rasto.1
napsal(a):
Prosim o radu ako sa to pripravuje.dakujem.
Prečítajte staršie príspevky na danú problematiku - tému;
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/?q=kl%C3%AD%C4%8Denie+&sort=1"
Najjednoduchšie je naklíčiť pšenicu. Najprv vyskúšajte chlieb každodenný pre všetkých!
Dobrý den,
já nakličuji tímto způsobem. Není to z mé hlavy, přejal jsem to odsud:
http://exoticke-ptactvo65.webnode.cz/novinky/harcky-kanar/rok-chovatele/
Musím říct, že to funguje 100%. Jsem naprosto spokojený.
Jak postupovat při nakličování řepky a prosa. Metoda se nazývá po jejím tvůrci panu Fleischerovi.
Postup: do půllitrové sklenice, tak zvané masovky, nasypu do poloviny klíčivou řepku a zaliji studenou vodou přímo z vodovodu (řepka po nabobtnání zvýší svůj obsah o 100 %). Přiklopím skleněným víčkem bez gumičky, aby nevznikl podklad a nechám asi 6 hodin v pokojové teplotě máčet. Po 6 až 7 hodinách, ne déle, obsah sklenice vyliji do cedníku z umělé hmoty a důkladně pod tekoucí studenou vodou propláchnu. Poté obsah vody z cedníku vyklepu. Protože je řepka v cedníku ještě přiliž mokrá, položím cedník s řepkou na krátký čas na přeloženou utěrku, která si zbytek vody z cedníku ještě vytáhne. Poté vyliji vodu ze sklenice a tuto utěrkou do sucha vytřu. Do takto suché sklenice vysypu řepku z cedníku a přiklopím opět skleněným víčkem bez gumičky. Sklenici s řepkou pak postavím na nějaké místo v bytě, kde nebude překážet, a po 24 hodinách začnu krmit, protože v té době má řepka již asi 1 mm klíček. Naklíčená řepka je čistá, suchá, ale co je důležité, je naprosto suchá, protože zbytek vody je spotřebován klíčením. Obsah sklenice voní po hořčici. Takto naklíčená řepka se dá zkrmovat velmi dlouho a pokud zabráníme fotosyntéze například v chladničce, naklíčená řepka neztrácí na kvalitě.. Proso vzhledem k k obalu klíčí o něco déle než řepka, ale dobré klíčivé proso má po 48 hodinách také 1 mm klíček. Protože naklíčenou řepkou krmíme celou chovnou sezónu, postupně denně zakládám nové sklenice tak, aby dobře naklíčené řepky bylo vždy dostatek. Kdo má spotřebu větší, nedávejte řepku do vysokých sklenic, není vhodné zvyšovat sloupec řepky ve sklenici více než 10 cm. Řepka se vysokém sloupci dusí, klíčí nestejnoměrně nebo neklíčí vůbec. Tato metoda má tolik výhod, že se prakticky chválí sama a jsem si jist, že ji chovatelé ocení. Neprodlužujte však dobu máčení, utopená řepka špatně klíčí a je stále velmi mokrá. I teplá voda k máčení brzdí klíčení.
http://exoticke-ptactvo65.webnode.cz/novinky/harcky-kanar/rok-chovatele
Tento postup 6h máčení a poté klíčení ve skle je opravdu unikum, funguje na 100% Naklíčené zrní pak není ani mokré Jestě do vody ve které zrní máčím přidávám pár kapek AVICLENS proti bakterce a plísním.
Vyzkoušejte - opravdu to funguje.