Zebřičky - hnízdění?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.5.2015 23:23
sonea

XXX.XXX.251.216

Dobrý den,
chovám doma v jedné kleci 2 zebřičky a andulku. Včera jsem u zebřiček pozorovala zvláštní chování. Po tom, co jsem je přes den pustila, jsem se je večer snažila nahnat zpšt do klece, což obvykle jde, ale tentokrát sameček pořád vyháněl samičku pryč a nechtěl ji do klece pustit.
Dneska jsme s rodinou prováděli úklid kolem klece a nevím, co to tatku napadlo, vzal zrcátko a podíval se do jejich hnízdečka, které je v kokosovém obalu a objevil tam 5 vajíček.
Netuším, jak dlouho tam jsou. Ale trochu se o ně bojím. Kokos není vystlaný, protože zebřičky veškerý stavební materiál vždy vyházeli ven z klece. A taky sama nevím, jak se v takovém případě zachovat.
Proto vás moc prosím o rady pro naprostého nechovatele. Hlavně rady typu: Jaké krmivo podávat? Pouštět zebřičky ven z klece? Kdy se asi vajíčka vylíhnou? A co když se nevylíhnou? Dají se zebřičky poté někde prodat?
Předem děkuji za odpovedi na otázky a jiné užitečné rady :)
Sonea.

28.5.2015 13:33
sonea

XXX.XXX.3.241

Ještě přidávám dotaz. Samička ozobávala samečka dlouhou dobu za krkem a vytrhávala mu tam peří. Mohlo to být kvůli stavbě hnízda?
Opět předem děkuji za odpovědi.

28.5.2015 16:16
Natalik

XXX.XXX.5.127

Dorby den, som sice tiez neprofesionalna chovatelka no mam parik zebriciek ktore tiez hniezdia v kokosovom orechu. dala som im sice vela stavebneho materialu no aj tak mi samcek stale sklbe samicku, teda ja som im zacala davat len ciste proso na dva tyzdne a trochu ho to skludnilo. taktiez uz mesiac som ich nepustila z klietky aby sa o vajicka postarali. vajicka sa vyliahnu teda nme sa vyliahli vzdy za 14 dni, no to na nich samicka stale sedela a ja som mala trochu o nu strach lebo nechodila sa niekedy ani najest. vyliahli sa mi 2 vajicka zo 4 lebo len tie boli oplodnene. teraz maju malicke 7 dni a kazdym dnom vela podrastu. ich rodicia by sa potom mali ne cca mesiac starat
a este k tomu vysklbavaniu peria ja som im dnes dala nadrobno potrhanu servitku (aka sa dava skreckom ako "perinka" do domceka) a samcek sice to z hniezda stale vypadava no aspon nesklbe samicku.
a este som omedzila navstevu izbi v ktorej je ich klietka lebo sa strasne boja pohybov navokol
a ked sa vajicka neviliahnu moze sa stat ze ich zebricky zjedia
snad vam moje rady aspon trochu pomohli

28.5.2015 17:27
sonea

XXX.XXX.251.216

Natalik napsal(a):
Dorby den, som sice tiez neprofesionalna chovatelka no mam parik zebriciek ktore tiez hniezdia v kokosovom orechu. dala som im sice vela stavebneho materialu no aj tak mi samcek stale sklbe samicku, teda ja som im zacala davat len ciste proso na dva tyzdne a trochu ho to skludnilo. taktiez uz mesiac som ich nepustila z klietky aby sa o vajicka postarali. vajicka sa vyliahnu teda nme sa vyliahli vzdy za 14 dni, no to na nich samicka stale sedela a ja som mala trochu o nu strach lebo nechodila sa niekedy ani najest. vyliahli sa mi 2 vajicka zo 4 lebo len tie boli oplodnene. teraz maju malicke 7 dni a kazdym dnom vela podrastu. ich rodicia by sa potom mali ne cca mesiac starat
a este k tomu vysklbavaniu peria ja som im dnes dala nadrobno potrhanu servitku (aka sa dava skreckom ako "perinka" do domceka) a samcek sice to z hniezda stale vypadava no aspon nesklbe samicku.
a este som omedzila navstevu izbi v ktorej je ich klietka lebo sa strasne boja pohybov navokol
a ked sa vajicka neviliahnu moze sa stat ze ich zebricky zjedia
snad vam moje rady aspon trochu pomohli

Moc děkuji za odpověď :)
Snad se sejde více názorů :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík