Uživatel s deaktivovaným účtem

Přečetla jsem na internetu nějaké články i knížku, ale nic co by se konkrétně týkalo mníšků, tak se chci zeptat vás zkušenějších zde, tak snad mě neukamenujete…
Dnes jsem vzala z hnízda mládě na dokrmení (věkem mláděte si nejsem jistá, protože pár jsem na vejcích sedět neviděla a později při kontrole hnízda jsem objevila už trochu opeřené mladé...). Přišlo mi, že rodiče dávají přednost druhému silnějšímu mláděti, protože na tom bylo vidět jak roste, zatímco tady to chřadlo, a třetí nejmenší už uhynulo. Proto jsem se rozhodla že to vezmu do svých rukou.
Bohužel jako naschvál zrovna dnes ve zverimexech dokrmovaní směs neměli, tak jsem si na internetu našla návod jak ji vyrobit laicky podomácku – povařené ovesné vločky, med, nastrouhané jablko a vejce natvrdo. Můžu ho tímto chvíli krmit než mi přijde směs, nebo by bylo vhodné tam ještě něco přidat? Zatím se nám ji nepodařilo moc rozmixovat, takže mládě jí moc nesežralo, ale při dalším krmení už to vychytám. Chtěla bych se zeptat jakou mládě v tomto věku potřebuje teplotu? Mám doma celkem bojové podmínky, takže žádný teploměr a jen mu svítím žárovkou, stačí to takto? Přes tyto horké dny jsem rodiče během dne v budce moc neviděla (kromě krmení), nicméně přes noc bych mu svítit měla, že?
Ale mám další, závažnější problém, sleduji to už tak 14 dní. Mládě velice špatně dýchá, zobák pořád dokořán, jazyk vyplazuje, dýcháním se mu chvěje celé tělíčko a chvilkami to vypadá, že se dusí, jak moc lapá po dechu. :( Jako by i kašlal. Občas se to trošku zklidní, ale pak to začne zas. Při dýchání je slyšet takové slaboučké pískání, jako by měl snad něco v krku nebo na plících. Ještě jsem tohle u žádného svého papouška neviděla, že by takto těžko dýchal. Můžete poradit co mu může být a čím mu pomoct? Napadlo mě i že by to mohla být vrozená vada, ale nevím no…
Budu ráda za každou reakci.
Jestli Vam muzu poradit a nevim proc uz jste to neudelala tak navsteva u veterinare, protoze cekanim zde na odpoved kterou Vam nikdo neda mu nepomuze... takze zitra sup k veterinari. Je to jako s ditetem, taky by jste asi necekala kdo Vam poradi nekde na foru kdyby se Vase dite dusilo...
Tohle mládě už nepotřebuje žádnou velkou teplotu a stačí při těch teplotách co jsou normální pokojová.Takto velké mládě by mělo být krmeno 4krát denně, nikdy ne menší rozestup než 4hodiny.Množství kaše vámi připravené na jedno krmení nejméně 14ml.Teplota kaše okolo 37stupnu a musíte dobře rozmiksovat, jinak neprojde stříkačkou.Konzistence ne krupicová kaše a ne řidký sirup, prostě něco mezi tím.Podle mě mámládě žízen.Rozhodně mezi krmením by měl odpočívat a trávit, takže nějaké svícení a ještě v noci v žádném případě.

sejkoramartin
napsal(a):
Jestli Vam muzu poradit a nevim proc uz jste to neudelala tak navsteva u veterinare, protoze cekanim zde na odpoved kterou Vam nikdo neda mu nepomuze... takze zitra sup k veterinari. Je to jako s ditetem, taky by jste asi necekala kdo Vam poradi nekde na foru kdyby se Vase dite dusilo...
Nikde v okolí veterinář, který by rozuměl ptákům, není. Pokaždé, když jsem obíhala veterináře, tak mi nikdo pořádně nepomohl a pták stejně uhynul. Proto se ptám radši tady lidí, kteří mají zkušenosti. Pravděpodobně k někomu zajdu, ale s pomocí moc počítat nemůžu.

papousci.net
napsal(a):
Tohle mládě už nepotřebuje žádnou velkou teplotu a stačí při těch teplotách co jsou normální pokojová.Takto velké mládě by mělo být krmeno 4krát denně, nikdy ne menší rozestup než 4hodiny.Množství kaše vámi připravené na jedno krmení nejméně 14ml.Teplota kaše okolo 37stupnu a musíte dobře rozmiksovat, jinak neprojde stříkačkou.Konzistence ne krupicová kaše a ne řidký sirup, prostě něco mezi tím.Podle mě mámládě žízen.Rozhodně mezi krmením by měl odpočívat a trávit, takže nějaké svícení a ještě v noci v žádném případě.
Dobře, děkuji za rady.
papousci.net
napsal(a):
Toto mládě je možné krmit lžičkou a dát mu i občas vodu.
Zdravím před rokem jsem koupil od chovatele mníška šedého který měl bý ručně dokrmený a už samostatný jenže po přivezení domu strašně klepal hlavičkou a otevíral pořád zobák, nevěděl jsem co mám dělat proto jsem volal zpět tomu chovateli a bylo mi řečeno že se hlásí o jídlo. Takže jsem sehnal v našem zverimexu kašičku a dokrmoval než začal jíst zrní sám.Dával jsem to na lžičku a smíchal s vlažnou vodou. Možná že má hlad. Doufám že to dobře dopadne.

pan.
napsal(a):
Toto mládě je možné krmit lžičkou a dát mu i občas vodu.
Krmení lžičkou moc nepříchází v úvahu, protože se celkem brání... Vzhledem k jeho špatnému dýchání je to dost náročné, musím mu dávat po trošičkách a dělat delší pauzy, aby se nezadávil. Jinak stříkačkou mu dávám do zobáčku sem tam i pár kapek vody.

lutik
napsal(a):
Také mohlo něco vdechnout a tam už je pomoc skoro žádná, přesně tak mi uhynula ara vdechla jen malinké množstvý kaše a dostala zánět a uhynula, pan doktor Tukač mi tenkrát řekl že nepomohou ani léky.
Taky mě to napadlo, to by ale musel vdechnout už v hnízdě. Hned jak jsem mladé mníšky objevila, což bylo 6.7., tak tento už měl zakloněnou hlavičku a pootevřený zobáček. Ráda bych mu nějak pomohla, ale nevidím to moc dobře... Zítra jdu k veterináři, i když se tam asi nic moc nedozvím.
napsal(a):
Taky mě to napadlo, to by ale musel vdechnout už v hnízdě. Hned jak jsem mladé mníšky objevila, což bylo 6.7., tak tento už měl zakloněnou hlavičku a pootevřený zobáček. Ráda bych mu nějak pomohla, ale nevidím to moc dobře... Zítra jdu k veterináři, i když se tam asi nic moc nedozvím.
Tak pak dejte vědět. Může tam mít i nějaký zánět, nebo roztoče. Uvidíte.

Tak jsem ve středu běhala po veterinářích a nakonec jsem dostala kontakt na doktora Kučerňáka ze Stropešína. Jeli jsme tam, ptáčka prohlédnul, dal mu do zobáčku nějaký lék a že mu ho máme dát další 2 dny. Prý je i možné, že má spojené nějaké vzdušné vaky nebo jak to říkal, ale že i s tím může žít, akorát by pořád tak nepěkně dýchal. Druhý den byl mníšek lepší, už dýchal normálně, byl čilý, měl chuť k jídlu. Bohužel v noci na dnešek z ničeho nic umřel, nevím proč, když vše už vypadalo v pořádku...
Prvně jsem tomu moc šancí na přežití nedávala, ale po tom co povídal doktor jsem věřila, že přežije, kór když už byl tak velkej. Ale myslím si, že mu bylo něco víc, protože už na první pohled na jeho očích to bylo znát, že není úplně v pořádku... Je mi ho líto, ale aspoň jsme mu zkusili pomoct.

Tak mi teď přítel ještě psal (staral se o něj převážně on), že někdy před půlnocí ho krmil a ráno když našel prcka mrtvého, tak měl vedle sebe ublinknuto. Takže je možné, že se zadusil zvratky... Ale o tom už můžem jenom spekulovat.