Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.8.2015 09:07
Hošo

XXX.XXX.249.251

Andulku jsem léčila pro vápenku, kterou měla kolem očí (pouze zahnědlé peří okolo a trošičku bílé na zobáku). Po třech dávká od VET byla už v pohodě, mezi ostatními andulkami se to zase vrátilo.
Má to kolem oka takové vylysalé-peří je pocuchané a odstává. Je to zase vápenka, či to může být něco jiného? Už jste se s tím někdo setkal? Díky moc za reakce.

25.8.2015 17:25
popo3

XXX.XXX.210.132

To ťažko takto určit može to byt vápenka ale aj iné parazity alebo zápal, andulku dajte zvlášt od ostatných nevystavovat prievanu oko každý den opláchnite bórovou vodou a potret ophtalmo-septonexom a preliečit Scatom alebo Ivomecom.Pokial by sa to do pár dní nezlepšilo pravdepodobne to bude nejaky zápal atd. a treba antibiotiká teda veterinár. Dobré by bolo vyčistit a vydezinfikovat celé chov. zariadenie, misky na vodu a krmivo+ výmena bydiel.

25.8.2015 20:39
geldek

XXX.XXX.237.194

Setkala jsem se s takovýmto případem u jednoho chovatele a zcela identický se objevil v jednom diskuzním vláknu: andulce po přeléčení vápenky vypadalo peří kolem jednoho nebo obou očí a kůže postupně hodně otekla. To diskuzní vlákno se mi zatím nepodařilo najít - je to i s obrázky.
To, že vypelichané peří kolem očí Vaší andulky odstává, může předznamenat také počínající otok. Jestli se to po Ivomecu (nebo Scatu) nezlepší - a předpokládám, že ne - pak bude pravděpodobně nevyhnutné sáhnout po antibiotiku. Je totiž pravděpodobné, že když při vápence, která zasáhla i okolí očí, roztoči narušili kůži, dovnitř se dostaly baktérie a způsobily zánět. Na ten již Ivomec nezabírá. Když se to po borové vodě a ophtalmo-septonexu, nebo lépe ophtalmo-framykoinu nezlepší, bude potřebné navštívit veterináře, který pravděpodobně nasadí nějakou léčbu antibiotiky. Nevím, jak dopadla andulka u chovatele, ale ta v diskuzním vlákně na sepsu (otravu krve) uhynula. Takže nepodceňovat. V obou zmiňovaných případech se stav při natírání framykoinovou mastí dočasně zlepšil, ale pak opět zhoršil.

Přidejte reakci

Přidat smajlík