Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.210
Jelikož jsem zaznamenal při chovu pyrurů škubání u dvou párů pyrur perlových červenobřichých(pyrrhura perlata), tak bych se rád s vámi podělil o tuto problematiku zaměřenou na rod pyrrhura.Zajímájí mě vaše poznatky, zda jste u Vás tento jev zaznamenali a zda to bylo založeno na hnízdění, či zlozvyku u nějákého jedince.
U mě se jednalo o opakované škubání v budce, i když měli dosti materiálu ke zpracovávání-vrbové větvičky.tam tedy nešlo zjistit, zda se pyrura poškozuje sama, nebo jí to dělá protějšek.u druhého páru si to sama způsobovala samice.děkuji za příspěvky.
Bohužel se to stává. Já jsem před lety koupil z nouze (nešla sehnat) škublou samici z páru, který se škubal navzájem. Byla oškubaná na zádech. Samec (její původní) se škube dál-info od majitele. Po přidání do páru k mému samci se situace změnila. Samice nádherně opeřila, ale začla likvidovat peří samci. Netrhá mu ho, ale jakoby rozmělňuje, takže samec nevypadá zrovna dobře. Nicméně v odchovech jim to nebrání. Jen musím mladé odebrat cca za 3 týdny po vyletění z budky. Po této době se začíná "věnovat" i jim. To jsem vychytal včas, takže tento zlozvyk si dál nenesou. Nepomáhají ani větvičky v budce. Větve ve voliéře beru jako samozřejmost.
Hezký den.
Škubání jsem zaznamenala také u pyrurů perlových. Před dvěma lety se mi samice náhle oškubala na hrudi, když seděla na vejcích a od té doby se škube, dokonce má na hrudi permanentně strup.
Zkoušela jsem jí dát límec, ale nesla to (včetně oddělení od samce) velice špatně. Také jsem ji v páru přesunula do velké letní voliéry s přístupem na slunce a na déšť - už to vypadalo nadějně, objevily se ostenky a prachové peří, ale po pár týdnech se začala opět škubat.
Jinak je samice v pořádku, v kondici.
A v zimovišti se mi teď lehce škubou oba mé páry pyrurů rudohlavých (páry jsou oddělené) - vždy mi jeden z páru na temeni oškube toho druhého. Větve na okus dostávají, ale podle mě se stejně nudí, protože na zimu jsou v kleci o délce cca 150 cm, zatímco v letní voliéře mají k dispozici skoro tři metry.
simi3

XXX.XXX.195.189
Dobrý den,
je bohužel pravda, že pyrurové se v některých chovech často škubou. Je třeba kvalitně krmit, mít prostorné voliéry a větve na okus. Mě se kvalitním krmivem podařilo dát do pořádku i koupené oškubané ptáky.
Dobrý den.
Já má šest párů pyrur zelenolících v bytě a problém se škubáním se objevil jen u jednoho páru, ale to bylo způsobeno tím, že samice byla mladá, nedospělá a byla přidána ke staršímu samci. Ten přišel do toku, ale samice nebyla ještě připravená. Tak jí nutil tak, že jí oškubal hlavu až k temeni do krve. Samici jsem odebral a začal léčit. Protože jsem odjížděl do lázní po operaci kyčle, ujal se samice kamarád. Po návratu ještě nějaký čas byla u něj, protože jsem nebyl plně provozuschopný. Po nějaké době jsem si samici vzal domu a dal jí samostatně do jiné místnosti. Když podle hlasových projevů pár zjistil, že je na doslech, začali se vehementně volat a oba šli do toku. Dal jsem je tedy dohromady protože jsem je měl pod dohledem. Po krátké době došlo k páření a dnes mám čtyři mladé pyrury. Hlava samici z velké části dorostla. K dalšímu škubání nedošlo. U dalších párů nemám problém. Klece mám bednové 90x50x60 cm a proletovačky 135x60x80 cm. Budky jsou vně klecí.
simi3

XXX.XXX.195.189
m.zedlitzer
napsal(a):
Dobrý den.
Já má šest párů pyrur zelenolících v bytě a problém se škubáním se objevil jen u jednoho páru, ale to bylo způsobeno tím, že samice byla mladá, nedospělá a byla přidána ke staršímu samci. Ten přišel do toku, ale samice nebyla ještě připravená. Tak jí nutil tak, že jí oškubal hlavu až k temeni do krve. Samici jsem odebral a začal léčit. Protože jsem odjížděl do lázní po operaci kyčle, ujal se samice kamarád. Po návratu ještě nějaký čas byla u něj, protože jsem nebyl plně provozuschopný. Po nějaké době jsem si samici vzal domu a dal jí samostatně do jiné místnosti. Když podle hlasových projevů pár zjistil, že je na doslech, začali se vehementně volat a oba šli do toku. Dal jsem je tedy dohromady protože jsem je měl pod dohledem. Po krátké době došlo k páření a dnes mám čtyři mladé pyrury. Hlava samici z velké části dorostla. K dalšímu škubání nedošlo. U dalších párů nemám problém. Klece mám bednové 90x50x60 cm a proletovačky 135x60x80 cm. Budky jsou vně klecí.
Dobrý den.
To jsou rozměry klece pro chov výstavních andulky, ne pro pyrury. V zájmu těch pyrur zkuste popřemýšlet o větších voliérkách případně pokud tu možnost nemáte tak by bylo lepší chovat něco jiného.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.210
simi3
napsal(a):
Dobrý den.
To jsou rozměry klece pro chov výstavních andulky, ne pro pyrury. V zájmu těch pyrur zkuste popřemýšlet o větších voliérkách případně pokud tu možnost nemáte tak by bylo lepší chovat něco jiného.
Vlákno je o škubání pyrur, ohledně velikostí voliér si můžeme pohovořit jindy, děkuji jinak za příspěvky, kdo přidá dále zkušenosti?
simi3

XXX.XXX.195.189
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vlákno je o škubání pyrur, ohledně velikostí voliér si můžeme pohovořit jindy, děkuji jinak za příspěvky, kdo přidá dále zkušenosti?
Ona s tím škubáním i ta velikost chovného prostoru souvisí, je to hodně o krmení a taky celkově o welfare papoušků. Viděl jsem více oškubaných pyrur a arating právě v bednovkách při chovu v domě nebo nějaké budově, dvě bidla budka a výhled jen jedním směrem na to samé místo pro tyto inteligentní ptáky není vhodná varianta chovu.
simi3
napsal(a):
Dobrý den.
Každý nemá možnost chovat papoušky ve velkých voliérách v rodinných domech. Někdo bydlí v panelovém domě a má rád zvířata, tak si udělá podle svých možností. Asi nevíte, kde tento chovatel pyrur bydlí! Závidím jaké pyrurky má a odchovává. Zdravím všechny chovatele pyrur a jiných papoušků. Zdeněk.
simi3

XXX.XXX.195.189
moravák
napsal(a):
Každý nemá možnost chovat papoušky ve velkých voliérách v rodinných domech. Někdo bydlí v panelovém domě a má rád zvířata, tak si udělá podle svých možností. Asi nevíte, kde tento chovatel pyrur bydlí! Závidím jaké pyrurky má a odchovává. Zdravím všechny chovatele pyrur a jiných papoušků. Zdeněk.
To co jste napsal není žádná omluva, to je jen výmluva. V případě, že nemám možnost poskytnou zvířeti potřebný prostor tak si ho nepořizuji.