Korela bělohlavá - mutace

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.2.2016 20:58
jarat

XXX.XXX.205.181

Může mně prosím někdo poradit jaké budou dávat mláďata 1,0 straka (na fotce) s 0,1 albino? Děkuji za odpověď.

26.2.2016 23:20
machin

XXX.XXX.209.200

1.0 přírodní straka(ADM) modrá(bělohlavá)
x 0.1 ino modrá(bělohlavá)
% ze všech 1.0
100.0% 1.0 přírodní modrá(bělohlavá) /ino straka(ADM)
% ze všech 0.1
100.0% 0.1 přírodní modrá(bělohlavá) /straka(ADM).

27.2.2016 20:43
jarat

XXX.XXX.205.181

Děkuji vám za odpověď, ale moc z toho moudrý nejsem. Popsal jste mně to moc odborně. Spíš bych chtěl vědět, jestli mladé budou podobné jako ten samec.

27.2.2016 21:19
warezos

XXX.XXX.248.246

Všechna mláďata budou "obyčejná" bělohlavá, pakliže vaše samice albino neměla strakatého rodiče, jinak pokud se vyskytnou v hnízdě jinak zbarvení pak vám samec stěpí ještě na něco.

27.2.2016 22:32
jarat

XXX.XXX.205.181

Když chci takové mláďata, musím ho dát s jakoukoliv strakou, nebo musí být samice taková jako on? Děkuji za váš příspěvek.

27.2.2016 22:57
machin

XXX.XXX.209.200

Pokud chcete stejná musíte použít zase bělohlavou straku, nebo je můžete odchovat i pomocí původní samice albino, ovšem vhodným zpárováním potomstva 1,0 s běl.strakou 0,1, v tom případě odchováte i 0,1albina:

1.0 přírodní modrá(bělohlavá) /ino straka(ADM)
x 0.1 přírodní straka(ADM) modrá(bělohlavá)
% ze všech 1.0
25.0% 1.0 přírodní straka(ADM) modrá(bělohlavá) /ino
25.0% 1.0 přírodní modrá(bělohlavá) /ino straka(ADM)
25.0% 1.0 přírodní straka(ADM) modrá(bělohlavá)
25.0% 1.0 přírodní modrá(bělohlavá) /straka(ADM)
% ze všech 0.1
25.0% 0.1 ino straka(ADM) modrá(bělohlavá)
25.0% 0.1 ino modrá(bělohlavá) /straka(ADM)
25.0% 0.1 přírodní straka(ADM) modrá(bělohlavá)
25.0% 0.1 přírodní modrá(bělohlavá) /straka(ADM).

28.2.2016 08:30
jarat

XXX.XXX.205.181

Díky, už je mi to jasnější.

A jakého 1,0 mám dát k 0,1 albino, když chci odchovat nějaké albina? Musí to být bělohavý šedý štěpitelný do albin, nebo nemusí štěpit?

28.2.2016 10:18
53franta

XXX.XXX.215.220

Zdravím. já mám straku 1.0.skořice a 01.albíno, a hážou mě perlové samice a straky samce, skořice.

28.2.2016 10:58
machin

XXX.XXX.209.200

K 0,1 albino musíte dát, buď zase albino, nebo štěpáka do albin.Se štěpákem budete mí polovinu odchovu albín obou pohlaví, čtvrtinu běl.šedých 0,1 a čtvrtinu běl.šedých štěpáku na albino 1,0.

28.2.2016 13:16
jarat

XXX.XXX.205.181

Ok, jak poznám, že je štěpák na albino?

ikor

28.2.2016 13:24
ikor

XXX.XXX.104.220

jarat napsal(a):
Ok, jak poznám, že je štěpák na albino?

Nepoznať vobec štepáka na 0,1albin najlepší 1,0.bilá čerenolicá štepiťelná na bielohlavé.dostaneťe večinu albin.

28.2.2016 16:37
Tato Vovo

XXX.XXX.178.28

ikor napsal(a):
Nepoznať vobec štepáka na 0,1albin najlepší 1,0.bilá čerenolicá štepiťelná na bielohlavé.dostaneťe večinu albin.

Mozete dat hocijakeho samca step na albino /ino-bielohlava/, co sa tyka toho co je lepsie je len vec diskusie resp. genetickej vlohy daneho jedinca, co chce kto odchovat a aky ma chovatelsky zamer. Este upresnim ze vami uvedeny samec 1,0 biely cervenolici step na bielohlave je fenotypovo lutino vtak step. na bielohlave, genotypovo je teda albino, nakolko ino je recesivna vloha viazana na pohlavie a preto z takejto pary odchovate samcov aj samice albino. Albino je kombinacia lutino a bielohlava.

1.0 ino /modrá(bělohlavá)
x 0.1 ino modrá(bělohlavá)
% ze všech 1.0
50.0% 1.0 ino modrá(bělohlavá)
50.0% 1.0 ino /modrá(bělohlavá)
% ze všech 0.1
50.0% 0.1 ino modrá(bělohlavá)
50.0% 0.1 ino /modrá(bělohlavá).

28.2.2016 18:50
jarat

XXX.XXX.205.181

Díky všem za vaše znalosti.

23.4.2017 12:09
ivanl

XXX.XXX.140.192

Dobrý den, môžem poprosiť skúsených chovateľov o určenie mutacie a pohlavia ak to bude možné z týchto fotiek? Ďakujem.

23.4.2017 16:30
J.G.

XXX.XXX.52.129

Je super že se tady vyznáte v genetické kalkulačce.

23.4.2017 16:31
J.G.

XXX.XXX.52.129

Je super že se tady vyznáte v genetické kalkulačce.

23.4.2017 16:34
J.G.

XXX.XXX.52.129

Poradíte jaký pár, aby byly 1,0 albino? (Nechci pár albino x albino). Mám ale 0,1 albino.

24.4.2017 20:09
anurra.rhonean23

XXX.XXX.8.242

J.G. napsal(a):
Poradíte jaký pár, aby byly 1,0 albino? (Nechci pár albino x albino). Mám ale 0,1 albino.

Aby byly albino v hnízdě i samečci, tak k té samici albino spárujte buď lutino samce štěpitelného na bělohlavé, anebo bělohlavého samce štěpitelného na lutino. A nebo ještě třetí možnost: jakkoliv jinak zbarveného samce štěpitelného na obě složky lutino i bělohlavé - tedy např. samec mutace šedá (nebo straka) po lutino otci a bělohlavé matce. Ale nejjednodušší jsou první dvě varianty. Ta třetí nemusí vždy vyjít, protože se obě složky nemusí v genu samečka vždy objevit. A počítejte s tím, že v procentuálním zastoupení mladých v hnízdě to nikdy nebude 100% albino, pokud se zkládají takto páry ze štěpáků, takže budete mít třeba v hnízdě vždy nějaká lutina nebo jiné barvy z 50 % a z 50% (nebo i méně) to budou albina. Záleží na tom, jak moc jsou rodiče štěpitelní, podle toho se ty procenta mohou měnit.
U kombinace albino x albino je 100% zastoupení albino, ale velké riziko genetických a estetických vad, ale to jistě znáte vzhledem k tomu, že dvě albina k sobě párovat nechcete.

24.4.2017 20:53
J.G.

XXX.XXX.11.254

Děkuji vám za výborný výklad.

nymphen

25.4.2017 21:50
nymphen

XXX.XXX.145.73

anurra.rhonean23 napsal(a):
Aby byly albino v hnízdě i samečci, tak k té samici albino spárujte buď lutino samce štěpitelného na bělohlavé, anebo bělohlavého samce štěpitelného na lutino. A nebo ještě třetí možnost: jakkoliv jinak zbarveného samce štěpitelného na obě složky lutino i bělohlavé - tedy např. samec mutace šedá (nebo straka) po lutino otci a bělohlavé matce. Ale nejjednodušší jsou první dvě varianty. Ta třetí nemusí vždy vyjít, protože se obě složky nemusí v genu samečka vždy objevit. A počítejte s tím, že v procentuálním zastoupení mladých v hnízdě to nikdy nebude 100% albino, pokud se zkládají takto páry ze štěpáků, takže budete mít třeba v hnízdě vždy nějaká lutina nebo jiné barvy z 50 % a z 50% (nebo i méně) to budou albina. Záleží na tom, jak moc jsou rodiče štěpitelní, podle toho se ty procenta mohou měnit.
U kombinace albino x albino je 100% zastoupení albino, ale velké riziko genetických a estetických vad, ale to jistě znáte vzhledem k tomu, že dvě albina k sobě párovat nechcete.

Super výklad, až na to že: Záleží na tom, jak moc jsou rodiče štěpitelní !
Buď štěpí nebo ne, nic mezi tím. Nebo snad je někdo jiného názoru? Každý odchov je samozřejmě v procentech úplně jiný.

26.4.2017 15:34
anurra.rhonean23

XXX.XXX.8.242

nymphen napsal(a):
Super výklad, až na to že: Záleží na tom, jak moc jsou rodiče štěpitelní !
Buď štěpí nebo ne, nic mezi tím. Nebo snad je někdo jiného názoru? Každý odchov je samozřejmě v procentech úplně jiný.

Ano, uznávám, že jsem se špatně vyjádřila, ono to bylo myšleno zda jsou vůbec štěpitelní a pak také zda je štěpák jen jeden z nich nebo oba (např. u recesívních mutací na tom záleží hodně, pokud je štěpák jeden nebo oba, tak Vám to s těmi procenty zahýbe). Takže asi tak. Jinak já na procenta ani nekoukám, protože jsou i situace, kdy to v procentech výjde jako 0,5% nebo 0,1 % (což vychází u kombinací korel, které štěpí na hodně barev - tedy samice třeba na straku a na bělohlavé a samec na skořici, na perlu a ještě na lutino. A nebo pokud je mutace složená ze 4 barev - např. skořicová bělohlavá perlostraka). A odchovat taková mláďata skoro nelze, nebo je jedno jediné v hnízdě za pár sezón. Měla jsem takový pár, kde mi samec štěpil na 4 barvy -šedý bělohlavý / skořicové, perlové, strakaté a lutino a samice k němu byla skořice štěpící do strak. No a ty procenta byly opravdu v takovém rozpětí, že sahaly až k 0,1%. Ono vůbec genetika je na dlouhé povídání, kdyby to tu měl člověk vše dopodrobna napsat, tak by se to nedalo ani číst. Tedy ještě jednou se omlouvám, že jsem se špatně vyjádřila. "jak moc" mělo znamenat - kolik barevných genů v sobě mají a v dnešní době opravdu najít korelu neštěpáka je poměrně složité, proto chovatel musí vždy počítat s tím, že se tam vyskytne i nějaká neplánovaná mutace. Samozřejmě chovatelé výstavních korel nebo šlechtitelé nějaké cílené mutace si vybírají korely s původem, aby se toto eliminovalo, ale já zde mluvím jako hobby chovatel a nevadí mi jen polovina (nebo méně) albínů na hnízdě, naopak já mám raději štěpáky, už ze vlastních zkušeností vím, že mají mnohem zdravější mladé a tudíž mi na nějakých těch procentech až tolik nezáleží. Tam šlo o to uvést příklad, která kombinace zaručí alespoň velkou pravděpodobnost, že vznikne albino. Nikdy není nic 100% a do korel nevidíme, proto ta procenta berte jen s rezervou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík