémem je, že neexistuje jednoznačná rada nad zlato.

Přidejte reakci

Přidat smajlík