Zkušenosti ohledně škubání u pyrur

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

13.3.2016 19:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.210

Jelikož jsem zaznamenal při chovu pyrurů škubání u dvou párů pyrur perlových červenobřichých(pyrrhura perlata), tak bych se rád s vámi podělil o tuto problematiku zaměřenou na rod pyrrhura.Zajímájí mě vaše poznatky, zda jste u Vás tento jev zaznamenali a zda to bylo založeno na hnízdění, či zlozvyku u nějákého jedince.
U mě se jednalo o opakované škubání v budce, i když měli dosti materiálu ke zpracovávání-vrbové větvičky.tam tedy nešlo zjistit, zda se pyrura poškozuje sama, nebo jí to dělá protějšek.u druhého páru si to sama způsobovala samice.děkuji za příspěvky.

13.3.2016 20:09
biker70

XXX.XXX.48.30

Bohužel se to stává. Já jsem před lety koupil z nouze (nešla sehnat) škublou samici z páru, který se škubal navzájem. Byla oškubaná na zádech. Samec (její původní) se škube dál-info od majitele. Po přidání do páru k mému samci se situace změnila. Samice nádherně opeřila, ale začla likvidovat peří samci. Netrhá mu ho, ale jakoby rozmělňuje, takže samec nevypadá zrovna dobře. Nicméně v odchovech jim to nebrání. Jen musím mladé odebrat cca za 3 týdny po vyletění z budky. Po této době se začíná "věnovat" i jim. To jsem vychytal včas, takže tento zlozvyk si dál nenesou. Nepomáhají ani větvičky v budce. Větve ve voliéře beru jako samozřejmost.

13.3.2016 20:19
Ortie

XXX.XXX.210.5

Hezký den.

Škubání jsem zaznamenala také u pyrurů perlových. Před dvěma lety se mi samice náhle oškubala na hrudi, když seděla na vejcích a od té doby se škube, dokonce má na hrudi permanentně strup.
Zkoušela jsem jí dát límec, ale nesla to (včetně oddělení od samce) velice špatně. Také jsem ji v páru přesunula do velké letní voliéry s přístupem na slunce a na déšť - už to vypadalo nadějně, objevily se ostenky a prachové peří, ale po pár týdnech se začala opět škubat.
Jinak je samice v pořádku, v kondici.

A v zimovišti se mi teď lehce škubou oba mé páry pyrurů rudohlavých (páry jsou oddělené) - vždy mi jeden z páru na temeni oškube toho druhého. Větve na okus dostávají, ale podle mě se stejně nudí, protože na zimu jsou v kleci o délce cca 150 cm, zatímco v letní voliéře mají k dispozici skoro tři metry.

simi3

14.3.2016 12:06
simi3

XXX.XXX.195.189

Dobrý den,
je bohužel pravda, že pyrurové se v některých chovech často škubou. Je třeba kvalitně krmit, mít prostorné voliéry a větve na okus. Mě se kvalitním krmivem podařilo dát do pořádku i koupené oškubané ptáky.

14.3.2016 13:27
m.zedlitzer

XXX.XXX.70.39

Dobrý den.
Já má šest párů pyrur zelenolících v bytě a problém se škubáním se objevil jen u jednoho páru, ale to bylo způsobeno tím, že samice byla mladá, nedospělá a byla přidána ke staršímu samci. Ten přišel do toku, ale samice nebyla ještě připravená. Tak jí nutil tak, že jí oškubal hlavu až k temeni do krve. Samici jsem odebral a začal léčit. Protože jsem odjížděl do lázní po operaci kyčle, ujal se samice kamarád. Po návratu ještě nějaký čas byla u něj, protože jsem nebyl plně provozuschopný. Po nějaké době jsem si samici vzal domu a dal jí samostatně do jiné místnosti. Když podle hlasových projevů pár zjistil, že je na doslech, začali se vehementně volat a oba šli do toku. Dal jsem je tedy dohromady protože jsem je měl pod dohledem. Po krátké době došlo k páření a dnes mám čtyři mladé pyrury. Hlava samici z velké části dorostla. K dalšímu škubání nedošlo. U dalších párů nemám problém. Klece mám bednové 90x50x60 cm a proletovačky 135x60x80 cm. Budky jsou vně klecí.

simi3

14.3.2016 14:59
simi3

XXX.XXX.195.189

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den.
Já má šest párů pyrur zelenolících v bytě a problém se škubáním se objevil jen u jednoho páru, ale to bylo způsobeno tím, že samice byla mladá, nedospělá a byla přidána ke staršímu samci. Ten přišel do toku, ale samice nebyla ještě připravená. Tak jí nutil tak, že jí oškubal hlavu až k temeni do krve. Samici jsem odebral a začal léčit. Protože jsem odjížděl do lázní po operaci kyčle, ujal se samice kamarád. Po návratu ještě nějaký čas byla u něj, protože jsem nebyl plně provozuschopný. Po nějaké době jsem si samici vzal domu a dal jí samostatně do jiné místnosti. Když podle hlasových projevů pár zjistil, že je na doslech, začali se vehementně volat a oba šli do toku. Dal jsem je tedy dohromady protože jsem je měl pod dohledem. Po krátké době došlo k páření a dnes mám čtyři mladé pyrury. Hlava samici z velké části dorostla. K dalšímu škubání nedošlo. U dalších párů nemám problém. Klece mám bednové 90x50x60 cm a proletovačky 135x60x80 cm. Budky jsou vně klecí.

Dobrý den.
To jsou rozměry klece pro chov výstavních andulky, ne pro pyrury. V zájmu těch pyrur zkuste popřemýšlet o větších voliérkách případně pokud tu možnost nemáte tak by bylo lepší chovat něco jiného.

Neregistrovaný uživatel

14.3.2016 20:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.210

simi3 napsal(a):
Dobrý den.
To jsou rozměry klece pro chov výstavních andulky, ne pro pyrury. V zájmu těch pyrur zkuste popřemýšlet o větších voliérkách případně pokud tu možnost nemáte tak by bylo lepší chovat něco jiného.

Vlákno je o škubání pyrur, ohledně velikostí voliér si můžeme pohovořit jindy, děkuji jinak za příspěvky, kdo přidá dále zkušenosti?

simi3

14.3.2016 20:53
simi3

XXX.XXX.195.189

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Vlákno je o škubání pyrur, ohledně velikostí voliér si můžeme pohovořit jindy, děkuji jinak za příspěvky, kdo přidá dále zkušenosti?

Ona s tím škubáním i ta velikost chovného prostoru souvisí, je to hodně o krmení a taky celkově o welfare papoušků. Viděl jsem více oškubaných pyrur a arating právě v bednovkách při chovu v domě nebo nějaké budově, dvě bidla budka a výhled jen jedním směrem na to samé místo pro tyto inteligentní ptáky není vhodná varianta chovu.

15.3.2016 18:56
moravák

XXX.XXX.148.106

simi3 napsal(a):
Dobrý den.

Každý nemá možnost chovat papoušky ve velkých voliérách v rodinných domech. Někdo bydlí v panelovém domě a má rád zvířata, tak si udělá podle svých možností. Asi nevíte, kde tento chovatel pyrur bydlí! Závidím jaké pyrurky má a odchovává. Zdravím všechny chovatele pyrur a jiných papoušků. Zdeněk.

simi3

16.3.2016 12:28
simi3

XXX.XXX.195.189

moravák napsal(a):
Každý nemá možnost chovat papoušky ve velkých voliérách v rodinných domech. Někdo bydlí v panelovém domě a má rád zvířata, tak si udělá podle svých možností. Asi nevíte, kde tento chovatel pyrur bydlí! Závidím jaké pyrurky má a odchovává. Zdravím všechny chovatele pyrur a jiných papoušků. Zdeněk.

To co jste napsal není žádná omluva, to je jen výmluva. V případě, že nemám možnost poskytnou zvířeti potřebný prostor tak si ho nepořizuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík