Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.9.2015 17:27
lukyoctavia

XXX.XXX.234.11

Dobry den asi pred mesicem jsem si poridil novou vystavni andulku, kterou jsem chtel po radne karantene zaradit do chovu ale bohuzel se u ni projevila vsem znama vapenka a tak jsem ji vyradil. Projistotu jsem ji i vsem ostatnim co chovam v samostatnych boxech kapnul kapku ivomecu pod kridlo vse radne omyl a vystrikal arpalitem neo.Pred ctyrmi dny se u dvou paru objevila hola mista kolem oci (viz prilozene foto) ptaci se skrabaji a asi je to i svedi. myslite ze je to projev obavane vapenky?Nebo reakce na arpalit?Prosim o radu jak jim ulevit a popripade cim je vylecit.Nozky i ozoby maji hladke. Dekuji vsem za slusne odpovedi.

16.9.2015 18:41
baku

XXX.XXX.144.116

lukyoctavia napsal(a):
Dobry den asi pred mesicem jsem si poridil novou vystavni andulku, kterou jsem chtel po radne karantene zaradit do chovu ale bohuzel se u ni projevila vsem znama vapenka a tak jsem ji vyradil. Projistotu jsem ji i vsem ostatnim co chovam v samostatnych boxech kapnul kapku ivomecu pod kridlo vse radne omyl a vystrikal arpalitem neo.Pred ctyrmi dny se u dvou paru objevila hola mista kolem oci (viz prilozene foto) ptaci se skrabaji a asi je to i svedi. myslite ze je to projev obavane vapenky?Nebo reakce na arpalit?Prosim o radu jak jim ulevit a popripade cim je vylecit.Nozky i ozoby maji hladke. Dekuji vsem za slusne odpovedi.

Před cca 5.lety jsem řešil u andulek po použití Ivomecu, ten samý problém 3 kusy z 11. nepřežili, proto jsem přešel na Sccat a vše bez problémů.

16.9.2015 18:52
lukyoctavia

XXX.XXX.234.11

Tak ze si myslite ze to je jen dusledek pouziti ivomecu a ne vapenka ?A za jak dlouhou dobu to asi odezni a nevite cim jim ulevit?Trva to asi 4 dny a nevidim zadne zlepseni.

16.9.2015 19:19
popo3

XXX.XXX.210.132

lukyoctavia napsal(a):
Tak ze si myslite ze to je jen dusledek pouziti ivomecu a ne vapenka ?A za jak dlouhou dobu to asi odezni a nevite cim jim ulevit?Trva to asi 4 dny a nevidim zadne zlepseni.

Aspoň 3 dni posebe každý den opláchnut(očistit) bórovou vodou a namazat salicilovou mastou poprípade ophthalmo-septonexom tiež mast, všetko dostat v lekárni.Malo by sa to zlepšit.Je vidiet že to majú už dost ošúchané takže čím skôr tým lepšie, mohol by hrozit zápal a pri silnejšom zápale už zaberajú len antibiotiká.

16.9.2015 19:38
lukyoctavia

XXX.XXX.234.11

Dekuji za rady zitra rano zajdu do lekarny pro zminovane leky a zacnu potirat.

16.9.2015 20:59
eli22

XXX.XXX.181.33

baku napsal(a):
Před cca 5.lety jsem řešil u andulek po použití Ivomecu, ten samý problém 3 kusy z 11. nepřežili, proto jsem přešel na Sccat a vše bez problémů.

Můžete vysvětlit, proč tomu tak je(bylo)? Špatné dávkování? Nebo proč?Ivomec se přece normálně doporučuje... Díky.

18.9.2015 08:58
geldek

XXX.XXX.237.194

Podle obrázků si dovolím usoudit, že jde sice o důsledek vápenky, ale ne již o vápenku, ale bakteriální nákazu. Kdyby nic nezabíralo a naopak by vznikaly otoky holé kůže kolem očí, jistě zajděte k veterináři. Již vím o dvou andulkách, kde vápenka vedla k podobným problémům a nakonec k úhynu. Nejsem sice odborníkem, ale v případě zhoršování by podle mne pomohla jenom antibiotika. Jestli máte doma framykoin (je jako antibiotická mast na recept), když nezabere nic jemnějšího, vyzkoušejte. Když ani to, pak bez veterináře problém nevyřešíte a nenechte si předepsat jen nějaké vitamíny (žel i to se často stává o veterinářů bez zkušeností s exoty). Problém může být vážnější, než by se mohlo zdát.

18.9.2015 14:18
fauna2014

XXX.XXX.226.230

baku napsal(a):

Dobry den,
ivomecem to nebude bohuzel musil jsem ivomec pouzit na vetsi mnozstvi ptaku ktere jsem koupil u chovatelu a meli vapenku dva krat dostali kapicku a vse naprosto v poradku.
Jak muzete soudit ze to je ivomecem?
Preji chovateli brze uzdraveni andulkam.

18.9.2015 14:59
geldek

XXX.XXX.237.194

fauna2014 napsal(a):
Dobry den,
ivomecem to nebude bohuzel musil jsem ivomec pouzit na vetsi mnozstvi ptaku ktere jsem koupil u chovatelu a meli vapenku dva krat dostali kapicku a vse naprosto v poradku.
Jak muzete soudit ze to je ivomecem?
Preji chovateli brze uzdraveni andulkam.

Vím, že se neptáte mne, přesto si dovolím vysvětlení, o němž si myslím, že je pravděpodobné. I když je Ivomec dost silný jed (vždyť hubí parazity) a (také) na vápenku je účinný, nevyřeší problém, který vápenka spustí. Pokud roztoče napadnou jenom zobák, případně nožky, pak je včas podchycena vápenka léčitelná bez následků. V některých případech, když roztoče napadnou jemnější kůži kolem očí, naruší její povrch. Když do kůže proniknou bakterie může dojít k zánětům, kůže je zarudlá, bez peří, později se vytvoří otoky jako důsledek imuniní reakce. Ivomec ale na takové bakterie již nepůsobí, chovatel si ale stále myslí, že je to vápenka a používá ho opětovně, čímž andulce vlastně nevědomě ubližuje. Proto tyto problémy kůže kolem očí je potřebné brát vážně a léčit. Když vzniknou otoky, situace je vážná, bakterie se dostaly do krve a jde o první náznak "otravy krve", tedy sepse, jenž neléčena končí smrtí. Na bakterie jsou účinná antibiotika.

18.9.2015 15:17
fauna2014

XXX.XXX.226.230

geldek napsal(a):
Vím, že se neptáte mne, přesto si dovolím vysvětlení, o němž si myslím, že je pravděpodobné. I když je Ivomec dost silný jed (vždyť hubí parazity) a (také) na vápenku je účinný, nevyřeší problém, který vápenka spustí. Pokud roztoče napadnou jenom zobák, případně nožky, pak je včas podchycena vápenka léčitelná bez následků. V některých případech, když roztoče napadnou jemnější kůži kolem očí, naruší její povrch. Když do kůže proniknou bakterie může dojít k zánětům, kůže je zarudlá, bez peří, později se vytvoří otoky jako důsledek imuniní reakce. Ivomec ale na takové bakterie již nepůsobí, chovatel si ale stále myslí, že je to vápenka a používá ho opětovně, čímž andulce vlastně nevědomě ubližuje. Proto tyto problémy kůže kolem očí je potřebné brát vážně a léčit. Když vzniknou otoky, situace je vážná, bakterie se dostaly do krve a jde o první náznak "otravy krve", tedy sepse, jenž neléčena končí smrtí. Na bakterie jsou účinná antibiotika.

Dobry den,
ano ted aspon chovatel doufam pochopil o co jde.Pochopitelne ze ivomec pouze na nejaky druh parazitu a hlavne v prvni stadije vapenky.
Dekuji Vam za Vas prespevek doufam ze ted uz chovatel bude vedet ze ivomec nemuze davat nadale kdyz to uz je ve stadii napadnuti parazitu na kuzi.
Preji hodne chovatelskych uspechu.

18.9.2015 15:25
geldek

XXX.XXX.237.194

To, že si postižené andulky svědící oči otírají o vše možné (znečistěná bidla), se ta situace jenom zhoršuje a také i pak externě potíráním mastí těžko řeší, protože dochází k opětovným infekcím poškozené kůže. Asi bych uvažovala o návštěvě veterináře a antibiotikách podávaných do zobáku...

18.9.2015 17:44
lukyoctavia

XXX.XXX.234.11

Dobry den dekuji vsem za rady a zapojeni se do diskuse.Jen chci pripomenout ze chovam 6 paru andulek kazdy par je oddeleny v chovnem boxu a ze jsem ivomec podal pouze jedenkrat kazdemu kusu kapku pod kridlo na zilku, abych zabranil pripadne nakaze vapenky od nove zakoupeneho kusu ktery byl v karantene a u ktereho se bohuzel projevila.Nove zakoupeny ptak byl ve stejne mistnosti a ptaci nejevily zadne priznaky nakazy ivomec jsem podal preventivne a tady je vysledek. Jinak zakoupil jsem optalmo-septonex a 2x za den potiram postizena mista tak uvidime jestli to pomuze.

19.9.2015 01:34
geldek

XXX.XXX.237.194

Jestli nezapomenete, zkuste pak za měsíc-dva sem napsat, jak to dopadlo. Jestli stačil zakoupený Ophtalmo-septonex. Podobný problém se za krátkou dobu v diskuzi objevil již 2x a sama jsem se snažila pomoci známému, který má v chovu také jednu postiženou andulku s oteklou vypelichanou kůží kolem očí (také to začalo to vápenkou) a stav se ani po různých pokusech o léčbu zatím nezlepšil. Tak mě to zajímá, co zabere, když se problém podchytí včas. Děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík