Korela a její ocasní pera, dorostou po omeni

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

kdovik

1.2.2016 12:38
kdovik

XXX.XXX.241.94

Dobrý den,
snad někdo zde bude mít zkušenost.
Když se korele zlomí ocasní pero, naroste nové a nebo je třeba, aby vypadlo celé brko a nebo i přesto, že "jen" zlomené, tak ho organismus vypudí a naroste nové?
Mám ptáčka a několik se mu jich polámalo, nemůže létat tak hbytě jako předtím.
A poslední dotaz, za jak dlouho mu dorostou? Ptáček je starý cca 5 měsíců.
Děkuji za odpovědi.

1.2.2016 12:42
bartrand

XXX.XXX.203.180

Pera vytrhněte a dorostou rychleji. Samo se pero nezregeneruje, není to jako u plazů.

kdovik

1.2.2016 12:45
kdovik

XXX.XXX.241.94

bartrand napsal(a):
Pera vytrhněte a dorostou rychleji. Samo se pero nezregeneruje, není to jako u plazů.

Děkuji za rychlou odpověď. Asi to je blbý dotaz, ale - nebude ho to moc bolet? Je ručne dokrmená a mazel, ať ze mě nemá trauma

1.2.2016 12:49
atobajus

XXX.XXX.195.189

kdovik napsal(a):
Dobrý den,
snad někdo zde bude mít zkušenost.
Když se korele zlomí ocasní pero, naroste nové a nebo je třeba, aby vypadlo celé brko a nebo i přesto, že "jen" zlomené, tak ho organismus vypudí a naroste nové?
Mám ptáčka a několik se mu jich polámalo, nemůže létat tak hbytě jako předtím.
A poslední dotaz, za jak dlouho mu dorostou? Ptáček je starý cca 5 měsíců.
Děkuji za odpovědi.

Počkejte až bude přepeřovat a pak vypadnou a dorostou nové.

kdovik

1.2.2016 12:50
kdovik

XXX.XXX.241.94

Tak to má za sebou a bylo to úplně v pohodě, ještě jednou děkuji :).

kdovik

1.2.2016 12:54
kdovik

XXX.XXX.241.94

atobajus napsal(a):
Počkejte až bude přepeřovat a pak vypadnou a dorostou nové.

Děkuji za odpověď, mohl by jste mi dát ještě prosím info, kdy se korely zhruba přepeřují a zda je již potom její zbarvení konečné?

3.7.2017 13:23
Nikol001

XXX.XXX.210.235

Dobrý den nevím co mám dělat našemu kubíčkovi se polámaly ocasní pírka je to druh korely a nevim jestli mu dorostou prosím o rychlou odpověď děkuji.

3.7.2017 13:25
Nikol001

XXX.XXX.210.235

A ještě za jak dlouho mu dorostou.

4.7.2017 16:27
anurra.rhonean23

XXX.XXX.8.242

Nikol001 napsal(a):
Dobrý den nevím co mám dělat našemu kubíčkovi se polámaly ocasní pírka je to druh korely a nevim jestli mu dorostou prosím o rychlou odpověď děkuji.

Dobrý den,
"druh korely" myslíte zřejmě nějakou barevnou mutaci že? Ale rozumím :)
Pírka se občas polámou a není to žádná tragédie, určitě dorostou a jak tu už bylo řečeno, nejlepší je polámané peří šetrně vyškubnout, urychlí se tím růst nového.Zlámané peří se stejně nedá nijak opravit. Nemusíte se bát, korelce to sice příjemné nebude, ale není to bolestivé. Nová pírka by měla začít růst do 2 měsíců.

Korely přepeřují okolo 6. měsíce (někdy i později až okolo 9. měsíce).
Mladé korely mohou pelichat i dříve, často se objevuje tzv. "mláděcí pelichání" okolo 3. - 4. měsíce, ale není to ještě to klasické klasické přepeřování na dospělácké opeření.

Přepeřování v dospívání trvá různě, u šedého zbarvené často bývá opeření a vybarvení kompletní do věku 1 rok, ale u některých barevných mutací, jako je perlová nebo straka (nebo perlostraka), se může proces přeperování (hlavně u samců) prodloužit až do 2 let (často se jedná o nevybarvená ocasní pera). Takže spíš počítejte s možností, máte-li samečka, že se bude i vybarvovat déle, než do věku 1 roku. Po přepeření většinou bývá vybarvení konečné, ale hodně záleží na tom, jaké barevné mutace korela je.

U perlové mutace samečci ztrácejí většinu perlování v 1 roce a zbytek postupně do 2 let. (výjimečně se však stává, že perličky zůstávají i déle, nebo trvale). Samičkám perlové mutace zůstává opeření o celý život stejné (maximálně se může lehce lišit odstín).

Přidejte reakci

Přidat smajlík