Dobry den,1,1 rozela pestra cervenopastelova 2012 loni v poradku odchovala sve prvni 4 mlade, ale letos 14 dni po vyletu z budky jiz samec dvema mladym ukloval vrchni cast zobaku. Do te doby se vzorne podilel na krmeni, zadna agresivita. Myslim si, ze to jsou pravdepodobne samci. Da se tomuto nejak zabranit? Pokud odeberu samce 2012, tak nevim zda samice sama zvladne krmit. Dekuji za fundovane odpovedi. Rosta.
Tohle dělávají rozely pokud chtějí hnízdit podruhé.Můj samec to dělá také že odhání mladé, ale naštěstí je neničí uklovnutím něčeho.Musím je odchytávat a dát do voliéry s králováky. Ti jsou k nim po jednom dni tolerantní. Stačí příště pozorovat začínající agresi a dát mladé od chovného páru někam jinam.
Tohle dělávají rozely pokud chtějí hnízdit podruhé.Můj samec to dělá také že odhání mladé, ale naštěstí je neničí uklovnutím něčeho.Musím je odchytávat a dát do voliéry s králováky. Ti jsou k nim po jednom dni tolerantní. Stačí příště pozorovat začínající agresi a dát mladé od chovného páru někam jinam.
Letos jsem měl také takový problém U pestrých rozel odchovali pěkně a po 14 dnech povýletu snesla samička vajíčko a začalo ve voliéře peklo samec začal ostře napadat mlade zřejmě samečky proto že další dva mladé asi samičky nechal na pokoji tak jsem je všechny odebral a samička snesla další 4 vajíčka a je klid příroda je taková.
janekk
napsal(a):
Dobry den a nestačilo by třeba po vyletění mladých než se osamostatní odebrat nebo uzavřít budku aby staří neměli choutky a ž mlady odstavíme tak budku zas otevřít co vy na to.
Dobrý večer.
To by asi nestačilo, protože pár má už rozhozené hormony a jde slepě a usilovně za dalším pářením. Možná by pomohlo odebrat samce a dát zvlášť. Netvrdím, že mám pravdu, ale takhle to cítím jako nejlepší.
S pozdravem M.Zedlitzer.
Musíme vycházet z toho, že v přírodě by se mláďata od rodičů oddělila a rozletěla po okolí bohužel v malém prostoru I sebevětší voliéry jsou pořád na dosah samcovy agrese. Proto je lepší oddělit mladé a nechat chovný pár pohromadě. Nebo se spokojit s jedním hnízdem a odstranit budku i za cenu, že vajíčka budou na zemi.
Musíme vycházet z toho, že v přírodě by se mláďata od rodičů oddělila a rozletěla po okolí bohužel v malém prostoru I sebevětší voliéry jsou pořád na dosah samcovy agrese. Proto je lepší oddělit mladé a nechat chovný pár pohromadě. Nebo se spokojit s jedním hnízdem a odstranit budku i za cenu, že vajíčka budou na zemi.
corvuscorax
napsal(a):
Dobrý den.
Já si myslím, když uvádíte, jak by to bylo v přírodě, že pokud se rozlétnou mladí ještě před vylétnutím z budky, že v přírodě nepřežijí. Neumějí ještě sami přijímat potravu. Proto jsem navrhoval oddělit samce, aby mohla samice mladé naučit přijímat samostatně pevnou stravu. Možná se mýlím, ale zdá se mi to logické.
S pozdravem M.Zedlitzer.
m.zedlitzer
napsal(a):
Dobrý den.
Já si myslím, když uvádíte, jak by to bylo v přírodě, že pokud se rozlétnou mladí ještě před vylétnutím z budky, že v přírodě nepřežijí. Neumějí ještě sami přijímat potravu. Proto jsem navrhoval oddělit samce, aby mohla samice mladé naučit přijímat samostatně pevnou stravu. Možná se mýlím, ale zdá se mi to logické.
S pozdravem M.Zedlitzer.
Tak to se rači obějdu bez druhého hnízda a budu se těšit s pěkných samostatnych ptáků než se dívat na chudáky bez zobáků a konců křídel nemám zatím takovou zkušenost mě se nic podobnyho nestalo ale to jsem si myslel taky když jsem pročítal diskusi o škubání penantů a ejhle samcovi hráblo a je věčně bez ocasu.