Dobrý den. Zkuste oslovit chovatele p. Ján Marko (17091971) který zde dával foto se svýma krásnýma kanárkama a dokonale ochočenýma. Link: https://www.ifauna.cz/profil/17091971/kdediskutuje
Poznámenávam, že akékoľvek zdomácnené vtáctvo je prírodou, alebo chovateľom vedome, alebo nevedome vyšľachtené ku geneticky „rôznym povahovým vlastnostiam“. Chovatelia a laici viete si to dostatočne uvedomiť?
Celkom inak sa prejavuje povahou flegmatický postavový kanárik norwich, ako temperamentný farebný kanárik s postavou v type A s dispozíciou cholerika.
Najvhodnejším príkladom sú krížence s rôznymi plemenami kanárikov a s voľne žijúcimi vtákmi. Markantný je rozdiel medzi povahou temperamentným a navyše plachým krížencom Konôpka x kanárik, v porovnaní s taktiež temperamentným, ale veľakrát milým, ku chovateľovi vzájomne veľmi kontaktným krížencom, Čížik lesný x kanárik.
Foto, hýľ lesný - http://www.chovatelskenoviny.sk/.
Já jsem kanárka dokrmovala od vylíhnutí, protože samice nekrmila.Přesto, když dospěl, tak se ruky bál.Měla jsem dva páry kanárů doma v bytě, pouštěla jsem je, posedávali kolem mně, vraceli se do klece, ale aby přilétli na ruku, to nikdy.Mám i papoušky, ti se chovají co se týká ochočení a vazby na člověka jinak.
Mirkama
napsal(a):
Já jsem kanárka dokrmovala od vylíhnutí, protože samice nekrmila.Přesto, když dospěl, tak se ruky bál.Měla jsem dva páry kanárů doma v bytě, pouštěla jsem je, posedávali kolem mně, vraceli se do klece, ale aby přilétli na ruku, to nikdy.Mám i papoušky, ti se chovají co se týká ochočení a vazby na člověka jinak.
Súhlas!
Papagáje/papoušci majú oveľa viac motorických danosti, podobne ako cicavce - primáty (opice...). Preto ten veľký rozdiel medzi papagájmi a pinkovitými vtákmi, tam patrí i zdomácnený kanárik.
Mirkama
napsal(a):
Jako holka jsem měla kanárka, který byl normálně odchovaný pod rodiči, ale po dvou letech se absolutně ochočil, dokonce se s rukou pral, útočil na ni - bavilo ho to - a když se vydováděl, vlezl si na ni, nechal se nosit, neulétl. Takže - je to jako vždy individuální, ale asi méně obvyklé.