Zdravím, od chovatele jsem si odnesla dvě andulky jako domácí mazlíčky: zelenou, u které se dle fialovo-namodralého ozobí domnívám, že je sameček, a lutino, která podle srovnání s ostatními v hejnu podle ozobí vypadá jako samička. Oba ptáci jsou velmi mladí. Nechala jsem je dva dny ve společné kleci poblíž jejich druhů, kde vůči sobě neprojevovali žádnou agresi a setrvávali v klidu. Dnes jsem je převezla domů do nově připravené klece. Po cestě v přepravce si vzájemně čistili peří, ale pár hodin po umístění do klece a "otrkání se" začala lutino napadat zelenou tak, že ji klove do nohou. Ta jí to většinou neoplácí a ustupuje po větvi pryč. Tento stav zatím nastal párkrát, většinou sedí v klidu vedle sebe. Co myslíte, zvyknou si spolu? Proč se lutino takto chová? Dělá si nárok na novou klec? Popř. určili jsme správně pohlaví? Četla jsem, že dvě samičky vůči sobě mohou být agresivní. Přikládám foto. Předem dík za odpovědi.
funky_cz
napsal(a):
Zdravím, od chovatele jsem si odnesla dvě andulky jako domácí mazlíčky: zelenou, u které se dle fialovo-namodralého ozobí domnívám, že je sameček, a lutino, která podle srovnání s ostatními v hejnu podle ozobí vypadá jako samička. Oba ptáci jsou velmi mladí. Nechala jsem je dva dny ve společné kleci poblíž jejich druhů, kde vůči sobě neprojevovali žádnou agresi a setrvávali v klidu. Dnes jsem je převezla domů do nově připravené klece. Po cestě v přepravce si vzájemně čistili peří, ale pár hodin po umístění do klece a "otrkání se" začala lutino napadat zelenou tak, že ji klove do nohou. Ta jí to většinou neoplácí a ustupuje po větvi pryč. Tento stav zatím nastal párkrát, většinou sedí v klidu vedle sebe. Co myslíte, zvyknou si spolu? Proč se lutino takto chová? Dělá si nárok na novou klec? Popř. určili jsme správně pohlaví? Četla jsem, že dvě samičky vůči sobě mohou být agresivní. Přikládám foto. Předem dík za odpovědi.
Andulkamjako mazlíček se nosí 1/ks a t vždy samec na mluvení a ochočení, pokud máte i samici je z jedneho hnízda samice je vyzrálejší než sameček chce se pářit on ne tak ho může klovat, řvát zhazovat na zem. Chce to i Budku a jiného samečka ? ne příbuzného jinou krev (Příbuznost a nepříbuznost ptáků )
funky_cz
napsal(a):
I sourozenci se mohou prát 1,1 pár zelený vypadá na 1,0 - žlutá 0,1.
flora-fauna
napsal(a):
Andulkamjako mazlíček se nosí 1/ks a t vždy samec na mluvení a ochočení, pokud máte i samici je z jedneho hnízda samice je vyzrálejší než sameček chce se pářit on ne tak ho může klovat, řvát zhazovat na zem. Chce to i Budku a jiného samečka ? ne příbuzného jinou krev (Příbuznost a nepříbuznost ptáků )
Zapomněla jsem dodat, že nejsou příbuzní. Každý byl vychován v jiné voliéře a má jiné rodiče.
funky_cz
napsal(a):
Dobrý den máte dvě samičky.
baku
napsal(a):
Dobrý den máte dvě samičky.
Ne, zelená je sameček. Pokud chcete ochočit dvě andulky najednou, tak jste si stanovila dost složitý cíl. Zejména, když jsou spolu a samy po většinu dne. Jedna mladá se ochočí lehce, i další, koupená později, se ochočí, i když to již nebývá velký mazel. Ale dvě spolu... to držím palce. Minimálně je naučte nebát se lidské ruky. Anebo rozdílně vnímáme pojem "domácí mazlík". Jestli jsou odsouzeny na celoživotní pobyt v kleci, pak se za zbytečnou poznámku omlouvám.
Jinak to klování do nohou časem pravděpodobně ustane. Také jsem si takové chování všimla u mladých andulek ve voliéře. A vždy klovají samičky, které ještě nejsou zdaleka pohlavně zralé, takže touha po páření to asi nebude. Starší samice to nedělají...tedy alespoň u těch mých jsem to nepozorovala.
Dobrý den, vaše andulky jsou velmi mladé. Možná vás to překvapí, ale oni si takovým způsobem hrají a zejména ty, které se mají rády. Na pohlaví nezáleží, okusují se i samci - přiložím fotku mladého páru, kde stále pokoušel samec samici. Nikdy si neublížily. Na rozdíl od předchozích přispěvatelů považuji za velmi správné, že jste si pořídila dvě andulky - samota je pro ně zlá. Pokud jsou správně připravené od chovatele, lze takto mladé kusy ochočit klidně spolu. Jen na ně netlačte a lákejte na pamlsky. Na poslední fotce je trojice zcela krotkých mláďat, ochočených společně.
Děkuji všem za odpovědi, máme potvrzeno, že zelená je skutečně sameček. Navíc, jak jsme zjistili, je to pěkný divoch a jejich šarvátky se samičkou byly jen začátkem — hned druhý den si totiž při svých akrobatických kouscích v kleci nalomil křídlo. Strávil noc na veterině, ale už je zpátky doma, má se čile k světu i k samičce, se kterou si skvěle padli do oka a neustále se "zobáčkují" Vůbec se nebojí, bez problému vleze na ruku a samička se pomalu také odvažuje. Podle veterinářky je to moc šikovná andulka, začneme tedy s ochočováním u samečka, spoléhám na to, že se samička něco přiučí pozorováním. Jsme připravení, že ochočit dvě andulky bude náročnější než ochočit jednu, ale — když se na ně koukám, jak si vzájemně čistí peří — neměla bych to srdce je rozdělit
Jediná momentální potíž je v tom, že sameček nechce baštit kapky proti bolesti, musíme vymyslet nějaký důmyslný trik, jak to do něj (pokud možno bez braní do ruky) dostat, i když 4 týdny nesmí z klece. Bandáž nakonec nedostal, máte nějaké triky nebo osvědčené pamlsky, kterými andulky nepohrdnou a na které bych mohla kapky nenápadně nakapat? Díky všem!