ráďa258

XXX.XXX.195.189
simacek123
napsal(a):
Zalezi jak často v roce hnizdi, u me hnizdili 3-4x v roce a většinou samice měli schopnost 8 az 10let. Smuzky a odchov ale zpravidla byl po patem roce slabsi.
No tak to se nemůžeš divit že mají po 5 roce slabší odchov a v osmi je konec když to točíš 3-4x ročně. Korela stačí nechat hnízdit maximálně 2x a pak udělá nějaké hnízdo i v 15 nebo ve 20 letech.
ikor

XXX.XXX.104.220
Mal som korely 19-ročné a doraka odchovali aj 15-mláda.to su vynimky.
Mě by zajímali pánové co mají takové s odpuštěním přiblblé otázky. To se ptáte jako proč? To si chcete vynásobit léta počtem hnízdění a počet mladých krát kolik to bude peněz nebo co tím sledujete. Potom si do toho sčítání započítejte pravděpodobnost šoku z kuny nebo od koček v noci, nějaké nemoci a vyjde vám výsledek. U lidí se také ptáte jak dlouho budou žít? To je snad individuální. I ptáci žijí každý jinak.
ikor

XXX.XXX.104.220
Minulosťi som choval 50-dvojíc korel a ročné odchov tak 350 kusov to znamená 7 kusov na dvojíc ni každí dvojica choval tak ako Pán piše su aj uhyni aj z chovné párov.su páre ktoré na 3-krát dali 15-mladé a dru pár na 3x stále len po 1-2 mláda. ale chovoť treba aj ich.
Konne
napsal(a):
Dobrý den,
Chci se zeptat, do jakého stáří jsou korely schopné bez problému odchovávat?Děkuji.
Korely mohou odchovávat i jako starší. dokonce jsou známy i případy, že odchovávaly i dvacetileté korely. Určitě záleží na genetických předpokladech každého jedince, což je velmi individuální a také na péči a především na tom, jak často odchovávají mladé (zvláště u samiček, kde hrozí vyčerpání, nebo snížená kvalita vajíček). Proto by korely opravdu neměly odchovávat více než 3x do roka. Odchov 2x ročně je naprosto dostačující, vícečetné snůšky a odchovy se pak negativně podepíší na tvorbě vajíček. Co se samečků týče, tak pokud nemají od mládí nějakou poruchu s plodností, tak tam by to neměl být problém ani pokročilejším věku, ale hodně staré korely mohu třeba časem ztratit o odchov mláďat zájem- nemusí to být ale pravidlem.
Jinak měla jsem chovný pár: samec 10 let, samice 6letá a odchovávali mladé úplně v pohodě. Pár jsem prodala před dvěma lety a bohužel nemám o něm další info. Nyní mám pár - oba pětiletí a odchovy také naprosto v pohodě. Odchovávali od věku 1,5 roku, takže už několik hnízd za sebou mají a mohu z vlastních zkušeností říct, čím starší pár, tím klidnější, vyrovnanější, zodpovědnější. Prostě tito ptáci už mají zkušenosti, zbytečně se neplaší při běžné manipulaci (např. úklid, krmení) a tím pádem si nezničí snůšku, neušlapou mladé, nejsou na hnízdě tak agresívní. Samozřejmě jiná situace by byla u starších ptáků absolutně bez zkušeností, tam si myslím, že by to bylo stejně problematické, jako u těch velmi mladých. Ale pokud přemýšlíte, jak dlouho Vám již relativně zkušené korely budou odchovávat mladé - tak pokud korely "nezruinujete" hned v prvních čtyřech nebo pěti letech desítkami snůšek, tak i starší pár Vám bude ještě dlouhou dobu odchovávat.
zitus

XXX.XXX.50.10
Konne
napsal(a):
Dobrý den,
Chci se zeptat, do jakého stáří jsou korely schopné bez problému odchovávat?Děkuji.
Mám jeden pár ktorý ma 11 rokov chovajú výborne, ďalej mám samec 13 ročný samica 10 rokov a tiež vynikajúca para.