Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.2.2016 13:11
monika23

XXX.XXX.80.94

Dobrý den, prosím o radu jak na rozmazleného žaka ( 2 letá samice ), je neuvěřitelně hlasitá a škube si peří. Koupili jsme jí předloni v listopadu. Postupně začala být čím dál víc hlasitější a začala se postupně čím dál víc škubat. Chtěla bych se zeptat, zda by v takové situaci pomohl další papoušek, se kterým by se zaměstnala a zklidnila své nežádoucí projevy.
Děkuji za radu.

22.2.2016 13:20
baku

XXX.XXX.144.116

monika23 napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu jak na rozmazleného žaka ( 2 letá samice ), je neuvěřitelně hlasitá a škube si peří. Koupili jsme jí předloni v listopadu. Postupně začala být čím dál víc hlasitější a začala se postupně čím dál víc škubat. Chtěla bych se zeptat, zda by v takové situaci pomohl další papoušek, se kterým by se zaměstnala a zklidnila své nežádoucí projevy.
Děkuji za radu.

Neuvádíte, kde a jak je samice umístěná, zda jako kus do chovu, nebo mazel? který nemá možnost kontatu s jiným druhem tzv. socializace. A vzhledem k věku a datumu koupě jste asi na vině Vy a váš přístup, žako jeden z nejproblémovějších. Napište prosím čím krmeté složení.

milda 33

22.2.2016 13:28
milda 33

XXX.XXX.142.32

To je problem papoušku vyžadují neustalou pozornost když ji nemaj tak řvou a škubou se takže bud dodat samečka a nebo ji prodat někomu do chovu do voliery ale za oškubanou dvouletou moc nedostanete na tema ochočenej papoušku a problemu s nima je tu dost odkazu.

22.2.2016 14:30
monika23

XXX.XXX.80.94

baku napsal(a):
Neuvádíte, kde a jak je samice umístěná, zda jako kus do chovu, nebo mazel? který nemá možnost kontatu s jiným druhem tzv. socializace. A vzhledem k věku a datumu koupě jste asi na vině Vy a váš přístup, žako jeden z nejproblémovějších. Napište prosím čím krmeté složení.

Děkuji za reakci, samice je jako mazel, umístěná v obýváku, v rohu, tak že vidí i do okna, na televizi, do kuchyně. Takže má přehled o chodu v domácnosti. Dokonce si pod mým dohledem hraje s kotětěm. Je velice živá, hodně povídá, zpívá i tancuje. Kdybych ji přirovnala k dítěti, tak bych řekla, že je hyperaktivní. Když je u nás návštěva, vždycky se zapojí do rozhovoru tak, že se si za chvíli přes její hlasitou konverzací a smíchem nerozumíme ani slovo. Krmím běžnou směsí pro velké papoušky plus dostává ovoce, které miluje, občas vařené vejce a pod. Mám obavu, že mojí chybou byla přílišná péče, kterou jsem jí rozmazlila.

22.2.2016 14:35
monika23

XXX.XXX.80.94

milda 33 napsal(a):
To je problem papoušku vyžadují neustalou pozornost když ji nemaj tak řvou a škubou se takže bud dodat samečka a nebo ji prodat někomu do chovu do voliery ale za oškubanou dvouletou moc nedostanete na tema ochočenej papoušku a problemu s nima je tu dost odkazu.

Díky moc za názor, prodávat ji nechci, zvykla jsem si na ní možná až moc, nevím jestli tohle není ten problém, který ona vycítila a teť se mnou cvičí. Uvažuji o samečkovi, popř. jiném druhu papouška. Nejde mi o chov, jen nevím s jakým druhem papouška by se snesla protože zrovna žako není levná záležitost.

milda 33

22.2.2016 14:42
milda 33

XXX.XXX.142.32

Jestli máte možnost voliera na zahradě tak bych volil stejnej druh jestli panelak tak nějakej tichej druh papouška třeba to pomuže třeba ne.

22.2.2016 14:47
monika23

XXX.XXX.80.94

milda 33 napsal(a):
Jestli máte možnost voliera na zahradě tak bych volil stejnej druh jestli panelak tak nějakej tichej druh papouška třeba to pomuže třeba ne.

No jo, ale jaký druh ( tichý ) se snese se žakem ?

milda 33

22.2.2016 14:59
milda 33

XXX.XXX.142.32

Když budete mít v panelaku dva žaky tak hodně práší třeba to zvladnete je to náročný na uklid muže bejt problem aby ho samice přijala takže ze začatku dvě klece žako potřebuje klec velkou když koupite jinej druh tak ho taky nemužete hned frknout k samici do klece a jinej druh papouška si netroufnu napsat každej vám doporučí něco jineho a pak se to tady jen hádá

milda 33

22.2.2016 15:01
milda 33

XXX.XXX.142.32

Když se žako už šukbe tak se to těžko odnaučuje.

22.2.2016 15:12
monika23

XXX.XXX.80.94

milda 33 napsal(a):
Když se žako už šukbe tak se to těžko odnaučuje.

Co se prachu týče, tak snad už to ani nemůže být horší. Tím, že nemá peří, jen to jemné chmíří, které si taky stále vyškubává, tak to mám doma, jako kdybych denně vyklepala polštář. Pokusím se tedy sehnat nějakého žaka-kamaráda za rozumnou cenu. V létě mám možnost je dát ven na zahradu, ale na zimu musí stejně zpět do obýváku.

22.2.2016 15:58
KaVe

XXX.XXX.45.15

monika23 napsal(a):
Děkuji za reakci, samice je jako mazel, umístěná v obýváku, v rohu, tak že vidí i do okna, na televizi, do kuchyně. Takže má přehled o chodu v domácnosti. Dokonce si pod mým dohledem hraje s kotětěm. Je velice živá, hodně povídá, zpívá i tancuje. Kdybych ji přirovnala k dítěti, tak bych řekla, že je hyperaktivní. Když je u nás návštěva, vždycky se zapojí do rozhovoru tak, že se si za chvíli přes její hlasitou konverzací a smíchem nerozumíme ani slovo. Krmím běžnou směsí pro velké papoušky plus dostává ovoce, které miluje, občas vařené vejce a pod. Mám obavu, že mojí chybou byla přílišná péče, kterou jsem jí rozmazlila.

V poslední větě jste si sama odpověděla. Klidně se tady nechám ukamenovat, ale žako je nejméně vhodný druh pet papouška. V podstatě se dá říci, že doplácí na svoji schopnost imitovat zvuky a z toho vyplývající omyl, že je vhodný domácí mazlík. Z Vaší situace není jednoduché východisko - ze začátku jste jí věnovala zřejmě příliš mnoho pozornosti a tuto zvýšenou pozornost si bude žako vyžadovat i nadále. Pořízením samce se sice může problém vyřešit, ale také nemusí a co potom, navíc v bytě. Ten kdo by Vám s jistotou poradil jak vyřešit tento problém může být ihned nominován na Nobelovu cenu. Spíše bych se zaměřil na postupnou výchovu s ukrutnou trpělivostí. Přeji hodně úspěchů.

22.2.2016 17:16
geldek

XXX.XXX.237.194

Promiňte, ale s představou, že 2letý (tedy ještě nedospělý) žako se škube kvůli přílišné péči, když by ještě mladší (tedy papouščí dítě), nesouhlasím. Žako je příliš inteligentní sociální druh, je jeho přirozeností být členem hejna - zejména v raném mládí a ne jedincem uzavřeným většinu dne v kleci, v níž stěží si rozmává křídla a jen na dvě-tři hodinky denně mít o něco více prostoru a přímých kontaktů s "blízkými" bytostmi kterými jsme v tomto případě my, lidé.
Také mám žaka - o cca rok starší neškubající se samičku, a tak něco o nárocích (i emocích) krotkého žaka vím. Málokdy je sama a navíc zavřena.
Jiný papoušek možná není špatným nápadem, i když problém asi nevyřeší, nicméně alespoň trochu může pomoci. Za tou naší žakycí létá krotká andulka, sameček, a někdy se snaží se navzájem krmit, zajímají se o společnou zábavu, jenže jsou oba odmala zvyklí. Pro menší druh může ale takové spolužití být rizikovým ani ne tak kvůli případné agresivitě, žako může ublížit i nechtěně, právě ve snaze si hrát. Vše vyžaduje výcvik. A čas... a vztah jako k (téměř)rovnocennému partnerovi s jinými nároky...
A ještě si dovolím poznámku - ano, žako dokáže perfektně zvuky imitovat, i sám si vymýšlet - jenže na rozdíl od třeba andulek, jež se také dokáží perfektně naučit mluvit, spojují si slova s určitou situací, zjednodušeně lze říci "chápou" význam většiny slov, které opakují a v příslušných situacích používají. Představte si, že máte doma autistické dítě...

22.2.2016 18:18
monika23

XXX.XXX.214.91

geldek napsal(a):
Promiňte, ale s představou, že 2letý (tedy ještě nedospělý) žako se škube kvůli přílišné péči, když by ještě mladší (tedy papouščí dítě), nesouhlasím. Žako je příliš inteligentní sociální druh, je jeho přirozeností být členem hejna - zejména v raném mládí a ne jedincem uzavřeným většinu dne v kleci, v níž stěží si rozmává křídla a jen na dvě-tři hodinky denně mít o něco více prostoru a přímých kontaktů s "blízkými" bytostmi kterými jsme v tomto případě my, lidé.
Také mám žaka - o cca rok starší neškubající se samičku, a tak něco o nárocích (i emocích) krotkého žaka vím. Málokdy je sama a navíc zavřena.
Jiný papoušek možná není špatným nápadem, i když problém asi nevyřeší, nicméně alespoň trochu může pomoci. Za tou naší žakycí létá krotká andulka, sameček, a někdy se snaží se navzájem krmit, zajímají se o společnou zábavu, jenže jsou oba odmala zvyklí. Pro menší druh může ale takové spolužití být rizikovým ani ne tak kvůli případné agresivitě, žako může ublížit i nechtěně, právě ve snaze si hrát. Vše vyžaduje výcvik. A čas... a vztah jako k (téměř)rovnocennému partnerovi s jinými nároky...
A ještě si dovolím poznámku - ano, žako dokáže perfektně zvuky imitovat, i sám si vymýšlet - jenže na rozdíl od třeba andulek, jež se také dokáží perfektně naučit mluvit, spojují si slova s určitou situací, zjednodušeně lze říci "chápou" význam většiny slov, které opakují a v příslušných situacích používají. Představte si, že máte doma autistické dítě...

Nutno podotknout, že žakynku jsme kupovali od pána z paneláku, kde měla svůj pokoj a majitel k ní chodíval každé ráno, kdy jí nechal půl hodinky proletět a po tu dobu se jí věnoval. Jinak byla celý den sama. Já jsem se jí snažila vynahradit vše, co jsem si myslela, že jí chybí. Takže jsem jí umístila tak aby byla součástí rodiny. Takže je snámi, když se vaří, když se díváme na televizi, ve společnosti pejska a kočičky, v létě s námi na zahradě nebo ve skleníku atd.. Prostě jsem v domění, že jí vynahradím chybějící lásku to přehnala.

Přidejte reakci

Přidat smajlík