Andulka pulzující řitní otvor

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Pousky

18.6.2015 10:50
Pousky

XXX.XXX.231.182

Dobrý den
Mám doma 2 měsíce starou andulku. Včera ráno jsem jsi všiml že je celá divná. Pořád jen spí, skoro vůbec nejí a pulzuje jí břicho a okolo řitního otvoru. Chvílemi se chová jako by nic (hraje si, kříčí), ale boužel jen chvílemi. Možná to nic není a možná jsem paranoidní, nevím.
Máte pro mě nějaké rady ?
Děkuji.

18.6.2015 22:16
geldek

XXX.XXX.237.194

Pokud andulka při dýchání výrazněji "pumpuje" ocáskem a je dost spavá, mohlo by jít o nějaký respirační problém. Pouštíte ji z klece se prolétnout? Létá bez problémů aniž by po dosednutí viditelně dýchala? Nemává záchvaty jakéhosi prskání, jakoby "kýchala"? Jak často máte možnost ji mít pod kontrolou?

Pousky

19.6.2015 07:10
Pousky

XXX.XXX.231.182

Klec má otevřenou pořád. Pravda, moc se ji nechce a musím jí vetšinou vyndat sám. Po dosednutí je to horší. Dýchá až moc na to že se jen prolétla. Záchvaty prskání určitě netrpí. Pod kontrolou jí mám každý den od 10:00 do 21:00.

19.6.2015 08:14
geldek

XXX.XXX.237.194

Položila jsem ty otázky, protože s tím prskáním by to byly typické příznaky takzvané prskavky, důsledek roztočů v dýchacím traktu. Léčí se to Ivomecem, není to hrozivě vážná nemoc, jen velice oslabuje ptáče a zdlouhavě se léčí. Zdrojem nákazy (roztočů) může být i zaprášené zrní.

Bez signifikantního příznaku je ale diagnóza složitější. Osobně nemám jiné zkušenosti s nemocemi dýchacích cest u andulek. Těžké dýchání může ale také důsledkem začervení, to by měl ale pomoci odhalit řidší trus.
Těžko Vám takto někdo poradí, Zkuste podle příznaků pátrat na internetu v nemocech andulek a postupně vylučovat ty méně pravděpodobné diagnózy, pokud v dosahu nemáte veterináře alespoň s nějakou praxí s exotickým ptactvem. Ta poslední poznámka souvisí s mou vlastní ne právě pozitivní zkušeností.

Pousky

19.6.2015 11:49
Pousky

XXX.XXX.246.196

No specilista je v Plzni a má jen PO-PÁ do 14:30, takže jedeme k normálnímu veterináři a uvidíme co nám řekne. Když nic budeme muset čekat do Pondělí :( Nevíte aspoň jak jí nějakým způsobem ulevit ?

19.6.2015 13:12
geldek

XXX.XXX.237.194

Když Vám veterinář nic jiného neporadí, ať zkusí andulce dát kapku Ivomecu na žilku na spodní straně křídla. Nebo v rozředěné formě přímo do zobáčku. Pár kapek Ivomecu ať Vám natáhne do té nejmenší stříkačky na domácí použití - pro jistotu je dobré to mít doma. To stojí jenom pár korun. Doma pak do malé lžičky jedlého stolního oleje vmíchejte co nejmenší kapku Ivomecu a pomocí vatové tyčinky potřete ozobí. Jestli se stav během dne - dvou nezlepší, nepůjde pravděpodobně o roztoče ani endoparazity citlivé na ivermectin. Pak je to asi na antibiotika. Ale předpokládám, že ty andulce veterinář asi podá hned. Ale alespoň jeden den bych to osobně zkusila s tím Ivomecem, jestli přece jen nepomůže. Má andulka nějaký výtok z nosných dírek? Má trus v pořádku? Žere normálně? Je tolik detailů, které je potřebné posoudit. Držím palce. Napište, jak to pokračuje. Kdyby šlo přece jenom o roztoče, pak poradím jak dál.

20.6.2015 05:07
Patoboy88

XXX.XXX.234.147

Dobry den.mam podobny problem.andulka akokeby mala zapalene oko a zda sa mi ako keby mala aj miestami stazene dychanie.kupil som v lekarni ophtalmo septonex (jedine co som dostal bez receptu).ako keby to na par dni zabralo, zapalene oko sa zmiernilo.no za par dni to bolo take ako na zaciatku.vzal som ho k veterinarovy nevedel s istotou diagnostikovat problem.kvapol jej ivomec a predpisal ophtalmo framykoin.za 4 dni uzivania oko sa vyrazne zlepsilo aj o 90% dychanie a celkovy zdravotny stav bol uz takmer dobry.no v priebehu dalsich 2-3 dni sa to vratilo znova.kde by mohol byt problem? Stretli ste sa s niecim podobnym?budem vdacny za kazdu radu.

20.6.2015 08:13
vmakovicky

XXX.XXX.60.198

Aplikáciu Ivomecu je potrebné opakovať za 7-10 dní.

20.6.2015 08:36
geldek

XXX.XXX.237.194

vmakovicky napsal(a):
Aplikáciu Ivomecu je potrebné opakovať za 7-10 dní.

Ano, ale až se potvrdí, že jde o roztoče. Jinak je to zbytečná chemická zátěž. Vše co něco hubí - roztoče, červy, houby... - je přece jed. A Ivomec je silné léčivo - původně na odčervení větších hospodářských zvířat. Žel je to jediné, co veterinář, zejména na vesnici, ne některé nemoci papoušků má (začervení, prskavka, vápenka). Takže v neodůvodněných případech s největší opatrností.

20.6.2015 08:40
geldek

XXX.XXX.237.194

Patoboy88 napsal(a):
Dobry den.mam podobny problem.andulka akokeby mala zapalene oko a zda sa mi ako keby mala aj miestami stazene dychanie.kupil som v lekarni ophtalmo septonex (jedine co som dostal bez receptu).ako keby to na par dni zabralo, zapalene oko sa zmiernilo.no za par dni to bolo take ako na zaciatku.vzal som ho k veterinarovy nevedel s istotou diagnostikovat problem.kvapol jej ivomec a predpisal ophtalmo framykoin.za 4 dni uzivania oko sa vyrazne zlepsilo aj o 90% dychanie a celkovy zdravotny stav bol uz takmer dobry.no v priebehu dalsich 2-3 dni sa to vratilo znova.kde by mohol byt problem? Stretli ste sa s niecim podobnym?budem vdacny za kazdu radu.

Až najdete řešení, prosím napište sem do diskuse. Podobný problém jsem pomáhala řešit u jednoho chovatele. Mysleli jsme, že andulka má jenom vápenku (měla postižené i ozobí) a z toho oteklé oko. Ale s okem byl ten průběh velice podobný jako popisujete. Přitom sameček, kterého má s postiženou samičkou ve společné kleci, je v pořádku. Obávám se, že chovatel to bude řešit tím nejradikálnějším a nevratným způsobem.

20.6.2015 17:14
Patoboy88

XXX.XXX.15.186

Dobry den.dakujem za reakcie.no po podani ivomecu sa to zlepsilo ale dalsiu davku andulka nedostala co mozno bol dovod ze sa to zlepsilo iba docasne.niektory to bohuzial beru tak ze ak maju investovat do vtaka viac ako je jeho trhova hodnota tak ho radsej nechaju trapit sa popripade uhynut.mna zatial liecba stala cca 20eur a to neratam cas a cestovne.samozrejme mohol som mat za to kupene uz dalsie 3 pary.ale nemam na to srdce nevhat ho trapit sa a cakat co bude.pripajam aj fotku, z dnesneho rana zatial toto je najhorsie ake to mala.

21.6.2015 02:06
popo3

XXX.XXX.210.132

Patoboy88 napsal(a):
Dobry den.dakujem za reakcie.no po podani ivomecu sa to zlepsilo ale dalsiu davku andulka nedostala co mozno bol dovod ze sa to zlepsilo iba docasne.niektory to bohuzial beru tak ze ak maju investovat do vtaka viac ako je jeho trhova hodnota tak ho radsej nechaju trapit sa popripade uhynut.mna zatial liecba stala cca 20eur a to neratam cas a cestovne.samozrejme mohol som mat za to kupene uz dalsie 3 pary.ale nemam na to srdce nevhat ho trapit sa a cakat co bude.pripajam aj fotku, z dnesneho rana zatial toto je najhorsie ake to mala.

Tak toto vypadá na zápal a dost v akútnom stave andulku nevystavovat prievanu ani slnku nadalej natierat optalmo septonexom ale predtým očistit tampónom namočeným v Bórovej vode a tu by mal veterinár nasadit už antibiotiká aby sa zápal nešíril, ten opuch v podstate sa tam vytvára pravdepodobne hnis ktorí ked sa začne dostávat do krvi môže dochádzat k infekcii, otrave a rôznym postihom orgánou v tele.To zelené na bydle vedla andulky je trus, prežrala sa zeleným alebo máčaným klíčením krmením ak nie tak takýto trus neni normálny a svedčí o zápale tráviacích orgánov alebo parazity, roztoče poprýpade už následok spomínaného pokročilého infektu v tele atd.treba dat trus na rozbor. Ale toto všetko by mal vyšetrit veterinár a podla toho stanovit celkovú diagnózu a liečbu.

21.6.2015 10:02
geldek

XXX.XXX.237.194

Tiež si myslím, že ide o zápal (a to pokročilý) a aplikácia Ivomecu bude zbytočná. Osobne by som 3 x denne potierala Framykoinom (antibiotická masť), ktorý je žiaľ (aj Ophtalmo-framykoin) na recept... Žial na Slovensku je návšteva veterinára dosť drahá a nie vždy racionálna (možno dokonca málokedy, keď ide o papagáje).

21.6.2015 10:28
Patoboy88

XXX.XXX.250.135

Veterinar mi narovinu povedal ze on s tym vela vody nenamuti. Ten framikoin dostava pravidelne.ked som mu ho zacal podavat hned sa to zlepsilo.bolo to uz takmer vyliecene (z mojho pohladu) ale za 4 dni sa to vratilo do povodneho zleho stavu.samozrejme stale natieram.aj borovou vyplachujem
asi fakt skusim poslat trus na rozbor a uvidime co zistime.

21.6.2015 13:29
geldek

XXX.XXX.237.194

Ak Vám veterinár nedal nijaké antibiotikum, ako posledný pokus, keď nebude čo pokaziť, môžete risknúť jej do zobáčiku dávať nejaké širokospektrálne humánne (určené na liečenie ľudí) antibiotikum - samozrejme prískušné prepočítané množstvo rozpustené (rozdrobené) vo vlažnej prevarenej vode (max 1 ml) pomocou malej inj. striekačky. Medzi širokospektrálne sa radia antibiotika z rady tetracyklinov, chloramfenikol, fluorochinolonov... niečo, čo Vám možno ostalo po nejakej liečbe.
V truse sa v laboratóriu určite niečo objaví (napr. E. coli), len je otázkou, či to bude príčinou zápalu oka. Keby sa ale našli vtáčie chlamýdie, súvislosť je veľmi pravdepodobná. To je tiež bez antibiotik nezvládnuteľné.

21.6.2015 14:15
Patoboy88

XXX.XXX.250.135

Fakt si cenim taketo rady.lebo uz som prelustroval co sa dalo na nete no taketo rady z praxe tazko anjst.vsade cloveka odporucia na veterinu.
co sa tyka antibiotik vzivote som ziadne nebral chvalabohu ale niekto z rodiny urcite doma bude nieco mat.ked uz nebude ine urcite skusim taketo nieco.
este mozno taka otazka ci je akesi riziko prenosu nejakeho vyrusu (kedze ani netusim co mu moze byt) aj na cloveka.lebo ho mam v karantene doma v byte aby som ho mal neustale pod kontrolou a mohol pravidelne natierat a vyplachovat to oko.

21.6.2015 17:07
geldek

XXX.XXX.237.194

Ak pozabudneme, že chrípkové vírusy sú zmutované pôvodné vtáčie vírusy (nielen vtáčia chrípka), na človeka sú z nakazeného papagája prenosné salmonely, psitakóza (https://cs.wikipedia.org/wiki/Psitak%C3%B3za) a chlamydióza (https://cs.wikipedia.org/wiki/Chlamydi%C3%B3za). Ak andulka má trus v poriadku, nemá výtok z nozdier a zapálené má len jedno oko, pravdepodobne to nebude ani jedna z uvedených diagnóz. Ten zápal sa môže zhoršovať aj tým, že si choré oko často otiera napríklad o bidlo. Tak si to môže znovu a znovu infikovať.

21.6.2015 17:18
Patoboy88

XXX.XXX.250.135

Vytok z nozdier som nespozoroval.no oci ma zapalene obe naraz.ked dojde faza zlepsovania, zlepsia sa obydve.ked sa to zhorsuje, zhorsuje sa naraz aj jedno aj druhe oko.
zaujimave je ze donedavna som ju liecil v spolocnej voliere a na ziadne ine vtaky sa to neprenieslo.ozobie sice bolo prvych par dni ako keby zvraskavene ale to som potrel 3-4 krat olejom a je to ok.akurat tie oci no a obcasne tazkosti s dychanim.no a ten trus.ten je trosku iny sa mi zda.
mimochodom ako sa to podarilo vyriesit tomu chovatelovi co ste vyssie spominali?

22.6.2015 06:51
geldek

XXX.XXX.237.194

Práveže nepodarilo... a priebeh to má asi veľmi podobný, dokonca aj andulky sú veľmi podobné. Tiež to začalo vápenkou (a asi dosť zanedbanou). Žiaľ nie som si istá, či jeho andulka má napuchnuté len jedno oko, alebo obe. Tvrdil, že tiež to natieral očnou masťou (? neviem akou) a dočasne sa to zlepšilo. A opäť zhoršilo - podobne ako v prípade Vašej andulky. Ponúkla som mu pomoc, lebo mi na burze vravel o vápenke a mám doma Ivomec, on nie. Lenže vápenka na oku vyzerá inak. Podľa mňa je to ale dôsledok - roztoče pri vápenke pokožku okolo oka poškodili, dostala sa do kože infekcia a vznikol zápal. Určite by to chcelo antibiotika. Možno by stačili aj na báze obyčajného penicilínu. Neliečenie asi i tak skončí sepsou, preto skúste zohnať nejaké antibiotiká (na celú liečbu stačia nejaké dve tabletky - aj expirované) so širokospektrálnym antibakteriálnym účinkom, rozdrvte ich na prášok a podávajte v odporúčaných alebo o niečo dlhších intervaloch približne adekvátne množstvo - teda len niekoľko drobulinkých zrniečok v pár kvapkách prevarenej vody. Ak máte detský vitamínový sirup, občas jedna kvapka do takého roztoku tiež nezaškodí.
Opýtajte sa známych, kolegov..., či im po liečbe zápalu pľúc, angíne... doma nezostali nejaké nespotrebované tabletky, hoci aj po záručnej dobe. Ak veterinár nepomohol, musíte sa sám rozhodnúť, či niečo skúsite, alebo nie.

22.6.2015 21:04
Patoboy88

XXX.XXX.15.50

Takze dnes po prichode domov z prace som zistil ze ani moja liecba nebola uspesna a vtacik to uz ma za sebou.

22.6.2015 23:40
geldek

XXX.XXX.237.194

Ľudovo sa príčina nazýva "otrava krvi". Pred Flemingom mohol človek podľahnúť aj banálnemu povrchovému zraneniu, ak sa mu do rany dostali baktérie. Keby pán MVDr. andulke dal antibiotika, pravdepodobne by prežila.

Přidejte reakci

Přidat smajlík