Srdečně zdravím chovatele drobotiny.
Mám společnou volieru s několika druhy a chtěl bych se zeptat, zda má někdo zkušenosti s přemístěním hnízda společně s rodiči ze společné voliéry do chovné klece.
Případně o zkušenosti, v kterém stádiu se to dá udělat
- po prvním vejci? Po celé snůšce? Po vylíhnutí?
Prosím podělte se o své zkušenosti.
Menil som amadiny gouldove. Samicka mala uz znesene 2 vajicka ale bolo nutne zmenit klietku koli stahovaniu aby som ju potom nerusil...dokoncila znasku 5 vajec. vysedeli 4 ks mladych. nakoniec som ju aj s bednovkou musel preniest o 25 km dalej do noveho priestoru bez problemov mlade o tyzden vyleteli a vsetko bolo fajn.momentalne su odstavene a vsetko je v poriadku.
Druhu skor zlu skusenost som mal s panenkami hnedoprsymi. Mlade uz boli vyletene a nakolko sa mi zdalo ze sa v bednovke tlacia (70*40*40) premiestnil som ich do preletovacky ale rodicia potom o ne prestali mat zaujem takze dva kusy uhynuli...
myslim si ze vsetko zalezi od daneho paru ci prijme zmeny alebo nie..ale pokial je to uz v takom stadiu tak po skusenostiach by som ich uz nestresoval a nic podobne nerobil..
hold zaciatocnicke chyby.. clovek sa uci cely zivot
Zdravím. S týmto mám taktiež osobnú skúsenosť, aj keď v mojom prípade to dopadlo dobre, myslím, že to nebude pravidlo. Mál som páru pásovníkov krátkochvostých vo vonkajšej voliere a ich posledné hniezdenie bolo už ku konci jesene, a nemohol som čakať kým mladé budú samostatné, tak som ich z tejto vonkajšej volierky premiestnil do prezimovacej miestnosti (bednovej klietky) v čase práve keď prvé mláďa absolvovalo svoj prvý deň von z hniezda. Bolo ich tuším všetkých 4kusy. Ostatné som vytiahol z hniezda a dal do tej klietky a rodičia ich v pohode dokrmili. Bolo to akurát v čase kedy mláďata vychádzali von z hniezda. Mal som ale aj skúsenosť s hore spominanými panenkami hnedoprsími, kde mi mláďata rodičia prestali kŕmiť, po tom ako som vyhodil prázdne vajcia od mláďať v hniezde, ktoré mali už tak približne niečo okolo 12-14dní. Je to asi tak ako diskutujúci na do mnou spomenul, že to všetko závisí od daného páru, ale podľa nejakých nepísaných zákonov prírody si myslím, že je väčšia pravdepodobnosť, že manipulácia s hniezdom, mláďatmi a to nehovoriac o zmene prostredia počas hniezdenia bude viesť k opusteniu znášky/mláďat.