Dobrý den.Chtěl bych poprosit o radu.Ararauna má asi 90 dní.Před měsícem brala čtyři a půl 24ml stříkaček dokrmovací směsi a teď tak 14 dní zpátky bere jenom tak jednu a půl až dvě stříkačky.Problém je, že jí musím krmit každé dvě hodiny, protože má prázdné vole, jinak de s váhou dolu.Měla kilo a nyní má těch 920g.Ráno ještě méně.Děkuji za radu.
Imperialis

XXX.XXX.98.108
Dobrý večer! Spýtam sa: ponúkate are už potravu na odstav? Napr. banány, nakrájané hrozno, citrusy, naklíčené semienka, orechy bez škrupiny a piškóty? Kolísanie váhy smerom dolu vo vami uvádzanom veku mláďaťa nemusí byť problém. Má to svoju prírodnú príčinu, ale to teraz nebudem rozoberať. Kolegyňa eli22 má správny názor. Najlepšie však spravíte, keď sa poradíte s chovateľom, od ktorého máte aru. On najlepšie pozná svoje papagáje a mláďatá. Je v záujme všetkých postarať sa o aru, ktorá ešte nie je odstavená.
Imperialis

XXX.XXX.98.108
Ako som písal - orechy bez škrupiny. To treba dávať mladým arám aj bez handikapu. Ale keďže má takýto handikap, tak jej bude trvať dlhšie, kým sa osamostatní. S tým musíte rátať. Fakt, že jej klesá váha a odmieta prijímať dokrmovaciu zmes je ten, že má vek na osamostatnenie, kedy ju aj vlastní rodičia sami menej kŕmia. Skúste jej ponúknuť rozmixovanú zmes ovocia s medom. K tomu vyskúšajte aj vaječnú miešanku s nastrúhanou mrkvou. Nechcem to zhľahčovať, ale viete ako kŕmia indiáni mladé papagáje? Rozžujú banán a z úst ho podajú are do zobáka. Pokiaľ to pomôže, spravte to. Ale hlavne sa poraďte s chovateľom, od ktorého aru máte.
Imperialis
napsal(a):
Ako som písal - orechy bez škrupiny. To treba dávať mladým arám aj bez handikapu. Ale keďže má takýto handikap, tak jej bude trvať dlhšie, kým sa osamostatní. S tým musíte rátať. Fakt, že jej klesá váha a odmieta prijímať dokrmovaciu zmes je ten, že má vek na osamostatnenie, kedy ju aj vlastní rodičia sami menej kŕmia. Skúste jej ponúknuť rozmixovanú zmes ovocia s medom. K tomu vyskúšajte aj vaječnú miešanku s nastrúhanou mrkvou. Nechcem to zhľahčovať, ale viete ako kŕmia indiáni mladé papagáje? Rozžujú banán a z úst ho podajú are do zobáka. Pokiaľ to pomôže, spravte to. Ale hlavne sa poraďte s chovateľom, od ktorého aru máte.
Já si to ani nedovedu představit . No a chudák se poradit ani nemůže, píše, že mu "chovatel" nebere telefon.
Imperialis

XXX.XXX.98.108
mercedes
napsal(a):
Jak jsem již uvedl, piškoty ano, víno ocucává.Chovatel od kterého jsem aru koupil, mi jí prodal s tím, že má křivý zobák, ale když jsem jí vzal na rentgen, tak bylo velké překvapení.Nyní mi telefon vůbec nezvedá.
Takže röntgen preukázal, že jej chýba pravá lícna kosť? Pokiaľ máte o tom záznam a máte aj iný ako telefonický kontakt na daného chovateľa, tak aru vráťte. Iný postup nechám na vás, pretože nechcem vopred súdiť bez vyjadrenia protistrany. Neodstavená handikapovaná ara vyžaduje viac starostlivosti ako zdravá ara.
Imperialis

XXX.XXX.98.108
Som rád za vašu reakciu, tak to má byť. Tým ale nechcem povedať, že by som tento fakt nekonfrontoval s daným chovateľom. Očividne máte trpezlivosť a to je to najdôležitejšie pri chove akéhokoľvek zvieratka alebo opatere človeka. Myslím, že pokiaľ budete trpezliví a aru naučíte samostatne prijímať aspoň mäkkú stravu, tak bude dlho a spokojne žiť. Poznám papagáje bez niektorých častí zobáka od papagája červenokrídleho až po kakadu inka a všetci boli po čase schopní samostatne prijímať potravu. Chce to trpezlivosť a čas. No a pokiaľ príroda rozhodne inak, tak to akceptujte. Veľa zdaru!