Mám párek holoubků diamantových. Bohužel u jednoho člena rodiny se objevila alergie na peří, holoubci museli z bytu ven. Mám je pod převisem střechy, v bednové kleci 100 x 50 x 60 cm s proletem do menší voliérky. Už teď ale mám obavy, co s nimi v zimě? Napadlo mne je na zimu zavřít jen do té klece (prolet jim umožnit jen když bude hezké počasí), na čelní stěnu dám dutinkový polykarbonát, takže jim tam nebude nikudy foukat. Ale přemýšlím ještě o nějakém vytápění - např. nějakou folií s infračerveným zářením - třeba ji dát na jednu polovinu zadní stěny (nebo na strop?). Aby měli možnost jít blíž k topení, nebo být na druhé straně. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Mám strach, aby to topení bylo dostatečné, nebo jim naopak třeba nebylo až moc horko a nebo, aby třeba taky neuhořeli - jde tuto folii dát jednoduše na dřevěnou stěnu?
Nejjednodušší řešení podle mě bude, když koupíte terarijní vyhřívací kámen pro plazy a dáte ho pod jedno z bidýlek. Pokud bude klec uzavřená, bude to podle mě stačit, teplota z kamene bude stoupat nahoru k bidýlku a ptáci určitě pochopí, že je tam nejtepleji. Navíc takové zařízení nesežere moc elektřiny a je vyrobeno pro potřeby zvířat.
Nožky si určitě nepopálí, zkuste si na vyhřátý kámen sáhnout, příjemně hřeje, je to věc určená pro zvířata. Samozřejmě můžete koupit topný kabel a nějak ho oddělit pletivem, nebo něco podobného. Podívejte se na stránky kde se prodávají lihne.cz tam mají věci, které by vás mohly zajímat. Nejjednodušší je pro vás ale ten vyhřívací kámen.
Taký kameň si môžete vyrobiť sám a veľkosť podľa potreby. Ja som ho urobil z elektrickej deky (má nastavitelný termostat a časovač do 9 hod.) a po vybratí odporového kábla z deky bola jeho dĺžka niekoľko metrov. Tento som vložil do vyrezaného polystyrénu a celé to obalil lepidlom na obkladačky so sieťovinou asi 3 vrstvy. Povrchová úprava farba a nezávadny lak a funguje to tretí rok bez problémov. Termostat má 9 stupňov, tak len odmerať povrch dosky teplomerom na každom stupni. Určite sa nepopália.