Po delší době jsme si pořídili papouška.Byl ručně dokrmen a při prvním setkání u chovatele
(cca 70 den), byl ke mně i k manželce přítulný.Když jsme si ho přivezli domů, (převoz proběhl
bez problémů), upjal se pouze ke mně.Manželka ho krmí, dává mu pamlsky a vlastně se stará o něho (já často jezdím na služební cesty).Ze začátku manželku respektoval, ale teď po ní vyjíždí, když mu chce vyměnit jídlo, vodu a je na ní agresívní.Když je ale z voliery venku, příjde za ní, jí z ruky a nějak jí respektuje.Chtěl bych poradit, jak se zachovat.Děkuji.
milda 33

XXX.XXX.142.32
Žako je známí tím že se upne na jednu osobu snad vám poradí ti co mají ochočené žaky doma.
milda 33

XXX.XXX.142.32
No takže žaky nikdo nechová takže vám nikdo neporadí...
undulatus

XXX.XXX.26.61
jpvr
napsal(a):
Po delší době jsme si pořídili papouška.Byl ručně dokrmen a při prvním setkání u chovatele
(cca 70 den), byl ke mně i k manželce přítulný.Když jsme si ho přivezli domů, (převoz proběhl
bez problémů), upjal se pouze ke mně.Manželka ho krmí, dává mu pamlsky a vlastně se stará o něho (já často jezdím na služební cesty).Ze začátku manželku respektoval, ale teď po ní vyjíždí, když mu chce vyměnit jídlo, vodu a je na ní agresívní.Když je ale z voliery venku, příjde za ní, jí z ruky a nějak jí respektuje.Chtěl bych poradit, jak se zachovat.Děkuji.
Zachovajte sa tak, že je všetko v poriadku, pretože aj je. To máte ešte šťastie, že žako vašu ženu toleruje aspoň mimo klietky. Pokiaľ vašu pani netoleruje v klietke pri výmene jedla a vody, tak si iba bráni svoje teritórium. Jediné, čo môžete pre komfort spraviť je, že zabezpečíte výmenu jedla a vody bez nutnosti strkať ruky do klietky.
undulatus
napsal(a):
Zachovajte sa tak, že je všetko v poriadku, pretože aj je. To máte ešte šťastie, že žako vašu ženu toleruje aspoň mimo klietky. Pokiaľ vašu pani netoleruje v klietke pri výmene jedla a vody, tak si iba bráni svoje teritórium. Jediné, čo môžete pre komfort spraviť je, že zabezpečíte výmenu jedla a vody bez nutnosti strkať ruky do klietky.
Skusim vàm poradit na zàklade vasej otàzky pisete ze zako ked je mimo klietku je ok, skuste krmenie zaka a nàlezitosti co sa jeho klietky tyka robit ked je pusteny.
Je to v podstatě normální chování, brání si svoje teritorium. Pokuste se vyhnout situacím, kdy útočí (krmit když je venku) nebo nějak odvést pozornost, když se chystá k útoku (nabídnout pamlsek, hračku, dát pokyn k nějakému triku-pokud už umí).
Máme to doma stejně. Mamka je jeho partnerka, táty se bojí, já se sestrou jsme velkoryse přehlíženy, na kočce by si nejraději smlsnul, uzurpátor jeden. Ale alespoň se ode mne nechá pustit a uklidit do klece. Když jedou naši na dovolenou, udělám si taky volno (bydlím v jiném městě) a mám hlídání. V případě, že se pták pokouší kousnout, chci po něm "dát pac" nebo řeknu nahlas "Ne" (na to už reaguje) a když se nezadaří, jde na chvíli na samotku do koupelny. Jiný fungující postup jsme zatím nevymysleli.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.93.2
Chtěla bych se zeptat sice nemáme u žaka zatím problém v chování ale řešíme něco jiného, náš si vynucuje jíst jen mimo klec, klidně půl dne trucuje vyhází misky a jakmile ho pustíme tak sedí a chce baštit a trochu se bojíme aby v kleci nechtěla pak jíst vůbec máme ji 3 týdny a 6 měla tři měsíce.