Dotaz na pohlaví mladých neofém

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.10.2015 07:29
sigi9

XXX.XXX.239.153

Dobrý den.Dá se u takto mladých neofém určit pohlaví?Vylétly v sobotu a obě mají takový pásek pod křídly.

1.10.2015 15:20
dobromysl.oregano

XXX.XXX.174.250

Někdy se to dá, někdy je to obtížnější. Oba jsou opalíni, takže tam neplatí obecně známá pravidla - a často je to opačně, ale ne vždy. Ty pravidla jsou, že červená zrcátka na křídlech mají samečci a bílé pruhy na spodu křídla zase samičky.
Určovat pohlaví je vždy lepší až po přepeření.

Zatím to vypadá spíš na samičky, ta zelená skoro určitě.

1.10.2015 16:22
sigi9

XXX.XXX.239.153

Děkuji.U přírodních pohlaví poznám.Tyto mám poprvé.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.10.2015 17:57

To jsou z jednoho hnízda?Já tam vidím tedy mutace jak neofému tyrkysovou tak modrohlavou.Již dlouho je ale nechovám, takže na lecos člověk zapomene, jen si tipnu že pokud je to z jednoho hnízda tak je to samička a samec s tou zelenou hlavou.To s tím bílým pruhem na spodu křídla bych se u mutací také moc nespoléhala.

2.10.2015 18:18

Vlastně vše vypadá na samce...

havrla

2.10.2015 18:27
havrla

XXX.XXX.195.189

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To jsou z jednoho hnízda?Já tam vidím tedy mutace jak neofému tyrkysovou tak modrohlavou.Již dlouho je ale nechovám, takže na lecos člověk zapomene, jen si tipnu že pokud je to z jednoho hnízda tak je to samička a samec s tou zelenou hlavou.To s tím bílým pruhem na spodu křídla bych se u mutací také moc nespoléhala.

Někdy je lepší raději nic nepsat než se snažit za každou cenu poradit a napsat hloupost.

3.10.2015 10:42
sigi9

XXX.XXX.140.82

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Dobrý den.Ano, je to jedno hnízdo.Ale modrohlavou určitě nemám.Sameček je zelený.U samičky jsem mutaci nevěděla.Ta mě bohužel uletěla, když bylo mladým 14 dní.Sameček dokrmil a stará se vzorně doteď.Tak mu musim sehnat novou samičku.Nemáte někdo podobnou na prodej?Jsem Brno venkov.S určenim pohlaví počkám.Jen jsem chtěla vědět, jak je to s tim proužkem.Děkuji všem za názory.

20.10.2015 15:39
sigi9

XXX.XXX.232.215

Dobrý den.Tak neofemky rostou a zelená se moc hezky vybarvuje.Ale mě připadá, že ta žlutá roste až moc.Je o dost větší než sameček /tatínek/.Samička byla taky mohutnější, tato mladá se mi zdá opravdu velká.A nevim, jestli je to dobře nebo špatně.

20.10.2015 17:52
dobromysl.oregano

XXX.XXX.174.250

Jsou opravdu moc hezké.
Jinak je dobře, že jsou velké, to není naškodu, naopak častěji se i zde na ifauna mluví o opačném fenoménu - tedy obecně, že jsou odchovanci menší než by měli..
Jinak jediné co mě napadlo je, nechci strašit - že ty mladé jsou normálně velké, ale ten samec- otec chřadne..tak ho zkuste zkontrolovat, jestli není vyhublý..

22.10.2015 11:07
sigi9

XXX.XXX.131.114

Dobrý den.Tak jsem samečka odchytla a zdá se mě v pořádku.Možná byl jen unavený od mladých.Byl na ně chudák sám.Oddělila jsem je.Sameček už je v zimovišti, dávám mu ovoce i zeleninu, trochu vaječné míchanice a do ní vitamíny.Děkuji za pochválení mladých.Má z nich velkou radost.Chci si je nechat, když se tak povedli.Teď jen zjistit pohlaví a koupit protějšky.Viděla jsem několik inzerátů s pěknýma neofénkama.Chovatelé jsou trochu z ruky, ale to se zvládne.Přeji všem hezký den.

13.1.2016 11:38
sigi9

XXX.XXX.239.96

Dobrý den.Chci se zeptat, jestli už nějaký chovatel pozná pohlaví neofémek.Podle mě to jsou dva samečci, ale nejsem si jistá.Mám možnost dopárovat, tak abych dobře koupila.Ještě se chci zeptat, jakou mutací mám koupit k té žluté.Táta byl zelená opalína, máma skořicová opalína.Skořici nemůžu sehnat.V inzerci jsou jen modrohlavé.Všem děkuji předem za odpověď.

13.1.2016 15:06
saroun

XXX.XXX.135.161

sigi9 napsal(a):
Dobrý den.Chci se zeptat, jestli už nějaký chovatel pozná pohlaví neofémek.Podle mě to jsou dva samečci, ale nejsem si jistá.Mám možnost dopárovat, tak abych dobře koupila.Ještě se chci zeptat, jakou mutací mám koupit k té žluté.Táta byl zelená opalína, máma skořicová opalína.Skořici nemůžu sehnat.V inzerci jsou jen modrohlavé.Všem děkuji předem za odpověď.

Zdravím, nejspíš 1,0 žlutý a 0,1 zelená. K vašemu dotazu na párování. Podle toho, jaký chcete mít odchov.

13.1.2016 15:34
sigi9

XXX.XXX.237.249

Děkuji.K té zelené koupim zase zelenou.Neofémy jsou sourozenci a každá má jinou mutaci. Proto se ptám na žlutou, když bych sehnala skořici, jestli by se v odchovu také mohla vyklubnout skořice.Moc se mi ta mutace líbí.Ta moje bohužel uletěla.

13.1.2016 16:09
dobromysl.oregano

XXX.XXX.174.250

Nyní to vidím také spíš jak p. šaroun - žlutý spíš samec, zelená určitě samice.

Skořicová mutace je vázaná na pohlaví - tzn, že samice na ní štěpit nemůže - buď sama tu barvu má, nebo nemá. Samec tu barvu bud má, nebo nemá - ale může na ní štěpit. To by se týkalo toho žlutého samce - když měl matku skořici bude na 100 % štěpit na skořici.

Když k němu tedy dáte neskořicovou samici - půlka synů bude zase štěpit na skořici, půlka štěpit nebude - ale vypadat tak žádný syn nebude (napohled nebude žádný skořicový). Ale půlka dcer bude skořicová, půlka ne (a nebude samozřejmě ani štěpit).

Tzn, že máte 1:4, že se vám tam jedna skořicová neoféma vyloupne.

Když k tomu svému žlutému samci seženete skořicovou partnerku, tak situace bude s jediným rozdílem - půlka samců bude skořicová (plus půlka zůstává - bude štěpit). Samičky zůstávají - tzn. půlka skořic, půlka nic.

13.1.2016 17:55
sigi9

XXX.XXX.237.249

dobromysl.oregano napsal(a):
Nyní to vidím také spíš jak p. šaroun - žlutý spíš samec, zelená určitě samice.

Skořicová mutace je vázaná na pohlaví - tzn, že samice na ní štěpit nemůže - buď sama tu barvu má, nebo nemá. Samec tu barvu bud má, nebo nemá - ale může na ní štěpit. To by se týkalo toho žlutého samce - když měl matku skořici bude na 100 % štěpit na skořici.

Když k němu tedy dáte neskořicovou samici - půlka synů bude zase štěpit na skořici, půlka štěpit nebude - ale vypadat tak žádný syn nebude (napohled nebude žádný skořicový). Ale půlka dcer bude skořicová, půlka ne (a nebude samozřejmě ani štěpit).

Tzn, že máte 1:4, že se vám tam jedna skořicová neoféma vyloupne.

Když k tomu svému žlutému samci seženete skořicovou partnerku, tak situace bude s jediným rozdílem - půlka samců bude skořicová (plus půlka zůstává - bude štěpit). Samičky zůstávají - tzn. půlka skořic, půlka nic.

Třeba ještě samičku seženu.Na hnízdění má ještě čas.Je z loňského září.Moc děkuji za vysvětlení.

17.1.2016 08:22
sigi9

XXX.XXX.225.87

Děkuji všem za nabídky.Neofémku skořicovou mám od pátku doma.

25.4.2017 12:49
eli22

XXX.XXX.181.33

Zdravím a využívám tohoto vlákna. Mám pár bourků, samička lutino a sameček růžový. A v hnízdě mám 3 mladé - přírodní, růžový a lutino. Lutino jsem vůbec nečekala. Můžete mi (třeba pan saroun) to pomoci rozklíčovat? Jak jsou tedy štěpitelní rodiče a jakého pohlaví budou mladí? Díky moc

25.4.2017 13:25
saroun

XXX.XXX.135.161

eli22 napsal(a):
Zdravím a využívám tohoto vlákna. Mám pár bourků, samička lutino a sameček růžový. A v hnízdě mám 3 mladé - přírodní, růžový a lutino. Lutino jsem vůbec nečekala. Můžete mi (třeba pan saroun) to pomoci rozklíčovat? Jak jsou tedy štěpitelní rodiče a jakého pohlaví budou mladí? Díky moc

Zdravím, růžová(opalinová) je samička, lutino a normální jsou samci. Otec je štěpitelný na lutino.

birdman

25.4.2017 13:55
birdman

XXX.XXX.195.189

eli22 napsal(a):

.

25.4.2017 14:16
eli22

XXX.XXX.181.33

Děkuji Vám moc i panu sarounovi! Do té kalkulačky jsem to vkládala, ale nevěděla, jak vložit tu štěpitelnost. A prosím když je samec růžový/ino samička růžová, tak to bude takto?
% ze všech 1.0
50.0% 1.0 přírodní opalino(růžová)
50.0% 1.0 přírodní opalino(růžová) /ino
% ze všech 0.1
50.0% 0.1 ino opalino(růžová)
50.0% 0.1 přírodní opalino(růžová).

25.4.2017 15:35
saroun

XXX.XXX.135.137

eli22 napsal(a):
Děkuji Vám moc i panu sarounovi! Do té kalkulačky jsem to vkládala, ale nevěděla, jak vložit tu štěpitelnost. A prosím když je samec růžový/ino samička růžová, tak to bude takto?
% ze všech 1.0
50.0% 1.0 přírodní opalino(růžová)
50.0% 1.0 přírodní opalino(růžová) /ino
% ze všech 0.1
50.0% 0.1 ino opalino(růžová)
50.0% 0.1 přírodní opalino(růžová).

Zdravím, ano. Kalkulačka je spolehlivá v případě, že do ní vložíte správná data. Není nad to dostat kalkulačkučku "do hlavy". Jen malá výhrada. Mé příjmení je Šaroun. Přeji hezký den.

25.4.2017 15:38
eli22

XXX.XXX.181.33

saroun napsal(a):
Zdravím, ano. Kalkulačka je spolehlivá v případě, že do ní vložíte správná data. Není nad to dostat kalkulačkučku "do hlavy". Jen malá výhrada. Mé příjmení je Šaroun. Přeji hezký den.

Děkuji a omluvám se .

30.4.2017 12:05
eli22

XXX.XXX.181.33

saroun napsal(a):
Zdravím, růžová(opalinová) je samička, lutino a normální jsou samci. Otec je štěpitelný na lutino.

Dobrý den,
potřebovala bych ještě radu. Psala jsem, že mám v hnízdě tři mláďat, přírodní, růžové a lutino.
Když povyrostli, tak se to ukázalo jinak, je jedno růžové, druhé lutino, ale třetí je neurčité, zcela na lutino to určitě nevypadá, i když žlutá tam bude, nicméně má červené oči. Takže jaká mutace by to byla? Díky.

30.4.2017 12:14
eli22

XXX.XXX.181.33

eli22 napsal(a):
Dobrý den,
potřebovala bych ještě radu. Psala jsem, že mám v hnízdě tři mláďat, přírodní, růžové a lutino.
Když povyrostli, tak se to ukázalo jinak, je jedno růžové, druhé lutino, ale třetí je neurčité, zcela na lutino to určitě nevypadá, i když žlutá tam bude, nicméně má červené oči. Takže jaká mutace by to byla? Díky.

Tak se omlouvám za laický dotaz a už to vím, bude to rubino.

3.5.2017 12:28
eli22

XXX.XXX.181.33

Dobrý den, tak stále nemám jasno, poprosím Vás o určení mutace, případně pohlaví. Rodiče: matka lutino/růžová, otec růžová/lutino. První fotka všichni tři. Druhé foto růžová samička. Třetí foto předpokládám lutino, červené oko sameček. Čtvrté a páté foto - stále nevím, červené oko,
Poslední foto rodiče. Děkuji moc!

lumpicek

3.5.2017 12:36
lumpicek

XXX.XXX.0.243

eli22 napsal(a):
Dobrý den, tak stále nemám jasno, poprosím Vás o určení mutace, případně pohlaví. Rodiče: matka lutino/růžová, otec růžová/lutino. První fotka všichni tři. Druhé foto růžová samička. Třetí foto předpokládám lutino, červené oko sameček. Čtvrté a páté foto - stále nevím, červené oko,

Dobrý den, možná skořicová samička, oko méně červené než u lutina, spíš červenohnědé, sameček může ještě štěpit na skořici, také záleží jak to oko je červené, může to být i plavý jedinec, ten má oko červené téměř jako lutino.Toto je na chovu mutací zajímavé, po několika odchovech se člověk dozví, že jeho papoušci štěpí ještě na něco co nečekal, příjemnépřekvápko.

3.5.2017 12:43
eli22

XXX.XXX.181.33

lumpicek napsal(a):
Dobrý den, možná skořicová samička, oko méně červené než u lutina, spíš červenohnědé, sameček může ještě štěpit na skořici, také záleží jak to oko je červené, může to být i plavý jedinec, ten má oko červené téměř jako lutino.Toto je na chovu mutací zajímavé, po několika odchovech se člověk dozví, že jeho papoušci štěpí ještě na něco co nečekal, příjemnépřekvápko.

Díky moc, a ti červenoocí by tedy byli samečci?

3.5.2017 12:54
saroun

XXX.XXX.135.185

eli22 napsal(a):
Díky moc, a ti červenoocí by tedy byli samečci?

Zdravím, nevím, jestli jsou to ptáci, které jste avizovala v úvodu, ale na fotkách máte tři samičky, růžovou, rubino a nejspíš plavorůžovou, na skořicovou bych příliš nesázel, není vyloučena. Vzhledem k dědičnosti růžové a lutino matky, kterou vidím na fotce, je samec vyloučen.

3.5.2017 13:02
eli22

XXX.XXX.181.33

saroun napsal(a):
Zdravím, nevím, jestli jsou to ptáci, které jste avizovala v úvodu, ale na fotkách máte tři samičky, růžovou, rubino a nejspíš plavorůžovou, na skořicovou bych příliš nesázel, není vyloučena. Vzhledem k dědičnosti růžové a lutino matky, kterou vidím na fotce, je samec vyloučen.

Dobrý den,
ano, jsou to ti, na které jsem se původně ptala. Takže tři samičky. Děkuji.

3.5.2017 18:07
Miroslav Bláha

XXX.XXX.222.21

eli22 napsal(a):

Dobrý den,
matka lutino nemůže štěpit na růžovou(opalín), to je zákon dědičnosti. Nastudujte si základy genetiky, tak jako máte nastudované poznávání nemocí ptáků z fotografií a pak Vám bude vše jasné.

jahelka

3.5.2017 18:40
jahelka

XXX.XXX.195.189

Miroslav Bláha napsal(a):
Dobrý den,
matka lutino nemůže štěpit na růžovou(opalín), to je zákon dědičnosti. Nastudujte si základy genetiky, tak jako máte nastudované poznávání nemocí ptáků z fotografií a pak Vám bude vše jasné.

Ten byl dobrej

3.5.2017 20:59
eli22

XXX.XXX.181.33

Miroslav Bláha napsal(a):
Dobrý den,

Joo, díky, jste nejlepší!

5.5.2017 13:39
eli22

XXX.XXX.181.33

saroun napsal(a):

Dobrý den, tak jste měl pravdu, růžová, rubíno a plavorůžová. Děkuji
.

5.5.2017 14:13
saroun

XXX.XXX.135.185

eli22 napsal(a):
Dobrý den, tak jste měl pravdu, růžová, rubíno a plavorůžová. Děkuji
.

Zdravím, v této problematice není až zase tak těžké mít pravdu, jen je potřeba si uvědomit základní pravidla. Vzpomínám na drobné těžkosti lońského páření, které jste uváděla. Jak se zdá, trpělivost přináší nejen růže. Vypadají dobře. Fandím vám a držím palce.

5.5.2017 14:37
eli22

XXX.XXX.181.33

saroun napsal(a):
Zdravím, v této problematice není až zase tak těžké mít pravdu, jen je potřeba si uvědomit základní pravidla. Vzpomínám na drobné těžkosti lońského páření, které jste uváděla. Jak se zdá, trpělivost přináší nejen růže. Vypadají dobře. Fandím vám a držím palce.

Dobrý den, Vy jste si vzpomněl? To je hezké. No ano, nejdříve jsem měla dvě samičky v domnění, že je to pár. Pak pořídila dva samečky, ale ti byli moc mladí na hnízdění. V zimě jsem je měla společně ve voliéře a pečlivě jsem sledoval, jak se k sobě mají, abych je pak už jako hotové páry rozdělila. Takže až teď, v podstatě třetí rok, se situace usadila a konečně se podařilo.Mějte se.

Přidejte reakci

Přidat smajlík