Výroba odchovny - vytapění nezvládá

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.12.2015 10:34
novasek

XXX.XXX.226.213

Dobrý den byl by tu někdo kdo by mi dokazal aspon trošičku poradit vyrobil jsem si odchovnu ale mám problém z ohřevem začal jsem topnou folii která byla umístěna v korýtku do ktereho odsaval vzduch ventilator z odchovny a měl se vracet zpět ohřáty ovšem folie 230V/65W s povrchovou teplotou 95stupnu nezvlada je okamžitě studená.. Pak spirálu ze starého topení ovšem ta spíše do sekundy peče nevím jak jí zregulovat aby hřála méně. :( ted jsem skusil žárovku 150W ta to vyhřeje ale štve mě že je to jak na disko termostat mam nastavenou histerzi na 0,3 stupně takže mi to pořád blíká a mám strach že to bude ptákum vadit..

Předem moc děkuji za rady

Nováček.

12.12.2015 12:50
smidla

XXX.XXX.199.215

Ahoj chlapaku,
uz jsme to probirali, tak jen shrnu, osobne si myslim ze pokud nedokazes zvysit teplotu na pozadovanou hodnotu, musis pridat vykon. Takze dalsi folii. A nebo pouit vhodnejsi, tak nejak se mi zda, ze se ta folie musi sama vypinat aby se neupekla, kdyz je z 95 stupnu hned studena.
Jeste mne napadlo, jestli by nebylo vhodne pouzit nejake zatepleni, kdyby nebyly ztraty tak velke, treba by to taky pomohlo. Na druhou stranu pokud to zarovka vyhreje na pozadovanou hodnotu, je vic nez jasne ze je problem v prehrivani folie, ktera se pak musi vypnout.
Ja pouziva neco takovehodle:
termostat: http://www.sklorex-akvarium.cz/p2391-atc-300-termostat-s-casovacem.html
folie neco podobneho: http://www.rr-naradi.cz/topna-folie-samolepici-thermo-3-w-12-v
tady na tomto odkazu je taky ledasco popsano, mrkni na to:
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/forum/r/detail/699900/dokrmovani-odchovna
S pozdravem smidla.eu.

12.12.2015 13:02
novasek

XXX.XXX.226.213

No já to mám právě zateplený celí polystyrenem 30mm a z každé strany mam hlinikový sendvič ježte takže stěny jsou sendvič polystyren sendvič a ted uvažuji jestli třeba tu folii nemám moc daleko od větráčku víš... a Hlavně teda já foukám na ni a vzduch de samovolně ven tak jestli nesnížím to korýtko třeba jen na 1cm od větřačku a nebudu ten vzduch spíše sát..
A dík Mildo ;).

12.12.2015 13:39
hersyko

XXX.XXX.144.116

novasek napsal(a):
Dobrý den byl by tu někdo kdo by mi dokazal aspon trošičku poradit vyrobil jsem si odchovnu ale mám problém z ohřevem začal jsem topnou folii která byla umístěna v korýtku do ktereho odsaval vzduch ventilator z odchovny a měl se vracet zpět ohřáty ovšem folie 230V/65W s povrchovou teplotou 95stupnu nezvlada je okamžitě studená.. Pak spirálu ze starého topení ovšem ta spíše do sekundy peče nevím jak jí zregulovat aby hřála méně. :( ted jsem skusil žárovku 150W ta to vyhřeje ale štve mě že je to jak na disko termostat mam nastavenou histerzi na 0,3 stupně takže mi to pořád blíká a mám strach že to bude ptákum vadit..

Nováček.

Dobrý den, před zhruba 5.lety jsem byl u chovatele p.Donáta, který měl odchovnu ze starého mrazáku a vytápění měl z topnéko kabelu pro ještěrky, Byl o něm a jeho odchovně i článek v časopisu Papoušci.Nevím jestli Vám to pomůže.

12.12.2015 17:41
tragopan

XXX.XXX.214.227

novasek napsal(a):

Nováček.

Dobrý den,
podívejte se se na toto vlákno
GAZD to tam popsal do detailu včetně fotek a dílů. Mám něco obdobného s topnou folií 65W funguje perfektně.
Zdraví Míla tragopan.

12.12.2015 22:45
novasek

XXX.XXX.226.213

Dobrý den
Moc děkuji za radu já jsem právě udělal něco podobného ale už mi asi začíná docházet ta chyba protože pravděpodobně ten alu sendvič není moc dobrý pro vedeni tepla oproti DTD-L (dřevotříska olaminovaná) v odchovně se mi neudrží 37 stupnu ani pul minutky... V odchovně sice teplo je ale stěny jsou okamžitě studený jako psí čumák zahřejí se a ihned vychladnou a toho jsem si všiml až teď takže nejspíše vyrobým jednu z DTD-L a uvidíme co se bude dít nebo ne.. Možná mám taky zbytečně velky rozměry 63/35/40 š/v/h skusím přesně podle návodu co dělal pan GAZD jak jste mi poslal link vy a pan smidla a pak pisnu jak jsem dopadl :)

PS:děkuji moc

12.12.2015 22:46
novasek

XXX.XXX.226.213

Zkusím ještě najít i ten článek z časopisu papoušci jak je to tam provedeno

12.12.2015 22:50
novasek

XXX.XXX.226.213

tragopan napsal(a):
Dobrý den,
podívejte se se na toto vlákno
GAZD to tam popsal do detailu včetně fotek a dílů. Mám něco obdobného s topnou folií 65W funguje perfektně.
Zdraví Míla tragopan.

Jen bych se vás ježtě chtěl zeptat jak máte umístěnou tu topnou folii od ventilatorku? a hádám že asi saje vzduch z folie do inkubatoru že :).

13.12.2015 13:46
tragopan

XXX.XXX.214.227

novasek napsal(a):
Jen bych se vás ježtě chtěl zeptat jak máte umístěnou tu topnou folii od ventilatorku? a hádám že asi saje vzduch z folie do inkubatoru že :).

Dobrý den, topná folie je nalepena na plechu, který je přichycen asi 1 cm od stropu odchovny. Ventilátor ve středu falešného stropu odchovny je asi 10 cm pod stropem odchovny. Vzduch nasává z odchovny a fouká nahoru směrem na topnou folii a takto ohřátý vzduch se vrací zpět do odchovny dvěma menšími otvory ve falešném stropu odchovny. Viz foto.

13.12.2015 16:40
petajz

XXX.XXX.144.34

tragopan napsal(a):
Dobrý den, topná folie je nalepena na plechu, který je přichycen asi 1 cm od stropu odchovny. Ventilátor ve středu falešného stropu odchovny je asi 10 cm pod stropem odchovny. Vzduch nasává z odchovny a fouká nahoru směrem na topnou folii a takto ohřátý vzduch se vrací zpět do odchovny dvěma menšími otvory ve falešném stropu odchovny. Viz foto.

Podle mě je nalepení folie na plechu naprosto nevhodné.Plech odebírá velké množství tepla.Vhodnější by bylo umístění volně v prostoru pod stropem nebo u stěny aby vzduch cirkuloval z obou stran folie.Ventilátor by měl směřovat do prostoru /ne na folii/ a neměl by mít velký výkon.Ventilátor má pouze míchat vzduch, ne ochlazovat folii.Jinak plechová odchovna není problém.Já mám kupovanou plechovou a drží teplotu perfektně.

13.12.2015 17:47
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.93.14

Jako vytápění bych zvolil dvě až tři terarijní žárovky. Jsou určeny pro výhřev plazů v teráriu, některé z nich nesvítí vůbec jiné vydávají jen tlumené modré či červené stvětlo. Žárovky zakoupit pro noční plazy aby nevydávali UV záření.

13.12.2015 17:49
cone

XXX.XXX.160.35

petajz napsal(a):
Podle mě je nalepení folie na plechu naprosto nevhodné.Plech odebírá velké množství tepla.Vhodnější by bylo umístění volně v prostoru pod stropem nebo u stěny aby vzduch cirkuloval z obou stran folie.Ventilátor by měl směřovat do prostoru /ne na folii/ a neměl by mít velký výkon.Ventilátor má pouze míchat vzduch, ne ochlazovat folii.Jinak plechová odchovna není problém.Já mám kupovanou plechovou a drží teplotu perfektně.

Také mám topnou folii nahoře, odchovnu mám vevnitř obloženou 15mm polystyrenem s Al folií. Rozměry mám menší než uvádí zadavatel. To připevńování topné folie na plech je ale i u izraelského výrobce líhní a odchoven p.Vishni - fy Inca.

13.12.2015 18:23
tragopan

XXX.XXX.214.227

petajz napsal(a):

Dobrý den, píši cituji: topná folie je nalepena na plechu, který je přichycen asi 1 cm od stropu odchovny.
Takže je v prostoru a okolo cirkuluje vzduch. Jelikož je folie nalepovací tak musíte nalepit a nejlépe na plech jelikož dobře vede teplo. Odchovnu mám celou z 1,5 cm silného plastu dvířka z plexi, teplo drží perfektně. A jelikož ji používám bez problémů již asi asi 5 let tak si myslím že za 1500Kč super.
Zdraví Míla tragopan.

13.12.2015 18:34
tragopan

XXX.XXX.214.227

Luboš Jedlinský napsal(a):
Jako vytápění bych zvolil dvě až tři terarijní žárovky. Jsou určeny pro výhřev plazů v teráriu, některé z nich nesvítí vůbec jiné vydávají jen tlumené modré či červené stvětlo. Žárovky zakoupit pro noční plazy aby nevydávali UV záření.

Dobrý den, topení v odchovnách a líhních by mělo mít co nejdelší životnost a funkčnost. Žárovky bohužel praskají. Je samozřejmě každého věcí čím si svá zařízení osadí. Ale topný kabel či folie a nebo slabý odporový drát je na tento účel z hlediska životnosti a funkčnosti dle mého soudu lepší. Podívejte se čím osazují renomovaní výrobci své výrobky.
Zdraví Míla tragopan.

13.12.2015 19:29
halfiss

XXX.XXX.63.204

Taky něco přidám z vlastní výroby.

14.12.2015 23:01
novasek

XXX.XXX.226.213

VŠEM STRAŠNĚ MOC DĚKUJI VELMI MI TO POMOHLO ZKOUŠEL JSEM TO NA NEČISTO JEŽTĚ ODKRYTOVANÉ A VYPADÁ ŽE TO FUNGUJE TAKŽE TO PŘEDĚLAM DO DTD-L protože se mi stejně zdá že ten AL panel je fakt furt ledovej a dám foto ;)

Ježtě jednou děkuji.

15.12.2015 19:22
halfiss

XXX.XXX.139.117

No já mám v odchovně taky alu plech a 2x 7w topnou folii a funguje perfektně žádný problém

15.12.2015 23:35
novasek

XXX.XXX.226.213

halfiss napsal(a):
No já mám v odchovně taky alu plech a 2x 7w topnou folii a funguje perfektně žádný problém

A jáke máte rozměry odchovny ? a nespíná vám pořád termostat ? Mě to absolutně nechce držet teplo a vůbec nevím proč co dělám špatně.. :( a to jak už jsem psal mam tam 30mm polystyren mesi dvouma AL-panelama...

16.12.2015 18:59
halfiss

XXX.XXX.66.224

Asi ten materiál nebude ok já to mám z pur panelu šíře 2 cm něco z eho jsou mrazáky drží to teplotu uplně v pohodě, až někdy musím otevírat dvířka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík