Já mám dva páry korel, které mi vyvádějí pravidelně několik let a budky čistím kdykoli uznám,
že už jsou dost zaneřáděné.V podstatě asi jednou týdně i častěji, když už mláďata mají objemnější
trus.Mladé vyndám do košíku, budku mechanicky vyčistím (žádná voda nebo chemie!).
Ještě se mi nestalo, že by se rodiče přestali o mláďata starat.Dokonce jsem jednou, tentokrát
kakarikům vyměnil budku, protože měli hodně mladých a moc se tísnili.Po přendání mláďat
si k nim samice vlezla a oba rodiče se starali dál, jako by se nic nestalo.
Hapalainen
napsal(a):
To akrobat:
Asi to opravdu stačí, v přírodě jim taky nikdo hnízdo nečistí.Ale mě to nedá, když vidím jak
leží mláďata v hromadě trusu.
Já čistím taky jenom po hnízdění (pyrury), i když většinou už není co. Do budky jim dávám dřevěné peletky. Před snůškou je rozšmelcují na cucky. Když pak jsou mláďata a kontroluji budku, tak skoro žádný trus nenacházím, obalí se asi těmi pilinami a prostě není. Když jsou mláďata už venku z budky, samice si budku v podstatě vyčistí sama tak, že všechno vyhází ven, a to úplně beze zbytku.
Dobrý večer.
Zhruba po třech nedělích až měsíci po vylíhnutí, když už jsou pyrury převážně opeřené, budku mechanicky vyčistím od smradlavého bahna a dám nové dřevěné pelety. Rozmělněné pelety spolu s trusem utvoří bahýnko nehorázného smradu. Protože je vlhké, může být mladým odspodu chladno. Vím, že v přírodě to také nikdo nečistí, ale jsou tam také jiné okolní podmínky než u mne v bytě. Dutiny stromů pohlcují do masivu stromu přebytečné vlhko. Dělám to u pyrur zelenolících po každé a není s tím žádný problém.
S pozdravem M.Zedlitzer.