Pri, revízii" našich perlovych lutino sme objavili jednu samicu s viditelnou opalinovou kresbou na krovkách a letkach zvyraznenou svetlohnedym pigmentom. Predpokladám že by mohlo ísť o ŠPL ale keďže som takéto sfarbenie ešte nevidel prosím či niekto nevie o nejakých stránkach kde by bol obr.na porovnanie. Ďakujem.
Http://superparrot.webnode.cz/chovne-pary/photogallerycbm_407537/20/#dscn8083-jpg
Zkuste se podivat na tohle.
Také jsem měla v chovu takovou samičku (ročník 2011) po otci šedý bělohlavý / skořicové, strakaté, perlové, lutino + matka skořicová / strakaté. Samička byla chovná a dala několik mladých, ale bohužel škubala mladé, takže už má jiného majitele a neodchovává. Měla ale partnera s podobnou genovou charakteristikou, jako byl její otec (sameček byl jinak nepříbuzný) a tak se mi od ní povedlo odchovat několik albino. V chovu se určitě uplatnit dá, ale záleží, jaké výsledné zbarvení mladých požadujete.
Jinak někdy bývá ten nahnědlý nádech i u neskořicových lutino samců, ale to jen zbytkový melanin, který se objevuje po přepeření v dospívání a věkem se prohlubuje. Mám v chovu takového samce (též ročník 2011), a ten má se skořicovou bělohlavou samičkou šedé samečky a čisté (bez hnědého nádechu) lutino samičky. Jiné barvy nedávají.
Takže někdy se ten skořicový gen (hlavně tedy u samců, protože ti mohou na skořice štěpit, samičky nikoliv), prokáže až při odchovech, nikoliv jen od pohledu.