Zdravím, protože jsou rozdílné názory-každý tvrdí něco jiného ohledně ručně dokrmených pyrur či odchovaných po rodičích, rozhodla jsem se napsat tento dotaz či prosbu. Chceme si pořídit pyruru jako mazlíčka a nemůžeme se rozhodnout zda ručně dokrmené či ne. Už jsme byli rozhodnuti, že se poohlédneme o pyrurce odchované rodiči, ale pak jsem našla diskuzi s tím, že u ručně dokrmené se ušetří ten stres pyrury po příchodu do nového domova, ale zase na druhou stranu jsem četla, že se v dospělosti mohou stát agresivní, tak nevím. Zkoušela jsem se ptát více chovatelů, ale názory jsou prostě různé. Proto bych vás chtěla poprosit o vaše zkušenosti s pyrurou která je ručně dokrmená nebo odchovaná pod rodiči.
Předem moc děkuji!
zuzka.radova
napsal(a):
Zdravím, protože jsou rozdílné názory-každý tvrdí něco jiného ohledně ručně dokrmených pyrur či odchovaných po rodičích, rozhodla jsem se napsat tento dotaz či prosbu. Chceme si pořídit pyruru jako mazlíčka a nemůžeme se rozhodnout zda ručně dokrmené či ne. Už jsme byli rozhodnuti, že se poohlédneme o pyrurce odchované rodiči, ale pak jsem našla diskuzi s tím, že u ručně dokrmené se ušetří ten stres pyrury po příchodu do nového domova, ale zase na druhou stranu jsem četla, že se v dospělosti mohou stát agresivní, tak nevím. Zkoušela jsem se ptát více chovatelů, ale názory jsou prostě různé. Proto bych vás chtěla poprosit o vaše zkušenosti s pyrurou která je ručně dokrmená nebo odchovaná pod rodiči.
Předem moc děkuji!
Já doporučuji mládě odchované pod rodiči, a ideálně v domácím prostředí. A odebrat hned jakmile je samostatné. Není to ale zcela nutnost, ochočí se i tak. Ručně dokrmené mládě není vhodné, protože ztrácí svoji identitu a není socializované. To je můj názor, takto prodávám já. Neměla bych problém je dokrmovat, času mám dost, ale ze zásady to nedělám!
zuzka.radova
napsal(a):
Předem moc děkuji!
Pokud chcete papouška na mazlíka tak si pořiďte určitě ručně dokrmené mládě, ale od chovatele, který nejen dokrmí, ale hlavně se jim celodenně věnuje. Získáte papouška, který se Vás od prvého dne nebude bát a ihned bude krotký a ochočený...budete mít jeden z druhého radost. Viděl jsem nuceně ochočované papoušky, kteří se pak ze stresu nebo nudy i oškubou nebo protivně křičí. Jednoduše proto, že to majitel s papouškem nezvládl a ten pak zůstával zavřený sám v kleci.
Agresivní může být samec v době toku a je jedno jestli je dokrmený nebo odchovaný rodiči. Navíc hodně dělá povaha jednotlivce a i výchova papouška, tak jako u každého zvířete.
O ztrátě identity nebo nějakém asociálním chování nemůže být řeč, hlavně v případech kdy se dokrmují alespoň dvě mláďata. Dokrmení papoušci se často v dospělosti zařazují do chovu a úspěšně dokáží odchovat vlastní mláďata což je jasným důkazem, že si plně uvědomují co jsou zač.
Máme doma 3 roky ručně dokrmenou Pyruru zelenolící, byly dokrmovány 3 sourozenci. Pyrura mluví několik slov i vět, umí být úžasně milá, ale umí býti agresivní a umí poměrně hlasitě křičet. Myslím si že je to problém NE ručního dokrmení, ale vytržení z přirozeného prostředí, kdy má vedle sebe svého druha. Měli jsme několik ochočených andulek, a po čase, jakmile chtěli zahnízdit, začali být agresivní. Je otázkou, kdyby byli 2, jestli by to bylo lepší. Pochopitelně, pokud by se ptáčkovi někdo třeba 5 hodin denně věnoval, bylo by to jiné, ale pokud chodíte denně do práce a máte i jiné ptáky, tak je to nereálné. Pyruru jsme si pořizovali hlavně proto, že literatura uvádí, že jsou to tiší ptáci a to je v našem případě obrovský omyl.
Přeji hodně štěstí.
29bm
napsal(a):
Máme doma 3 roky ručně dokrmenou Pyruru zelenolící, byly dokrmovány 3 sourozenci. Pyrura mluví několik slov i vět, umí být úžasně milá, ale umí býti agresivní a umí poměrně hlasitě křičet. Myslím si že je to problém NE ručního dokrmení, ale vytržení z přirozeného prostředí, kdy má vedle sebe svého druha. Měli jsme několik ochočených andulek, a po čase, jakmile chtěli zahnízdit, začali být agresivní. Je otázkou, kdyby byli 2, jestli by to bylo lepší. Pochopitelně, pokud by se ptáčkovi někdo třeba 5 hodin denně věnoval, bylo by to jiné, ale pokud chodíte denně do práce a máte i jiné ptáky, tak je to nereálné. Pyruru jsme si pořizovali hlavně proto, že literatura uvádí, že jsou to tiší ptáci a to je v našem případě obrovský omyl.
Přeji hodně štěstí.
Pyrury, přestože je chovám a tedy i prodávám, bych opravdu nedoporučil zájemci, který hledá tichý druh papouška.
Může být sice jedinec, který bude tichý, ale všeobecně, když to vezmeme jako rod, jsou pyrurové hluční papoušci.
zuzka.radova
napsal(a):
Předem moc děkuji!
Přidejte se do naší pyrurí skupiny na facebooku: Pyrury a jiní papoušci. Dočtete se mnoho zajímavého a radu tam najdete.
To, ze je pyrura agresivni a drza je prave problem rucniho dokrmeni, kdy papousek nezna zadne hranice a dovoluje si co chce. Kdyz si poridite nedokrmenou, tak si ji naucite rezimu, ktery vyhovuje vam. Pise se, ze pyrury jsou hlucne, ale ze sve zkusenosti vim, ze je to tichy papousek. Krici jen pokud ho neco rozrusi. Napr. navsteva, kterou nezna a pod. jinak si cely den jen tise povida. Kdyz si poridite dokrmene mlade, kteremu se chovatel co ji dokrmuje venuje cely den, se stane to, ze pokud se mu nebudete venovat tolik co on, papousek samozrejme bude vyzadovat pozornost a bude kricet. Moje rada zni. Pokud chcete pyrurku, coz muzu jen doporucit, kupte nedokrmenou a vychovejte si ji podle vaseho rezimu. Papousek bude vedet kdy jste v praci, kdy se bude moci proletet a pod. Bude mit svuj rezim. Ano, chce to trosku prace, trpelivost a cas, ale vysledek bude super.
bubanek
napsal(a):
To, ze je pyrura agresivni a drza je prave problem rucniho dokrmeni, kdy papousek nezna zadne hranice a dovoluje si co chce. Kdyz si poridite nedokrmenou, tak si ji naucite rezimu, ktery vyhovuje vam. Pise se, ze pyrury jsou hlucne, ale ze sve zkusenosti vim, ze je to tichy papousek. Krici jen pokud ho neco rozrusi. Napr. navsteva, kterou nezna a pod. jinak si cely den jen tise povida. Kdyz si poridite dokrmene mlade, kteremu se chovatel co ji dokrmuje venuje cely den, se stane to, ze pokud se mu nebudete venovat tolik co on, papousek samozrejme bude vyzadovat pozornost a bude kricet. Moje rada zni. Pokud chcete pyrurku, coz muzu jen doporucit, kupte nedokrmenou a vychovejte si ji podle vaseho rezimu. Papousek bude vedet kdy jste v praci, kdy se bude moci proletet a pod. Bude mit svuj rezim. Ano, chce to trosku prace, trpelivost a cas, ale vysledek bude super.
Je to přesně tak! Dokrmený papoušek bere člověka nejdřív jako rodiče a pak jako partnera. ALe partner ho opouští (jde do práce, má i jiné zájmy...). Papoušek nechápe, co se děje. A buď kříčí, kouše, nebo se sebepoškozuje. Ale pyrura který je odchován rodiči, tak to bude váš kamarád, naučíte si ho režimu, jak potřebujete, a jak to bude po následující dny. To ale musíte začít ode dne, kdy si ho přinesete. Někdo dělá chybu, že si vezme týden dovolenou, aby se mu mohl věnovat. To už je chyba. K té hlučnosti, můj pár je tišší než pár andulek. Zařvou jen když se něčeho leknou, vidí něco nezvyklého za oknem nebo mají hlad
eli22
napsal(a):
Je to přesně tak! Dokrmený papoušek bere člověka nejdřív jako rodiče a pak jako partnera. ALe partner ho opouští (jde do práce, má i jiné zájmy...). Papoušek nechápe, co se děje. A buď kříčí, kouše, nebo se sebepoškozuje. Ale pyrura který je odchován rodiči, tak to bude váš kamarád, naučíte si ho režimu, jak potřebujete, a jak to bude po následující dny. To ale musíte začít ode dne, kdy si ho přinesete. Někdo dělá chybu, že si vezme týden dovolenou, aby se mu mohl věnovat. To už je chyba. K té hlučnosti, můj pár je tišší než pár andulek. Zařvou jen když se něčeho leknou, vidí něco nezvyklého za oknem nebo mají hlad
A nevíte o někom kdo má nebo plánuje tak na konec srpna mláďátka? Ideálně jihomoravský kraj-Brno a Vysočiny. Děkuji
michalcod
napsal(a):
To mi chcete tvrdit, že jsou to hluční papoušci?
Vždyť se tu a na Facebooku ve skupině Pyrury a jiní papoušci tvrdí, že jsou to tiší papoušci?!?!
Během dne je celkem v klidu, ale ráno a večer dá světu osobě rád vědět...úplně stejně jako většina druhů papoušků Jižní Ameriky.
Ale můžete samozřejmě natrefit i na tichého jedince. Pyrur jsem za několik let choval ve více párech a od více druhů takže je posuzuji celkově jako rod. Rozhodně bych je nezařadil do kategorie "tichý papoušek". Ale nejsou zase tak moc hluční jako třeba aratingové.
Ale mazlíci jsou to výborní.
Tady na tom videu si třeba poslechněte hlasový projev pyrury zelenolícího.
https://www.youtube.com/watch?v=bOwu3Zz8oNU.
Případně i tady je krásné audio křiku pyrury zelenolícího.
http://eol.org/data_objects/19752995
http://eol.org/pages/1177998/media.
zuzka.radova
napsal(a):
Právě nám se líbí opalín. A je jisté, že budete mít v listopadu? Ve skupině na fb jsem, ptala jsem se tam, ale nikdo se neozval, jen jedna paní a ta je z daleka.
ANo, tak nejdřív v půlce listopadu. V puli září se budou tak líhnout . V listopadu už budu vědět i pohlaví.
atobajus
napsal(a):
Během dne je celkem v klidu, ale ráno a večer dá světu osobě rád vědět...úplně stejně jako většina druhů papoušků Jižní Ameriky.
Ale můžete samozřejmě natrefit i na tichého jedince. Pyrur jsem za několik let choval ve více párech a od více druhů takže je posuzuji celkově jako rod. Rozhodně bych je nezařadil do kategorie "tichý papoušek". Ale nejsou zase tak moc hluční jako třeba aratingové.
Ono je ale rozdíl, chovat jich více dohromady než jednoho nebo jeden pár. U nás nejtišší papoušek (tišší ještě než naše pyrury) je mníšek.O něm vůbec nevím. A někdo zase tvrdí, že spolu s aratingou jsou to nejhlučnější střední papoušci. Na druhou stranu, slyšela jsem je v hejnu u chovatelky, a byl to teda skutečně mazec!
eli22
napsal(a):
Ono je ale rozdíl, chovat jich více dohromady než jednoho nebo jeden pár. U nás nejtišší papoušek (tišší ještě než naše pyrury) je mníšek.O něm vůbec nevím. A někdo zase tvrdí, že spolu s aratingou jsou to nejhlučnější střední papoušci. Na druhou stranu, slyšela jsem je v hejnu u chovatelky, a byl to teda skutečně mazec!
Není to zase tak rozdíl, on ten křik je pro pyrury normální hlasový projev a každý kdo si je chce pořizovat by s tím měl počítat. Protože pro pyruru je prostě normální si zakřičet.
Určitě, přestože mám pyrury rád a mám je v nabídce, bych si nedovolil nabídnout je někomu kdo by po mě chtěl tichého papouška. Přestože vím, že se může vyskytnout jedinec, který bude opravdu tichý. Pak by ten dotyčný mohl být celkem zklamaný.
No vidíte, Váš mníšek je tichý, ale kamarádka měla zase mníška, který musel díky křiku z domu, ráno a večer si prostě musel dát svůj koncert.
Já jsem měl zase naopak pár amazonků černotemenných o kterých jsem ani nevěděl, že je mám. Normálně hlučný druh papoušků, ale tento pár byl prostě tichý. Zato ten další pořízený mi to plně vynahrazoval.
atobajus
napsal(a):
Není to zase tak rozdíl, on ten křik je pro pyrury normální hlasový projev a každý kdo si je chce pořizovat by s tím měl počítat. Protože pro pyruru je prostě normální si zakřičet.
Určitě, přestože mám pyrury rád a mám je v nabídce, bych si nedovolil nabídnout je někomu kdo by po mě chtěl tichého papouška. Přestože vím, že se může vyskytnout jedinec, který bude opravdu tichý. Pak by ten dotyčný mohl být celkem zklamaný.
No vidíte, Váš mníšek je tichý, ale kamarádka měla zase mníška, který musel díky křiku z domu, ráno a večer si prostě musel dát svůj koncert.
Já jsem měl zase naopak pár amazonků černotemenných o kterých jsem ani nevěděl, že je mám. Normálně hlučný druh papoušků, ale tento pár byl prostě tichý. Zato ten další pořízený mi to plně vynahrazoval.
Já jsem ještě zjistila, že co je pro někoho "tichý" může být pro druhého řvoun. Člověk možná už hlasový projev svého papouška tak moc nevnímá. K nám přijde návštěva, papoušci podle mě jen tak švitoří, než si ovšem všimnu, že návštěva má ruce na uších
eli22
napsal(a):
Já jsem ještě zjistila, že co je pro někoho "tichý" může být pro druhého řvoun. Člověk možná už hlasový projev svého papouška tak moc nevnímá. K nám přijde návštěva, papoušci podle mě jen tak švitoří, než si ovšem všimnu, že návštěva má ruce na uších
Tak s tím souhlasím, mojí dceři můžou řvát u postele amazoňani a ona se ani nevzbudí :-D.
eli22
napsal(a):
Pořád se nemohu také rozhodnout, zda pyruru či mníška.. vy máte zkušenost s oběma druhy, který byste více doporučila do rodiny s dětmi?
zuzka.radova
napsal(a):
Pořád se nemohu také rozhodnout, zda pyruru či mníška.. vy máte zkušenost s oběma druhy, který byste více doporučila do rodiny s dětmi?
Tak to asi pyruru. Mníškové se často upnou na jednu konkrétní osobu v rodině a k ostatním můžou být i agresivní. U pyrur to nepozoruji a také mám reference od nových majitelů, že berou všechny členy rodiny stejně.
atobajus
napsal(a):
Pyrury, přestože je chovám a tedy i prodávám, bych opravdu nedoporučil zájemci, který hledá tichý druh papouška.
Může být sice jedinec, který bude tichý, ale všeobecně, když to vezmeme jako rod, jsou pyrurové hluční papoušci.
A kteří papoušci, jsou prosím Vás, podle Vás tišší ? děkuji.
mikoc
napsal(a):
A kteří papoušci, jsou prosím Vás, podle Vás tišší ? děkuji.
Spousta australských druhů je tišší. Např. jedny z nejtišších jsou neofémy, latamové, rod psephotus je tišší a stejně tak polytelis, rozely. Ani rod forpus není nijak zvlášť hlučný pokud nechováte v domě více párů, to se pak jejich štěbetání neslo celodenně po celém baráku, ale nebyl to nijak nepříjemný křik.
atobajus
napsal(a):
Spousta australských druhů je tišší. Např. jedny z nejtišších jsou neofémy, latamové, rod psephotus je tišší a stejně tak polytelis, rozely. Ani rod forpus není nijak zvlášť hlučný pokud nechováte v domě více párů, to se pak jejich štěbetání neslo celodenně po celém baráku, ale nebyl to nijak nepříjemný křik.
Ano. Jsou tissi, nicmene tyto druhy nejsou vhodny na ochoceni.
bubanek
napsal(a):
Ano. Jsou tissi, nicmene tyto druhy nejsou vhodny na ochoceni.
Dotaz zněl, "kteří jsou tišší". Mimochodem z uvedených druhů jsou forpusové na ochočení výborní, z neofém třeba bourci a kolega má teď latamy, kteří se vyloženě těší na otevření klece a kontakt s chovatelem.
atobajus
napsal(a):
Dotaz zněl, "kteří jsou tišší". Mimochodem z uvedených druhů jsou forpusové na ochočení výborní, z neofém třeba bourci a kolega má teď latamy, kteří se vyloženě těší na otevření klece a kontakt s chovatelem.
...no vida, to je Vaše zkušenost. Já mám zase trochu jinou, týká se konkrétně pyrur a forpusů...choval jsem pár šedokřídlých v bytě a po čase jsem se jich zbavil, kvůli jejich neustálému křiku. Nyní mám na doporučení pár pyrur, samozřejmě, že se také ozvou, jako
každý papoušek, ale s výše zmíněnými forpusy se to nedá vůbec srovnat, téměř o nich nevím...
mikoc
napsal(a):
...no vida, to je Vaše zkušenost. Já mám zase trochu jinou, týká se konkrétně pyrur a forpusů...choval jsem pár šedokřídlých v bytě a po čase jsem se jich zbavil, kvůli jejich neustálému křiku. Nyní mám na doporučení pár pyrur, samozřejmě, že se také ozvou, jako
každý papoušek, ale s výše zmíněnými forpusy se to nedá vůbec srovnat, téměř o nich nevím...
Proč se mě vlastně ptáte, které druhy jsou tišší než pyrury?
mikoc
napsal(a):
Pro mě například je pekelný projev zebřiček. To bych za pár hodin zešílela! V podstatě i andulky jsou z mého pohledu hlučné, jelikož štěbetaj téměř pořád. S pyrurama nesrovnatelné, ty si párkrát za den zakřičí a zbytek dne je klid.
čitr

XXX.XXX.195.189
Co to tady melete, pyrury jsou jedni z nejuřvanější ze středně velkých papoušků.
atobajus
napsal(a):
To je dobré video. Je tu krásně vidět, jak křičí v případě nebezpečí (lekli se motýla, jak říká pani), jsou to děsní hlídači. A pak už dělají blbiny!
čitr
napsal(a):
Co to tady melete, pyrury jsou jedni z nejuřvanější ze středně velkých papoušků.
Ty, co tady MELEŠ a neumíš se podepsat. Přijeď se podívat. Mám 20 párů pyrur a jeden pár arating slunečních. Potom uvidíš co je hlučný středně velký papoušek A pyrura to není, tak hádej
Libor.
bibin
napsal(a):
Ty, co tady MELEŠ a neumíš se podepsat. Přijeď se podívat. Mám 20 párů pyrur a jeden pár arating slunečních. Potom uvidíš co je hlučný středně velký papoušek A pyrura to není, tak hádej
Libor.
Jj, souhlasím. A propó Libore, ještě máte toho krasavce strakatého pyrurýho? Respektive sehnal jste protějšek?
Dobrý den.
Tak pozoruji tuto diskuzi a potvrzuje se mi mé přesvědčení, že problém v dospívání je s ručně dokrmenými papoušky, špatně odstavenými a nesocializovanými a s nezvládnutou výchovou. Souhlasím s eli22 a bubanek. Sám chovám v panelovém bytě šest párů pyrur zelenolících. Nemůžu si stěžovat na hluk. Němí nejsou, to bych ani nechtěl. Je jasné, že určité chování je geneticky zakódované, např. ranní svolávání k odletu za jídlem, polední únik před prudkým sluncem a večerní svolávání na nocoviště. Tyto zvyky se ale projeví jen když je pohromadě více ptáků. U jednotlivce to nehrozí. A když si pyrura bééékne, tak to není bez příčiny. Něco mu vadí nebo chybí. To je třeba vychytat a křik se nechá omezit na minimum. Já u svých párů přesně poznám, který pták je z voliéry, který z domácího prostředí. Ti z voliér jsou divočejší a vše jim vadí. Ti z bytu jsou klidnější a zvyklí na provoz kolem klece, proto jsou tišší. Samozřejmně záleží na povaze jednotlivce, na citlivosti na podněty, psychické stálosti a pod. A jsou i tací, kteří jsou nezvladatelní i když se chovatel snaží jak chce. Je to na delší povídání.
S pozdravem M.Zedlitzer.
čitr
napsal(a):
Není to pravda.Řvát bude každý papoušek, když jej nebudete umět vychovat. To není hračka na klíček, která se postaví na stůl, natáhne a dělá co chcete. Papoušek se musí vychovávat a poskytnout mu odpovídající péči a zázemí. Pak neřve.
S pozdravem M.Zedlitzer.
mikoc
napsal(a):
Protože jsem chtěl znát Váš názor a ten jste zde uveřejnil. Jak vidíte, co člověk, to jiný názor
a i jiné zkušenosti...
Musíte líp číst co píšu a nemusel jste se ptát. Protože teď mi to přijde, že jste se ptal čistě jen proto aby jste si mohl po mé odpovědi dupnout nožičkou a říct JÁ mám "pravdu" protože JÁ jsem choval papoušíčka i pyruru a papoušíček byl uřvanější :-D
Ono to není o názoru a zkušenosti, prostě ta pyrura všeobecně je hlučnější a toho papoušíčka Vám přeřve. Ale můžete mít kus nebo pár pyrur, které prostě neřvou a jsou klidnější. A stejně tak můžete mít i forpusáka, který ani nepípne.
Zrovna včera mi volal pán, že má doma pyruru odchovanou pod rodiči a i když se ji podařilo ochočit tak je občas agresivní a uřvaná a že by chtěl tedy zkusit ručně dokrmenou. Nedoporučil jsem mu ji už, je jedno jestli je dokrmená nebo ne, je to pyrura, má svoje dané hlasové projevy a občas ten hlas použije a některým lidem to vadí.
Podle mě má ten pán samce, který dospěl. Ale nevím to jistě protože nemá DNA.
Já netvrdím, že pyrurové jsou extrémně hluční, choval jsem hlučnější druhy (amazoňany, amazonky pionites, aratingy), ale proti druhům, které jsem Vám vypsal výše k Vašemu dotazu, hlučnější jsou.
Já mám pyrury rád a choval jsem jich už více druhů, ale prostě když se mě někdo zeptá v telefonu nebo emailem jestli je to tichý druh papouška tak nemůžu říct, že ani nepípne. Pokud někdo hledá tichý druh tak je mi jasné, že pyrura pro něj nebude. Leda by chtěl zkusit jestli se mu zrovna nepodaří mít nějakou tichou a nejlíp samičku.
Já nevím jestli z toho psaného slova jde pochopit co jsem vlastně chtěl říct...není to jako když dáme někde pokec osobně.
atobajus
napsal(a):
Musíte líp číst co píšu a nemusel jste se ptát. Protože teď mi to přijde, že jste se ptal čistě jen proto aby jste si mohl po mé odpovědi dupnout nožičkou a říct JÁ mám "pravdu" protože JÁ jsem choval papoušíčka i pyruru a papoušíček byl uřvanější :-D
Ono to není o názoru a zkušenosti, prostě ta pyrura všeobecně je hlučnější a toho papoušíčka Vám přeřve. Ale můžete mít kus nebo pár pyrur, které prostě neřvou a jsou klidnější. A stejně tak můžete mít i forpusáka, který ani nepípne.
Zrovna včera mi volal pán, že má doma pyruru odchovanou pod rodiči a i když se ji podařilo ochočit tak je občas agresivní a uřvaná a že by chtěl tedy zkusit ručně dokrmenou. Nedoporučil jsem mu ji už, je jedno jestli je dokrmená nebo ne, je to pyrura, má svoje dané hlasové projevy a občas ten hlas použije a některým lidem to vadí.
Podle mě má ten pán samce, který dospěl. Ale nevím to jistě protože nemá DNA.
Já netvrdím, že pyrurové jsou extrémně hluční, choval jsem hlučnější druhy (amazoňany, amazonky pionites, aratingy), ale proti druhům, které jsem Vám vypsal výše k Vašemu dotazu, hlučnější jsou.
Já mám pyrury rád a choval jsem jich už více druhů, ale prostě když se mě někdo zeptá v telefonu nebo emailem jestli je to tichý druh papouška tak nemůžu říct, že ani nepípne. Pokud někdo hledá tichý druh tak je mi jasné, že pyrura pro něj nebude. Leda by chtěl zkusit jestli se mu zrovna nepodaří mít nějakou tichou a nejlíp samičku.
Já nevím jestli z toho psaného slova jde pochopit co jsem vlastně chtěl říct...není to jako když dáme někde pokec osobně.
Myslíte si že dospívající samci pyrur mají "bouřlivější" pubertu než samičky?
bathory
napsal(a):
Myslíte si že dospívající samci pyrur mají "bouřlivější" pubertu než samičky?
To není ani tak o pubertě, ale jakmile papoušek dospěje tak má sem tam období kdy jde do toku nebo by se chtěl pářit a hnízdit. V tu dobu, může být hlavně samec protivnější, uřvanější a agresivnější. Hájit si prostor, který považuje za svoje teritorium a Vás může napadat. Je to normální chování. Pak, pokud ho to tedy přejde, tak bude zase na nějakou dobu mazlík.
Dobrý den.
Chtěl bych uvést některá tvrzení zde na pravou míru. Rod Pyrrhura má asi 24 druhů, které jsou převážně hodně ukřičené. To je pravda. Ale existuje několik málo druhů, které jsou tišší, né němí. Mezi ně patří pyrura zelenolící, pyrura preláta, ale i ryrura rhodocephala. Je jasné, že i zde mohou být velké rozdíly. I sourozenci z jednoho hnízda mohou být rozdílní. Ale výchovou se dá množství hluku eliminovat. Pokud budeme stále hovořit o RODU, pak v globále řvou a to některý druh hodně. Ale bavme se druzích, které nejsou uřvané. Chovám v panelovém bytě šest párů pyrur zelenolících v různých mutacích a nemám s hlukem problém. Kategoricky něco tvrdit bych se meodvážil, je to jen zkušenost toho kterého chovatele. Je pravda, že mám dva páry, které jsou trošku aktivnější, ale stále s nimi pracuji na tom, aby se zklidnily. V paneláku bych těžko přežil s nějakými řvouny. Je pravda, že samci v dospívání a pak pravidelně zkoušejí, kde je jejich místo v hierarchii. Zase je potřeba ukázat, že vedoucí jsem tu já. Samičky tuto potřebu nemají tak silnou. Neexistuje zde černá a bílá. A tak je také k pyrurám přistupovat a stále je vychovávat. Jak člověk poleví, už zkouší se posunout na žebříčku výše. Není to téma na pár řádků, ale chce to rozum.
S pozdravem M.Zedlitzer.
Souhlasím s Mirkem a zde moje zkušenost, kdy můj jeden pár chovaný v obývacím pokoji, jinak velmi tichý, křičí. Jsou to momenty kdy:1) Něco je rozruší - dravec v TV, cizí člověk, igelitová taška v ruce, růžové a jinak hodně barevné věci, které jim náhle ukáži.2) Chtějí jídlo - je to hlavně, když dávám granule psům, tak chtějí taky.3) Chtějí se prolétnout - to je jasné.4) Chtějí budku - to když jim vezmu budku po druhém hnízdění. Tak to je občas fakt k nevydržení, budku jim po čase vrátím a jsou to pak nejtišší papoušci.5) Chtějí jít spát - to když zrovna nemají budku my dlouho koukáme na TV, tak to se okolo 22 hodiny ozvou.6) Když ráno dlouho spíme - většinou se okolo 8smé ozvou, jako kde že ks, e tak dlouho. Jinak o nich opravdu nevím.
atobajus
napsal(a):
To není ani tak o pubertě, ale jakmile papoušek dospěje tak má sem tam období kdy jde do toku nebo by se chtěl pářit a hnízdit. V tu dobu, může být hlavně samec protivnější, uřvanější a agresivnější. Hájit si prostor, který považuje za svoje teritorium a Vás může napadat. Je to normální chování. Pak, pokud ho to tedy přejde, tak bude zase na nějakou dobu mazlík.
Já jen, že mám možnost výběru mezi samcem a samicí pyrurky. Puvodně jsem teda chtěla samečka, protože mám u aymar zkušenost, že samice jsou vůči mě protivnější. Měla jsem vždycky pocit, že samci papoušků dávají přednost spíše ženám a samice mužům. Těžko říci, zda tohle platí i u pyrurek..
bathory
napsal(a):
Já jen, že mám možnost výběru mezi samcem a samicí pyrurky. Puvodně jsem teda chtěla samečka, protože mám u aymar zkušenost, že samice jsou vůči mě protivnější. Měla jsem vždycky pocit, že samci papoušků dávají přednost spíše ženám a samice mužům. Těžko říci, zda tohle platí i u pyrurek..
Dobrý den.
Chovatelé to neradi slyší, ale já mám stejnou zkušenost, mže samec přilne k ženě a samice k muži. Jinak samičky jsou klidnější.
S pozdravem M.Zedlitzer.
m.zedlitzer
napsal(a):
Dobrý den.
Chovatelé to neradi slyší, ale já mám stejnou zkušenost, mže samec přilne k ženě a samice k muži. Jinak samičky jsou klidnější.
S pozdravem M.Zedlitzer.
To je právě dilema co teď mám, buď budu riskovat, že se pyrura - samice "zamiluje" do mého muže, já sice ostrouhám, ale je větší šance na klidnějšího ptáka (řev mi nevadí, ale z agrese mám trochu obavy), nebo mám větší šanci na mazlíka pro mě (což byl můj původní plán), ale můžu se těšit na pubertu
bathory
napsal(a):
To je právě dilema co teď mám, buď budu riskovat, že se pyrura - samice "zamiluje" do mého muže, já sice ostrouhám, ale je větší šance na klidnějšího ptáka (řev mi nevadí, ale z agrese mám trochu obavy), nebo mám větší šanci na mazlíka pro mě (což byl můj původní plán), ale můžu se těšit na pubertu
Dobrý den.
U pyrur to není tak pravidlo. Pyrury jsou kamarádi s každým a nedělají rozdíly. Z toho bych strach neměl.
m.zedlitzer
napsal(a):
Dobrý den.
U pyrur to není tak pravidlo. Pyrury jsou kamarádi s každým a nedělají rozdíly. Z toho bych strach neměl.
Asi to tedy nechám na osobním kontaktu, který mi padne do oka, a kterému padnu do oka já, toho si asi vezmu.100% jistotu na pohlaví mít stejně nebudu, DNA nebude, je to pouze na odhadu dlouholetého chovatele Jinak děkuji, hodně Vaše příspěvky čtu a i literaturu od Vám mám pročtenou, ale stejně je se pořád co učit
bathory
napsal(a):
Asi to tedy nechám na osobním kontaktu, který mi padne do oka, a kterému padnu do oka já, toho si asi vezmu.100% jistotu na pohlaví mít stejně nebudu, DNA nebude, je to pouze na odhadu dlouholetého chovatele Jinak děkuji, hodně Vaše příspěvky čtu a i literaturu od Vám mám pročtenou, ale stejně je se pořád co učit
Myslím, že ani dlouholetý chovatel pohlaví neodhadne .
zuzka.radova
napsal(a):
Tak já bych se taky chtěla zeptat. Po přečtení této diskuze jsem docela na vážkách zda samičku nebo samečka. Byla jsem plně rozhodnuta pro samečka, ale teď mám docela strach aby nebyl agresivní. Předem děkuji
Zuzi, neboj, u pyrur je to v celku jedno. Ty jsou kamarádi se všemi. Jen když dospívají a plaší se jim hormony tak je sameček trochu divočejší než samička. Ale vše závisí na výchově, nechá se to omezit.
S pozdravem M.Zelitzer.
eli22
napsal(a):
No tvrdil, že jeden je sameček a druhá samička, protože již teď je jedno z mláďat mohutnější než druhé, a to i když je mladší. Nevím, pro tu pyrurku jsem rozhodnuta, klonila jsem se spíše k tomu samečkovi, ale jak vidím je to nakonec i jedno
bathory
napsal(a):
No tvrdil, že jeden je sameček a druhá samička, protože již teď je jedno z mláďat mohutnější než druhé, a to i když je mladší. Nevím, pro tu pyrurku jsem rozhodnuta, klonila jsem se spíše k tomu samečkovi, ale jak vidím je to nakonec i jedno
V případě mláďat u nás byly většinou mohutnější samičky, říkám většinou, protože ne vždy. Takže to ukazatelem není. Ale když Vám to je jedno, tak je to jedno. Já nechávám dělat DNA u všech, za ty 300 navíc to stojí.
eli22
napsal(a):
Naprostý souhlas. Je odvážné tvrdit, že někdo pozná pohlaví u mladých, ale nejen u nich, pohlaví pyrur. Takle jsem koupil před mnoha lety kouřového, tutová samice. A je z ní nádherný samec. To je jen typování.
M.Zedlitzer.
eli22
napsal(a):
V případě mláďat u nás byly většinou mohutnější samičky, říkám většinou, protože ne vždy. Takže to ukazatelem není. Ale když Vám to je jedno, tak je to jedno. Já nechávám dělat DNA u všech, za ty 300 navíc to stojí.
Asi se fakt nebudu trápit pohlavím, co bude, to bude, když tak si DNA pak časem dodělám, jestli to bude nutné , člověk nikdy neví jestli se nerozhodne i odchovávat Vím jak jsem dopadla u aymarek
Blahopřeji k výběru pyrurky. :)
Jsem ráda že se pomalu ale jistě dostává do podvědomí veřejnosti...
Kdyby jste kdokoliv měli konkrétní dotaz k chovu pyrurek, koukněte na tento odkaz. Přesměruje vás na skupinu na facebooku která je plná mazlíčkářů i chovatelů pyrur.
Mnoho zdaru s výběrem a hezký den přeji. :)
https://www.facebook.com/groups/739329786148611/.
Dobrý den, tak jsem pořídil taky 2 páry pyrurek (zatím). Pár zelenolících a pár tyrkysů. jsou to užasní papoušci. Rozhodně pořídím i nějaké další mutace zelenolících, nebo i jinný druh např. červenobřiché- perlaty, bělouchý -emma. Jsou to mladí ptaci tak je spolu letním ve voliéře, až bude lepší počas dám i foto. Mrknu i na odkaz, zdravím Všechny "pyruráky".
Tak už máme taky mazlíka doma, zatím je super. Volili jsme klidnější mládě, tak snad mu to zůstane i v pubertě
Zdravím,
docela by mě zajímali vaše postupy při získávání důvěry a ochočení. Kromě straky jsem žádné ptactvo neochočoval, a u ní to šlo víc než snadno. Ženská pořád hudrovala, že s těch mých ptáků nic nemá tak jsem jí pořídil pyruru žlutoprsou. Máme jí doma týden. Jednou jsem jí zkusil pustit, ale dostat jí zpět byl docela boj. Je celkem zvědavá, ale pořád se bojí. Rád přijmu nějaké tipy.
Děkuji.
ulmus
napsal(a):
Zdravím,
docela by mě zajímali vaše postupy při získávání důvěry a ochočení. Kromě straky jsem žádné ptactvo neochočoval, a u ní to šlo víc než snadno. Ženská pořád hudrovala, že s těch mých ptáků nic nemá tak jsem jí pořídil pyruru žlutoprsou. Máme jí doma týden. Jednou jsem jí zkusil pustit, ale dostat jí zpět byl docela boj. Je celkem zvědavá, ale pořád se bojí. Rád přijmu nějaké tipy.
Děkuji.
"Pustit" ji múžete jen pokud vám sedne na ruku a tu s ní vytáhnete s klece, a musí vědět zcela spolehlivě, kde má jídlo a kam se sama vrátit. Jinak ji dokonale zblázníte...
ulmus
napsal(a):
Ano, to jsem již pochopil. Proto je zavřená. Jenom sedím u klece a neustále na ní mluvím, já nebo žena. Ona se jakože vždy přiblíží, zkusí otuknout nos a hned zas valí do rohu.
Tak buďte trpěliví a pokračujte ve sbližování se, dejte jí okusovat jablko z ruky, nebo něco co má hodně ráda, semínka slunečnice ap.
ulmus
napsal(a):
Takže Rori, už si bere krmení přímo z ruky, přes mřížku i přímo v kleci. Jaký další postup doporučujete?
Diky.
Dobrý večer,
rozhodně nechci dělat ze sebe nějakého zkušeného chovatele papoušků, ale řeším právě stejný problém se samičkou pyrury, kterou jsem "pořídil" k již dříve zakoupenému a částečně ochočenému samečkovi. Samička nebyla ručně dokrmována, samec od 25 dne.
Po vpuštění samičky do klece ji samec odmítal vůbec přijmout, takže jsem ji musel dát do jiné klece, dal jsem je tak, aby na sebe viděli. Pak jsem ho každý den dával až k její kleci a později jsem jej na chvíli vpouštěl do její klece. Postupně si na sebe zvykli tak, že dneska je rozdělit, to bych asi nemohl, jsou na sobě závislí. (a to cca po 1.měsíci ). - Ale -, ručně dokrmený sameček má své excesi v chování, a to hlavně vůči samičce-je žárlivý-stačí když na ni začnu mluvit a ona přijde k mřížce, začne na ni útočit a odhánět ji ode mne. Ona je oproti němu klidná, spíše bojácná a vždy ustoupí. Pouštím je na prolet po místnosti oba, samce není problém "sebrat" a dát do klece, (zato mne vždycky štípne), samičku nechávám, aby šla za ním zpět sama a daří se to, i když ne vždy tak rychle, jak bych chtěl. A na ruku už sama přišla v místnosti sama také, ikdyž je zatím bojácná a na pohyb ruky odejde, ale ona také kopíruje chování samečka.
Pokud máte Vy pouze tu jednu samičku, doporučuji nespěchat, dát jí čas, zkusit ji postupně pomalu zvyknout na prst a na pohyb ruky a pak ji s rukou vytáhnout z klece, ale rozhodně nechytat rukou, abyste ji dostal zpět, musí tam vlézt sama a nebo na Vaší ruce. Přeji hodně trpělivosti, určitě se podaří. M.K.
ulmus
napsal(a):
Já jí pravě koupil jako dokrmenou. Od 20 dne. Jak jsem psal dříve, je to první papoušek na ochočení, ale od ručně dokrmené jsem čekal více. To myslím v tom směru, že si na mě dříve zvykne.
Každopádně děláme pokroky, takže to půjde.
Tak to fakt musím reagovat hned, protože jsem překvapený, myslím tím, že je až tak odtažitá.Také bych čekal od dokrmené mnohem víc, Ale asi záleží na jedinci.
Mne varoval pán co mi samečka prodával, abych jej hned nepouštěl z klece, že bych jej těžko dostával zpět. asi po 2 dnech podle chování. jsem usoudil, že by to neměl být problém a pustil jsem ho na prolet. Od prvního okamžiku až do současnosti je jako klíště, a vždycky se vrací ke mně, ...na ruku.. na rameno.., na hlavu. U té samičky, co nebyla dokrmená ručně, to tak určitě neplatí, ale ona se to naučí od něho, to už je vidět teď, jak je chytlavá.
A jak to máte s opakováním slov? Ten můj pyrurák po 20 dnech co jsem jej přivezl, mne překvapil zřetelným zopakováním svého jména "Kubíček", a teď cca po 3.měs. večer žvatlá než usnou svoje jméno "Kubíček" a včera jsem poprvé zaslechnul jak vyslovil "Zuzanko", jméno samičky.
Určitě se dočkáte i vy, zvláště je-li na kontaktu s vámi závislá, myslím tím, že jako nemá svého papouščího partnera.
Naše dokrnená pyrurka byla krotká opravdu od první chvilky. Pán, co nám jí prodával říkal, že ji mám pustit nejdřív za 3 hodiny, až se rozkouká, ale to nešlo. Žadonila téměř hned a po hodině jsem nevydržela a pustila jí. A úžasné. Hned se přišla mazlit a nehnula se od nás. A je to tak stále... Tak myslím, že Vaše ručně dokrmená určitě nebyla. A nemyslím si, že by to bylo od jedince...
Ručně dokrmená neznamená krotká, je třeba si s mláďaty hrát a věnovat jim spoustu času. Pokud se jen nakrmí a hodí zpět do inkubátoru nebo do klece tak bude sice ručně dokrmená, ale nebude krotká.
Pokud je dokrmená a krotká, tak si ji převezmete doslova z prstu na prst a u nového majitele může jít klidně ihned z klece.
Dobrý den.
Papoušek se musí stále vychovávat a je jedno, jestli je ručně dokrmený (tomu moc nefandím) a nebo je odstavený pod rodiči. Je potřeba stále udržovat s pyrurou kontakt a věnovat se mu. Pak i nedokrmená pyrura v krátkém čase zkrotne a je z ní opravdový kamarád. Užívám schválně slovo kamarád, protože ta ví, že je paoušek a že člověk nepatří do stejného druhu, ale je to kamarád. V dospělosti pak nemá problém s pochopením svého místa v rodině. Vše záleží na přístupu chovatele a správné výchově.
S pozdravem M.Zedlitzer.
Zdravím,
jenom pro info. Stále jsem se Rorinu snažil naučit na ruku v kleci, krmil jsem jí z ruky, ale pořád byla odtažitá, prst sice občas šla, ale bez krmení nikdy a vždy to byl z její strany stres. Včera mi při troše nepozornosti při dalších pokusech proklouzla a vylétla. Nechtěl jsem ji zase nahánět po celé místnosti, takže jsem jí dal vodu a krmení na skříň a nechal jí puštěnou celý den. Dnes sem dojel z práce, sedl si k televizi, vzal si proso do ruky, sama si dolétla, hned na ruku. Zhruba po hodině už se ode mě nehnula. Přilítne na ruku i bez prosa. Nechá se hladit. Jak přišla ženská tak letěla hnedka obhlédnout jí.Takže za mne určitě lepší sbližování ve "volném" prostoru.
Večer mě ale při psaní sms, hrozně klovala do prstů. Trošku jsem na ní zahučel a foukl, tak vždy přestala, ale nedalo jí to a stále mě klove, nijak mi to nevadí, ale občas dokáže zabrat fest:D Myslíte, že jí to přejde?
Dobrý den,
ohledně Pyrur Vám zaručeně poradí na facebookové skupině https://www.facebook.com/groups/739329786148611/
Lula

XXX.XXX.3.116
Dobrý den,
Ja chovam ročnu pyrhuru ktoru som si kupila ked mala päť mesiacou, taku trosku staršiu a je to samicka z voliery. Chovam ju v bytouke rychlo si zvykla na prostredie ale trosku tachsie sa ju ochocovalo zo zaciatku trosku utocila na ruku ale po tyzdnovom alebo dvojtyzdnovom ochoceni sa mi ju podarylo ochcit sice nevie byt na chrbte v dlani a neda sa snou robit vsetko ale dokaze rozdne triky nekuse ma ani moju rodinu sice, cudzich sa boji a na niektorich si zvykne tychlo a na niektorych pomali a na vsetkych ode vzdy z rezervou, ale je to maznacik lieta za mnou vsade kam idem a neskutocne sa tesi ked dojdem domov. Ja som narazila na tichu pyrrulku rano nekrici iba v tedy ked pridem domou a tesi sa alebo hoci kto z mojej rodiny a ked sa niecoho zlakne za oknom alebo ked pocuje nejakych ptacikou vonku. Niekedy tie zvuky su take prijemne ale ine take uskriekane hlavne ked sa zlakne vrany alebo niecoho ineho a vtedy je to neprijemny zvuk.
“A zaujimalo by ma ci je lepsie chovat pyrrhuru samu alebo v pare ? Ja mam len jednu samicku a keby som knej kupila kamosku mladatko toho isteho druhu bol by s tym problem?”
Lula
napsal(a):
Dobrý den,
Ja chovam ročnu pyrhuru ktoru som si kupila ked mala päť mesiacou, taku trosku staršiu a je to samicka z voliery. Chovam ju v bytouke rychlo si zvykla na prostredie ale trosku tachsie sa ju ochocovalo zo zaciatku trosku utocila na ruku ale po tyzdnovom alebo dvojtyzdnovom ochoceni sa mi ju podarylo ochcit sice nevie byt na chrbte v dlani a neda sa snou robit vsetko ale dokaze rozdne triky nekuse ma ani moju rodinu sice, cudzich sa boji a na niektorich si zvykne tychlo a na niektorych pomali a na vsetkych ode vzdy z rezervou, ale je to maznacik lieta za mnou vsade kam idem a neskutocne sa tesi ked dojdem domov. Ja som narazila na tichu pyrrulku rano nekrici iba v tedy ked pridem domou a tesi sa alebo hoci kto z mojej rodiny a ked sa niecoho zlakne za oknom alebo ked pocuje nejakych ptacikou vonku. Niekedy tie zvuky su take prijemne ale ine take uskriekane hlavne ked sa zlakne vrany alebo niecoho ineho a vtedy je to neprijemny zvuk.
“A zaujimalo by ma ci je lepsie chovat pyrrhuru samu alebo v pare ? Ja mam len jednu samicku a keby som knej kupila kamosku mladatko toho isteho druhu bol by s tym problem?”
Dvě samičky by byl problém určitě.
ulmus
napsal(a):
Zdravím,
jenom pro info. Stále jsem se Rorinu snažil naučit na ruku v kleci, krmil jsem jí z ruky, ale pořád byla odtažitá, prst sice občas šla, ale bez krmení nikdy a vždy to byl z její strany stres. Včera mi při troše nepozornosti při dalších pokusech proklouzla a vylétla. Nechtěl jsem ji zase nahánět po celé místnosti, takže jsem jí dal vodu a krmení na skříň a nechal jí puštěnou celý den. Dnes sem dojel z práce, sedl si k televizi, vzal si proso do ruky, sama si dolétla, hned na ruku. Zhruba po hodině už se ode mě nehnula. Přilítne na ruku i bez prosa. Nechá se hladit. Jak přišla ženská tak letěla hnedka obhlédnout jí.Takže za mne určitě lepší sbližování ve "volném" prostoru.
Večer mě ale při psaní sms, hrozně klovala do prstů. Trošku jsem na ní zahučel a foukl, tak vždy přestala, ale nedalo jí to a stále mě klove, nijak mi to nevadí, ale občas dokáže zabrat fest:D Myslíte, že jí to přejde?
Chce pozornost a zároveň zkouší, co si může dovolit. Netrestat, ale rázně vysvětlovat.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!
Kaska

XXX.XXX.191.11
eli22
napsal(a):
Dvě samičky by byl problém určitě.
Proc jsou 2 samiciy problem? Myslela jsem, ze se nesnesou spis samecci. Kdyz nechci odchovavat a casem bych chtela druhyho pyruru mam se orientovat radej na samecky?