Dobrý den, tady na fauně inzeruje někdo tento přípravek. Má s tím někdo zkušenosti v chovu a používáte to i pro jiný druh papoušků než prodejce uvádí. Děkuji za odpovědi
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/2657870/pripravek-na-podporu-reprodukce-u-papousku/.
Úžasný přípravek.
Tak jsem si to přečetl. Název, výrobce, složení, cena - nic. Ale i na mé otázky se dá lhát. Domnívám se, že více informací v propagaci zázračného přípravku mohlo být i na upoutávce a nejen odkaz na email. A v případě vlastních kladných zkušeností bych se neváhal podepsat.
Otakar Německý.
Věř a víra tvá tě uzdraví. Nene, žádný takový prostředek neexistuje a existovat nikdy nebude. Ten inzerát mi připomněl inzeráty na zázračný Janas. No ono s lidskou hloupostí a důvěřivostí se dobře obchoduje. Hezký svateční čas a nenechte se napálit. Miloš Kaplan.
mildaii
napsal(a):
Věř a víra tvá tě uzdraví. Nene, žádný takový prostředek neexistuje a existovat nikdy nebude. Ten inzerát mi připomněl inzeráty na zázračný Janas. No ono s lidskou hloupostí a důvěřivostí se dobře obchoduje. Hezký svateční čas a nenechte se napálit. Miloš Kaplan.
Dobrý den. Naprostý souhlas
mildaii
napsal(a):
Už četnost inzerátů hovoří sama za sebe.Tak jsem dotyčného pána oslovil a že by oplíval slušností to se říci nedá.A jen na závěr za přípravek který byl údajně vivinut pro něho chtěl 580, -kč.
Křivka

XXX.XXX.155.0
Dobrý den, chtěl bych zareagovat tuto diskuzi. Na vývoji přípravku jsem se osobně podílel před zhruba 8 lety, přípravek byl vytvořen pro soukromé účely a mohu vás ujistit že osobně ho používám ve vlastním chovu. Tyto spekulace jsou si myslím zbytečné když nikdo z vás přípravek nevyzkoušel a nic o něm neví. Přípravky podporující reprodukci, teda lepší spermatogenezi u samců jsou na trhu i pod jinýma značkami jenže znalost vás chovatelů je si myslím ve farmaceutickém průmyslu, který vyrábí tyto přípravky je velice slabá. Jestli že si myslíte že dnes někdo může něco prodávat bez prokazatelný zkoušek tak to jste na omylu navíc musí být každý přípravek certifikován a musel projít státní kontrolou veterinární správy. Doporučoval bych na toto téma diskutovat pokud máte zkusenosti. S pozdravem MVDr. Křivka.
milda 33

XXX.XXX.142.32
Používal jsem zazračný přípravek s aloe vera a byl myslim jednou tak drahy jak tech 580 kč a nic zázračnýho jsem nepozoroval.
Křivka
napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych zareagovat tuto diskuzi. Na vývoji přípravku jsem se osobně podílel před zhruba 8 lety, přípravek byl vytvořen pro soukromé účely a mohu vás ujistit že osobně ho používám ve vlastním chovu. Tyto spekulace jsou si myslím zbytečné když nikdo z vás přípravek nevyzkoušel a nic o něm neví. Přípravky podporující reprodukci, teda lepší spermatogenezi u samců jsou na trhu i pod jinýma značkami jenže znalost vás chovatelů je si myslím ve farmaceutickém průmyslu, který vyrábí tyto přípravky je velice slabá. Jestli že si myslíte že dnes někdo může něco prodávat bez prokazatelný zkoušek tak to jste na omylu navíc musí být každý přípravek certifikován a musel projít státní kontrolou veterinární správy. Doporučoval bych na toto téma diskutovat pokud máte zkusenosti. S pozdravem MVDr. Křivka.
Dobry den, tiez ma zaujal tento inzerat, reagoval som, no dosla mi en ponuka 870kč za 500ml nic blizsie o pripravku tak som zacal na internete patrat podla nazvu a cuduj sa svete ani google o tom nic nevie ani firma ktora sa zaobera distr.vet pripravko v čr a sk, tak asi to nebude mat potrebne skusky a certifikaciu pokial sa mylim tak Vas poprosim dajte sem info kedy a kde to bolo a pod akim cislom registroane, dakujem.
Křivka
napsal(a):
Když je přípravek certifikován a vyzkoušen tak proč to tady neuvedete ? Kde a kdy byl certifikován a kým ? Kdo ho vyzkoušel a má s ním dobré zkušenosti ? Propagovat něco co nemá ani název je dosti pochybné a v dnešní době vám může skočit na špek jenom ten kdo vůbec nepřemýšlí nebo totální naivka.
Křivka
napsal(a):
Možná by stálo za to napsat tady o tom přípravku něco podrobnějšího, kdo si objedná z inzerátu přípravek o kterém nic neví, nezná ani výrobce, popis složení jen fotku kde je nějaký kanystr bez etikety. Popsat nějaké zkušenosti + kde se skutečně používá. Inzerát je hodně strohý na to že se má jednat o seriozní nabídku kvalitního veterinárního přípravku.
milda 33

XXX.XXX.142.32
No myslim si že certifikace a schvalení do prodeje není levná záležitost a takovej přípravek se nemuže výrábět doma v kuchyni na koleně což stojí další peníze.
amazonik
napsal(a):
Dobry den, tiez ma zaujal tento inzerat, reagoval som, no dosla mi en ponuka 870kč za 500ml nic blizsie o pripravku tak som zacal na internete patrat podla nazvu a cuduj sa svete ani google o tom nic nevie ani firma ktora sa zaobera distr.vet pripravko v čr a sk, tak asi to nebude mat potrebne skusky a certifikaciu pokial sa mylim tak Vas poprosim dajte sem info kedy a kde to bolo a pod akim cislom registroane, dakujem.
I pro mne byla první nabídka preparátu 870, -kč.Ale v zápětí mi bylo nabídnuto že pro velký zájem si může dovolit jít s cenou až na 580, -kč.A k panu MVDr Křivkovi.Jak můžete napsat že nikdo z nás přípravek nevyzkoušel a nic o něm neví když je po něm taková poptávka?Asi to někdo musí kupovat když je takový odbyt že cena může klesnout pro velký zájem až k těm 580, -kč.
Křivka
napsal(a):
Dobrý den pane doktore.
Vy možná víte, že přípravky posilňující spermatogenezi u samců již existují, ale nevím zda máte ty správné chovatelské zkušenosti. Co pomůže, že samec bude mít kvalitnější spermie, když se Vám ptáci nedostanou současně do toku.U většiny druhů je složité vůbec ptáky dostat současně do toku a kvalita spermií je až ta druhořadá věc. Také nechápu, jaký by měl být způsob aplikace, ptáci před hnízděním žijí spolu a museli by tedy pít přípravek oba a nevím co by takový přípravek na posilnění spermatogeneze udělal samicím, které budou přípravek pít spolu se samci :)Prosím nedělejte z nás voly. Vzhledem ke stáhnutí inzerátu mám jasno.
M. Štěpán.
Křivka

XXX.XXX.155.0
Vážený pane Štěpán, já v tom mám jasno a myslím že i veterináři kteří se na přípravku podíleli jako MVDr.Kovářčik MVDR Tukač, MVDr Cáb a další. Přípravek nepodporuje jen spermatogenezi ale celkový metabolismus ptáků dále přispívá k lepšímu oplodnění vajec u samic, při používání přípravku s vědeckým názvem E36 bylo dokázáno že dochází k poklesu mortality vylíhnutích ptáčat. Mohl bych o E36 psát dlouho. A kdyby přípravek nefungoval tak by ho asi ne odebírají i známé zoologické zahrady. Nikdo není nucen nic kupovat. S pozdravem Křivka.
Křivka
napsal(a):
Vážený pane Štěpán, já v tom mám jasno a myslím že i veterináři kteří se na přípravku podíleli jako MVDr.Kovářčik MVDR Tukač, MVDr Cáb a další. Přípravek nepodporuje jen spermatogenezi ale celkový metabolismus ptáků dále přispívá k lepšímu oplodnění vajec u samic, při používání přípravku s vědeckým názvem E36 bylo dokázáno že dochází k poklesu mortality vylíhnutích ptáčat. Mohl bych o E36 psát dlouho. A kdyby přípravek nefungoval tak by ho asi ne odebírají i známé zoologické zahrady. Nikdo není nucen nic kupovat. S pozdravem Křivka.
Dobrý den. Děkuji za odpověď. Nechápu tedy proč je zde tolik otazníků, když se vlastně jedná již o běžný přípravek. Pane doktore uznejte sám, že ve formě, jaké je přípravek prezentován v inzerci je to zatím spíše zajíc v pytli. Osobně se domnívám, že spermatogenezi a dobrou snášenlivost vajec ovlivňuje spíše špičkové složení krmné dávky, celkové podmínky v jakých jsou ptáci chování a také geny.. Pokud vemete dceru matky, která měla početné a kvalitní snůšky, je velmi pravděpodobné, že dcera bude mít také. To samé s otci, po dobrých otcích, kteří jsou schopni oplodnit snůšky téměř na stoprocent jsou podobní synové.Myslím si, že další zázračné prvky nejsou potřeba.Také se domnívám, že pokud by byl vyvinut opravdu fungující přípravek mezi chovateli, jen tak by se nepustil mezi chovatelskou veřejnost. Každopádně to je pouze můj názor, který Vám nevnucuji a třeba změním názor, když se dozvím na jakém principu přípravek funguje, což by měla být samozřejmá informace u produktu hlásající tyto zázraky.
Pěkné svátky.
M. Štěpán.
Křivka
napsal(a):
Můžete prosím sdělit které známé zoologické zahrady tento přípravek odebírají a mají s ním prokazatelné zkušenosti u papoušků? Snad to není tajné.
Křivka

XXX.XXX.155.0
Jen pro doplnění pro p. Štěpána. Přípravek byl 8 let používán v soukromém chovu a nebyl k dodání. To máte jak s vakcínou proti PDD, vyvíjí se už přes 15 let ale stejně ji testují jen vyvolení. Dle mého názoru přípravek E36 je jeden z těch který funguje a je české výroby. A jestli jde o kvalitní krmivo v chovech tak nikdy nenabídnete to, čím se ptáci živí v přírodě. Já osobně chovám 25 páru ar, a vím že krmit ptáky zrním je nesmysl jelikož jsem byl několikrát v domovině těchto krásných papoušků a vím čím se živí, takže kvalitní krmivo se nedá u nás sehnat, zrniny jsou u těchto papoušků ve volné přírodě až na posledním místě. S pozdravem Křivka.
Křivka
napsal(a):
Jen pro doplnění pro p. Štěpána. Přípravek byl 8 let používán v soukromém chovu a nebyl k dodání. To máte jak s vakcínou proti PDD, vyvíjí se už přes 15 let ale stejně ji testují jen vyvolení. Dle mého názoru přípravek E36 je jeden z těch který funguje a je české výroby. A jestli jde o kvalitní krmivo v chovech tak nikdy nenabídnete to, čím se ptáci živí v přírodě. Já osobně chovám 25 páru ar, a vím že krmit ptáky zrním je nesmysl jelikož jsem byl několikrát v domovině těchto krásných papoušků a vím čím se živí, takže kvalitní krmivo se nedá u nás sehnat, zrniny jsou u těchto papoušků ve volné přírodě až na posledním místě. S pozdravem Křivka.
Díky za dovysvětlení. Chápu to tedy dobře, že se jedná o nutriční doplněk, který má ptáky uvést do pořádné kondice a ti pak ochotněji hnízdí?
M. Štěpán.
Křivka
napsal(a):
Ani pod nazvom E36 som nic nenasiel tak urcite nie je registrovany ale presvedcte nas dajte konkretne udaje z Vasho chovu pred a po pouziti pripravku, dakujem.
tomik
napsal(a):
Dobrý den, tady na fauně inzeruje někdo tento přípravek. Má s tím někdo zkušenosti v chovu a používáte to i pro jiný druh papoušků než prodejce uvádí. Děkuji za odpovědi
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/2657870/pripravek-na-podporu-reprodukce-u-papousku/.
Zkuste arginmax nebo viagru bude to jistější. Ale nejdřív než začnete něco podnikat tak zkuzte použít svůj mozek.
milda 33

XXX.XXX.142.32
Když někdo chová 25 páru ar tak by ho měla znát celá morava a někdo by tu měl napsat pánové toho pána znám je to franta z horní dolní a je to dobrej chlap a má výsledky ne ? na muj vkus je to celý takový mlhavý.
Křivka
napsal(a):
Se stravou určitě v přírodě a v zajetí je to o něčem jiném ale nesouhlasím že existuje přípravek spieciální E36 který působí na spermolog. papoušků a ex.ptactva, další věc jsou nežádoucí učinky tohoto přípravku na slinivku, játra, ledviny, cevní kapiláry srdeční chlopně papoušku! to jste neuvedl jaké to má fatální následky po čase že! pane... tento přípravek je vhodný max. na testy na myších přímo pro laboratoř k dodělání přípravku bez vedlejších účinků na ptačí a život jiéch druhů, dále je zavádející kupovat lék který nemá od České komory tazv. štempl ! Jste možná dobrý komik jinak nic nedělejte zde osvětu, nelžete lidem a nepodvádějte lidi nesmylsném zázračném lékem Raději užívejte svátku vánočních a dejte se dohromady dr.
simacek123
napsal(a):
Tak tomu rikam okouzleni, doktor s arami kterého nikdo nezna, zazracne sracky v kanystru za 500 a specifikace v nedohlednu.
Zprávně máte můj hlas ale on je skutečný jako Jekil a Haid... testovat to na jakémkoliv ex. i zpěvném papouškovi je rysk =umrtí papouška selhání játra, ledviny, slinivka, sdeční cevní systém aorta. To už Mudr.Mengelle o svém přípravku v Kanistrech nepíše a neřekl vedlejší účinky 14 dní vám to odrovná papouškocvi nadledvinky ledviny a játra !Není to lék schválen Vetr.léčivy Praha /SK Euro
milda 33
napsal(a):
Když někdo chová 25 páru ar tak by ho měla znát celá morava a někdo by tu měl napsat pánové toho pána znám je to franta z horní dolní a je to dobrej chlap a má výsledky ne ? na muj vkus je to celý takový mlhavý.
Hlavně že má vše lék těmto lidem nevěřte je to jako zelpšení imunytního systému podáváním homeopatik ale tohle je bohužel neschválený lék ! Pokud vím Mudr.Mengelle na potenci papoušku se používá ženschenové extrakt přímo výtažek s kořene a Rakytník řešetný i plody imunytní systém, spouty stopových a vitam.prvků, jinak používat lečiva od Vetr.lékaře na podporu spermatol. u Papoušku poruchy https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDen%C5%A1en_prav%C3%BD
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rakytn%C3%ADk_%C5%99e%C5%A1etl%C3%A1kov%C3%BD
Další bylinku a ovoce a veškeré vei najdete v krmení Ara ararauna +zelenokřídly jak i dokument na Prima ZOOM Ara a vypouštění těchto ptáku do volné přírody a příprava stravy Zoologem a výpravou týmem.
Lebowki
napsal(a):
Hlavně že má vše lék těmto lidem nevěřte je to jako zelpšení imunytního systému podáváním homeopatik ale tohle je bohužel neschválený lék ! Pokud vím Mudr.Mengelle na potenci papoušku se používá ženschenové extrakt přímo výtažek s kořene a Rakytník řešetný i plody imunytní systém, spouty stopových a vitam.prvků, jinak používat lečiva od Vetr.lékaře na podporu spermatol. u Papoušku poruchy https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDen%C5%A1en_prav%C3%BD
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rakytn%C3%ADk_%C5%99e%C5%A1etl%C3%A1kov%C3%BD
Další bylinku a ovoce a veškeré vei najdete v krmení Ara ararauna +zelenokřídly jak i dokument na Prima ZOOM Ara a vypouštění těchto ptáku do volné přírody a příprava stravy Zoologem a výpravou týmem.
Připojuji se k tomuto příspěvku.Roky již používám Rakytníkový olej ale podotýkám 100% a s úžasnými výsledky.Není vhodné kupovat Rakytníkové oleje s menší koncentrací protože je zde účinná složka nahrazena řepkovým olejem ale je to obchodní tah a tak logicky 25% Rakytníkový olej by měl stát jen zlomek ceny toho 100% ale bohužel tomu tak není a proto ten 100%.Nejsem obchodník s Rakytníkovým olejem kupuji ho tak jako každý jiný jen jsem měl potřebu se podělit o poznatky s jeho účinky.
luck
napsal(a):
Připojuji se k tomuto příspěvku.Roky již používám Rakytníkový olej ale podotýkám 100% a s úžasnými výsledky.Není vhodné kupovat Rakytníkové oleje s menší koncentrací protože je zde účinná složka nahrazena řepkovým olejem ale je to obchodní tah a tak logicky 25% Rakytníkový olej by měl stát jen zlomek ceny toho 100% ale bohužel tomu tak není a proto ten 100%.Nejsem obchodník s Rakytníkovým olejem kupuji ho tak jako každý jiný jen jsem měl potřebu se podělit o poznatky s jeho účinky.
Nemám v problematice zde probírané takový přehled, abych se mohl kriticky vyjadřovat, ale přesto můj názor.
Okrasné ptactvo chovám desítky let, kdysi jsem na fakultě vystudoval biologii, snažím se seznamovat s novými poznatky chovu exotů.
To, že přípravek není v ČR registrován neznamená, že je špatný. Registrace stojí peníze.
Kdo něco propaguje, neměl by tajit svou identitu.
Bez umělých preparátů v chovu se dnes neobejdeme.
Rakytníkový, pupalkový, palmový olej používám asi 7 měsíců v průběhu každého roku. Převážně u papoušků Afriky, Jižní Ameriky a Eklektů. Kupuji olej pro lidskou potřebu, vyjde mně to levněji.
To míchání s řepkovým tam výrobci dělají. Palmový olej v 10°C se dá krájet jak máslo,
s podílem řepky teče.
Přírodní strava, mnohdy zatracované naklíčené s rizikem kvašení a plísní, v zimě a době odchovu s mírnou dotací D3 a kalcia je to nejlepší, záleží, kde jsou voliéry, ale ten kdo chodí do zaměstnání, na každodenní přípravu, v létě vícekrát za den asi nebude mít čas.
milda 33

XXX.XXX.142.32
Když je pán co zde výrobky nabizí od ostravy a výrobky jsou vyzkoušeny ve velkochovech a v zoo tak se divim že se ze severní moravy neozval žadný chovatel co s tím má zkušenosti když se něco vyvíjí a zkouší tak čím víc poznatku tak lepší ne ? a když panove chovají tolik ar tak musí znat plno chovatelu kterým to už davno musely nabidnout nebo se špíčkový chovatelé diskuzí neučastní?
Zdravím. Tak si myslím, že pohádek bylo již dost za celé svátky a jsme na ně už dost staří.Jen čekám, kdy nějaký rádoby chovatel přijde s inzerátem na zázračný přípravek, nebo granule a nebudeme muset zbytečně krmit semce, protože když tím budeme krmit, samice budou snášet již oplozená vejce.Nemá smysl se více zamýšlet, musel bych použí jen samá, ale hodně vulgární slova.
Kolegové, nezlobte se na mě, ale takhle inzerovaný a představovaný výrobek zavání naprostým amatérismem a šlendriánem. Jestliže je vyzkoušen, pak musím jako kupující přesně vědět, co kupuje, znát složení a co to vlastně do svých ptáků cpe. Pan veterinář píše, že nemůžeme nakrmit tak, jak v přírodě. A jak to teda pan kolega zjistil, jak analyzoval potravu papoušků v přírodě? Jak tedy nahradil to, co ptákům chybí? Jak nahradil třeba sluníčko, vlhkost vzduchu a teplotu? To, že papoušci v své domovině bez problémů hnízdí, je kompilát přírodních podmínek a i potravy a samotná potrava problém hnízdění nevyřeší.
Pan kolega moudivláček píše:
, To, že přípravek není v ČR registrován neznamená, že je špatný. Registrace stojí peníze."
No ale registrace znamená to, že se tím objektivně zabýval někdo, kdo to má v popisu práce, udělal nějakou základní analýzu a alespoň od tedy zná složení.
Zatím mne to nepřesvědčilo a asi nebudu sám.
dedokarol

XXX.XXX.148.61
Dobrý večer, prečítal som si vaše príspevky o používaní "zázračných preparátov".Zaujma ma ale iná vec.Kde kupujete rakytníkový olej a ako ho používazte?Ďakujem za rady.
Teď pár informací : jediný MVDr.Křivka je registrován v Jihočeském kraji, ti Dr. kteří se podíleli na výzkumu : Dr.Tukač bohužel nežije, žádný Dr.Cáb registrován není a Dr.Kovařčík dělá hlavní výzkum u skotu. A už bych se tím být Vámi dále nezabýval a celou záležitost ignoroval - ono i beztak se najde dosti lidiček, kteří na to skočí. Je ale 21. století a tyhle přípravky patří do 19.století - tenkráte letěly takovéto zázraky.
milda 33

XXX.XXX.142.32
dedokarol
napsal(a):
Dobrý večer, prečítal som si vaše príspevky o používaní "zázračných preparátov".Zaujma ma ale iná vec.Kde kupujete rakytníkový olej a ako ho používazte?Ďakujem za rady.
Lekarna a nebo krmiva pro papoušky inzerce na začatku inzerce pan máca.
Dobrý večer.
Pokusím se připojit několik postřehů. Předesílám, že papoušky jsem choval naposled asi před 30 lety. Od té doby jsem věrný drobotině, především astrildům. Uvedený preparát neznám, ale neexistuje přípravek, který by byl tak "universální", jak je zde uváděno. Pokusím se vysvětlit proč. Souhlasím také s kolegou "moudivláčkem" v tom, že dnes se bez syntetických preparátů neobejdeme a to především ve sportovním chovatelství - výstavních typů ptáků a také u řady mutačních ptáků. Především u pěvců. U papoušků je situace podobná, nicméně zde není pravidelné dotování nezbytností. Alespoň v mnoha případech, kdy jsou ptáci krmeni dostatečně pestrou stravou. U všech druhů, tedy i papoušků jsou ale potřebné dotace vápníku v období před hnízděním. Tolik odbočka a nyní zpět k odůvodnění neexistence "universálního" preparátu.
Zásadní jsou dvě věci. Jednak neznáme ani základní fyziologickou potřebu biologicky aktivních látek u drtivé většiny druhů chovaných ptáků (nechci napsat všech, abych zachoval alespoň mlhavou naději), natož pak u cca 330 druhů papoušků,130 druhů astrildů,100 druhů holoubků, hmyzožravých apod. Tím méně pak známe jednotlivé fyziologické výkyvy, vázané na změny biorytmů (hnízdění, přepeřování apod.). Ani největší producenti krmných doplňků toto neznají a vycházejí z poznatků jiných skupin - drůbeže, v lepším případě holubů. Fyziologická potřeba živin se stanovuje na základě testů, kdy je zvířeti předložena potrava se známou skladbou jednotlivých živin a to jak kvalitativně, tak i kvantitativně, Vylučovací ústrojí je potom vyvedeno in vitro, takže se zachytí exkrementy (u ptáků celkově) a provádí se jejich rozbor na jednotlivé živiny. Rozdíl mezi příjmem a výdejem pak udává fyziologickou potřebu živin. Tyto testy znám u skotu, prasat, dovedu si je představit i u jiných savců, u drůbeže, ale u exotických ptáků ne. Možná moje fantazie nesahá tak daleko, ale ani velké firmy toto neprovádí. Druhou metodou je pokus - úspěch / omyl. Např. u holubů jsou v tomto směru dál. Ale tam se jedná stále o jeden druh a ne o stovky druhů. Navíc u hospodářských druhů zvířat mají tyto testy vypovídající charakter, protože jsou zaměřeny cíleně na jeden či dva ukazatele (produkce mléka, masa, vlny, vajec apod.). Nesledují fyziologické výkyvy v jednotlivých periodách (dle biologického cyklu klid - hnízdění - přepeření). Pak by bylo nutno testovat každý cyklus zvlášť a to je při uvedených počtech druhů prakticky nemožné.
Pokud se jedná o zaměření preparátu na zlepšení fertility ( plodnosti), je to možné. Poruchy plodnosti mohou být zhruba tří typů - anatomická či patologická ( chybí varle nebo vaječník, je přerušen chámovod nebo vejcovod apod.), druhým typem poruch jsou poruchy fyziologické či funkční - zánět varlat, porucha spermiogeneze, cysty na vaječníku, perzistující folikul apod. Třetí skupinou jsou pak poruchy karenční či z nedostatečnosti některých živin nebo biologicky aktivních látek. Mimo to může dojít k onemocnění pohlavních orgánů - bakteriální či virová infekce, protozoání invaze, plísně a jejich toxiny apod. Zde je třeba již cílené léčby. U poruch anatomických, není co řešit, jde o stav trvalý a prakticky neměnný. U fyziologických poruch je nutné stanovit příčinu a to buď karenční nebo patogenní (bakterie, viry apod.). Myslím, že většina těchto poruch má původ v karenci (nedostatečnosti) a to především katalytických živin (VAM - vitamíny, aminokyseliny, minerálie). Spermiogeneze i ovogeneze jsou celkem složité procesy, do kterých vstupuje řada stavebních látek, katalyzátorů, enzymů apod. Nemělo by cenu zde tento problém řešit, pro jeho prostorovou náročnost. Pouze někdo výše se podivoval, že by se preparáty pro zvýšení fertility měly podávat i samicím ! Tak tomu ale je, protože ovogeneze, je snad ještě problematičtějším procesem, oproti spermiogenezi.
Odmysleme si onemocnění ve smyslu patogenním ( bakterie, viry apod.). Poruchy způsobené nedostatečností "něčeho" je mnohem více, odhadl bych to tak na 80 % u drobných exotů. Základním problémem může být obezita - tedy stav, kde je něčeho moc (tuku) a něčeho málo ( VAM). Odmysleme si tedy i obezitu. Existují dva základní typy preparátů - přírodní, asi homeopatické, k těm se vyjadřovat nebudu, ty zná asi každý chovatel. Druhým typem jsou syntetické preparáty, určené pro dotaci VAM, tedy ne léky. A pokud prodejce uvede, že se jedná o doplněk výživy ( správně by mělo být lidské) pak není třeba žádných testů, pravidelných kontrol apod. Je zajímavé, že u nás je jednodušší prodávat doplňky výživy pro lidi, než-li pro zvířata. Nicméně humánní preparát lze většinou použít i pro zvířata a naopak ( to se ale nestává často, snad někdy z pátku na sobotu v brzkých ranních hodinách). To jenom na okraj. U přípravků ke zlepšení plodnosti, hraje velkou roli vitamín E, ještě lépe ve spojení se selenem (Se). Jde především o antioxidační schopnosti, které přítomnost Se zvyšuje. Přítomnost při spermiogenezi a ovogenezi zamezí peroxidaci buněk a u vajíčka, dostatečné množství antioxidantů zakomponovaných do žloutkové koule, zamezí peroxidaci buněk v raném stádiu embrya. Opět nebudu z prostorových důvodů rozvádět. Dále se zvyšuje potřeba vitaminů sk. B - především biotinu, cholinu a také některých esenciálních aminokyselin (lyzin, metionin apod.).
Takže při dnešním přetlaku různých preparátů, ať již základních - plošných, tak i cílených (přepeřování, hnízdění, krmení mláďat apod.) by si výrobce, distributor či poslední prodejce neměl dovolit odpovědět, na otázku stran složení, cenou a litráží, jak zde někdo výše uváděl. Také nabízet bílý kanystr beze všeho je neprofesionální, zavádějící a možná i "zavánějící".
Protože, jak jsem již napsal, o daném preparátu vím pouze to, co bylo uvedeno na tomto vláknu, nemohu přípravek nijak hodnotit, a tedy ani pochválit či pohanět. Nicméně zvolená obchodní strategie se mi jeví jako, minimálně, nestandardní.
Omlouvám se za dlouhé povídání a přeji všem mnoho osobních i chovatelských úspěchů v Novém roce 2016. M. Vít.
luck
napsal(a):
Je i štáva Ju ce rakytníku v lékárnách.
mildaii
napsal(a):
Kolegové, nezlobte se na mě, ale takhle inzerovaný a představovaný výrobek zavání naprostým amatérismem a šlendriánem. Jestliže je vyzkoušen, pak musím jako kupující přesně vědět, co kupuje, znát složení a co to vlastně do svých ptáků cpe. Pan veterinář píše, že nemůžeme nakrmit tak, jak v přírodě. A jak to teda pan kolega zjistil, jak analyzoval potravu papoušků v přírodě? Jak tedy nahradil to, co ptákům chybí? Jak nahradil třeba sluníčko, vlhkost vzduchu a teplotu? To, že papoušci v své domovině bez problémů hnízdí, je kompilát přírodních podmínek a i potravy a samotná potrava problém hnízdění nevyřeší.
Pan kolega moudivláček píše:
, To, že přípravek není v ČR registrován neznamená, že je špatný. Registrace stojí peníze."
No ale registrace znamená to, že se tím objektivně zabýval někdo, kdo to má v popisu práce, udělal nějakou základní analýzu a alespoň od tedy zná složení.
Zatím mne to nepřesvědčilo a asi nebudu sám.
Je to šrot prosím.
jugularis

XXX.XXX.82.122
Pán Vít, vždy si vážim Váš názor a spravidla sa zhoduje s mojím, no nemám v tomto smere odborné vzdelanie, resp. tak veľa skúseností. Ale je to jednoduché. Obezita sa rieši veľkými voliérami a dostatok vitamínu E naklíčenými zrninami. Táto kombinácia je najlepší predpoklad pre úspešný odchov. Kedysi to platilo a bolo to účinné, len sa na to zabúda, preto to treba pripomínať.
dedokarol
napsal(a):
Já kupuji Rakytníkový olej 100% v balení 250 ml za 450, -kč.Za rok spotřebuji 4 balení a tak si myslím že je toto balení výhodnější než ta malá kde jak tady někdo již psal tak se v lékárně dá sehnat 100 ml balení za 312,.kč a u zmiňovaného pana Máci balení 50 ml za 199, -kč.
luck
napsal(a):
Dedokarol nemohu otevřít váš profil abych vám poslal zdroj kde kupuji Rakytníkový olej jak jste se ptal a tak kdyby jste měl zájem napište spojení na vás a já vám poskytnu zdroj.Nechci to tady zveřejňovat abych nedělal reklamu když se to nemá.
Mohl bych dostat kontakt i já na Rakytníkový olej? Na E-mail Faap@seznam.cz Děkuji.
faap
napsal(a):
Mohl bych dostat kontakt i já na Rakytníkový olej? Na E-mail Faap@seznam.cz Děkuji.
Stačí zadat na zbozi.cz a vyjede Vám spousta nabídek rakytníkového oleje.
Můžete nakupovat na netu, nebo je k dostání v každé prodejně se zdravou výživou kde Vám ho případně i rádi objednají.
http://www.zbozi.cz/hledani/?q=Rakytn%C3%ADkov%C3%BD%20olej%20100%25#utm_source=search.seznam.cz&utm_medium=link&utm_term=Rakytn%C3%ADkov%C3%BD%20olej%20100%25&utm_content=lista
Já kupuji tento ukrajinský
http://www.zdrave-oleje.cz/501-rakytnikovy-olej-100-100ml-180-karotenoidu-tml.html
Aymarové

XXX.XXX.169.210
KaVe
napsal(a):
Teď pár informací : jediný MVDr.Křivka je registrován v Jihočeském kraji, ti Dr. kteří se podíleli na výzkumu : Dr.Tukač bohužel nežije, žádný Dr.Cáb registrován není a Dr.Kovařčík dělá hlavní výzkum u skotu. A už bych se tím být Vámi dále nezabýval a celou záležitost ignoroval - ono i beztak se najde dosti lidiček, kteří na to skočí. Je ale 21. století a tyhle přípravky patří do 19.století - tenkráte letěly takovéto zázraky.
Doplneni Vasi informace:
MVDr. Jindřich Křivka
Telefon: +420 384 490 553
Fax: není
E-mail: není
WWW:
Adresa: Heřmaneč 3,37853 Heřmaneč.
Aymarové
napsal(a):
Doplneni Vasi informace:
MVDr. Jindřich Křivka
Telefon: +420 384 490 553
Fax: není
E-mail: není
WWW:
Adresa: Heřmaneč 3,37853 Heřmaneč.
atobajus
napsal(a):
Můžete nakupovat na netu, nebo je k dostání v každé prodejně se zdravou výživou kde Vám ho případně i rádi objednají.
http://www.zbozi.cz/hledani/?q=Rakytn%C3%ADkov%C3%BD%20olej%20100%25#utm_source=search.seznam.cz&utm_medium=link&utm_term=Rakytn%C3%ADkov%C3%BD%20olej%20100%25&utm_content=lista
http://www.zdrave-oleje.cz/501-rakytnikovy-olej-100-100ml-180-karotenoidu-tml.html
A štáva s rakytníku podávate do vody ? děkuji http://astro-apatyka.cz/obchod/tropicka-smes-s-rakytnikovou-stavou/.
atobajus
napsal(a):
atobajus
napsal(a):
atobajus
napsal(a):
Http://www.honzazkrkonos.cz/?page_id=527 http://www.lekarna.cz/rakytnik/ http://www.lekarna.cz/hliva-echinacea-rakytnik-60-tablet/.
atobajus
napsal(a):
Lebowki
napsal(a):
A štáva s rakytníku podávate do vody ? děkuji http://astro-apatyka.cz/obchod/tropicka-smes-s-rakytnikovou-stavou/.
Rakytníkový olej kapu na směs namočeného zrní.
atobajus
napsal(a):
Rakytníkový olej kapu na směs namočeného zrní.
Ale tak si podstatně snižujete množství Rakytníku který se dostane do organismu.Uvádí se že takto je až 60% znehodnoceno loupáním.Efektivnější je namočit jádra vlašských ořechů do oleje vyndat a nechat zaschnout na ořechu a podávat nebo třeba kapat na piškot.
luck
napsal(a):
Ale tak si podstatně snižujete množství Rakytníku který se dostane do organismu.Uvádí se že takto je až 60% znehodnoceno loupáním.Efektivnější je namočit jádra vlašských ořechů do oleje vyndat a nechat zaschnout na ořechu a podávat nebo třeba kapat na piškot.
Každé semeno musí papoušek vzít při loupání do zobáku a obracet jazykem než ho vyloupne. Nemám vůbec pocit, že mám nějaký odpad.
Na piškot kapu aloe, olej ne.
atobajus
napsal(a):
Každé semeno musí papoušek vzít při loupání do zobáku a obracet jazykem než ho vyloupne. Nemám vůbec pocit, že mám nějaký odpad.
Dělejte si jak uznáte za vhodné.Chtěl jsem jen zareagovat na kapání oleje na semena.Vedli jsme tehdy diskusi s dnes již zesnulým MVDr Tukačem jak nejlépe dostat amino 3 mastné kyseliny do papoušků a tehdy pan doktor zavrhl aplikaci na semena s oddůvodněním že až 60% se nedostane do zažívacího traktu papouška.
atobajus
napsal(a):
Ono je lepší dávat Aram, Žakum nakličené krmení, ananas, banány, papju, jablka, hrozny a kardy, čirok, senegalské proso, slunečnici opatrně bílou. +21 C + 25C v dlohém prostoru 6 6m 220vyška klec 1 pár ar při této teplotě muže zahnízdit +osvetlení i horské slunce + čistič vzduchu, nebo takzv. Rozprašovač vzduchu někdy i namočím ručník na radiátory ale automat je automat, vlhkoměr a teploměr a hlídat to. Je tojistě stravou i dávat vařená křepelčí vejce a i pštrosí udela míchnicu do ní kdo má možnost naleznout listy Konopí se rozemelou sušené na prach a zamíchá do vaječné mseky + strouhanka či minerále dle každého + mrkev. Po zahnízdění je rači nerušit mět tam kameru. Poprvvé hnizdění, pak časem pokud cchete zkusi Lihen není prblém vejce odebrat a dát do plně automatické líhně + pak inkubátro, + krmené směsky kaši atd. Pokud vejce není oplozené jděte s Arou, ˇžakem, Amazonanem na vyšetření sosno varlat, spermologiji spermje tda jsou schopné oplodnit vajíčko, dá se i samec v případě neplodnosti přeléčit látkou kterou vám doporučí specilalista na Ex.Papoušky a Paze Brno, Praha, Zlín.... pak po všch vyšetřeních i lečbš pokud papoušek nezahnízdí je lepší ho ponechjat někomu za symbolickou cenu a napsat nevhodný do chvou nabídnout do Zoo či k adopci.
faap
napsal(a):
Nechápu proč je vám pane Křivko zapotřebí se takhle angažovat když polovina věcí které v téhle diskusi prezentujete je lež.
Je to kšeft každy kdo pracuje z léky a krmivem cche pomoci a udělat převratný zázračný lék netvdím že v Číně a USA, Německu není ale zde v CZ a SK určitě ne
faap
napsal(a):
Nechápu proč je vám pane Křivko zapotřebí se takhle angažovat když polovina věcí které v téhle diskusi prezentujete je lež.
Třeba za půl roku opravu přijde na trchj lék na zlepšení spermografije a varlat a zvetšení penisu papouška a na prostatické místa atd. to vám zdělí Specialista na ex, papoušky Vetr.lékař /ka menší pij to je rodové. A lék na vaječníky a proti cistám ve vaječnících jinak se to dá řešit chyrugicky s Vetr.lékařem/kou sono, krve, výtěry, spermologické vyšetření spermijí, zda sou roštáci funkční doplout k vajíčku a odpodnit samici. PF.R.2016 Všech chovatelům a Chovatelkám a hlvně mnoho chovatelksých úspěchu do nového roku vše nej....
Nemá cenu se rozčtilovat ohledně lidí kteří z vás chtějí vytáhnout peníze za zázračný lék který není schválen Vetr.kontrlou lečiv CZ, SK, EU klid a pohodu na tyto inzeráty neraeagovat a nekupovat bez Vetr.lékaře speciélného na papoušky je k nezapalcení i konzultace PF.R.2016 Omuva za chyb y i...
Lebowki
napsal(a):
Ono je lepší dávat Aram, Žakum nakličené krmení, ananas, banány, papju, jablka, hrozny a kardy, čirok, senegalské proso, slunečnici opatrně bílou. +21 C + 25C v dlohém prostoru 6 6m 220vyška klec 1 pár ar při této teplotě muže zahnízdit +osvetlení i horské slunce + čistič vzduchu, nebo takzv. Rozprašovač vzduchu někdy i namočím ručník na radiátory ale automat je automat, vlhkoměr a teploměr a hlídat to. Je tojistě stravou i dávat vařená křepelčí vejce a i pštrosí udela míchnicu do ní kdo má možnost naleznout listy Konopí se rozemelou sušené na prach a zamíchá do vaječné mseky + strouhanka či minerále dle každého + mrkev. Po zahnízdění je rači nerušit mět tam kameru. Poprvvé hnizdění, pak časem pokud cchete zkusi Lihen není prblém vejce odebrat a dát do plně automatické líhně + pak inkubátro, + krmené směsky kaši atd. Pokud vejce není oplozené jděte s Arou, ˇžakem, Amazonanem na vyšetření sosno varlat, spermologiji spermje tda jsou schopné oplodnit vajíčko, dá se i samec v případě neplodnosti přeléčit látkou kterou vám doporučí specilalista na Ex.Papoušky a Paze Brno, Praha, Zlín.... pak po všch vyšetřeních i lečbš pokud papoušek nezahnízdí je lepší ho ponechjat někomu za symbolickou cenu a napsat nevhodný do chvou nabídnout do Zoo či k adopci.
Vážený pane.Neoblbujte tady lidi a nehoňte papoušky po vyšetřeních.Z vašeho vyjadřování vyplívá že jste nikdy nic složitého k odchovu nechoval.Nechte to na přírodě a myslím si že by návštěva lékaře prospěla mnohem víc vám.Lukáš.
Lebowki
napsal(a):
Petajz já vám tu páru nenechám, tak mě zde nemusíte špinit! asi jste se rozjel zase na večírku pod obaz že
Pane Hrabovský vy jste teda dáreček.A jakou páru že mi to nenecháte?Snad si nemyslíte že bych měl zájem o vaše ptáky?Já chovám přece jen něco jiného.Jinak nemá smysl aby jste se každou chvíli skrýval pod jinou přezdívkou, styl vašeho psaní a blábolů už je tak profláklý že vás pozná skoro každý sotva si začne číst vaše nesmyslné příspěvky.O moje rozjetí nemějte obavy, jsem abstinent.Zato s vaším duševním stavem to bude asi horší, ale možná za to ani nemůžete.Přeji všem pěkný nový rok.
Poslední téma.
Vážení diskutující.
Je Nový rok. Přeji všem hodně chovatelského štěstí a radost i z odchovaného hnízda obyčejných druhů.
Někdy ani znalosti a dlouholetá praxe nestačí.
Na Nový rok se zde boxují 3 diskutující, ostatní přidávají radu a k čemu to je ?
Třeba to míchání olejů do semem. Samozřejmě asi těch uváděných 60% jde vniveč, ale zbytek pták pozře. Jak jsem psal, na piškot papoušek pozře vše a a tak to platí u všech komponentů. Do vody odborníci nedoporučují, souhlasím, nebudu rozvádět, dřív jsem to dělal. Ve velkochovu to asi jinak nejde, ale kontrola množství příjmu důležitá zvlášť u odčervování je nulová.
Nezapomínejme na to, že co se osvědčilo jednomu, může zklamat druhého. Každý má jiné podmínky a ty nejdou vystihnout několika slovy, jak se zde mnozí domnívají.
Závěrem jeden citát mého kdysi na fakultě přednášejícího psychologa. Dodnes si jeho slova opakuji.
"Mám z toho doktorát, přednáším Vám to, vím, jak bych měl postupovat a nakonec to dělám jak ta obyčejná ženská bez vzdělání, která řekla. Tohle používám, protože to na toho toho kluka platí.".
Moudivláček
napsal(a):
Poslední téma.
Vážení diskutující.
Je Nový rok. Přeji všem hodně chovatelského štěstí a radost i z odchovaného hnízda obyčejných druhů.
Na Nový rok se zde boxují 3 diskutující, ostatní přidávají radu a k čemu to je ?
Třeba to míchání olejů do semem. Samozřejmě asi těch uváděných 60% jde vniveč, ale zbytek pták pozře. Jak jsem psal, na piškot papoušek pozře vše a a tak to platí u všech komponentů. Do vody odborníci nedoporučují, souhlasím, nebudu rozvádět, dřív jsem to dělal. Ve velkochovu to asi jinak nejde, ale kontrola množství příjmu důležitá zvlášť u odčervování je nulová.
Nezapomínejme na to, že co se osvědčilo jednomu, může zklamat druhého. Každý má jiné podmínky a ty nejdou vystihnout několika slovy, jak se zde mnozí domnívají.
Závěrem jeden citát mého kdysi na fakultě přednášejícího psychologa. Dodnes si jeho slova opakuji.
"Mám z toho doktorát, přednáším Vám to, vím, jak bych měl postupovat a nakonec to dělám jak ta obyčejná ženská bez vzdělání, která řekla. Tohle používám, protože to na toho toho kluka platí.".
Je vidět, že i v novém roce tady bude kvalitní počteníčko. Hlavně vaše příspěvky pane moudrý vláček.
petajz
napsal(a):
Pane Hrabovský vy jste teda dáreček.A jakou páru že mi to nenecháte?Snad si nemyslíte že bych měl zájem o vaše ptáky?Já chovám přece jen něco jiného.Jinak nemá smysl aby jste se každou chvíli skrýval pod jinou přezdívkou, styl vašeho psaní a blábolů už je tak profláklý že vás pozná skoro každý sotva si začne číst vaše nesmyslné příspěvky.O moje rozjetí nemějte obavy, jsem abstinent.Zato s vaším duševním stavem to bude asi horší, ale možná za to ani nemůžete.Přeji všem pěkný nový rok.
rači nic nebo si zde uděláte sám ostudu, já možná blábolím a vyspím se stoho ale vi ne ! pár vám nenechám
petajz
napsal(a):
Vám žádnou 1,1 ! a já se narozdíl od vás s toho do rána vyspím Ale vy NE
akrobat
napsal(a):
Je vidět, že i v novém roce tady bude kvalitní počteníčko. Hlavně vaše příspěvky pane moudrý vláček.
Ne je to má chyba když se zeptám na téma a píši chby když jsem disgrafik, dislektik. Když např. Samec Ara ararauna 8L a samice Ara ararauna mají vajíčka již po třetí ale bohužel čistá a přeléčil jsem ptáky atb. od zesnulého vázeného mvdr.Tukače a vejce samice sedí postivě je stále čisté akorát trochu štáv ve výtěru. jinak vše udajně v pořádku ? nevím...
Nekupovla bych věci s barelu když neprošel barel Vetr.správní kontrolou léčiv Praha apd.
Nechtěl jsem nikoho urazit svéma přízpěvkama ale pokud asno je to váš problém
děkuji
Moudivláček
napsal(a):
Poslední téma.
Vážení diskutující.
Oleje jsem samozřejmě taky zkoušel kapat na piškot, ale bez úspěchu. Většinu mastných piškotů jsem pak našel namočené ve vodě, přestože jsem jim je lámal i na čtvrtky.
Proto je dávám na nakličovací směs, zrním nikdy nepřekrmuji a dávám jen tolik kolik je potřeba, takže když jdu měnit misky tak je tam jen pár suchých slupek. Takže věřím tomu, že většinu rakytníkového oleje ptáci pozřou.
Moudivláček
napsal(a):
Poslední téma.
Vážení diskutující.
Vážený pane.Debata byla jak co nejhospodárněji využít preparát který není nijak levný na to aby se náklady na jeho aplikaci zbytečně nezvyšovaly o 250%.Vzhledem k vašem věku bych si dovedl představit, že by jste také zbytečně nekupoval proso, které se dá pořídit za 12, -kč a po vás by chěli 30, -kč.To je také navýšení o těch zmiňovaných 250%.Ale u Rakytníkového oleje se to navýšení vzhledem k ceně promítá už v řádů tisíce korun.To jen k vaší poznámce o boxujících se třech diskutujících o míchání olejů do semem.Lukáš.
akrobat
napsal(a):
Lebowki
Autor
Prosím Admina o odtranění veškerých poznatku a udaju které jsem zde napsal, velice děkuji budu rád pročítat témata zkušenějších chovatelů, když muj pohled na chov je jiný dle všech Prosím o smazání veškerých přízpěvku pod Nickem Lebowki (Lebowki) A zablokováním mé IP adresy Do roku 2019 děkuji Amdinům ifauna.cz IP 82.117.159.151 Nick Profil Lebowki (Lebowki) Děkuji /F.R.2016 všem
registrace od 22.12.2015 | naposledy přihlášen 01.01.2016 21:05
Fauna, Flora již od 12L věku začalo to rybkama, kaktusama, kočkama, kozou, andulkama, korelama, slípkama, králíkama, psi. Chov nakažen chovem smajlík
Moje zvířata: (Přidat fotky na profil)
Skrýt níže uvedené informace ostatním uživatelům
KDE DISKUTUJE
DISKUSNÍ PŘÍSPĚVKY (72)
ZALOŽENÁ TÉMATA (0)
INZERÁTY (0)
F-KONTO (0 Kč)
CHOVATELSKÝ PROFIL Sekce ke smazání + přízpěvky mé děkuji
Téma Kategorie Vloženo
Nevím jak postupovat Okrasné ptactvo dnes v 15:43
Nakažení kokcidiozou Králíci 29.12.2015 02:16
Přípravek na podporu reprodukce u papoušku Okrasné ptactvo 26.12.2015 17:02
Králíci na maso Králíci 22.12.2015 01:29
Francúzske králiky Hyla línie HylaMAx a HylaNG Králíci dnes v 12:18
EMANOX PMX Králíci 30.12.2015 16:07.
Moudivláček
napsal(a):
Poslední téma.
Vážení diskutující.
Lebowki
Autor
Prosím Admina o odtranění veškerých poznatku a udaju které jsem zde napsal, velice děkuji budu rád pročítat témata zkušenějších chovatelů, když muj pohled na chov je jiný dle všech Prosím o smazání veškerých přízpěvku pod Nickem Lebowki (Lebowki) A zablokováním mé IP adresy Do roku 2019 děkuji Amdinům ifauna.cz IP 82.117.159.151 Nick Profil Lebowki (Lebowki) Děkuji /F.R.2016 všem
registrace od 22.12.2015 | naposledy přihlášen 01.01.2016 21:05
Fauna, Flora již od 12L věku začalo to rybkama, kaktusama, kočkama, kozou, andulkama, korelama, slípkama, králíkama, psi. Chov nakažen chovem smajlík
Moje zvířata: (Přidat fotky na profil)
Skrýt níže uvedené informace ostatním uživatelům
KDE DISKUTUJE
DISKUSNÍ PŘÍSPĚVKY (72)
ZALOŽENÁ TÉMATA (0)
INZERÁTY (0)
F-KONTO (0 Kč)
CHOVATELSKÝ PROFIL Sekce ke smazání + přízpěvky mé děkuji
Téma Kategorie Vloženo
Nevím jak postupovat Okrasné ptactvo dnes v 15:43
Nakažení kokcidiozou Králíci 29.12.2015 02:16
Přípravek na podporu reprodukce u papoušku Okrasné ptactvo 26.12.2015 17:02
Králíci na maso Králíci 22.12.2015 01:29
Francúzske králiky Hyla línie HylaMAx a HylaNG Králíci dnes v 12:18
EMANOX PMX Králíci 30.12.2015 16:07
atobajus
napsal(a):
Oleje jsem samozřejmě taky zkoušel kapat na piškot, ale bez úspěchu. Většinu mastných piškotů jsem pak našel namočené ve vodě, přestože jsem jim je lámal i na čtvrtky.
Proto je dávám na nakličovací směs, zrním nikdy nepřekrmuji a dávám jen tolik kolik je potřeba, takže když jdu měnit misky tak je tam jen pár suchých slupek. Takže věřím tomu, že většinu rakytníkového oleje ptáci pozřou.
Může mě prosím někdo poradit co ? mám dělat mám když mi 1,1 Ara ararauna 1,0 8 letý - 0,1 7 letá po vyšetření výtěru vše v pořádku, váženým zesnulém panem Mvdr.Tukačem, strava pestrá, ovoce, čirok, bílé proso, bíla slunečnice, kardi, hrozny, banány, mrkev, jablaka, ananas, papáju E-čka, namčená strava, granule avicentra pro velké papoušky, oleje rakytník, aloe. Sednou-zasedne samice, samec se na náí paří ale vejce jsou prázdná? čistá i po přelečení samce atb. dle rady Mvdr.
Děkuji případně za radu, zda? má někdo podobný problém a časem mu pár udělal plné vajíčka
Papoušci v přírodě žijí v hejnech a tak ti mladí odpozorují od těch starších jak se to dělá.V zajetí jsou dva jedinci a někdy ten samec neví jak na to a tak ty páření bývají neůspěšná.A jak říká jeden známý tady z jihu Moravy je třeba jim to ukázat.Tak se vás ptám kdy jste naposledy položil ženskou ve volieře na záda a udělal ji to?
faap
napsal(a):
Papoušci v přírodě žijí v hejnech a tak ti mladí odpozorují od těch starších jak se to dělá.V zajetí jsou dva jedinci a někdy ten samec neví jak na to a tak ty páření bývají neůspěšná.A jak říká jeden známý tady z jihu Moravy je třeba jim to ukázat.Tak se vás ptám kdy jste naposledy položil ženskou ve volieře na záda a udělal ji to?
Nikdy zatím se taková kaskadérka která to dělá mezi ptáky, nenašla aspo umě ? třeba se najde al pochybuji
loufan
napsal(a):
Kolik dáváte ořechů? Lowová i Silva se schodují v tom, že arové se rozmnožují jen v případě, že mají dostatek ořechů. Já například dávám 15 ořechů denně araraunám i zelenokřídlým. Oba páry se úspěšně rozmnožují.
Ořechy střídám ale teť narovinu dávám tak 6 ks vašáku ořechů,5ks nelopaných lískáču ve skořápce a co naberu ve směsi pro ary asi tak přbl.5ks loupaných lískáčů,5ks loupaných arašidu + pistácie a také neloupané arašídy každy den to měním za třebas cedrové oříšky i pistácie ponehávám, kešu. Ovoce Hrozny, banány, papaju, rakytníkové plody, atd.1,1 Nic čistá snužka Poradí někdo prosím děkuji.
faap
napsal(a):
Ony mě pokládají na záda ty ženský jinak zajímavá teorije takže vám rodiče nebo známí taky ukazovaly jak máte položit dívku, ženu, ninfu na záda a pořádné ji osedlat či ona vás hmm
loufan
napsal(a):
Kolik dáváte ořechů? Lowová i Silva se schodují v tom, že arové se rozmnožují jen v případě, že mají dostatek ořechů. Já například dávám 15 ořechů denně araraunám i zelenokřídlým. Oba páry se úspěšně rozmnožují.
Jde o to že známé třeba má Ara ararauna a přeléčil 1,0 přípravkem (samce) a samec již vejce oplodnuje bez problému u něj a mámladé, mě neřekl jakém přípravek? samce přeléčil aby měla už samice aspon 1- 2 mladé, chudera na tem poctivě sedí a vždy čisté
faap
napsal(a):
Hmm Příroda je příroda 8leté samec se na ní páří psal jsem již nahoře ale vejce jsou čistá ! chuděra samice na tem poctivě sedí a nic...známé přelečil preparátem samca a nyní má mladé. Nevím moc ksyselin v tělě ?, nevyvinuté varle? pij? nevím jsem zteoho nadně už i za tu samici bych jí letos přál aspon mádě když tak poctivě sedí
faap
napsal(a):
1,0 8letý - 0,1 7 letá díky kameře ji pářil jak na bydle i v budce ale snužka čistá
faap
napsal(a):
Hmm to nevím pokud to berete ze své zkušenosti Napsal: faap
Autor
Páření
Tak co už jste jim to ukázal? Problem bývá že to neděláte pořádně ani vy a jak to mají dělat pořádně ti papoušci.
faap
napsal(a):
Dejte si nějaké opklad na čelo potíte tu píčoviny.
faap
napsal(a):
Často si na našich stránkách povídáme o chovu psů, koček nebo drobných hlodavců, ale hodně lidí má za svého domácího kamaráda ptáčka, nejčastěji nějakého papouška.
Lidé si je oblíbili už dávno, ve starém Egyptě před 6000 lety. Dokonce se jeden papoušek jmenuje po slavném vojevůdci Alexandru Velikém. Totoho papouška (latinsky Psittacula eupatria) přivezla armáda slavného vojevůdce ze severní Indie do Řecka.
Když si budete chtít papouška pořídit, nejdříve si musíte ujasnit, zda ho chcete mít doma jako svého kamaráda, nebo ho umístit do venkovní voliéry.
Těch na doma se nabízí rozmanité množství počínaje od řady druhů andulek až po papoušky ara. Do voliéry se hodí kanáři, kteří mohou být chováni společně s ptáky z čeledi astrildovití. U nich můžeme pořídit skupinu několika druhů, kteří budou žít ve shodě.
Nejlépe je pořídit si mládě z chovné stanice, kde máme zaručené, že dostanete zdravého jedince. Zdravý pták by měl vypadat bystře a ostražitě. Nemocný pták je apatický a nereaguje, když se k němu blížíme. Nozdry by měly být čisté a zobák pěkně rostlý. Opeření kolem zobáku a na hlavě má být také čisté. Oči jasné. Zkontrolujeme, jestli pod ocáskem u kloaky není poskvrněné peří, což by naznačovalo trávicí poruchu.
A pak si můžete odnést svého nového kamaráda domů. Měli byste mít pro něj připravený jeho nový domov a samozřejmě zásobu krmení. Kromě směsi semen je třeba mít i další složky potravy – např. zelené krmení (omyté pampelišky, ptačinec žabinec nebo špenát), zrníčka písku a sépiovou kost (seženete v obchodě s potřebami pro domácí mazlíčky).
Nyní je třeba se svému mazlíčkovi dostatečně často věnovat. Postupně si na vás zvykne, bude možné se ho začít dotýkat a pak si vám i sedne na ruku. Ptáčci milují drbání okolo hlavičky nebo jemné hlazení. Nikdy nedělejte prudké pohyby, které by ho mohly vyděsit. Můžete ho naučit napodobovat lidskou řeč. Často se naučí některé zvuky a slova i sám.
Brzy bude váš kamarád poletovat volně kolem vás a po bytě. Jen nezapomeňte na bezpečí! Pokud máte doma kočku nebo psa, držte je od ptáčka dál§ A nesmíte zapomenout zavřít okno a odstranit jedovaté rostliny.
Přeji vám hodně radosti se štěbetajícím kamarádem.
faap
napsal(a):
Oplodnění u rostlin
Pro rostliny je sice velmi významné i nepohlavní rozmnožování probíhající za pomoci vegetativních orgánů (popř. dělením buněk u jednobuněčných), které je dostačující k tomu, aby se rostlina mohla šířit (závisí však na druhu). Přesto i u rostlin má pohlavního rozmnožování a oplodnění zásadní význam, neboť umožňuje vznik rostliny se zcela nově nakombinovanou genetickou informací. Během pohlavního rozmnožování dochází ke splynutí samičí a samčí pohlavní buňky. To vede k vývoji zárodku nové rostliny. Proces však jinak probíhá u semenných rostlin, jinak u výtrusných rostlin zbývajících ve skupině vyšší rostliny a jinak u nižších rostlin.
U všech vyšších rostlin se střídají tzv. pohlavní a nepohlavní generace (gametofyt a sporofyt). U semenných rostlin však toto rozlišení není pro praktické účely příliš významné, neboť gametofytem jsou u nich jen jejich generativní orgány, které jsou na zbytku rostliny přisedlé a na ní závislé. Významné je toto členění pro pochopení oplodnění u rostlin výtrusných.
Semenné rostliny, veškeré rostliny, které kvetou a tvoří semena
Květ leknínu bílého je rostlinný orgán připravený k reprodukci
Včela na květech slivoně, zajišťuje přenos pylu.
U semenných rostlin je pohlavní buňkou tzv. vaječná buňka, která sídlí ve vajíčku (vajíčko je u rostlin vícebuněčný útvar). Samčí pohlavní buňkou jsou spermatické buňky, které jsou vždy dvě uvnitř pylové láčky, vyrůstající z pylového zrna, které musí být před tím dopraveno na bliznu.
Prorůstání pylové láčky
Po opylení, což je přenesení pylu z prašníku na povrch blizny (horní část samičího orgánu, zvaného pestík), se pylová zrna (jeho obsah) snaží dostat do vajíčka tím, že si vytváří pylovou láčku.
Pylová láčka musí prorůst skrze celou délku čnělky, která se nachází v pestíku mezi bliznou a semeníkem. Nakonec proniká otvorem klovým k zárodečnému vaku. Jedna ze spermatických buněk oplodní vaječnou buňku, která se tím mění v diploidní zygotu, druhá oplodní diploidní centrální buňku zárodečného vaku a vznikne základ triploidního živného pletiva zárodku, endospermu. Endosperm je využíván jako zdroj živin při klíčení nebo je spotřebován již při vývoji zárodku. Jeho vyživovací funkci pak mohou převzít dělohy, např. u bobovitých rostlin. U krytosemenných rostlin vzniká živné pletivo až po oplození, u nahosemenných nezávisle na něm. Vzniká plod.
Tato zdánlivě zbytečná práce, kterou pylová láčka musí vykonat, není samoúčelná, ale funguje jako spolehlivý biologický filtr, který zaručuje, že vajíčko nebude opyleno pylem jiného druhu rostliny a někdy naopak chrání i před oplozením příliš příbuzným jedincem (inkompatibilita). Tato selekce funguje již na povrchu blizny a její podstatou je, že žádoucí pyl si musí s bliznou a pestíkem „chemicky rozumět“. Je možno shrnout, že ne každé pylové zrno, které se přilepí na bliznu, může vytvořit pylovou láčku.
Vzhledem k obtížnosti procesu, láčka neroste jednoduše přímo, ale prorůstá čnělku blízko její pokožky vlnivým pohybem a nakonec se stáčí ke spodku semeníku, pak blízko lůžka prochází obal vajíčka a dosáhne uvnitř vaječné buňky. Díky růstu pylové láčky dojde ke spojení spermatické buňky s buňkou vaječnou.
Vývoj plodu po oplození
Po oplodnění se začne semeník zvětšovat a vzniká z něj plod (např. veškeré ovoce).
U mnohosemenného ovoce je nutno více pylových zrn, protože s každým vajíčkem se musí spojit jedno. Proces lze snadno demonstrovat u kukuřice seté. Pyl ze samčích květů napadá na lepkavou vnější část tzv. hedvábí (vlákna čnějící z palice samičích květů), pak pylové láčky rostou dolů hedvábím dovnitř až k vajíčku. Vysušené hedvábí zůstane ve slupce klasu během dozrávání semen, proto pokud slupku odstraníte opatrně, je možné prohlédnout si strukturu květu. Vývoj dužniny ovoce je úměrný podílu oplozených vajíček. Např. vodní meloun vyžaduje asi 1000 pylových zrnek dodaných a pravidelně rozložených na 3 laloky blizny, k tomu aby vývoj plodu mohl být normální, a to v počtu semen, velikosti i tvaru plodu.
Výtrusné rostliny
Sporangium
Střídání sporofytu a gametofytu
Tvorba pohlavních a nepohlavních spor.
Nižší rostliny
Pro nižší rostliny je spíše velmi významné nepohlavní rozmnožování. Jejich případné pohlavní rozmnožování bývá často velmi komplikované a navzájem mezi druhy (a většími taxony) velmi rozdílné (izogamie, anizogamie, oogamie.). Pohlavním rozmnožováním může být jak fúze identických buněk (isogamie) tak i oplodnění větší nepohyblivé buňky (samičí) menší pohyblivou buňkou (samčí) (oogamie).
milda 33

XXX.XXX.142.32
Lebowki
napsal(a):
Může mě prosím někdo poradit co ? mám dělat mám když mi 1,1 Ara ararauna 1,0 8 letý - 0,1 7 letá po vyšetření výtěru vše v pořádku, váženým zesnulém panem Mvdr.Tukačem, strava pestrá, ovoce, čirok, bílé proso, bíla slunečnice, kardi, hrozny, banány, mrkev, jablaka, ananas, papáju E-čka, namčená strava, granule avicentra pro velké papoušky, oleje rakytník, aloe. Sednou-zasedne samice, samec se na náí paří ale vejce jsou prázdná? čistá i po přelečení samce atb. dle rady Mvdr.
Děkuji případně za radu, zda? má někdo podobný problém a časem mu pár udělal plné vajíčka
No a proto jste nejlepší dobrovolník na vyzkoušení přípravku pak nám napište jestli byly plný vejce
loufan
napsal(a):
Jestli mohu se vyjádřit k vašemu výroku tak to co říkáte je jen poloviční pravda.Vy jste řekl A ale už jste nedodal to důležité a to je to B. Ano tuky všeobecně jsou v procesu rozmnožování důležitým faktorem a vy je dodáváte ve formě ořechů proč ne ale nemusí to být jen formou ořechů.Ale už jste neřekl že je k tomu zapotřebí to B.A když to B ve stravní dávce chybí stává se ten tuk kontraproduktivním.
loufan
napsal(a):
No když jsem si pročetl tvoje příspěvky, tak asi chovatel nebudeš... spíš nějakej chudák.
Někdo blbě přispívá, a někdo si zase vymýšlí. A chovatel? Nejsem. Nemusím si aspoň vymýšlet. Ještě nedávno jsi choval andulky a dnes odchováváš Ary? Tím nechci říct že je nemáš.
akrobat
napsal(a):
Někdo blbě přispívá, a někdo si zase vymýšlí. A chovatel? Nejsem. Nemusím si aspoň vymýšlet. Ještě nedávno jsi choval andulky a dnes odchováváš Ary? Tím nechci říct že je nemáš.
Malé doporučení.
Na takovéto odpovědi slouží interní zprávy.
Mohu říct, že je využívám a podle reakcí mohu konstatovat, že je tato forma užívána málo.
akrobat
napsal(a):
Pokud se tak dobře známe, přijeď, ukážu ti fotky, kde je s týdeníma arama vyfocená dcera, pokud teda věříš že nějakou mám..., ukážu ti záznamy z toho, jak ptáci přibírali a dám ti kontakt na chovatele který je ode mě koupil. Andulky jsem choval před cca sedmi lety, pak jsem choval a odchoval alexandry velké a aratingy sluneční a teď ary. Pokud chce chovatel dosáhnout odchovů dražších ptáků, musí se v chovu posunovat. Za sebe můžu říct, že chov arů araraunů a zelenokřídlých nepovažuji za extra složitý, zvlášť pokud máš štěstí na ptáky. Já koupil chovné páry od pana Švédy a 10 měsíců zasedli.
Pro pana Moudiváčka - ořechy jsou pro Ary nezbytná složka potravy. Vysvětlovat tady co všechno je k tomu ještě potřeba myslím není nutné, každý si může přečíst v odborné literatuře a ne každému se chtějí psát takové slohové práce, kterými přispíváte vy.
Napište víc podrobností. V čem je chováte, jak krmíte atd. Ale nečekejte, že vám v tomto něco extra poradí. Pokud jsou ptáci dostatečně staří a jdou k sobě je to otázka času. Po několika čistých snůškách bych doporučil návštěvu veterináře se specializací na ex. ptactvo. Důležitá je pestrá strava, u arů dostatek ořechů. Ku prospěchu je velká voliéry s možností pobytu na sluníčku. Pokud se nedaří ve velké voliéře, klidně zkusit dát do menší závěsné klece a tu umístit na klidné místo. Třeba ptáky při páření něco ruší. Možností je moc, na to aby jsme to vyřešili tady od klávesnice. Pokud je to jejich první snůška v této sezoně vejice odeberte, pokud je druhá, nechte je sedět celou dobu inkubace.
Dekuji za ochotu.
Ary ararauny jsem zakoupil v červnu roku 2010 odchytové kusy, po umistěni do vnitřní voliery o rozměrech
d5m v2m s1,5-2m, budka o rozměrech 55cm x 55cm x 100cm
Tentyž rok samice snesla 1vejce na zem a bylo trosku od krve, tím usuzuji ze byla prvnička a nebo mela delší dobu pauzu. Umistil jsem tedy podsadové vejce do budky a opatřil pod bydla (slamu) samice snesla další 2 vejce už do budky. Inkubačni doba a sezeni na vejcích bych řek ze intenzivní, po konci inkubace cc30-32dni byla vejce rozbité. Po té nasedli znovu 2vejce snešené do budky, a nastal tentýž problém. V létě jsem pár přemistil do venkoví voliéry o stejném rozměru s ubikaci jen v2xs2xd1,5 (ubikace jen provizorni aby se měli kam schovat (budu stavět nove) budka byla umistěna menši 50x50x70cm v pohodě se v ni pohybovali a také štěpky nadrtili na piliny. Hnizdění opět neproběhlo a ptáci byli přemístěni na zimu domu.V roce 2012 jsem je viděl
venku ze se pokouši parit a intenzivně se krmili každý den ve stejnou hodinu samice snesla 2vejce do budky čiste rozbité po inkubační době. Když jsem ary umístil domu na zimu udělal jsem BAKTERIOLOGII zvíšení kyselinek ve výtěrech. Po přeléčení amoxigalem a testech trusu vše v normě.
Tento rok ary nezahnizdili.2014 samice nanesla 2vejse odebrané a udělaná kultivace vajec: Vše v pořadku pouze žádny zárodek (čisté) další 2 vejce zase čistá. Rok 2015 zatím bezesnušky. Zatím usuzuji, že problém bude možná v tom že je pořád stěhují a nemaji třeba klid, zase na druhou stranu by nehnizdili. Jinak aram dávám snad uplně vše co si vzpomenu směs pro velké papoušky slunečnice B, Z, pohanka, kardi, ostropestřec, oves, cirokyC, B, semenec, možná jsem na něco zapoměl, s kandovaného ovoce papája, ananas, fiky, merunky, sušené banány, kandované ovoce podávám co je ve směsy co naběračka nabere, ořechy : vlašské asi 5 ks neloupané pouze kontrolované zda nejsou plesnivé, rozloupané vlašské oříšky ve směsy, Lískáče neloupané 4ks, cedrové oříšky hrstka, loupané a neloupané buráky také zamíchané ve směsy. Snad jsem napsal vše. Samozdřejmě čista voda, popřípadě promotor karnivit. Naklíčenou směs mi moc neberou jen namočeny rohlík a kandované ovoce s oříšky plus vaječnou směs s medem posypané kalciluxem.
Ovoce: banány, hrozny, mandarinky, pomeranče, jablka, přes léto pak také rajčata, papriky, feferonky.
Doufám ze to bude diskuze k danému tématu a ze mě tady někdo nebude osočovat.
Dekuji za slušné odpovědi.
Tak je zřejmé, že v krmení to nebude, to je bezesporu v pořádku. Já dávám jak jsem už psal víc ořechů, jen vlašských asi 15 a k tomu nějakou mandly nebo pekan, někdy lískáč. Vlašské neloupu, jsem přesvědčen, že ptáci špatný ořech poznají a zahodí, sem tam nějaký na zemi najdu a když ho rozlousknu, je většinou špatný. Možná to stěhování, nebo se přesně nesejdou v toku. zkusil bych nasadit chudší stravu a kratší světelný den, tak na dva měsíce a pak postupně den prodlužovat a valit kvanta krmení, hodně ořechů a ovoce a taky to klíčené. Nevím jak krmíte, já pokud chci aby žraly klíčené, tak jim ho dám ráno a k tomu jen ovoce, ořechy a suchou směs dám až odpoledne 16h. Pokud by ani tato procedůra nepomohla, nechal bych vyšetřit plodnost samce.
Dobry vecer,
jen tak se zeptam, nemuze byt problem mechanickeho razu? Maji ptaci dost prostoru na to aby mohlo probehnout uspesne pareni? Pokud by nad bidlem nebylo dost mista, nemusi byt pareni uspesne. Chovatel nekdy ve snaze umistit bidla co nejvys tohle podceni. Pisu to jen tak, ze mne to napadlo, ale dkyz nezabira nic jineho ;)
S pozdravem smidla.eu.
buddyroo
napsal(a):
Dekuji za ochotu.
Ary ararauny jsem zakoupil v červnu roku 2010 odchytové kusy, po umistěni do vnitřní voliery o rozměrech
d5m v2m s1,5-2m, budka o rozměrech 55cm x 55cm x 100cm
Tentyž rok samice snesla 1vejce na zem a bylo trosku od krve, tím usuzuji ze byla prvnička a nebo mela delší dobu pauzu. Umistil jsem tedy podsadové vejce do budky a opatřil pod bydla (slamu) samice snesla další 2 vejce už do budky. Inkubačni doba a sezeni na vejcích bych řek ze intenzivní, po konci inkubace cc30-32dni byla vejce rozbité. Po té nasedli znovu 2vejce snešené do budky, a nastal tentýž problém. V létě jsem pár přemistil do venkoví voliéry o stejném rozměru s ubikaci jen v2xs2xd1,5 (ubikace jen provizorni aby se měli kam schovat (budu stavět nove) budka byla umistěna menši 50x50x70cm v pohodě se v ni pohybovali a také štěpky nadrtili na piliny. Hnizdění opět neproběhlo a ptáci byli přemístěni na zimu domu.V roce 2012 jsem je viděl
venku ze se pokouši parit a intenzivně se krmili každý den ve stejnou hodinu samice snesla 2vejce do budky čiste rozbité po inkubační době. Když jsem ary umístil domu na zimu udělal jsem BAKTERIOLOGII zvíšení kyselinek ve výtěrech. Po přeléčení amoxigalem a testech trusu vše v normě.
Tento rok ary nezahnizdili.2014 samice nanesla 2vejse odebrané a udělaná kultivace vajec: Vše v pořadku pouze žádny zárodek (čisté) další 2 vejce zase čistá. Rok 2015 zatím bezesnušky. Zatím usuzuji, že problém bude možná v tom že je pořád stěhují a nemaji třeba klid, zase na druhou stranu by nehnizdili. Jinak aram dávám snad uplně vše co si vzpomenu směs pro velké papoušky slunečnice B, Z, pohanka, kardi, ostropestřec, oves, cirokyC, B, semenec, možná jsem na něco zapoměl, s kandovaného ovoce papája, ananas, fiky, merunky, sušené banány, kandované ovoce podávám co je ve směsy co naběračka nabere, ořechy : vlašské asi 5 ks neloupané pouze kontrolované zda nejsou plesnivé, rozloupané vlašské oříšky ve směsy, Lískáče neloupané 4ks, cedrové oříšky hrstka, loupané a neloupané buráky také zamíchané ve směsy. Snad jsem napsal vše. Samozdřejmě čista voda, popřípadě promotor karnivit. Naklíčenou směs mi moc neberou jen namočeny rohlík a kandované ovoce s oříšky plus vaječnou směs s medem posypané kalciluxem.
Ovoce: banány, hrozny, mandarinky, pomeranče, jablka, přes léto pak také rajčata, papriky, feferonky.
Doufám ze to bude diskuze k danému tématu a ze mě tady někdo nebude osočovat.
Dekuji za slušné odpovědi.
Jen dotaz.Proč je necháváte sedět 32 dnů když doba inkubace je 26 dnů a po týdnu je jasné že je to čisté.
Nechci samici brat vejce, protože ji nechci vysilovat.
Ale znami mi rek když samice bude citit ze nemá na to aby se postarala o potomstvo tak ze sama nezahnizdi. Nejspis letos budu brat vejce hned do lihne jak je snese třeba tak donutim samici o pareni v jiny termit a sejdou se samcem v toku.
Dekuji za informaci.