Zdravím.
Má někdo dobrou zkušenost s pohotovostí okolo Brna? Google mi poradil jen VFU se kterou mám velmi špatnou zkušenost a nechci díky nim přijít o další cenný kus. Doktorka Grymová pohotovost nemá a pan Hošek mi s papoušky asi moc neporadí.
Samec rosely žlutolící byl před dvěma dny v pořádku, včera seděl načepýřený na misce a zobal. Poodletěl na bidlo ale lítal neohrabaně, odchytil jsem ho, vyhublý, vystouplá hrudní kost, špinavý od výkalů, dal jsem ho do přepravky do tepla, stříkčkou dostal nutribird s medem aby dostal energii a jel jsem pro Panacur, protože jsem ke své hrůze zjistil že doma nic nemám i když jsem myslel, že ano, dvě kapky dostal pták přímo do zobáku, byl už lepší, dal jsem ho do chladnější místnosti, dnes ráno dostal, dle rad veterinářky, další dvě kapky, za noc se stav nezlepšil, spíš bych řekl že přestal žrát úplně, včera s odčervením nebyl problém, dnes už se mu do toho nechtělo, umyl jsem alespon zaschlé výkaly pod vlažnou vodou. Vyvětral jsem mu a zase mu začínám topit. Když jsem ho držel v ruce přišel mi hubenější než včera, kdy jsem ho nechtěl stresovat přepravou, proto jsem se rozhodl dnes risknout pohotovost.
Dobrý den,
úplně stejný případ jsem měl před časem s penantem. Na pohled vypadal normálně i bez problémů žral. Všiml jsem si, že se zdržuje na podlaze a nemá sil vzlétnout. Když jsem ho odchytl, tak byl vyhublý a hrudní kost jak píšete vy. Okamžitě jsem ho odčervil přípravkem Topet Ovo. Zašel na veterinu, kde mě byl dán přípravek na posilnění imunity-bohužel už nevím název(jestli si vzpomenu, tak písnu později). Bylo mě doporučeno dávat minerály na posilnění imunity(např. Promotol nebo i něco jiného). Po 10 dnech jsem odčervil znovu a ještě před 2. odčervení jsem odebral trus na rozbor. Bylo mě oznámeno, že v trusu byly ještě vajíčka nějakých hlístů, že mám odčervit ještě jednou-což jsem vlastně udělal již před odběrem. Už po 1. odčervení jsem pozoroval zlepšení stavu a postupně se papoušek dostal znovu do kondice.
Jen poznámku k Panacuru-pokud je pták silně začerven a podáme Panacur, tak červi uhynou naráz a ucpou střeva načež papoušek uhyne.Proto je vhodnější Topet Ovo, protože tam červi umírají postupně a neucpou střeva. Takže vlastně podáním Panacuru můžete spíše ptákovi uškodit.
PK.