Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.9.2015 19:27
marpal09

XXX.XXX.49.25

Dobrý den, zajímalo by mne, zda lze papouškům dávat jakékoliv červené jeřabiny... kdysi jsem slyšela, že existují dva druhy, jedlé a nejedlé. Předem děkuji za odpověď.

5.9.2015 23:49
alex66

XXX.XXX.204.8

Tohle téma tady bylo již několikrát. Pokud si dobře vzpomínám tak krmit se můžou všechny, nejsou jedovaté. To označení nejedlé je bráno z hlediska člověka protože některé jsou trpké.

6.9.2015 21:23
marpal09

XXX.XXX.49.25

Tak jsem je dneska ochutnala a tyhle tedy svému amazoňanovi dávat nebudu... na to ho mám moc ráda smajlík. Děkuji za odpověď, budu ochutnávat další a třeba najdu ty, které by byly dobré smajlík.

6.9.2015 21:52
pavel6

XXX.XXX.69.130

No já bych to nechal na papouškovi, co nechutná Vám tak může chutnat jemu.Moji někteří ptáci je doslova miluji a jiní je jen trochu okoušou a nechaj.

6.9.2015 21:54
micak

XXX.XXX.216.200

Všechny jsou jedlé

6.9.2015 22:28
marpal09

XXX.XXX.49.25

OK, přesvědčili jste mne... zítra to vyzkouším a jsem zvědavá, jak se na to bude tvářit smajlík. Mockrát děkuji.

6.9.2015 22:48
micak

XXX.XXX.216.200

marpal09 napsal(a):
OK, přesvědčili jste mne... zítra to vyzkouším a jsem zvědavá, jak se na to bude tvářit smajlík. Mockrát děkuji.

Tak když je pták sám a nezná nové bobule může se zdát, že mu nejdou. Ale chce to vydržet a zachutnají mu. V hejnu to jde rychleji, ten co to zná naučí i ostatní. Jeřabiny jsem si už dal i do mražáku na zimu, taky bude rakytník, bez černý atd.

6.9.2015 23:51
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

Jeřabiny jsou pro ptáky všechny jedlé. Pro lidi jsou původní jeřabiny - jeřá obecný, neboli ptačí (na malvici je křížek) trpké a ve větším množství i jedovaté. Dnes se s tímto drzhem již obtížně setkáme. Převážně dne narazíme na jeřáb moravský-sladký (na malvici je hvězdička), který je pro lidi jedlý a využívá se v kuchyni do marmelád a podobně.
Je jasné, že pokud dostane papouch něco, co nikdy neviděl a neochutnal, tak k tomu nemá důvěru a může trvat různě dlouho, než to okusí. Některý to pak bere pravidelně, ale někteří tomu také nemusí přijít na chuť. Jako se vším. Já jeřabiny suším, protože zamražené a pak rozmrazované jsou rozblencané. Stačí usušené přelít horkou vodou a nechat nabobtnat a jsou jako čerstvé. Hlavně nesbírat u frekventovaných silnic, jsou plné splodin z aut.
S pozdravem M.Zedlitzer.

7.9.2015 08:01
cone

XXX.XXX.160.35

Už delší dobu se v Evropě používají bezolovnatá paliva, takže od cesty mohou být jeřabiny jen více zaprašené, určitě ne plné splodin z aut.
Co se týče druhů jeřabin, rozeznáváme jeřáb obecný, jeřáb muk, jeřáb mišpulka (tyto jsou s červenou malvicí), jeřáb oskeruše a jeřáb břek (s hnědou malvicí). Všechny tyto druhy jeřábu mají jedlé plody a mohou se vyskytnout po různých úpravách i lidském jídelníčku..( A.Mikula + P.Vanke - Plody planých a parkových rostlin). Kterýpak je ale zmiňovaná odrůda jeřán moravský to netuším a byl bych rád, kdyby mi to někdo objasnil. Z mého pohledu se u moravského, někdy také nazývaného jako moravský velkoplodý jedná spíše o kultivar.
Osobně použivám všechny druhy, nebo spíše ty na které narazím, třeba i u zmiňované silnice! Plody jeřábu i aronie zamrazuji i suším, dle mých zkušeností po rozmrazení je mí paoušci normálně a rádi přijímají, na rozdíl od zamrazeného rakytníku či černého bezu, které dostanou po rozmrazení takovou "blátivou" konzistenci.

7.9.2015 09:34
avesomebird

XXX.XXX.211.160

Dobrý den. K tomu černému bezu. Já ho mrazím ale musí se zmrazit i z větvičkou. Potom vyndám pytel z mrazáku a větvičky z bezem pomačkám a vytahám pouze kousky větviček. Tím pádem bez zůstane krásně celý a po rozmražení je jako čerstvý a ptáci ho hned zkonzumují že druhý den nenajdu ani jednu kuličku.

7.9.2015 10:13
m.zedlitzer

XXX.XXX.70.36

cone napsal(a):
Už delší dobu se v Evropě používají bezolovnatá paliva, takže od cesty mohou být jeřabiny jen více zaprašené, určitě ne plné splodin z aut.
Co se týče druhů jeřabin, rozeznáváme jeřáb obecný, jeřáb muk, jeřáb mišpulka (tyto jsou s červenou malvicí), jeřáb oskeruše a jeřáb břek (s hnědou malvicí). Všechny tyto druhy jeřábu mají jedlé plody a mohou se vyskytnout po různých úpravách i lidském jídelníčku..( A.Mikula + P.Vanke - Plody planých a parkových rostlin). Kterýpak je ale zmiňovaná odrůda jeřán moravský to netuším a byl bych rád, kdyby mi to někdo objasnil. Z mého pohledu se u moravského, někdy také nazývaného jako moravský velkoplodý jedná spíše o kultivar.
Osobně použivám všechny druhy, nebo spíše ty na které narazím, třeba i u zmiňované silnice! Plody jeřábu i aronie zamrazuji i suším, dle mých zkušeností po rozmrazení je mí paoušci normálně a rádi přijímají, na rozdíl od zamrazeného rakytníku či černého bezu, které dostanou po rozmrazení takovou "blátivou" konzistenci.

Dobrý den.
Máte pravdu, že se používají bezolovnaté benziny, ale dnes jezdí mnoho i osobních aut na naftu. A tam asi ty zplodiny nebudou zrovna zdravé. Navíc můžeme vidět, že ne všichni mají motory v pořádku a pěkně čoudějí. A je to i pěkně cítit, když jedete za nimi. To jen tak na okraj.

7.9.2015 10:47
m.zedlitzer

XXX.XXX.70.36

cone napsal(a):

Tak pokud se jedná o jeřabina, tak např. http://www.hejzlar.cz/cervena-jerabina.html.

7.9.2015 21:51
Moudivláček

XXX.XXX.60.29

marpal09 napsal(a):

Po Váší první odpovědi, která mě zvedla ze židle, jste mě nyní uklidnila. Jsem rád, že dáte na dobré rady. Pokud byste se řídila krmit tím, co chutná Vám, mohla byste špatně dopadnout. Někdo dává žakovi řízek nebo svíčkovou. Oba ji zbožňují. Výsledek se k zármutku majitele dostaví.
Chuťové receptory papouška jsou jiné než lidské. Pálivé papričky též nevnímá jako člověk.
Kupte si knihu Výživa papoušků od Rosemary Low, nakladatelství DONA 2013,192 stran textu.
Mám spoustu literatury, ale v uvedené jsou zajímavé myšlenky i zkušenosti.

8.9.2015 08:04
marpal09

XXX.XXX.227.106

Všem moc děkuji a nebojte, nebojte... svého amazoňana miluji a jen bych mu nechtěla ublížit. Přivezli jsme si ho před prázdninami jako pětiletého od paní, které se narodilo miminko, takže sbírám zkušenosti a snažím se papouškovi dopřát co nejvíce smajlík. Mívala jsem (ještě jako dítě a pak na střední a vysoké) andulky a korely, ale tohle je něco jiného... je jako další člen rodiny smajlík. Určitě ho nechci krmit svíčkovou a podobně smajlík. Už jsem si nakrájela a nasušila kroužky kukuřice, kterou miluje on i naši senegalci, nasbírala klásky obilí, aby měli nějakou zábavu, chystám se na šípky a právě jsem přemýšlela o těch jeřabinách. Včera u nás pršelo, ale dneska je půjdu natrhat a dám jim je ochutnat. Jestli jim zachutnají, tak si je připravím na zimu. Jinak doma už mám dvě knížky od zmíněné autorky a tuhle si asi také pořídím. Děkuji za tip smajlík.

Přidejte reakci

Přidat smajlík