perejil
napsal(a):
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat zdali je možné preléčit pásovníky dlouhoocasé přípravkem SCATT. Běžně se užívá pro drobotinu jako například Amadina gouldové. Děkuji za odpovědi.
A co jím chcete u nich přeléčovat? Já běžně přeléčuji s úspěchem tracheobronchytidu, která se mi vyskytla u dovezeného samečka AG přípravkem S76 (do pití) a je naprosto bez příznaků.
Účinná látka je stejná.
perejil
napsal(a):
Chci to udělat preventivně.
Nevím, na co jsou pásovníci choulostiví...samozřejmě preventivně to provést lze, a jak jej chcete
aplikovat? pokud budete aplikovat kapku na nažiny, je to asi nejrychlejší účinek, ale budete je stresovat. Ale je to samozřejmě na zvážení a možnostech každého.
Dobrý den.
Preventivní použití preparátu Scatt je možné. Účinnou látkou je zde moxidectin, který není bez dalších úprav rozpustný ve vodě, takže se aplikuje nakápnutím na nažiny (pod křídlo, za krk, na stehno apod.). Na ptáka velikosti pásovníka se aplikuje jedna kapka.
Druhou možností je použít preparát S 76, kde je účinnou látkou ivermectin. Tento preparát je rozpustný ve vodě ( dávka 2,5 ml/ litr vody, dáváme dva po sobě jdoucí dny a toto opakujeme po týdnu). Druhou možností je nakápnout S 76 podobně jako Scatt, ale preparát je slabší a musíme toto opakovat několikrát.
Pokud si chcete prohlédnout více informací, dával jsem je před časem na tuto diskusi :
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/detail/2905622/amadina-gouldove#a2905852
Přeji hezký den. M. Vít.
perejil
napsal(a):
Chci to udělat preventivně.
Vážený, dostal jste na otázku kvalitní odpovědi od zkušených chovatelů.
Jen si neodpustím poznámku. Proč do ptáků pořád něco cpát a jak jste napsal preventivně, ale proti čemu? Pásovníky jsem začel chovat v r.1969 a od té doby přerušovaně dodnes. Mám 4 páry. Nikdy nebyl problém s roztoči v dýchací trubici jako u AG, nikdy jsem je neléčil, úhyny nebyly.