Javor777

XXX.XXX.181.249
Dobrý den, chtěl bych poradit, co bych mohl dat za druhy ptáků do takové voliery. Ma to pevnou střechu a kryty zálet, chtěl by je tam mít celoročně a co nejpestřejší směs osazenstva. Výška 3m. Děkuji Javor.
milda 33

XXX.XXX.142.32
To je tak na pštrosa.
Pozerám, už 3 komenty a žiadna rada.Ja mám 2 varianty.
1.-Pár roziel pestrých,3 páry koriel,1 pár neofém búrkových, pár ryžovníkov a 2 páry zebričiek s podmiekou že zebričky, ryžovníkov a neofémy na zimu musíte dať niekam do tepla.Na dno pár bažantov diamantových alebo zlatých a pár prepelíc kalifornských.-lacnejšia varianta.
2.-3 až 5 párov buď alexandrov čínskych, mníchov, alebo papagájov patagónskych.(Vydržia bez problému akurát menej pestré ale u mníchov je viac dostupných a pekných mutácií-drahšia varianta).
Javor777
napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych poradit, co bych mohl dat za druhy ptáků do takové voliery. Ma to pevnou střechu a kryty zálet, chtěl by je tam mít celoročně a co nejpestřejší směs osazenstva. Výška 3m. Děkuji Javor.
Těžká otázka a zajímavé nepočetné odpovědi. Pouze 7, ani se nedivím.
Můj názor:
Tak velikou nedělenou voliéru jsem nikdy neměl, přestože chovám ptáky desítky let.10 m blokových není nic moc, mám je též a další moc let staré.
Kdybych toto postavil, něco to stojí, už bych měl představu na osazenstvu a pak se na anonymním fóru ptal.
Kdo odepsal, že toto provozuje? Nikdo. Viděl jsem podobné, ale to byl chov doplňkový k podnikání nebo komerční, ne zájmový chov.
Otázka zněla: Které druhy mohou společně fungovat? Který vyloučit nebo naopak nahradit? Zeleň uvnitř nezničí bažanti (vyšší jehličnany). Někteří doporučení papoušci např. mníšci vše zničí a postaví z toho hnízdo. Když vyletí mladí rýžovníci, zebřičky a pod., sednou na zem, bažanti si na nich pochutnají, nehledě k tomu, že žadatel chce celoroční venkovní sestavu. Mnohým pěnkavovitým zima nevadí, podobně drozdovitým. Nebylo řečeno, jestli se tam mohou množit nebo být jen pro okrasu. ( Měl jsem voliéru s 5. kohouty různých druhů bažantů. Krása. Pustit k nim slepici, zabili by se).
Dá se chovat ledacos. Taková voliéra není jen hliník nebo nerez na obvodu, ale i estetika uvnitř. Mezi diskutujícími je široké spektrum podle zkušeností, podle sociálního postavení.
Podobný dotaz bych si představoval asi následovně:
Hodlám postavit tyto... celoroční nevytápěné voliéry. Mají sloužit pro okrasu - reprezentaci, možná i pro odchov.
Na osazenstvo počítámt XY finančních prostředků. Roční provozní rozpočet bych si představoval od... do...Kč. Poraďte, jaké druhy.
Na toto bych dovedl odpovědět.