moucha

XXX.XXX.195.189
akrobat
napsal(a):
Alexandři jsou hmyzožravý? To jsem nevěděl. Každopádně podávat papouškům hmyz považuji za zbytečné. Dejte jim místo toho pořádnou porci ovoce a měkké potravy a bude jim líp.
Učit se učit se a ještě jednou učit se. Papoušci v přírodě v potravě berou i různý hmyz, ovocem a zeleninou nelze nahradit. Naučit papoušky na nějaký hmyz určitě není zbytečné a je to krok vpřed v péči o své svěřence.
akrobat
napsal(a):
Alexandři jsou hmyzožravý? To jsem nevěděl. Každopádně podávat papouškům hmyz považuji za zbytečné. Dejte jim místo toho pořádnou porci ovoce a měkké potravy a bude jim líp.
Snad si nemyslíte, že je chci krmit jen hmyzem. Všechno to co mají dostávat dostávají.Chci je to naučit z toho důvodu, že alexandři rudohlaví škubou mladé v budce i když dostávají vaječnou míchanici. Když jsem jim pověsil do voliéry kůži ze špeku tak škubání okamžitě přestalo.
A jelikož vím, že špek není pro ptáky příliš vhodný tak je chci naučit brát přirozenější živočišnou bílkovinu a by mladí byli v pořádku.
A taky je všeobecně známo, že drtivá většina zrnožravých ptáků při krmení mladých preferuje hmyz.
emill
napsal(a):
Ahoj Vlastiku.
U mne alexandři vousatí moučné červy berou. Naučil se to hlavně samec, když jsem je měl ve společné voliéře a okoukal to od latamů. Část živočišné bílkoviny je pro ně prospěšná. Emil.
Ahoj Emile.
To je jasná věc, že jakmile je v hejnu pták který je bere tak ostatní se po něm opičí. Takového bohužel nemám.
Ale zajímalo by mě jestli ty červy dáváš živý nebo usmrcený.
Když už jsem tohle téma založil tak napíšu jak to s těmi červy u mě dopadlo. Ze začátku je alexandři nebrali a moc jsem ani nevěřil že se to naučí. Ale v malém množství jsem je dával každý den, říkal jsem si co kdyby. Mezitím tři páry zahnízdily a moučňáky jsem dával ze setrvačnosti pořád. Minulý týden mě napadlo po krmení je chvíli pozorovat škvírou ve dveřích a k mému překvapení se oba samci vousatí první vrhli na červy. Projížděli je v zobáku tak dlouho dokud nevysáli vnitřek a chitinový obal odhodili. Dost mě to udivilo, protože nikdy červy neviděli ale věděli, že ten obal nemají žrát. Asi jsou určité instinkty silnější než si myslíme.
A je docela možné, že je brali hned od začátku a já jsem považoval prázdné chitinové schránky za celé červy.
Zdravím Vás,
někdy se doporučuje hmyz podchladit v lednici, aby se snížila aktivita...ono je to důležité hlavně u švábů a cvrčků..
mouční červi mají známou "nevýhodu" s pevným chitinovým obalem... z červů jsou na krmení zajímavé larvy včel a nebo zavíječe voskového..obojí jsou velmi měkké..
Všem diskutujícím jsem dal hlas. Je dokázáno, že bílkovina bezobratlých, tzn. i tzv. moučných červů, což jsou larvy b rouků, je pro ptáky významnější než bílkovina obratlovců. Vyjímkou může být rybí maso. Samozřejmě, že všeho moc škodí. Mimo AKROBATA, který se diví, máte všichni pravdu a v době toku a počátku hnízdění to prospějete i obyčejným australským papouškům.
Kdybych nechoval hmyzožravce, tak bych moučné papouškům nenabízel, ale divili byste se, s jakou chutí je i obyčejné rozely braly.
ja

XXX.XXX.176.43
alex66
napsal(a):
Když už jsem tohle téma založil tak napíšu jak to s těmi červy u mě dopadlo. Ze začátku je alexandři nebrali a moc jsem ani nevěřil že se to naučí. Ale v malém množství jsem je dával každý den, říkal jsem si co kdyby. Mezitím tři páry zahnízdily a moučňáky jsem dával ze setrvačnosti pořád. Minulý týden mě napadlo po krmení je chvíli pozorovat škvírou ve dveřích a k mému překvapení se oba samci vousatí první vrhli na červy. Projížděli je v zobáku tak dlouho dokud nevysáli vnitřek a chitinový obal odhodili. Dost mě to udivilo, protože nikdy červy neviděli ale věděli, že ten obal nemají žrát. Asi jsou určité instinkty silnější než si myslíme.
A je docela možné, že je brali hned od začátku a já jsem považoval prázdné chitinové schránky za celé červy.
Mozem sa spytat pomohlo to a prestali šklbať mladé ?
ja
napsal(a):
Mozem sa spytat pomohlo to a prestali šklbať mladé ?
To ještě nemůžu říct jestli to pomohlo protože rudohlaví mají ještě neopeřená mláďata a bohužel ti moučňáky zatím neberou. Naopak u vousatých kteří červy doslova hltají jsem problém se škubáním neměl.
Přes léto je mívám spolu v jedné velké voliéře takže se to snad od vousatých naučí.
Dobrý večer.
Já podávám vaječnou míchanici napůl vlhkou s ovocem All Mix a suchou s červy. Berou to jak neofémy modrohlavé, tak pyrury zelenolící. V misce nic nezbude. Jak již bylo řečeno, v přírodě při okusu větví, pupenů ale i mechů na starém ztrouchnivělém dřevě požírají papoušci i drobný hmyz a různé larvy a červy. Není to nic nenormálního a jde jen o to, aby si papoušci v zajetí na toto krmení zvykli. Je to zdroj kvalitních bílkovin, ale i minerálních látek. Ale jak píše Moudiváček, nic se nesmí přehánět.
Ještě jsem zapomněl dodat, že červy uchovávám v mrazáku a večer vždy vydělám potřebné množství na další den. Mláďata alex. vousatých se mi zdají letos daleko robustnější a kroužkoval jsem je o 2 dny dřív než loni a i tak to šlo dost ztuha. Takže i rychleji rostou.
Všechny tyto skutečnosti mě vedou k tomu, že červy už budu dávat při hnízdění každý den a mimo sezonu občas jako pamlsek.
Já dávám moučné červy rozelám i barrabandům přímo z ruky přes pletivo. Vždy v toku a při mladých. V počtu do 5 ks červů na ptáka a den. Mám tak jistotu, že každý dostane stejný počet červů. Byste hleděli, jak i celkem divocí ptáci při pohledu na červa v ruce rychle krotnou a během pár dní pak už mě vyhlížejí, jestli jim tu dobrotu už nesu. A pak rychle po pletivu za mnou slézají. A při tom ještě mají k dispozici i vejce natvrdo. Chutnají jim stejně ale i třeba larvy molů.
No s moly mám taky neblahou zkušenost. A můj amaz. se taky naučil jak larvy, tak dospelce. Přeci jen v bytě je nechci. Na podzim se mi dali do zrní, vše důkladně zlikvidováno. Způsobil to malý zbytek černé staré slunečnice v sáčku. Hrůza! Nové zrní pečlivě hlídané. Do skříně jsem stříkala biokil, na čas zrní přestěhovala jinam. Postupně pochytane utečence larev. Případná možná ohniska zkontrolovama.Přes všechnu snahu, tu neustále přilétají z venku a každý den si zatleskám. Pořád je tu ale láká jejich feromon, patrně rozmajzly na zdi. Je to jak u blbých. Poradí někdo jestli je na to nějaký odpuzovač který nesmrdí jako naftalin? Jestli funguje třeba ten nebo něco na ten způsob jako je na komáry do zásuvky a jestli to neublíží ptákům. Jsem zoufalá, díky za tipy.
Nezlobte se, ale já nikde nedoporučoval chov molů v bytě. Ale občas se mi stane, že jsou v loňských ořeších, tak toho pak využiji pro ptáky. Nemáte tam asi feromony na zdi, ale zdroj s larvami v něčem (olejniny, mouka, kůže, seno). Kdysi mi pomohly cigarety a tabákové listí položené na několika místech v šatníku.
Děkuji vám za tip. No nepěstuji si je tu dobrovolně. Za tu dobu jsem vypozorovala, že nový mol se obvykle směřuje tam, co byl zabit mol předchozí - obvykle na zdi. Mrtvolky ihned odstranim a splachuji do kanalizace, raději už je ani nedávám papouškovi. Omlouvám se, že jsem vám narušila diskuzní vlákno, prostě jste mě inspiroval.